Zastrzeżenie numeru?
- M.
- Juventino
Dla jednych beznadziejne, dla drugich piękne. A że fajny numer - kwestia gustu.UlTrAs pisze:Po pierwsze zbyt fajny numer i beznadziejnie by było, gdyby już nikt w historii Juve z nim nie grał
Laurkę.UlTrAs pisze:a po drugie są inne sposoby na okazanie piłkarzowi szacunku (np. można dać mu dyplom)
Platini był niewątpliwie jednym z największych piłkarzy w historii piłki nożnej. Ale 224 mecze i 104 dla Juve to chyba mało, aby zdecydować się na oddanie takiego honoru.Michael900 pisze:Czemu np. nie zastrzegli numeru 10 już po Platinim?
I nic. Pograłaby sobie z innym numerem.Michael900 pisze:Przecież też mogli. Za niedługo być może znów trafi się wspaniała gwiazda i co?
No bez przesady.mil015 pisze:Prędzej zastanawialbym się nad zastrzezeniem numeru 21. Jednak Zidane to Zidane, choc fakt, ze w sumie nie gral u nas dlugo (w porownaniu do DP, czy innego weterana), ale jednak magia Zizou jest wielka.
Ale Platini, Baggio, Boniperti i inny grający w barwach Juve z tym numerem nie zrobili dla tego klubu tyle, ile zrobił Del Piero.Szymek pisze:Platini, Baggio, Boniperti, Del Piero i inni grający w barwach Juve z tym numerem są legendami
Byłby to pierwszy, ewentualnie drugi zastrzeżony numer w 109 letniej historii. Tak więc spokojnie.Radek_88 pisze:Jakby tak zastrzegali po kazdym wyjatkowym zawodniku to w koncu braklo by numerow i pilkarze JUVE musieli by grac w trzycyfrowych :-D![]()
Jesteś pewien, że obrońca był takim samym idolem, jakim jest (lub był) czołowy napastnik?juveluck pisze:Po drugie skoro nie zastrzeżono 6 Scirei, który w latach 80 był takim idolem jakim teraz jest Alex
Nie chodziło mi o starsze pokolenia, ale o te następne. Żeby oni wiedzieli, że w Juventusie był ktoś taki jak Del Piero i żeby pamiętali o jego zasługach.juveluck pisze:Po trzecie ostatnie, z 10 w Juve grało wielu wybitnych piłkarzy i starszemu pokoleniu może się ten numer kojarzyć z zupełnie kim innym. A sens takiego czegoś jest w tym, żeby dany numer wszystkim kojarzył sie z jednym graczem.
Większość z Was jest przeciwna temu pomysłowi m.in. dlatego, że dziesiątka to "fajny numer". Jednak takie przypadki już się zdarzały. Ze względu na pamięć o Kazimierzu Deynie żaden zawodnik nie może grać z tym numerem, podobnie było na Mundialu w 2002 roku, kiedy to Argentyńczycy nie chcieli przydzielić tego numeru (oddanie szacunku Maradonie), jednak ostatecznie Fifa nie wyraziła na to zgody i z dziesiątką "grał" trzeci bramkarz.
:roll:
- rechem
- Juventino
Moim zdaniem byloby bez sensu gdyby dycha byla zastzrezona.Jesli po Platinim tak nie zrobili to tym bardziej po Del Piero.I dobrze bo nie zastzrega sie 10 zwłaszcza we Włoszech gdzie tifosi sa walnieci na punkcie nr na koszulkach,gdzie wiadomo ze kazdy nr oznacza inna funkcje na boisku.Aleks jest wielkim piłkarzem,moim idolem na boisku jak i poza nim ale nawet dla niego Juve nie moze zrobic takiego ukłonu.
- MrWlodek
- Juventino
Jeżeli nie zastrzegli numeru po Platinim czy Dino Zoffie
to po Alexie też tego robić nie powinni. Co jak co ale "10" w świetnym zespole być musi. Alex jest żywą legendą klubu ale w Juve z tego co wiem nie praktykuje się zastrzegania numerów piłkarzy na koszulkach.

- juveluck
- Juventino
Wątpisz w to, że kimś takim był, albo raczej nadal jest? Jego nazwiskiem nazwano Curva Sud na Delle Alpi, jego pamięci poświęcane są transparenty po dzień dzisiejszy. Poza tym Italia to kraj gdzie jak nigdzie indziej cenieni są obrońcy, a obrońca który był podobnie jak Del Piero wspaniałym zawodnikiem i człowiekiem, który ma najwięcej występów w klubowej koszulce, który niemal cała karierę spędził w Juve i związał się z nim do końca życia, tak tragicznie zakończonego, zostając członkiem sztabu szkoleniowego. Był i jest ceniony nie mniej niż Alex Del Piero.Diego pisze:Jesteś pewien, że obrońca był takim samym idolem, jakim jest (lub był) czołowy napastnik?juveluck pisze:Po drugie skoro nie zastrzeżono 6 Scirei, który w latach 80 był takim idolem jakim teraz jest Alex
Trudno będzie nie wiedzieć, że był ktoś taki jak Del Piero. To już jest legenda i taka będzie dla każdego następnego pokolenia, nie ważne czy numer zostanie zastrzeżony czy też nie.Diego pisze:Nie chodziło mi o starsze pokolenia, ale o te następne. Żeby oni wiedzieli, że w Juventusie był ktoś taki jak Del Piero i żeby pamiętali o jego zasługach.juveluck pisze:Po trzecie ostatnie, z 10 w Juve grało wielu wybitnych piłkarzy i starszemu pokoleniu może się ten numer kojarzyć z zupełnie kim innym. A sens takiego czegoś jest w tym, żeby dany numer wszystkim kojarzył sie z jednym graczem.

