Kolejny faszystowski gest piłkarza Lazio...
- 3d_man
- Juventino
zgodze sie z wiekszoscia co tu piszecie ludzie drogie 
problem jednak nie jest taki ze faszyzm jest tepiony a komunizm traktowany jak cos zabawnego, niegroznego czy "trendy", bo na to mimo najszczerszych checi nie mamy wplywu (chyba ze zaglosujecie na mnie
)
problem polega na tym ze wg wloskiego prawa wszelkie symbole czy inne manifestacje wskazujace na faszyzm sa zakazane !
Paoletto i kibice Lazio na tym meczu dobrze o tym wiedza i mimo to zachowali sie tak jak sie zachowali.
ja nie potepiam czyichs przekonan polityczno-ideowych, z ktorymi sie moge zgadzac badz nie, ale celowe zlamanie prawa
o ile w przypadku kibicow to moze jakos jeszcze przejsc, to Di Canio nie moze sie zachowywac jak 18latek, musi jasno sobie zdawac sprawe co wolno a co nie profesjonalnemu zawodnikowi
zreszta co ja tu bede gadal
i tak Paoletto wybaczam wszystko

problem jednak nie jest taki ze faszyzm jest tepiony a komunizm traktowany jak cos zabawnego, niegroznego czy "trendy", bo na to mimo najszczerszych checi nie mamy wplywu (chyba ze zaglosujecie na mnie

problem polega na tym ze wg wloskiego prawa wszelkie symbole czy inne manifestacje wskazujace na faszyzm sa zakazane !
Paoletto i kibice Lazio na tym meczu dobrze o tym wiedza i mimo to zachowali sie tak jak sie zachowali.
ja nie potepiam czyichs przekonan polityczno-ideowych, z ktorymi sie moge zgadzac badz nie, ale celowe zlamanie prawa
o ile w przypadku kibicow to moze jakos jeszcze przejsc, to Di Canio nie moze sie zachowywac jak 18latek, musi jasno sobie zdawac sprawe co wolno a co nie profesjonalnemu zawodnikowi
zreszta co ja tu bede gadal

i tak Paoletto wybaczam wszystko

la Lazio é il rifugio di noi sognatori...
di noi innamorati, poeti, cantori...
di noi che incendiamo e spegnamo la sete...
per quell'esplosione all'ennesima rete...
di noi innamorati, poeti, cantori...
di noi che incendiamo e spegnamo la sete...
per quell'esplosione all'ennesima rete...
- Yari
- Juventino
Bardzo źle , że gest który wykonywał kilkakrotnie DiCanio jest kojarzony tylko z faszyzmem i nazizmem. ,,Pozdrowienia rzymskiego" używano na długo przed narodzinami Mussoliniego czy Hitlera , w starożytnym Rzymie każdy szanujący się obywatel używał tego gestu w celu pozdrowienia kogoś , takie dzisiejsze podanie sobie dłoni. To samo tyczy się swastyki. Używano jej nawet przed powstaniem republiki rzymskiej. Swastyka często zdobiła tarcze wojowników sammickich zamieszkujących środkowy półwysep apeniński.
A to , że Mussolini bardzo lubiał Lazio to już inna bajka.
Także , ja nie widze w tym nic złego ( w gestach Di Canio , a nawet w wywieszaniu przez Laziali swastyki ... - znaki wojenne sammitów ).
A to , że Mussolini bardzo lubiał Lazio to już inna bajka.
Także , ja nie widze w tym nic złego ( w gestach Di Canio , a nawet w wywieszaniu przez Laziali swastyki ... - znaki wojenne sammitów ).
Ostatnio zmieniony 13 grudnia 2005, 21:13 przez Yari, łącznie zmieniany 2 razy.
- herr_braun
- Juventino
Wiedziałem że Yari zaserwuje nam jakąś weryfikację historycznę
Ale nie mogę się z tym zgodzić. Bo co z tego że podłoże i symbolika są takie a takie? Wiadomo, że raczej nie nawiązują oni do tradycji rzymskich
tylko manifestują konkretną ideologię. Nie ma co usprawiedliwiać ich w ten sposób.

