Mauro Camoranesi - do środka !
- Szejku
- Juventino
jestem za kapitalnie zagrał ale forma Camora wzrastała już od penego czasu i juz w meczach z Albinoleffe i Napoli prezentował sie bardzo dobrze
a jeżeli chodzi o wczorajszy mecz to fantastyczny był ten drybling Camora przy pierwszej bramce
a jeżeli chodzi o wczorajszy mecz to fantastyczny był ten drybling Camora przy pierwszej bramce
- Venomik
- Juventino
Nie
Tutaj nie ma żadnych dywagacji.
Piszecie, że zagrał kapitalny mecz. Faktycznie, zagrał. Ale niezależnie od przypisanej mu pozycji na grafiku przed meczem, najczęściej w meczu był albo na jednym albo na prawym skrzydle.
Przy pierwszej bramce akcję pociągnął będąc przy lini bocznej. Przy drugiej bramce równiez piłkę dostał gdy wbiegał od lini bocznej. 3/4 meczu spędził albo po jednej albo po drugiej stronie boiska - grając jak skrzydłowy. W środku grał dużo mniej.
Poza tym środek boiska zabiera mu najważniejsze zalety: kapitalne dośrodkowanie i umiejętność wykorzystywania lini bocznej przy dryblingach, ciągnięcia akcji pod linię końcową boiska.
Zdecydowane nie.
Piszecie, że zagrał kapitalny mecz. Faktycznie, zagrał. Ale niezależnie od przypisanej mu pozycji na grafiku przed meczem, najczęściej w meczu był albo na jednym albo na prawym skrzydle.
Przy pierwszej bramce akcję pociągnął będąc przy lini bocznej. Przy drugiej bramce równiez piłkę dostał gdy wbiegał od lini bocznej. 3/4 meczu spędził albo po jednej albo po drugiej stronie boiska - grając jak skrzydłowy. W środku grał dużo mniej.
Poza tym środek boiska zabiera mu najważniejsze zalety: kapitalne dośrodkowanie i umiejętność wykorzystywania lini bocznej przy dryblingach, ciągnięcia akcji pod linię końcową boiska.
Zdecydowane nie.
Dirty mind
- Tigmar
- Juventino
nic dodać, nic ująć.Venomik pisze:Nie
Zdecydowane nie.
wyjąłeś mi to z klawiatury.
nie podpalajcie sie tak, bo to nie ma największego sensu.
zdecydowanie NIE.
- Mr Cezary
- Juventino
Większość z Was pisze, żeby Camora przesunąć do środka, tak aby miejsce było i dla niego i dla Marco, a tymczasem bardzo dobrym pomysłem mogło by być umieszczenie ich obu po bokach pomocy, a Nedveda przesunięcie do środka, gdzie grał tak przecież za Lippiego. Camor i Marco bardzo dobrze się wspólnie uzupełniają, więc szkodą dla drużyny by było, gdyby jeden z nich siedział na ławie.
- Simi
- Qualità Juventino
Zgadzam sie z toba Mr Cezary przeciez Nedved tez gral w Reprezentacji Czech w srodku pomocy i bardzo dobrze mu szlo a Camor i Marco powinni grac na bokach ale szczerze powiedziawszy wole aby na lewej flance gral Nedved
- Venomik
- Juventino
To jeszcze miałoby ręce i nogi gydby nie:
- nie uważam, by Marchionni był graczem do pierwszego składu (ale Camor po kupnie też nie był, więc kto wie w przyszłości)
- przesunięcie Camora na lewą stronę znów zabrałoby mu wiele z jego dośrodkowań (jest raczej rpawonożny)
- DD nie chce czysto ofensywnego gracza w środku pola.
- nie uważam, by Marchionni był graczem do pierwszego składu (ale Camor po kupnie też nie był, więc kto wie w przyszłości)
- przesunięcie Camora na lewą stronę znów zabrałoby mu wiele z jego dośrodkowań (jest raczej rpawonożny)
Dirty mind
- zoff
- Qualità Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Dokładnie. Wątpie by Dider Deschamps zmieniał całą koncepcje gry dla jednego gracza. Widać to jak na dłoni, przez większą cześć sezonu na środku pomocy grali najczęściej Zanetti wespół z Paro lub Marchisio. A wszyscy dobrze wiemy, że znacznie lepiej idzie im gra jeśli chodzi o bronienie dostępu do naszej bramki, niż rozprowadzanie i kreowanie akcji.Venomik pisze:To jeszcze miałoby ręce i nogi gydby nie:
- Buczus_JuveFan
- Juventino
Zapewniam was, że Marchionni stoi obecnie przynajmniej na równi z Camorem, o ile nie jest lepszy. Co do gry Camora przy lini, to nie wiadomo, czy nie kazał mu tak grać DD, wiedząc, że lubi często centrować piłkę i głupio by było z tego rezygnować.
