Razem wygramy z anoreksją

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Venomik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 20 lipca 2005
Posty: 1489
Rejestracja: 20 lipca 2005

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2008, 12:30

Ma ktoś jakis przepis na ciasto do pizzy takie jak w pizzeriach robia?
Ja robię wedle takiego przepisu:
20 dag droższy (nie instant) rozkruszamy do kubka i dodajemy niepełną łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki i trochę ciepłej wody - byle nie gorąca bo się do drożdży nie nadaje.. Mieszamy do rozpuszczenia.
2,5 szklanki mąki tortowej wrzucamy do miski. Dodajemy do tego 5 łyżeczek oliwy z oliwek oraz pół łyżeczki soli. Czekamy trochę na drożdze po czym wylewamy je na mąkę.
To się ugniata, ugniata... w razie czego dodając trochę mąki albo letniej wody. Później w ciepłym miejscu zostawiamy aby nam ślicznie rosło :)


Dirty mind
stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Rejestracja: 14 lipca 2006
Posty: 4007
Rejestracja: 14 lipca 2006

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2008, 14:08

pan Zambrotta pisze:
stahoo pisze: Ma ktoś jakis przepis na ciasto do pizzy takie jak w pizzeriach robia? Bo ja próbowałem pare, ale zawsze wychodzi mi takie hmmm błotniste... Nie da sie go tak jak czasem w pizzeriach widac na rece podzucic... :wink:
Takie ciasta są do (_I_)
Są ca cienkie. Jakbym jadł tekturę.
Lepsze są te z większą ilością drożdzy. Grube, kruche i się najesz przy tym.
Stary na ten temat, można by osobny temat załozyc :prochno: Cienkie czy puszyste ciasto? Zawsze bede tacy co lubia jedno i tacy co kochaja drugie. Ja lubie cieniutkie i chrupiace :wink:

Dzieki Venomik, sprobuje przy najblizszej okazji :)


ODPOWIEDZ