LIGA MISTRZÓW - prawdopodobieństwo....
- Mundek
- Juventino
Za bardzo w te "matematyczne czary nie wierze" :twisted:
Kogo bysmy nie wylosowali to i tak ich rozjedziemy ..
aa prawdopodobieństwo wylosowania Psv to 1/7:D tak jak kazdej innej druzyny z 2 koszyka _oprócz Bayernu-bo na nich trafic nie mozemy:p
Kogo bysmy nie wylosowali to i tak ich rozjedziemy ..
aa prawdopodobieństwo wylosowania Psv to 1/7:D tak jak kazdej innej druzyny z 2 koszyka _oprócz Bayernu-bo na nich trafic nie mozemy:p
... wtedy na ziemie zstąpił demon - głowe miał jedną, nogi miał dwie a na koszulce numer 17...
zwał sie David Trezeguet !!
zwał sie David Trezeguet !!
- Szilgu
- Juventino
Chopaki tak się składa, że byłem dzisiaj u wróżki i udało jej się przepowiedzieć z fusów następujące pary Ligi mistrzów a także całe drzewko Champions League
A więc przedstawia się ono tak:
REAL MADRYT - ARSENAL LONDYN
BAYERN MONACHIUM - VILLAREAL CF
BENFICA LIZBONA - OLYMPIQUE LYON
CHELSEA LONDYN - FC BARCELONA
GLASGOW RANGERS - FC LIVERPOOL
AJAX AMSTERDAM - INTER MEDIOLAN
WERDER BREMA - AC MILAN
PSV EINDHOVEN - JUVENTUS TURYN
Pary 1/4:
Bayern-Real---->Bayern
Lyon-Barca------->Lyon
Liverpool-Ajax------>Ajax
Werder-Juve--------->Juve
Pary 1/2:
Bayern-Ajax------>Ajax
Juve-Lyon-------->Juve
Finał: Juve-Ajax 1-5
ZDOBYWCA CHAMPIONS LEAGUE 2005/2006:AJAX AMSTERDAM
PS:Na końcu chciałbym zaznaczyć że dane mecze mogą się nie sprawdzić, i raczej jest mała szansa na to że się sprawdzi jakakolwiek z w/w par......No ale mimo wszystko wierze że te wyniki spełnią się w 100% :-D
EDIT: Mr Cezary--------> :rotfl: :rotfl: :rotfl: :lol:

WERDER BREMA - AC MILAN
Pary 1/4:
Bayern-Real---->Bayern
Lyon-Barca------->Lyon
Pary 1/2:
Bayern-Ajax------>Ajax
Juve-Lyon-------->Juve
PS:Na końcu chciałbym zaznaczyć że dane mecze mogą się nie sprawdzić, i raczej jest mała szansa na to że się sprawdzi jakakolwiek z w/w par......No ale mimo wszystko wierze że te wyniki spełnią się w 100% :-D
EDIT: Mr Cezary--------> :rotfl: :rotfl: :rotfl: :lol:
Ostatnio zmieniony 15 grudnia 2005, 15:38 przez Szilgu, łącznie zmieniany 2 razy.
- Mr Cezary
- Juventino
Taa... Już ja w te wróżby nie wierzę. W wakacje głośno było w tv, że jakaś wróżka przepowiedziała, iż będziemy mieć swoja drużynę w Champions League, ale za to na MŚ nie pojedzie nasza reprezentacja :roll: Jak wiemy było dokładnie na odwrót :lol: A pozatym, o ile miejsce w finale dla Juve jest realne, o tyle Ajax Amsterdam w tej chwili prezentuje się marnie. Dlatego też porażka z nimi 1:5 :!: jest bardzo mało prawdopodobna...Shickit pisze:Chopaki tak się składa, że byłem dzisiaj u wróżki i udało jej się przepowiedzieć z fusów następujące pary Ligi mistrzów a także całe drzewko Champions LeagueA więc przedstawia się ono tak:
WERDER BREMA - AC MILAN
Pary 1/4:
Bayern-Real---->Bayern
Lyon-Barca------->Lyon
Pary 1/2:
Bayern-Ajax------>Ajax
Juve-Lyon-------->Juve
- RuTeK
- Juventino
Mr Cezary-->
Brak Mi słów! Gdybyś troszeczke wytężył umysł to byś wpadł na to iż rozpiska napisana przez Shickita jest perfidna Ironia
Zrobił to złośliwie chcac dać upust temu o czym myśli na temat tego całego prawdopodobieństwa
Myślcie to Nie Boli!
Brak Mi słów! Gdybyś troszeczke wytężył umysł to byś wpadł na to iż rozpiska napisana przez Shickita jest perfidna Ironia