Zresztą ja w tej grze przy lini i tych dośrodkowaniach nie widze problemu. Juventus grał zawsze płynnie zmieniając ustawienia i formacje, więc i w takiej roli "fałszywego" środkowego/prawego pomocnika mógłby wystąpić. Coś ala jak Zizou w repre. Francji o ile dobrze pamiętam.
Jeśli chodzi o Nedzia to on często schodzi do środka, płynnie przechodząc z lewej flanki na środek więc nie ma problemu.
Rzeczywiście martwi mnie ten zbytni nacisk Didiera na grę dwoma defensywnymi pomocnika. Miałem nadzieje, że wraz z jego przyjściem Juve już tak grać nie będzie, ale za to zmienił mentalność zawodników (to widać - to cieszy).
Najprawdopodobniejsze scenariusze:
1.Zostaje gra dalej na prawej (ulubionej) pozycji blokując tym samym miejsce młodemu równie uzdolnionemu co on sam Marchionniemu
2.Odchodzi, Marchionni wskakuje do pierwszego składu
3.Zostaje przekwalifikowany na "środkowego pomocnika" Marchionni gra na prawej flance
Zresztą ja w tej grze przy lini i tych dośrodkowaniach nie widze problemu. Juventus grał zawsze płynnie zmieniając ustawienia i formacje, więc i w takiej roli "fałszywego" środkowego/prawego pomocnika mógłby wystąpić. Coś ala jak Zizou w repre. Francji o ile dobrze pamiętam.
Jeśli chodzi o Nedzia to on często schodzi do środka, płynnie przechodząc z lewej flanki na środek więc nie ma problemu.
Rzeczywiście martwi mnie ten zbytni nacisk Didiera na grę dwoma defensywnymi pomocnika. Miałem nadzieje, że wraz z jego przyjściem Juve już tak grać nie będzie, ale za to zmienił mentalność zawodników (to widać - to cieszy).
1.Zostaje gra dalej na prawej (ulubionej) pozycji blokując tym samym miejsce młodemu równie uzdolnionemu co on sam Marchionniemu
3.Zostaje przekwalifikowany na "środkowego pomocnika" Marchionni gra na prawej flance
- Łukasz
- Juventino
4. Odchodzi, jego miejsce zajmuje Salihamidzić, Marchionni pozostaje jedynie zmiennikiem.Buczus_JuveFan pisze:
- Venomik
- Juventino
5. Camor zostaje. Jego zmiennikiem bądź graczem grającym w systemie rotacji zostaje Salihamidzić, marchionni zostaje wykorzystany w wymianie za Barzagliego.
Na środek kupujemy Fringsa + jeszcze jednego gracza.
Żadnego przekwalifikowania nie będzie. Nie ten trener, panowie
Żadnego przekwalifikowania nie będzie. Nie ten trener, panowie

Dirty mind
- Mr Cezary
- Juventino
No właśnie, kto wie w przyszłości. W Parmie był zdecydowanym liderem i kapitanem, grał przecież w reprezentacji Włoch. Myślę, że jemu brakuje tylko pewności siebie w takim klubie jak Juventus.Venomik pisze:- nie uważam, by Marchionni był graczem do pierwszego składu (ale Camor po kupnie też nie był, więc kto wie w przyszłości)
To akurat nie jest żaden problem - w dzisiejszych czasach ceni się zawodników potrafiących grać na obu skrzydłach, przykład Cristiano Ronaldo, który coraz częściej schodzi właśnie na lewą stronę boiska. Camor z Marco mogliby się wymieniać pozycjami, jak niegdyś Kosowski z Krzynówkiem.- przesunięcie Camora na lewą stronę znów zabrałoby mu wiele z jego dośrodkowań (jest raczej rpawonożny)
To prawda, szkoda, że kontynuuje poniekąd założenia Capello.- DD nie chce czysto ofensywnego gracza w środku pola.
- Buczus_JuveFan
- Juventino
4. Odchodzi, jego miejsce zajmuje Salihamidzić, Marchionni pozostaje jedynie zmiennikiem.
5. Camor zostaje. Jego zmiennikiem bądź graczem grającym w systemie rotacji zostaje Salihamidzić, marchionni zostaje wykorzystany w wymianie za Barzagliego.
Na pewno Juve nie może pozbywać się uzdolnionych i młodych graczy, a tym bardziej takiego piłkarza jak Marco. Poza tym Juve ma z tego co słyszałem "sporo" kasy :-D więc spokojna twoja rozczochrana, liczę na Barzagliego i Lucio.
