Quiz historyczno-geograficzno-piłkarski.
- Ifrit23
- Juventino
1.Manchester City?Supersonic pisze:A zatem cóż to za klub?![]()
1. Miasto to miało już dwie inne nazwy. Każda z nich była bardzo popularna i wiązała się z ważnymi wydarzeniami historycznymi. Podaj dwie wcześniejsze nazwy.
2. Okrągły herb w biało-niebieskiej tonacji. Na górze znajduje się statek. Co jeszcze widnieje na tym herbie?
3. W tym zimowym okienku transferowym klub opuściła największa gwiazda - za około 5 mln euro. Podaj nazwisko tego piłkarza i powiedz czy zadebiutował już w nowym klubie.
4.Ostatnio nawet Angela Merkel interesowała się tym klubem. W zwiąku z jakim wydarzeniem?
5. Popularnie o klubie tym mówi się tak samo jak o jednym z największych polskich klubów. Jaki to przydomek i kto w Polsce też taki posiada.
2.Obok herbu jest jeszcze orzeł.
O to chodziło

Audi, vide, tace, si vis vivere in pace - Słuchaj, patrz, milcz, jeśli chcesz żyć w spokoju.
- MishaAveJuve
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Hansa Rostock
1.
2.Gryf na niebieskim maszcie.
3.Erico Kern z ego co wiem to nie zadebiutowal
4.
5.Portowcy??
1.
2.Gryf na niebieskim maszcie.
3.Erico Kern z ego co wiem to nie zadebiutowal
4.
5.Portowcy??
Od kołyski Az po grób jedna miłość jeden klub!!!!- JUVENTUS
- gregor_g4
- Juventino
Chodzi o Zenit Sankt Petersburg
1. Piotrogród i Leningrad
2. w srodku herbu napis Zenit(pisany rosyjska cyrylica) na tle piłki,
3. Aleksandr Kerzhakov - tak ?
4.
5. Portowcy ?
Oto moje pytanie:
1. Miasto to pełniło funkcje garnizonu wojsk rzymskich. W 1808 r. zdobyte zostało przez Francuzów, a 5 lat później przez Anglików.
2. W herbie występują 4 kolory: czerwony, granatowy, złoty i biały, oraz 3 litery. Jakie?
3. W klubie tym grał polski piłkarz, który właśnie w barwach tego klubu strzelił hattricka Realowi Madryt. Co to za piłkarz i jakiego klubu jest wychowankiem?
4. Klub ten w lidze rozegrał 27 sezonów, a najwyższe miejsce jakie osiągnął to 4. Co to za liga?
5. Pierwszy człon nazwy tego klubu, oznacza "zdrowie". W jakim języku?
P.S. ciekawy ten konkurs, brawo dla pomysłodawcy.
1. Piotrogród i Leningrad
2. w srodku herbu napis Zenit(pisany rosyjska cyrylica) na tle piłki,
3. Aleksandr Kerzhakov - tak ?
4.
5. Portowcy ?
Oto moje pytanie:
1. Miasto to pełniło funkcje garnizonu wojsk rzymskich. W 1808 r. zdobyte zostało przez Francuzów, a 5 lat później przez Anglików.
2. W herbie występują 4 kolory: czerwony, granatowy, złoty i biały, oraz 3 litery. Jakie?
3. W klubie tym grał polski piłkarz, który właśnie w barwach tego klubu strzelił hattricka Realowi Madryt. Co to za piłkarz i jakiego klubu jest wychowankiem?
4. Klub ten w lidze rozegrał 27 sezonów, a najwyższe miejsce jakie osiągnął to 4. Co to za liga?
5. Pierwszy człon nazwy tego klubu, oznacza "zdrowie". W jakim języku?
P.S. ciekawy ten konkurs, brawo dla pomysłodawcy.
- Supersonic
- Juventino
Cieszę się, że się podobagregor_g4 pisze: P.S. ciekawy ten konkurs, brawo dla pomysłodawcy.