- "Dziadku byłeś bohaterem na Wojnie ?"
- "Nie... ale służyłem w kompani Bohaterów "
WSZYSTKO I NIC O Amaurim i innych Drewnianych Graczach !
- Mr Cezary
- Juventino
Możliwe, nie wnikam. Chciałem tylko wyrazić swoją dezaprobatę w stosunku do wróżbRuTeK pisze:Mr Cezary-->
Brak Mi słów! Gdybyś troszeczke wytężył umysł to byś wpadł na to iż rozpiska napisana przez Shickita jest perfidna IroniaZrobił to złośliwie chcac dać upust temu o czym myśli na temat tego całego prawdopodobieństwa
Myślcie to Nie Boli!
- Martin
- Juventino
W wlasnie, że ma... Wyrzucajac pięciu orłów z rzedu mimo, ze rzucasz nadal tą samą moneta, powoduje, ze prawdopodobienstwo wyrzucenia orła jest troszke mniejsze niz reszki - mowi o tym wzor Bernoulliego.venomik pisze: Wyrzucenie 5 kolejnych orłów na zwykłej monecie, zakładając, że rzucający nie oszukuje, nie wpływa na prawdopodobieństwo wyrzucenia kolejnego orła
A co do typu autora to prawda jest taka, ze to czy mial on racje moglibysmy sprawdzic gdybysmy przeprowadzili to losowanie w tych samych warunkach dajmy na to 1000 razy i wtedy zobaczyli jakich par wyszlo najwiecej. A poniewaz bedzie jedno losowanie to mimo, ze taka a taka para jest bardziej prawdopodobna od innej nie oznacza, ze ta druga nie padnie. TAk jak z lotkiem. Prawdopodobienstwo tego ze trafie w lotka jest male ale to nie oznacza, ze nie mam szans tego trafic (musze spelnic jeden warunek - zagrac
Log in: 15.12.1997
Log out: 31.03.2013
- Del Rajko
- Juventino
A tak z innej beczki. O której godzinie jest dziś losowanie i czy można będzie je śledzić w necie. Bo wątpie by któraś stacja przerpowadziła transmisje. Chyba że Eurosport którego nie mam 

- RuTeK
- Juventino
Godzina 12:00 I przeprowadza ja Stacja EuroSportu 
- "Dziadku byłeś bohaterem na Wojnie ?"
- Radidam
- Juventino
Jak beda takie pary Ligi mistrzow , to bedziesz musial tej wrozbistce postawic dobre piwo :twisted: a jesli takie pary nibeda musisz isc o zwrot pieniedzy
.Napewno niechcialbym trafic na PSV, Chelsea-Barcelona
niesamowity kolejny mecz. Moim zdnaiem zwyciezca tylko jeden ...:::Barca:::...

