Tragedia na Śląsku .

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
tomcatmi6

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 stycznia 2006, 12:35

Wiec tak, moim zdaniem wine ponosza inspektorzy budowlani ktorzy zapewne wzieli w lape przy przepuszczeniu tego projektu. Pozatym ktos kto im w lape dal, bo zrobil projekt budynku nie potrafiacego wytrzymac naporu sniegu, co jest troche podejzane. Sadze ze gdyby w Polsce ukrocic lapowkarstwo, szczegolnie w sektorze budownictwa i zmienic nasza mentalnosc, to byloby lepiej. Ale jak wiadomo to jest walka z wiatrakami.
Druga sprawa, to zaloba narodowa, rozumiem ze smierc tylu osob jest czyms strasznym, ale uwazam ze nie powinno sie oglaszac zaloby narodowej. Jest wiele wypadkow tego rodzaju, w ktorych dziennie ginie ponad 60 osob i jakos nikt o tym nie mowi, na drogach przez pijanych kierowcow rowniez wiecej osob traci zycie/zdrowie i nikt nic nie mowi.
Trzecia sprawa, to te wszystkie znicze, zapalanie swiatel w domu, robienie wstazek na JP... sadze ze to jest beznadziejne "solidaryzowanie sie" na sile i na pokaz. Takie akcje nic nikomu nie przyniosa. Tak tez jestem przeciwny robieniu wstazek na JP, rozumiem po smierci Jana Pawla II byl powod, ale jak bedziemy za kazdym razem robic takie rzeczy gdy zginie wiecej niz 50 osob to troche bedzie dziwne.
pozdr

BartekGajda9

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 stycznia 2006, 12:43

Napewno to zdarzenie w wielu nas wywołało pewnego rodzaju wstrząs...naprawde to wielka tragedia, zwazając na to, iż śmierć ponioslo ponad 60 niewinnych niczemu osób, ktore mogly nadal żyć gdyby nie niefrasobliwość organizatorów, budowczniczych...popre tutaj zdanie tomcatmi6 bo moglo dojsc do łapówkarstwa, by np. przyspieszyc budowe czy cos w tym stylu. ale jak widzimy wszyscy nawet w takim miejscu nie mozna sie czuc bezpiecznym. A przeciez świadkowie tego zdarzenia twierdza ze na dachu bylo ok 1,5m sniegu...

Radidam

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 stycznia 2006, 12:59

Naprawde wielka tragedia stala sie w Katowicach. Smierc ponioslo juz powyzej 65 osob. Napewno sa odpowiedzialni za ta tragedie. Architekt oraz firma budowlana. Trzeba jak najszybciej znalezc winnych i ich zgodnie z polskim prawem moim zdaniem bardzo srogo ukarac. Tomcatmi ma racje ze projekt musialbyc jakis lipny czyli zrobiony na odwale. Zeby tylko zrobic szybciej malo dokladnie i zeby stalo i zeby glowny wlasciciel tego pomieszczenia wzial niezla kase :angry: Mam nadzieje ze ofiar juz niebedzie wiecej, ale szanse sa znikome ze jeszcze ktos zyje. Wytyrzymac cala noc przy bardzo wysokiej minusowej temperaturze to niewszyscy potrafia. Szkoda bo mozna bylo tej tragedii uniknac :angry:

Obrazek
Raffikki87

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 29 stycznia 2006, 13:22

Gdy usłyszałem to na studniówce byłem w szoku!!!! :( :( :( .Przykro ze tak się stało ,dlaczego niewinni ludzie musieli zginąć ?? Chciałbym móc coś wiecej zrobic ale nie moge .Dlaczego tak się dzieje ze nie mozna do końca wszystkiego do końca dopracowac .Jestem w szoku i będe .Tragedia ta ruszyła mnie a mało rzeczy mnie rusza emocjonalnie .Wspolczuje wszystkim którzy utracili bliskich w tej katastrofie ,jedną z nich jest moja przyjaciólka która straciła wujka tam..:(:(:(:(:(:(:( [/b]

Radidam masz troche racji ale według mnie jezeli ta hala była nieużywana to mogła porpostu nie wytrzymać nagłego tak dużego obciążęnia .Z drugiej strony widzieli co się święci sniegu było dużo a snieg zmrozony jest bardzo ciężki .Dach nie wytrzymal oporu i stało sie najgorsze .Jest tylko 1 pytanie:
Dlaczego za błedy odpowiedzialnych ludzi za nasze bezpieczenstwo ,zawsze musi płacić zwykły człowiek (czyli każdy z nas) .
Gdyby odpowiednie służby usuneły choć połowe z tego sniegu to dach być moze by się nie zawalił???

Na wielkiej scenie ¿ycia musimy zagraæ dobrze role sw± .