1. Pampeluna
2. COA
3. Jan Urban - Victoria Jaworzno
4. Hiszpańska
5. Baskijskim
- gregor_g4
- Juventino
Jedziesz dalej. Myślałem, że będzie z tym wiecęj problemówSupersonic pisze:Cieszę się, że się podobagregor_g4 pisze: P.S. ciekawy ten konkurs, brawo dla pomysłodawcy.![]()
1. Pampeluna
2. COA
3. Jan Urban - Victoria Jaworzno
4. Hiszpańska
5. Baskijskim

- Supersonic
- Juventino
W dobie wikipedii i google trzeba kombinowaćgregor_g4 pisze: Jedziesz dalej. Myślałem, że będzie z tym wiecęj problemów
A tym klubem jest...
1. W mieście tym grają trzy/cztery pierwszoligowe kluby ( dane są różne - ten ostatni jest z przedmieści tego miasta). Derby są tak zacięte, że często ( jak w 2004) płoną trybuny, a kibice demolują stadiony. Podaj klub, z którym kibice nienawidzą się najmocniej
2. Herb jest biało-czarny. Widnieje na nim dwugłowy ptak (orzeł?). Podaj inny herb, w którym występuje ptak.
3. Gra tutaj najlepszy piłkarz mistrzostw Europy. Którego "Euro" i w jakim klubie grał poprzednio?
4. Nazwa miasta - pochodzi od żony pewnego króla. Ów król był jednym ze spadkobierców imperium Aleksandra Macedońskiego. Podaj imiona szczęśliwej młodej pary.
5. Koszulki mają identyczną kolorystykę, jak inny - czołowy klub Europy . Jaki to klub? Powiedz czy lubisz ten klub...
Edit
Jedziesz Michal17

ps. Yari - żebyś nie był zmartwiony, to Ci powiem, że jeszcze nie podałeś jaki to klub jest! Chociaż na 5. odpowiedziałeś perfekcyjnie

ku ścisłości: 1. Aris, Iraklis, PAOK, Apollon 2. wiele np. Nice
Ostatnio zmieniony 17 stycznia 2007, 20:29 przez Supersonic, łącznie zmieniany 2 razy.
- Yari
- Juventino
3.Theodoros Zagorakis , najlepszy piłakrz euro 2004 . Poprzedni klub : Bologna
4. Kassander i Tessalonika
5. Juventus , czy lubie ? Nie . Kocham
.
No to sobie dowaliłem. Michal17 wygrywa bo za późno zorientowałem się , że nie napsiałem o które euro chdozi w pytaniu 3
5. Juventus , czy lubie ? Nie . Kocham

No to sobie dowaliłem. Michal17 wygrywa bo za późno zorientowałem się , że nie napsiałem o które euro chdozi w pytaniu 3
Ostatnio zmieniony 17 stycznia 2007, 20:25 przez Yari, łącznie zmieniany 3 razy.
- Michal17
- Juventino
PAOK Saloniki
3. Theodoros Zagorakis. Najlepszy piłkarz Euro 2004 a grał poprzednio w FC Bologna
5. Hmmm, podobne barwy ma chyba Juventus
Oczywiście ów klub darzę sympatią
Zagadka (mam nadzieję, że zgodna z regulaminem i niezbyt trudna):
1. Drugie pod względem powierzchni MIASTO w kraju. Jaka jest nazwa największego miasta?
2. HERB klubu uległ w 1999 roku pewnej modyfikacji. Co się zmieniło?
3. PIŁKARZ: Obrońcą tego klubu od sezonu 2006/2007 jest piłkarz, który w poprzednim sezonie (2005/2006) grał przeciwko obecnemu pracodawcy w rozgrywkach europejskich. Jak nazywa się poprzedni klub tego obrońcy i kto wyszedł zwycięsko z tamtej konfrontacji?
4. HISTORIA: Z okazji trzydziestolecia klubu odbył się mecz z czołową drużyną europejską ówczesnych czasów, która jednak uległa gospodarzom 1:0. W którym roku miał miejsce ten mecz i kto był przeciwnikiem?
5. KLUB (ciekawostka): Od 2005 roku piłkarze klubu nie noszą na piersi herbu klubu, ale inny jego symbol. Co nim jest?
A odpowiedź na 5 pytanie: Biała Gwiazda
3. Theodoros Zagorakis. Najlepszy piłkarz Euro 2004 a grał poprzednio w FC Bologna
5. Hmmm, podobne barwy ma chyba Juventus