Ale nie mogę się z tym zgodzić. Bo co z tego że podłoże i symbolika są takie a takie? Wiadomo, że raczej nie nawiązują oni do tradycji rzymskich
- Dionizos
- Juventino
A ja sie nie dziwie. Nie jest milo kiedy budzi Cie wybuch bomby w pokoju Twoich dzieciDziwię się władzom Lazio, że takiego zawodnika poprostu nie usuną

Tutaj zaczyna sie dyskusja czysto polityczna 8) . Ja uwazam Che za zbrodniarza, o czym swiadczy moj avatar. Co nie zmienia faktu, ze bardzo mi sie podoba Twoja wypowiedz wilku i cala jej reszta w pelni sie zgadzam.Co do Che Guevary to juz zupelnie inna historia(i inna perspektywa)wiec zdecydowanie sprzeciwiam sie wrzucaniu go do jednego worka z Leninem,Stalinem i Adolfem.
Takie sytuacje smiesza mnie najbardziej. Klientka w mojej klasie ma na plecaku napis: Najlepsza pasta na glana, to morda skina r********, obok naszywke: Kazdy inny, wszyscy rowni :rotfl: .Sam jestem co kilka dni świadkiem rozmów moich znajomych punków którzy chcą *********** jakiejś "łysej pale" z krzyżem celtyckim na koszuli
Problem polega na tym, ze swastyki wywieszane przez Lazialich tylko ksztaltem nawiazuja do tych, bodaj slonecznych, znakow. Sa zazwyczaj na czerwonym tle, ze wszystkimi faszystowskimi bajerami.a nawet w wywieszaniu przez Laziali swastyki ... - znaki wojenne sammitów
Tutaj zaczyna sie dyskusja nad tym, czy mozna w prosty sposob porownywac wloskich faszystow, do niemieckich, nazistowskich zbrodniarzy. Duce byl np. przeciwko okupacji Polski przez Adolfa... 8) . Oczywiscie troche przesadzam

Ja tez:i tak Paoletto wybaczam wszystko

Oddalbym wiele, zeby znowu zobaczyc w Juve kogos, kto kochalbym nasz klub tak bardzo, jak Di Canio Lazio.
- Reggie
- Juventino
Dlaczego? Dlaczego wg. ciebie mozna zakazywać ludziom wierzyć w to w co wierzą? Bez względu na to co to jest. Dlaczego człowiek nie moze miec wolności w pokazywaniu swojej odrębności ideologicznej? Nie mówię o działaniach rasistowskich, o pobiciach i wyzwiskach. Bo takimi się brzydzę.Jasiek-x pisze:Faszyzm musi byc zakazany, bo wiadomo co z tego wyrasta, czego przecież nauczyliśmy się w przeszłości... Każde takie zachowanie jest złe i nie mówie tylko i wyłącznie o DiCanio, bo to jest problem społeczny. faszyzm powinien być usuwany w bezwględny sposób, nawet przez dyskwalifikacje zawodnika czy wykluczenie z rozgrywek klubu jeśli on nie zareaguje. Takie jest moje zdanie...
Wielce tolerancyjne mamy społeczeństwo w Polsce. Tolerujemy to co wygodne. A nacjonalista juz nie zasługuje na żadne poszanowanie! :?
P.S. Wkurzyłem sie troche

"Ludzie wybierają najczęściej rozwiązania pośrednie, które są najgorsze ze wszystkich, a to dlatego, że nie potrafią być ani całkiem źli, ani całkiem dobrzy." Niccolò Machiavelli
- Marezmo
- Juventino
Nacjonalizm to nie to to samo co faszyzm.Reggie pisze:Dlaczego? Dlaczego wg. ciebie mozna zakazywać ludziom wierzyć w to w co wierzą? Bez względu na to co to jest. Dlaczego człowiek nie moze miec wolności w pokazywaniu swojej odrębności ideologicznej? Nie mówię o działaniach rasistowskich, o pobiciach i wyzwiskach. Bo takimi się brzydzę.
Wielce tolerancyjne mamy społeczeństwo w Polsce. Tolerujemy to co wygodne. A nacjonalista juz nie zasługuje na żadne poszanowanie! :?
A poza tym, chyba nie chcesz drogi kolego powiedziec, ze nie masz nic przeciw ideologii faszystowskich Niemiec??
A moze nie wiesz w jakiej pogardzie hitler miał nas, Polaków i jaką nienawiścią do nas pałał?
Za to go tak uwielbiasz?