NIEWA¯NE CZY SERIE A ,B ,C1 ,C2 ,D ,JUVENTUS TO JEST NAPRAWDE WA¯NE .
mesju

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 stycznia 2006, 13:43

szok...

przez cały dzień słuchałem w radio relacji na bieżąco i jak tylko mówili o ofiarach, to aż mnie ciarki przechodziły... Wypowiadały się różne osoby i osobiście narazie nie zamierzam nikogo oskarżać o winę przy tragedii. Poczekajmy, aż zajmą się tym eksperci. Daleki jestem od łapówkarstwa itd. Hala z tego co wiem, miała 6 lat i trudno tu mówić o winie konstruktorów, ponieważ wersji może być wiele... (nie chcę się rozpisywać, sorki)

Z tego co wiem, jeden znajomy z mojej miejscowości miał jechać na tą wystawę, ale nie wiem czy pojechał :/

[']

farmer16

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 stycznia 2006, 15:19

Hala z tego co wiem, miała 6 lat i trudno tu mówić o winie konstruktorów, ponieważ wersji może być wiele... (nie chcę się rozpisywać, sorki)
Hehhehe ciekawe , a ja coś całkiem innego słyszałem. Wczoraj jak koleś z TVP3 się wypowiadał to mówił, że ta budowla nie dawno powstała, ale nie kłóćmy się :wink: .

Szkoda ludzi podobno pod gruzami leży około 15 zwłok z tego co mówiono których niestety nie da się wyciągnąć, bo tak są przygniecieni tymi gruzami. Przerwali akcje ratunkową, i teraz będą rozkopywać gruzy, i powoli ustalać co było przyczyną tego wypadku. Kaczyński ogłosił, żałobę Narodową :płaczę: do Środy

Alessandro Del Piero 202 gole! i wszystko jasne !
Michel Platini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 stycznia 2006, 16:29

Będzie pogrzeb państwowy osób, które zginęły w katastrofie budowlanej po zawaleniu się dachu w katowickim centrum targowym - poinformował minister zdrowia Zbigniew Religa.
"Jest już zgoda premiera" - powiedział na konferencji prasowej w Katowicach.

Ofiary katastrofy budowlanej w katowickim centrum targowym zostaną pochowane na koszt państwa, stosowne dyspozycje zostaną wydane wojewodom - poinformował rzecznik rządu Konrad Ciesiołkiewicz. Ciesiołkiewicz powiedział, że stosowne dyspozycje zostaną wydane, "gdy znane będą wszelkie szczegóły tragedii". Dyspozycje szefa Rady Ministrów Kazimierza Marcinkiewicza trafią do wojewodów, z których regionów pochodziły ofiary.

W katastrofie zginęło prawdopodobnie 66 osób. Ze wstępnych informacji wynika, że dwie z tych osób to cudzoziemcy.

Jednocześnie minister sportu Tomasz Lipiec zaapelował o odwołanie wszystkich zawodów sportowych w Polsce na czas żałoby narodowej, ogłoszonej w związku z sobotnią tragedią w Katowicach.

Murzyn Murzyna nie usmoli.
Łazik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 stycznia 2006, 17:23

Nie pozostaje nic innego jak zapalić świeczkę [*] i pomodlić się za tych którzy przebywają w szpitalu, szczególnie za te 2 osoby które zostały najpoważniej ranne i teraz walczą o zdrowie.

kubinho 10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 stycznia 2006, 21:06

Nie chce tutaj pisac o tym że organizatorzy powinni odśnierzyć dach i że ktoś musi za to ponieść odpowiedzialność bo już to zostało powiedziane.

Napisałem tego posta ponieważ każdy może pomóc rodzinom ofiar i rannych, także samym poszkodowanym wysyłająć SMS-a o treści Katowice na numer 72720. Apeluje do wszystkich którzy mogą wysłać sms (kosztuje zaledwie 2 zł) i wspomogli ludzi którzy brali udział w katastrofie w Katowicach. Każda złotówka się liczy!!!

Grande Juve, Vinci Per Noi
Fedo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 stycznia 2006, 21:26

zgodzę się z poprzednikami jedynymi winowajcami są ludzie którzy powinni odśnieżać dachy takich budynków... przez ich głupotę i nieodpowiedzialność doszło do śmierci 66 osób... jedyną pocieszającą sprawą jest szybkość z jaką zareagowała straż pożarna która (podobno) dotarła na miejsce po 4 min od otrzymania zawiadomienia... no i oczywiście cieszę sie że przynajmniej niektórym udało się przeżyć... dla wszystkich innych [*] i niech spoczywają w pokoju :(

herr_braun

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 stycznia 2006, 21:44

tomcatmi6 pisze: Wiec tak, moim zdaniem wine ponosza inspektorzy budowlani ktorzy zapewne wzieli w lape przy przepuszczeniu tego projektu.
A może by tak podczas dość ostrej zimy i wyjątkowo długo zalegjącego ciężkiego śniegu (wiem coś o tym, regularnie odśnieżam przeddomem :wink: ) ktoś zainteresowałby się tak dla pewności dachem...