8)Yari pisze:No to sobie dowaliłem. Michal17 wygrywa bo za późno zorientowałem się , że nie napsiałem o które euro chdozi w pytaniu 3
Zagadka (mam nadzieję, że zgodna z regulaminem i niezbyt trudna):
1. Drugie pod względem powierzchni MIASTO w kraju. Jaka jest nazwa największego miasta?
2. HERB klubu uległ w 1999 roku pewnej modyfikacji. Co się zmieniło?
3. PIŁKARZ: Obrońcą tego klubu od sezonu 2006/2007 jest piłkarz, który w poprzednim sezonie (2005/2006) grał przeciwko obecnemu pracodawcy w rozgrywkach europejskich. Jak nazywa się poprzedni klub tego obrońcy i kto wyszedł zwycięsko z tamtej konfrontacji?
4. HISTORIA: Z okazji trzydziestolecia klubu odbył się mecz z czołową drużyną europejską ówczesnych czasów, która jednak uległa gospodarzom 1:0. W którym roku miał miejsce ten mecz i kto był przeciwnikiem?
5. KLUB (ciekawostka): Od 2005 roku piłkarze klubu nie noszą na piersi herbu klubu, ale inny jego symbol. Co nim jest?
Oczywiście. Miałem nadzieję, że właśnie avatar i podpis będą najlepszymi podpowiedziamiSupersonic pisze:Nie wiem dlaczego, ale przeczytałem zagadkę spojrzałem na awatar i...
WIsła Kraków!

A odpowiedź na 5 pytanie: Biała Gwiazda
Ostatnio zmieniony 17 stycznia 2007, 21:34 przez Michal17, łącznie zmieniany 1 raz.
- Supersonic
- Juventino
Nie wiem dlaczego, ale przeczytałem zagadkę spojrzałem na awatar i...
WIsła Kraków!
1. Warszawa
2. zmieniło się "SSA w koronie" .
3. Vitoria Guimares - niestety oni wygrali.
4. Chelsea Londyn 1936r.
5.
O kogo chodzi tym razem?
1. Bardzo usportowione miasto. Jest kilka pierwszoligowych klubów piłkarskich, hokejowych. Corocznie odbywa się znany turniej tenisowy, który nazwę zaczerpnął od najsłynniejszego budynku w mieście. Jak nazywa się największy stadion w tym mieście?
2. W herbie wielka czerwona gwiazda, nazwa klubu oraz futbolówka. Co w tym herbie jest na żółto?
3. Pewien pan poradził Benitezowi, żeby go nie kupował, bo na pierwszym treningu pobije się z Bellamy'm. Będąc niepełnoletnim przeszedł w tym sezonie do tej drużyny i po 10 kolejkach miał ponad 10 goli na koncie. Kto?
4. W 2005 roku klub ten bardzo dał się we znaki Lizbończykom. Zarówno Benfice jak i Sportingowi. Dlaczego?
5. W pierwszym składzie gra para jednojajowych bliźniaków. Oboje są obrońcami, a przy okazji znakiem rozpoznawczym klubu. Podaj ich nazwisko oraz, który z nich jest już żonaty.
EDIT
No i co ja mogę Wam powiedzieć? Chyba twarde prawo ale prawo.. A oznacza to, że dzięki żonie Alekseia zwycięzcą zostaje Michal 17, gdyż Pelson dobrych odpowiedzi ma 2 i pół :roll:
Trza było napisać nową wielką gwiazdę 3. Jo :twisted:
Michal 17
( te kłosy :rotfl:
)
WIsła Kraków!
1. Warszawa
2. zmieniło się "SSA w koronie" .
3. Vitoria Guimares - niestety oni wygrali.
4. Chelsea Londyn 1936r.
5.
O kogo chodzi tym razem?