A co do zamieszczonego powyżej zdjęcia gestu Paolo di Canio - :!: TO NIE JEST FASZYSTOWSKIE POZDROWIENIE :!:
Pozdrowienie faszystowskie jest prezentowane poprzez wyciągniętą sztywno w górę ręką, z dłonią ułożoną w jednej lini z ręką.
- KOPEĆ
- Juventino
Widzę, że połowa ludzi, którzy się tutaj wypowiedzieli, nie mają zielonego pojęcia o tym, co piszą. Nie będe po raz kolejny drążył tematyki faszyzmu, nazizmu, komunizmu, bo to zostało chyba wyczerpane w poprzednim temacie o Di Canio.
Dla mnie Di Canio jest spoko i jak chce, to niech nawet sobie "sieg heiluje" po każdym podaniu. Jest dorosły i wie jaka za tym idzie odpowiedzialność. Nas to nie powinno interesować, bo powstają później takie prowadzące do niczego, chaotyczne dyskusje.
ciao.
Dla mnie Di Canio jest spoko i jak chce, to niech nawet sobie "sieg heiluje" po każdym podaniu. Jest dorosły i wie jaka za tym idzie odpowiedzialność. Nas to nie powinno interesować, bo powstają później takie prowadzące do niczego, chaotyczne dyskusje.
ciao.
- herr_braun
- Juventino
Bardzo fajnie że to rozumiesz, ale wierz mi, nie wszyscy to wiedząMarezmo pisze: Nacjonalizm to nie to to samo co faszyzm.