FINO ALLA FINE, FORZA JUVENTUS !!!
- DeeJay
- Juventino
Według mnie zasług każdego z nich nie można porównać. Każdy wniósł do klubu bardzo wiele, każdy w inny sposób i co innego. Stali się częścia historii Juventusu i zastnawianie się nad tym, kto z nich wniósł więcej nie powinno mieć miejsca.Diego pisze:Ale Platini, Baggio, Boniperti i inny grający w barwach Juve z tym numerem nie zrobili dla tego klubu tyle, ile zrobił Del Piero.Szymek pisze:Platini, Baggio, Boniperti, Del Piero i inni grający w barwach Juve z tym numerem są legendami
Nikt wcześniej w Juventusie nie zastrzegł numeru 10, a mimo to każdy Juventino wie kim jest Boniperti, Platini czy Baggio i nie zapomina o ich zasługach. Są na to inne sposoby. Zresztą ich zasługi same przez sie nie powinny pozwolić kibicom zapomnieć o nich.Diego pisze: Nie chodziło mi o starsze pokolenia, ale o te następne. Żeby oni wiedzieli, że w Juventusie był ktoś taki jak Del Piero i żeby pamiętali o jego zasługach.
Czasem lepiej nie powiedzieć/napisać nic, niż powiedzieć za dużo, głupio i nie na temat-Lucas- pisze:Widzicie te magiczne słowa powyżej? ZAPRASZAM DO DYSKUSJI. Ponad 30 głosów oddanych w ankiecie a tylko 8 komentarzy! Czy tak trudno jest napisać kilka zdań? :roll:Diego pisze:Zapraszam do dyskusji.

Lolmil015 pisze:Prędzej zastanawialbym się nad zastrzezeniem numeru 21.
- figc1898
- Juventino
- mil015
- Juventino
podam tu chocby przyklad Milanu (zeby bylo na czasieDiego pisze:Jesteś pewien, że obrońca był takim samym idolem, jakim jest (lub był) czołowy napastnik?juveluck pisze:Po drugie skoro nie zastrzeżono 6 Scirei, który w latach 80 był takim idolem jakim teraz jest Alex

- Marcin_FCJ
- Juventino
Numer powinien zostać zastrzeżony i jestem pewien, że tak będzie. Dlaczego? Po co to pisać... każdy wie... Temat do zamknięcia moim zdaniem. Odpowiedź jest przecierz jasna i jedyna słuszna. Ponadto po zakończeniu kariery przez Alexa stadion Juve również powinien nosić jego imię.
- Marcin_FCJ
- Juventino
Cieszy mnie, że przyciągam taką uwagę. Nic nowego... Ale nie mam misji 'nawracania niewiernych'. Pozdrawiam.UlTrAs pisze:Czekałem na Twój wpis Marcinku w tym temacie
Zanim topic jednak zostanie zamknięty mógłbyś rozwinąć swoją myśl. Może przekonasz mnie do swojej teorii
- Mrówa
- Juventino
Watpie zeby tak sie stalo, byc moze po smierci Alexa, za kilkadziesiat lat, stadion bedzie nosil jego imie, ale po zakonczeniu kariery napewno tak sie nie stanie. A nowy stadion powinien sie nazywac Stadio Giovanni Agnelli.Marcin_FCJ pisze:Ponadto po zakończeniu kariery przez Alexa stadion Juve również powinien nosić jego imię.

- Ultras
- Qualità Juventino
- Podziekował: 7 razy
A szkodaMarcin_FCJ pisze:Cieszy mnie, że przyciągam taką uwagę. Nic nowego... Ale nie mam misji 'nawracania niewiernych'. Pozdrawiam.UlTrAs pisze:Czekałem na Twój wpis Marcinku w tym temacie
Zanim topic jednak zostanie zamknięty mógłbyś rozwinąć swoją myśl. Może przekonasz mnie do swojej teorii

Również pozdrawiam.
- Marcin_FCJ
- Juventino
No i może jeszcze Twoją hacjendę.DjJuve pisze:Tak jak większość budynków w Turynie, a co...Marcin_FCJ pisze:Ponadto po zakończeniu kariery przez Alexa stadion Juve również powinien nosić jego imię.