tomcatmi6 pisze:Druga sprawa, to zaloba narodowa, rozumiem ze smierc tylu osob jest czyms strasznym, ale uwazam ze nie powinno sie oglaszac zaloby narodowej. Jest wiele wypadkow tego rodzaju, w ktorych dziennie ginie ponad 60 osob i jakos nikt o tym nie mowi, na drogach przez pijanych kierowcow rowniez wiecej osob traci zycie/zdrowie i nikt nic nie mowi.
Trzecia sprawa, to te wszystkie znicze, zapalanie swiatel w domu, robienie wstazek na JP... sadze ze to jest beznadziejne "solidaryzowanie sie" na sile i na pokaz. Takie akcje nic nikomu nie przyniosa. Tak tez jestem przeciwny robieniu wstazek na JP, rozumiem po smierci Jana Pawla II byl powod, ale jak bedziemy za kazdym razem robic takie rzeczy gdy zginie wiecej niz 50 osob to troche bedzie dziwne.
pozdr
O ile żałoba jeszcze jest zrozumiała i w porządku to z tym solidaryzowaniem się zgadzam. Na ile potrafię sobie wyobrazić mnie, bądź moją rodzinę w taiej sytuacji, to właśnie chciałbym chyba, żeby ta sprawa przycichła, a na pewno bym nie chciał słyszeć w telewizji rozmowy mojeje żony pod gruzami czy widzieć w dzienniku łez syna. Bo po co to komu. Taka trochę tania sensacja.
Oczywiście oczekiwałbym wyrazów solidarnści, ale raczej w postaci czynów, nie słów

[/url]

juve_pany

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 29 stycznia 2006, 22:12

Nie pomyslcie ze jestem nie czuly czy nie wrazliwy , ale codziennie na drogach gina setki osob, ludzie sa mordowani , brutalnie gwalceni i po prostu gina. Do mnie nie przemawiaja znicze z GG albo zapalanie zniczy w oknach jest po prostu glupie. To nikomu nie pomoze. Ludzie zgineli ale ludzie gineli , gina i beda ginac. Mysle , ze na polskich drogach ginie codziennie wiecej osob niz zginelo w tej tragedii. W takim razie powinna byc zaloba przez caly rok ? Moja matka sama powiedziala mi, że sie na mnie zawiodła jak jej powiedzialem, że mam taki a nie inny stosunek do tej sprawy. Wole być prawdziwy niz uczestniczyc w sztucznym jednaniu narodu czy innym takim ...

Przepraszam wszystkich ktorzy poczuli sie urazeni lub w jakis sposob dotnieci tym postem
Ostatnio zmieniony 01 lutego 2006, 16:16 przez juve_pany, łącznie zmieniany 1 raz.

felix jaegar

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 stycznia 2006, 22:20

Fedo pisze:zgodzę się z poprzednikami jedynymi winowajcami są ludzie którzy powinni odśnieżać dachy takich budynków...
A ja się nie zgodzę z Tobą ani z poprzednikami, bo na jakiej zasadzie stwierdzasz że to z winy śniegu? Znasz ekspertyzy ? NIE
Powtarzasz to co gadają dziennikarze, którzy nie mają pojecia, bo sami również nie zbadali problemu. Nota bene dziś na konferencji przedstawiciel zarządu miedzynarodowych targów w Katowicach powiedział, iż prokuraturze zostały przekazane dokumenty, które potwierdzają iż odśniezanie było przeprowadzane. Podobnie, dokonano ustawowego zobowiązania, tj. corocznego "przeglądu" hali.
Zanim ktoś zacznie wskazywac winnych i wieszać na nich psy radzę poczekać. Ważne są ekspertyzy. BTW. Oczywiście osoby które zostały bezpośrednio dotknięte tą tragedią nie są w stanie powstrzymać się od szukania winnych, jest to jak najbardziej zrozumiałe- ludzka reakcja. Nie rozumiem tylko ludzi, ktorzy działają z takim zawzięciem i bez przemyślenia, a nie odczuwają skutków tej tragedii (w sensie, ich bliscy nie ucierpieli)

Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.

-- Julian Tuwim (1894 - 1953) --
mnowo

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 stycznia 2006, 11:19

Cóż, "mądry Polak po szkodzie" :| Dzisiaj rano do naszego biura w firmie przyszła policja, straż pożarna i tego pokroju fachowcy, i powiedzieli, że przyszli sprawdzić stan dachu, czy nie zalega śnieg i lód... :roll:
Szkoda, że nieraz trzeba katastrofy, żeby pomyśleć o pewnych rzeczach.

PS: I w ogóle chciałem powiedzieć, że niewiele zrozumiałem z tego, co Pan K. mówił w TV, kiedy ogłaszał żałobę narodową. Jakoś tak..

bubu_juve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 stycznia 2006, 11:57

Ja tam byłem bo jestem ratownikiem!! Prawdziwa tragedia!!
To trzeba było zobaczyć, żeby można było coś powiedzieć!!
Tam nadal jest wiele przysypanych zwłok, które widać tylko że nie można ich wydobyć!! Wielki chaos!!!

Forza Juve
ODPOWIEDZ