1. Bardzo usportowione miasto. Jest kilka pierwszoligowych klubów piłkarskich, hokejowych. Corocznie odbywa się znany turniej tenisowy, który nazwę zaczerpnął od najsłynniejszego budynku w mieście. Jak nazywa się największy stadion w tym mieście?
2. W herbie wielka czerwona gwiazda, nazwa klubu oraz futbolówka. Co w tym herbie jest na żółto?
3. Pewien pan poradził Benitezowi, żeby go nie kupował, bo na pierwszym treningu pobije się z Bellamy'm. Będąc niepełnoletnim przeszedł w tym sezonie do tej drużyny i po 10 kolejkach miał ponad 10 goli na koncie. Kto?
4. W 2005 roku klub ten bardzo dał się we znaki Lizbończykom. Zarówno Benfice jak i Sportingowi. Dlaczego?
5. W pierwszym składzie gra para jednojajowych bliźniaków. Oboje są obrońcami, a przy okazji znakiem rozpoznawczym klubu. Podaj ich nazwisko oraz, który z nich jest już żonaty.

EDIT
No i co ja mogę Wam powiedzieć? Chyba twarde prawo ale prawo.. A oznacza to, że dzięki żonie Alekseia zwycięzcą zostaje Michal 17, gdyż Pelson dobrych odpowiedzi ma 2 i pół :roll:
Trza było napisać nową wielką gwiazdę 3. Jo :twisted:
Michal 17

Ostatnio zmieniony 18 stycznia 2007, 00:06 przez Supersonic, łącznie zmieniany 2 razy.
- Vincitore
- Juventino
Troszke zadniedbałem quiz, ale juz wracam moi mili mam nadzieje żę moja odpowiedź jest dobra
.
CSKA Moskwa.
1.Łużniki
(Olimpijsky Kompleks, O!)
2.
3.
4.Ano Sporting pokonali w Finale Pucharu Uefa (2004/2005), a Benfice w III rundzie tegoż samego pucharu.
5.Bereztuski konkretnie Alexei i Vasiliy

CSKA Moskwa.
1.Łużniki

2.
3.
4.Ano Sporting pokonali w Finale Pucharu Uefa (2004/2005), a Benfice w III rundzie tegoż samego pucharu.
5.Bereztuski konkretnie Alexei i Vasiliy
- Michal17
- Juventino
CSKA Moskwa
1. Luzhniki (Łużniki) Stadium (Torpedo Luzhniki, Spartak Moskwa)
2. Jakieś kłosy?
3.
4. Benfica poległa z CSKA w 1/32 PUEFA a Sporting w finale
5. Aleksiej i Wasilij Bierezucki, żonaty ten pierwszy
Pozdrawiam żonę Aleksieja
8) Nie wiedziałem co to właściwie jest, jakieś wzory:D
Zaraz coś wrzucę, choć dość późno już a student potrzebuje snu przed sesją
Zagadka:
1. Słynni bracia właśnie w tym mieście zaprezentowali swój pionierski wynalazek i efekt jego działania. O kogo chodzi i o jaki wynalazek?
2. Herb klubu ma pewien wspólny element z herbem miasta. Jaki?
3. Kapitan, w klubie od 2001 roku, reprezentant swojego kraju, gra z nr 8. Z czego słynie ten piłkarz?
4. Pięciokrotny mistrz kraju, co ciekawe klub zdobywał to trofeum przez 5 kolejnych lat. O jaki okres chodzi?
5. Od 1987 roku prezesem klubu jest nieprzerwanie jeden człowiek. Jak się nazywa?
Supersonic dajesz!
1. Luzhniki (Łużniki) Stadium (Torpedo Luzhniki, Spartak Moskwa)
2. Jakieś kłosy?