- grzesiekk84
- Juventino
Martin jesteś pewien? Co prawda z matmą styczności już dłuższy czas nie miałem ale z tego co pamiętam to wzór Bernoulliego służył do obliczania prawdopodobieństwa n sukcesów w k próbach przy czym w każdej próbie prawdopodobieństwo sukcesu (orła) było takie samo. Także wydaje się, iż rację ma jednak venomik. Poprawcie jeśli coś pokręciłem.
- Martin
- Juventino
Dokladnie. Masz racje mowiac ze prawdopodobienstwo wyrzucenia orla w kazdej probie wynosi 1/2. Ale wlasnie wzor bernoulliego mowi, to o czym wspomnial venomik:grzesiekk84 pisze:Martin jesteś pewien? Co prawda z matmą styczności już dłuższy czas nie miałem ale z tego co pamiętam to wzór Bernoulliego służył do obliczania prawdopodobieństwa n sukcesów w k próbach przy czym w każdej próbie prawdopodobieństwo sukcesu (orła) było takie samo. Także wydaje się, iż rację ma jednak venomik. Poprawcie jeśli coś pokręciłem.
Wyrzucenie 5 kolejnych orłow wplywa na prawdopodobienstwo wyrzucenia orła w kolejnej probie. Poniewaz jest ono mniejsze, bo w poprzednich 5 probach wypadl orzel i im dalej brniesz tym prawdopodobienstwo ze w koncu wyrzucisz reszkę jest większe.venomik pisze: Wyrzucenie 5 kolejnych orłów na zwykłej monecie, zakładając, że rzucający nie oszukuje, nie wpływa na prawdopodobieństwo wyrzucenia kolejnego orła
Definicja schematu Bernoulliego:
Schematem Bernoulliego nazywamy ciąg niezależnych zdarzeń, w których dane doświadczenie powtarzamy n-razy (n-liczba skończona) i w którym prawdopodobieństwo zdarzenia A (zdarzenie A-wynik doświadczenia) jest stałe, nie zależy od wyników poprzednich.
TUTAJ MACIE WZÓR NA schemat Bernoulliego
A tu jest wzór na symbol newtona

Widac ze w przypadku n sukcesow w k probach gdzie chcemy aby ciagle wypadal orzel to n bedzie sie rownalo k. Zatem pierwszy i trzeci czlon beda sie rownac zawsze 1 (n po n = 1, oraz q do n-n = 1 bo q do 0 daje 1). Zostaje drugi czlon, ktory definiuje jednoczesnie to prawdopodobienstwo.
A tu prosty przykladzik.
Próba pierwsza
Prawdopodobienstwo wyrzucenie orła wynosi 0,5
Wg Bernoulliego. 0,5
Druga próba
Wg Bernoulliego. 0,25
Trzecia próba
Wg Bernoulliego. 0,13
itd itp...
Jesli gdzies zrobilem blad prosze o poprawkę

Log in: 15.12.1997
- eLeM
- Juventino
Chelsea Londyn - FC. Barcelona
Real Madryt - Arsenal Londyn
Werder Brema - Juventus Turyn
Bayern Monachium - AC Milan
PSV Eindhoven - Olympique Lyon
Ajax Amsterdam - Inter Mediolan
Benfica Lizbona - FC Liverpool
Rangers Glasgow - Villareal
3 na 8.. szału nie zrobiło ale i tak nieźle ;]
Real Madryt - Arsenal Londyn
Werder Brema - Juventus Turyn
Bayern Monachium - AC Milan
PSV Eindhoven - Olympique Lyon
Ajax Amsterdam - Inter Mediolan
Benfica Lizbona - FC Liverpool
Rangers Glasgow - Villareal
3 na 8.. szału nie zrobiło ale i tak nieźle ;]

- Venomik
- Juventino
Musze zaprotestowac. Aby wyliczyc wylosowanie kolejnego orla nie mozesz stosowac wzoru Bernoulliego, do tego niezbedny jest wzor na prawdopodobienstwo warunkowe - oznaczane P(B|A) - czyli prawdopodobienstwo, ze zajdzie zdarzenie B przy warunku, ze zaszlo zdarzenie A.
Wzor Bernoulliego stosujemy, gdy mamy k sukcesow (chocby orlow) w n probach (rzutow) - czyli wedle wzoru prawdopodobienstwo, ze w poprzednim wzorze byl orzel wynosi 1/2 - natomiast dla nas, skoro juz znamy wynik, wynosi on 1 - to jest zdarzenie pewne.
Wracajac do tematu - 3 wyniki trafione z 8, mysle, ze calkiem niezly wynik
Typ dla Juve nie przeszedl, ale i tak jest calkiem przyjemny przeciwnik...
Wzor Bernoulliego stosujemy, gdy mamy k sukcesow (chocby orlow) w n probach (rzutow) - czyli wedle wzoru prawdopodobienstwo, ze w poprzednim wzorze byl orzel wynosi 1/2 - natomiast dla nas, skoro juz znamy wynik, wynosi on 1 - to jest zdarzenie pewne.
Wracajac do tematu - 3 wyniki trafione z 8, mysle, ze calkiem niezly wynik

Typ dla Juve nie przeszedl, ale i tak jest calkiem przyjemny przeciwnik...
Dirty mind