Nasze lewackie media starają się robić z patriotów-radykałów, faszystów, obłąkańców itd.
...Marezmo pisze:hitler
W tym momencie ja bym się poczuł urażony. Gdzie on napisał że go uwielbia?? Ja również sądzę, że jak już wolność słowa to przynajmniej całkowita, a nie wybiórcza - bo wtedy się robi z tego ...coś dalekigeo od wolności słowa. Więc waż lepiej to co mówisz...Marezmo pisze: Za to go tak uwielbiasz?![]()
- Venomik
- Juventino
Abstrachując zupełnie od porównywania nazizmu i faszyzmu.
Fakt, ten znak i ten gest powstał na długo przed pojawieniem się Hitlera.
Ale nie o to chodzi. On nie chce wspominać tamtych czasów, tamtej symboliki.
Bądźmy szczerzy: to jest tylko wyciągnięcie ręki. Gdyby to nic nie znaczyło, to mógłby spokojnie zrezygnować. Ale nie chce. mam nadzieje, że rozumie kontrowersje jakie wokół tego gestu się toczą.
Fakt, ten znak i ten gest powstał na długo przed pojawieniem się Hitlera.
Ale nie o to chodzi. On nie chce wspominać tamtych czasów, tamtej symboliki.
Bądźmy szczerzy: to jest tylko wyciągnięcie ręki. Gdyby to nic nie znaczyło, to mógłby spokojnie zrezygnować. Ale nie chce. mam nadzieje, że rozumie kontrowersje jakie wokół tego gestu się toczą.
Dirty mind
- Marezmo
- Juventino
Marezmo pisze:hitler
Co może miałem napisać z dużej litery z szacunku?herr_braun pisze:...
Oto co na ten temat o "wolności słowa" mówi Konstytucja:herr_braun pisze:W tym momencie ja bym się poczuł urażony. Gdzie on napisał że go uwielbia?? Ja również sądzę, że jak już wolność słowa to przynajmniej całkowita, a nie wybiórcza - bo wtedy się robi z tego ...coś dalekigeo od wolności słowa. Więc waż lepiej to co mówisz...
Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej
Art. 13.
Zakazane jest istnienie partii politycznych i innych organizacji odwołujących się w swoich programach do totalitarnych metod i praktyk działania nazizmu, faszyzmu i komunizmu, a także tych, których program lub działalność zakłada lub dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową, stosowanie przemocy w celu zdobycia władzy lub wpływu na politykę państwa albo przewiduje utajnienie struktur lub członkostwa.
http://www.abc.com.pl/serwis/du/1997/0483.htm
A to co mówi Kodeks Karny:
Art. 256. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
http://www.abc.com.pl/serwis/du/1997/0553.htm
Ostatnio zmieniony 13 grudnia 2005, 22:03 przez Marezmo, łącznie zmieniany 1 raz.
- white_wolv
- Juventino
Caly czas zastanawiam sie nad niektorymi rzeczami ktore zostaly tu powiedziane.
Z jednej strony to moze i racja ze czlowiek powinien miec prawo do wyglaszania swoich pogladow niezaleznie od ich tresci.
Z drugiej..tolerowanie pogladow faszystowskich u pewnej grupy osob moze byc grozne. Di Canio bedac osoba publiczna i w pewnym sensie takze autorytetem(przynajmniej dla kibicow Lazio)przyczynia sie do propagowania tego typu tresci a na to nikt pozwolic nie moze.
Tak jak ktos juz napisal wczesniej: w historii raz juz przymknieto oko na chore przekonania jednego Austriaka i wszyscy wiemy jak to sie skonczylo.
Faszyzm,rasizm a moim zdaniem takze skrajny nacjonalizm powinno sie tepic w zarodku a nie wpuszczac na stadiony.Nie tam ich miejsce(jesli wogole gdziekolwiek) :!:
A tak wogole to spojrzcie na Lazio..od kilku lat zero sukcesow(no moze poza PW) to jakos w koncu do tej prasy dostac sie musza,nie? 8)
Z jednej strony to moze i racja ze czlowiek powinien miec prawo do wyglaszania swoich pogladow niezaleznie od ich tresci.
Z drugiej..tolerowanie pogladow faszystowskich u pewnej grupy osob moze byc grozne. Di Canio bedac osoba publiczna i w pewnym sensie takze autorytetem(przynajmniej dla kibicow Lazio)przyczynia sie do propagowania tego typu tresci a na to nikt pozwolic nie moze.
Tak jak ktos juz napisal wczesniej: w historii raz juz przymknieto oko na chore przekonania jednego Austriaka i wszyscy wiemy jak to sie skonczylo.
Faszyzm,rasizm a moim zdaniem takze skrajny nacjonalizm powinno sie tepic w zarodku a nie wpuszczac na stadiony.Nie tam ich miejsce(jesli wogole gdziekolwiek) :!:
A tak wogole to spojrzcie na Lazio..od kilku lat zero sukcesow(no moze poza PW) to jakos w koncu do tej prasy dostac sie musza,nie? 8)
- Paolo_Rossi_1982
- Juventino
Mieliśmy w ostatnich latach odpowiedniego kandydata. Szkoda, że skończyło się tak, a nie inaczejDionizos pisze:Oddalbym wiele, zeby znowu zobaczyc w Juve kogos, kto kochalbym nasz klub tak bardzo, jak Di Canio Lazio.

- Dionizos
- Juventino
Wszyscy, na zawsze, zapamietamy Enzino ten gest. Szkoda, ze juz go nie ma, ale to jednak nie ta sama klasa:
http://image.guardian.co.uk/sys-images/ ... resca2.jpg
Na tej koszulce mial napisane jakies bzdury o walecznych ludziach
. Chodzilo o walke Fiorentiny o utrzymanie. Po meczu z Juve, na Delle Alpi, podziekowal kibicom Violi za doping...
Po sezonie 2003/2004 opuscil nas wielki Antonio Conte. Juz 21 grudnia znowu bedzie w Turynie... szkoda, ze w takiej roli:
http://www.sienaclubfedelissimi.it/public/conte.jpg
A nie w tej:
http://www.sapere.it/mm/sport/objects/juve02.jpg

http://image.guardian.co.uk/sys-images/ ... resca2.jpg
Na tej koszulce mial napisane jakies bzdury o walecznych ludziach

Po sezonie 2003/2004 opuscil nas wielki Antonio Conte. Juz 21 grudnia znowu bedzie w Turynie... szkoda, ze w takiej roli:
http://www.sienaclubfedelissimi.it/public/conte.jpg
A nie w tej:
http://www.sapere.it/mm/sport/objects/juve02.jpg