3.
4. Benfica poległa z CSKA w 1/32 PUEFA a Sporting w finale
5. Aleksiej i Wasilij Bierezucki, żonaty ten pierwszy
Dura lex sed lexSupersonic pisze:No i co ja mogę Wam powiedzieć? Chyba twarde prawo ale prawo.. A oznacza to, że dzięki żonie Alekseia zwycięzcą zostaje Michal 17

Supersonic pisze:Michal 17( te kłosy :rotfl:
)
8) Nie wiedziałem co to właściwie jest, jakieś wzory:D
Zaraz coś wrzucę, choć dość późno już a student potrzebuje snu przed sesją
Zagadka:
1. Słynni bracia właśnie w tym mieście zaprezentowali swój pionierski wynalazek i efekt jego działania. O kogo chodzi i o jaki wynalazek?
2. Herb klubu ma pewien wspólny element z herbem miasta. Jaki?
3. Kapitan, w klubie od 2001 roku, reprezentant swojego kraju, gra z nr 8. Z czego słynie ten piłkarz?
4. Pięciokrotny mistrz kraju, co ciekawe klub zdobywał to trofeum przez 5 kolejnych lat. O jaki okres chodzi?
5. Od 1987 roku prezesem klubu jest nieprzerwanie jeden człowiek. Jak się nazywa?
Supersonic dajesz!
Ostatnio zmieniony 18 stycznia 2007, 01:06 przez Michal17, łącznie zmieniany 2 razy.
- Supersonic
- Juventino
1. Lumiere - kinematograf
2. zwierzę - gryfa (?)
3. mag Juninho Pernambucano - rzuty wolne, nie bliżej niż 35m
4. 2002-2006
5. Jean-Michael Aulas
Jezuuu :oops: oczywiście Olympique Lyon
Dobra jutro o 8 rano próba generalna studniówkowego poloneza, więc wrzucam zagadkę i idę spać:
1. Stolica więcej niż jednego wielkiego mocarstwa. Podaj wszystkie mocarstwa, których stolicą było to miasto.
2. Kolorystyka wzięta z flagi państwa - biały, czerwony- a także niebieski i żółty. Na środku widnieje roślina - jaka? Konkretny gatunek.
3. Nietypowo bo już niegrający. Kiedyś - najlepszy w historii "bianconero", dziś w inny sposób bardzo związany z tym klubem. Kto to i na jakiej grał pozycji?
4. Oficer armii, uczestnik bitwy pod Gallipoli, następnie prezydent państwa - przy okazji wielki kibic tej drużyny. Nazywał się...
5. Właśnie ten zespół odczarował pewien angielski stadion. Po raz pierwszy od 40-u lat !!! w europejskich pucharach ktoś tam wygrał. Który to rok?
Final score
Michal17 jak zaliczysz sesję zadajesz! :twisted:
dopowiem, że:
1. Jeszcze Rzymskie(330-395),
3. Zico - obecny trener
ps. Gratuluje roślinki! ( to było pytanie specjalnie 4U)
2. zwierzę - gryfa (?)
3. mag Juninho Pernambucano - rzuty wolne, nie bliżej niż 35m
4. 2002-2006
5. Jean-Michael Aulas
Jezuuu :oops: oczywiście Olympique Lyon
Dobra jutro o 8 rano próba generalna studniówkowego poloneza, więc wrzucam zagadkę i idę spać:
1. Stolica więcej niż jednego wielkiego mocarstwa. Podaj wszystkie mocarstwa, których stolicą było to miasto.
2. Kolorystyka wzięta z flagi państwa - biały, czerwony- a także niebieski i żółty. Na środku widnieje roślina - jaka? Konkretny gatunek.
3. Nietypowo bo już niegrający. Kiedyś - najlepszy w historii "bianconero", dziś w inny sposób bardzo związany z tym klubem. Kto to i na jakiej grał pozycji?
