Marta Vieira da Silva

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
dolores haze

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 października 2007, 11:39

A z resztą te różnice w poziomie technicznym i taktycznym mogą brać się z tego, profesjonalna kobieca piłka nie jest tak rozwinięta jak męska, mało jest profesjonalnych lig, no i zapewne tzw. 'mysl szkoleniowa' dopiero w powijakach... Miejmy nadzieję że to się zmieni, i wtedy będzie więcej kobit grających jak Marta. Bo takie talenty na pewno istnieją, tylko trudniej do nich dotrzeć i je rozwinąć. No i media muszą bardiej nagłośnić ten temat, ludzie muszą zaczać się tym bardziej interesować, a rodzice zaczną zapisywać swoje córki do szkółek piłkarskich częściej i nawet w takim kraju jak Polska. Pod warunkiem, ze więcej takich szkółek w Polsce powstanie.

peste

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 października 2007, 12:19

Mi kobieca pilka przypomina pilke meska z przed 30 lat gdzie glownie stawialo sie na technike. Fakt, Marta ma niezla technike i niewatpliwie wyroznia sie z posrod reszty pilkarek jednak w meskim football-u raczej by sobie nie poradzila... 2-3 pilkarzy wkreconych w ziemie i jak nie oddasz pilki to gryziesz trawe, a czasem nawet nie miniesz 1. Zreszta kiedys byl chyba taki pomysl, zeby jakas szwedka (Ljungberg???) grala w zespole Serie A (Chievo???) jednak wladze klubu sie na to nie zgodzily w obawie o jej zdrowie. Niemniej jednak fajnie sie oglada mecze pan.

kosiorekk

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 01 października 2007, 15:28

Lord_ Juve pisze:
Martinss pisze:No bo mają słabsze nogi. Sądziłem, że nietrudno na to wpaść...
Ohh, dziękuję za olśnienie kolego, zaiste, nie zastanowiłem się nad tym i pozostałem pod wpływem pierwszego, jak wiemy nie zawsze dobrego, wrażenia, co nie pozwoliło mi osiągnąć wiedzy choć porównywalnej do Twojej...
Masz już swój mundurek?

LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 01 października 2007, 15:29

Martinss pisze:
Lord_ Juve pisze:
Martinss pisze:No bo mają słabsze nogi. Sądziłem, że nietrudno na to wpaść...
Ohh, dziękuję za olśnienie kolego, zaiste, nie zastanowiłem się nad tym i pozostałem pod wpływem pierwszego, jak wiemy nie zawsze dobrego, wrażenia, co nie pozwoliło mi osiągnąć wiedzy choć porównywalnej do Twojej...
Masz już swój mundurek?
Nie, nie mam... :lol: A ty masz już swój strój roboczy?

rado

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 01 października 2007, 19:27

Dominik10 - sam fakt, że na poważnie (mam wrażenie) mówisz o samym porównaniu jej z Pele o czymś świadczy... Pomyśl sobie ilu piłkarzy porównywałeś z nim? Na 100% nie więcej niż pięciu.

Moim zdaniem tak szybko biegać z piłką potrafią tylko przyzwoici piłkarze (w skali światowej), mijać rywali na takiej szybkości potrafią tylko dobrzy, a mijać w taki sposób najlepsi. Owszem jasne, jakby jej Sol Campbell albo Jaap Stam wjechał w piszczele to by było po zawodach... ale jakby wjechał Leo Messiemu to byłoby to samo. Taka Marta na trochę mniejszym boisku mogła by śmiało grać z mężczyznami na najwyższym poziomie i raczej niewielu obrońców (żaden?) mogłoby ją "odpuścić" na 15 metrów...

ODPOWIEDZ