Frings to dla mnie zagadka, może się nie sprawdzić, jak dla mnie zbyt duże ryzyko. Jest doświadczony ok, ale to nie to samo jakbyśmy grali piłkarzem z krwi i kości z półwyspu apenińskiego. Giampero Pinzi ktoś słyszał o nim ? Gra w Udine, młody 25-latek zbiera b.dobre recenzje, mamy też Paro/Marchisio, i proszę... nie piszcie mi tu teraz, że nie jest ograny, że ma za mało doświadczenia. Trzeba chłopaków puszczać na głęboką wodę, wole włoskich piłkarzy niż karierowiczów z zagranicznych lig. Oczywiście są wyjątki ale na boga nie bierzmy Fringsa
Co do tego że Salihamidzić zamiast Marco. Tu też bym sie nie zgodził. Hasan jest bardzo uniwersalny, może grać zarówno w pomocy jak i w obronie i to na obu flankach. Nie koniecznie w przypadku odejścia Camora musi grać na prawej stronie. Jeśli odejdzie Marchionni to tak, nie ma wyjścia, ale wtedy chyba byśmy kogoś kupili (?). Tak więc odejście Marchionniego jest mniej prawdopodobne niż rozbrat z Juve Camora tym bardziej, że Gigli już podkreślał, że nie chce go oddać.
4. Odchodzi, jego miejsce zajmuje Salihamidzić, Marchionni pozostaje jedynie zmiennikiem.
Na pewno Juve nie może pozbywać się uzdolnionych i młodych graczy, a tym bardziej takiego piłkarza jak Marco. Poza tym Juve ma z tego co słyszałem "sporo" kasy :-D więc spokojna twoja rozczochrana, liczę na Barzagliego i Lucio.
Frings to dla mnie zagadka, może się nie sprawdzić, jak dla mnie zbyt duże ryzyko. Jest doświadczony ok, ale to nie to samo jakbyśmy grali piłkarzem z krwi i kości z półwyspu apenińskiego. Giampero Pinzi ktoś słyszał o nim ? Gra w Udine, młody 25-latek zbiera b.dobre recenzje, mamy też Paro/Marchisio, i proszę... nie piszcie mi tu teraz, że nie jest ograny, że ma za mało doświadczenia. Trzeba chłopaków puszczać na głęboką wodę, wole włoskich piłkarzy niż karierowiczów z zagranicznych lig. Oczywiście są wyjątki ale na boga nie bierzmy Fringsa

Co do tego że Salihamidzić zamiast Marco. Tu też bym sie nie zgodził. Hasan jest bardzo uniwersalny, może grać zarówno w pomocy jak i w obronie i to na obu flankach. Nie koniecznie w przypadku odejścia Camora musi grać na prawej stronie. Jeśli odejdzie Marchionni to tak, nie ma wyjścia, ale wtedy chyba byśmy kogoś kupili (?). Tak więc odejście Marchionniego jest mniej prawdopodobne niż rozbrat z Juve Camora tym bardziej, że Gigli już podkreślał, że nie chce go oddać.
- Maciuś JuveFan
- Juventino
Buczuś, najlepiej było by zrobic małą roszadę w składzie wg. mnie powinna wyglądać mniej więcej tak:
Nedzio---------------------------Marco
.........Camor----Salihamidzić..........
Wtedy była by zagęszczona gra w środku pola i Camor mógłby również zmieniać sie pozycjami z Nedvedem który by automatycznie schodził do środka.. Nie wybiorę żadnej z tych 5 opcji, może później jak sie zastanowię albo rozmowa sie rozwinie i dacie mi parę argumentów za i przeciw.
Nedzio---------------------------Marco
.........Camor----Salihamidzić..........
Wtedy była by zagęszczona gra w środku pola i Camor mógłby również zmieniać sie pozycjami z Nedvedem który by automatycznie schodził do środka.. Nie wybiorę żadnej z tych 5 opcji, może później jak sie zastanowię albo rozmowa sie rozwinie i dacie mi parę argumentów za i przeciw.
- Venomik
- Juventino
Argumenty na temat Camora w środku p[ola masz wyżej.
Ale teraz to wymyśliłeś.
Czterech skrzydłowych w pomocy.
Nie chciałbym dożyć dni gdy będziemy musieli (choćby przez kontuzje) ustawić w pomocy coś takiego :]
Ale teraz to wymyśliłeś.
Czterech skrzydłowych w pomocy.
Nie chciałbym dożyć dni gdy będziemy musieli (choćby przez kontuzje) ustawić w pomocy coś takiego :]
Dirty mind
- Maciuś JuveFan
- Juventino
Dlaczego fajnie by grali takim jakby "V" i w napadzie np. Palladino i DP, ale zobacz skrzydłowi są dynamiczni i grali by ostrą klepą... tak mi sie wydaje, ale trzeba to sprawdzić na meczu ale moim zdaniem to niezły pomysł