4. Oficer armii, uczestnik bitwy pod Gallipoli, następnie prezydent państwa - przy okazji wielki kibic tej drużyny. Nazywał się...
5. Właśnie ten zespół odczarował pewien angielski stadion. Po raz pierwszy od 40-u lat !!! w europejskich pucharach ktoś tam wygrał. Który to rok?
Final score
Michal17 jak zaliczysz sesję zadajesz! :twisted:
dopowiem, że:
1. Jeszcze Rzymskie(330-395),
3. Zico - obecny trener
ps. Gratuluje roślinki! ( to było pytanie specjalnie 4U)
Ostatnio zmieniony 18 stycznia 2007, 09:37 przez Supersonic, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michal17
- Juventino
Fenerbahçe S.K.
1. Cesarstwo Bizantyjskie, Imperium Osmańskie (choć oczywiście wtedy pod nazwą Konstantynopol)
2. Dąb (liść i żołądź)
3.
4. Mustafa Kemal Atatürk :?
5. 1996
ZAGADKA:
1. Miasto jest stolicą pewnego regionu administracyjnego w swoim kraju. Jaki to region?
2. Herb klubu zawiera wiele szczegółów, ale tylko 3 litery. Jakie?
3. W wieku 16 lat doznał poważnej kontuzji. Wtedy doradzano mu, aby skończył z piłką. Gra jednak do dziś. Kto i na jakiej pozycji?
4. W latach 60 klub odniósł tylko jeden sukces. Jaki i w którym sezonie?
5. Klub ma nowy stadion od roku 2003. Jak nazywał się poprzedni obiekt?
1. Cesarstwo Bizantyjskie, Imperium Osmańskie (choć oczywiście wtedy pod nazwą Konstantynopol)
2. Dąb (liść i żołądź)
3.
4. Mustafa Kemal Atatürk :?
5. 1996
ZAGADKA:
1. Miasto jest stolicą pewnego regionu administracyjnego w swoim kraju. Jaki to region?
2. Herb klubu zawiera wiele szczegółów, ale tylko 3 litery. Jakie?
3. W wieku 16 lat doznał poważnej kontuzji. Wtedy doradzano mu, aby skończył z piłką. Gra jednak do dziś. Kto i na jakiej pozycji?
4. W latach 60 klub odniósł tylko jeden sukces. Jaki i w którym sezonie?
5. Klub ma nowy stadion od roku 2003. Jak nazywał się poprzedni obiekt?
Niestety nieSupersonic pisze:Torino FC ?
Podpowiem tylko tyle, że wszystko jest na angielskiej Wikipedii :twisted:Supersonic pisze:Strasznie trudne, nie ma "za co złapać"
Zgadza się, choć Baia miał problem z barkiem, uciążliwy szczególnie dla bramkarzy.Cris pisze:F.C. Porto
1.Wielkie Porto?
2.FCP
3.Vitor Baia - bramkarz , miał chyba problemy z krążeniem
4.1967/68 Puchar Portugalii
5.Estádio das Antas
Chętni?Cris pisze:Jezeli dobrze to od razu mówie zeby nie wstrzymywac zabawy, zeby ktos zadał bo ja nie bede miał dzisiaj raczej czasu.. 8)
Ostatnio zmieniony 18 stycznia 2007, 13:38 przez Michal17, łącznie zmieniany 2 razy.
- Supersonic
- Juventino
Strasznie trudne, nie ma "za co złapać"
Torino FC ?
1. Piemont
2. T.F.C
3.
4. puchar włoch 1968r
5. Estadio Delle Alpi
Torino FC ?
1. Piemont
2. T.F.C
3.
4. puchar włoch 1968r
5. Estadio Delle Alpi
- Pirlo
- Juventino
F.C. Porto
1.Wielkie Porto?
2.FCP
5.Estádio das Antas
Jezeli dobrze to od razu mówie zeby nie wstrzymywac zabawy, zeby ktos zadał bo ja nie bede miał dzisiaj raczej czasu.. 8)
1.Wielkie Porto?
2.FCP
5.Estádio das Antas
Jezeli dobrze to od razu mówie zeby nie wstrzymywac zabawy, zeby ktos zadał bo ja nie bede miał dzisiaj raczej czasu.. 8)