Habemus Papam ! Mamy następcę Jana Pawła II !
- Spitfire
- Juventino
no ja tam za bardzo praktykujący to nie jestem,ale z tego Niemca to zadowolony nie jestem jakoś.Choćby ta twarz i ten uśmiech jakoś mnie nie przekonuje.Konserwatysta-to też nie dobrze bo kościołowi potrzebny jest postęp.I do tego Niemiec ma ludzi z-rzesza-ć -dziwne i troche zabawne :?
tylko margaryna mleczna jest na ciążę skuteczna
- Yari
- Juventino
Lol , nie wiedziałem , że już się dodaje nową kwestię do ,,przepowiedni" Nostradamusa. Pierwotnie czarny Papież miał być po naszym Karolu Wojtyle. :roll:mnowomiejsky pisze: Nie za bardzo interesuje mnie ta kwestia, ale jesli Niemiec zostanie papiezem, to pewnie zaczna sie spekulacje na temat Nostradamusa, bo u mnie w tym momencie w pracy wrze, ktos rzucil temat ze Nostradamus przepowiedzial papieza Slowianina, Niemca, potem czarnego a potem- koniec swiata.
Cóż wybór raczej nie zaskoczył nikogo. Aczkolwiek zaskoczyło mnie nowe imie Ojca Świętego. Widać że nie chce być porównywany do Jana Pawła II ale zarazem zdaje sobie sprawe z wielkości swojego poprzednika i nie ukrywa tego , co udowodnił w swoich pierwszych słowach ( skromność to piękna cecha ) .
Sądze , że nowy Papież nie będzie ,,podróżnikiem" jak nasz Papa.
Ciekawi mnie czy kiedykolwiek odwiedzi Polske... .
Oj nieładnie :naughty:Sprzęgło pisze:I do tego Niemiec ma ludzi z-rzesza-ć -dziwne i troche zabawne :?
Podobno Ratzinger służył w hitler-jugend ( co na szczęscie o niczym nie świadczy ). Musze zagłębić się w Jego życiorys.
EDIT : Ratzinger służył od 44 w wermachcie ( usprawiedliwiony
Ostatnio zmieniony 19 kwietnia 2005, 19:13 przez Yari, łącznie zmieniany 1 raz.
- paku
- Juventino
Wg. Gazety Wyborczej.
-Jeśli Joseph Ratzinger zostanie papieżem, pielgrzymki do krajów pójdą w zapomnienie.
-Po śmierci JP II połowa kardynałów krytykowała go, i nie podobalo im sie to że tak długo był papieżem
Tez mi sie to za bardzo nie podoba, Jakoś nie przemawia on do mnie :naughty: Ale musze zaakceptować ten wybór.
-Jeśli Joseph Ratzinger zostanie papieżem, pielgrzymki do krajów pójdą w zapomnienie.
-Po śmierci JP II połowa kardynałów krytykowała go, i nie podobalo im sie to że tak długo był papieżem
Tez mi sie to za bardzo nie podoba, Jakoś nie przemawia on do mnie :naughty: Ale musze zaakceptować ten wybór.

- Siewier
- Administrator
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
No generalnie jak dla mnie to poprostu kolejna nowa głowa jakiegoś państwa - Katolicy mają swojego nowego "prezydenta" no i mam nadzieje ze będzie dobrze i rozsądnie rządzić
Wiadomo że będzie mu cięzko teraz bo będzi przez każdego 'specjalnie czy tez podświadomie porównywalny do JP II który postawił wysoko poprzeczke. Zobaczymy co z tego będzie. Powodzenia życze :!:
:shock: Każdy wierzący w co
Nie wiem czy np: Muzłumani podzielają Twoje zdanie
A nie o kolor skóry - poprostu łatwiej wybrac kogoś znanego , gdyby Papiezem został murzyn to mogło by to wywołać pewną "rewolucje" w "kościele".

Wiadomo że będzie mu cięzko teraz bo będzi przez każdego 'specjalnie czy tez podświadomie porównywalny do JP II który postawił wysoko poprzeczke. Zobaczymy co z tego będzie. Powodzenia życze :!:
TakADAMJUVENTUSPL pisze:Człowieku co ty wogóle gadasz? Na jaką łatwiznę? Przecie ż każdy wierzący wie że tak naprawdę to Bóg wybiera Papieża.forza bianco-neri pisze:wg mnie to krok w tyl, wybrac 78-letniego papieza na biskupa Watykanu... chyba konklawe poszlo na latwizne, zamiast wybrac Czarnego! i troche mlodszego np w wieku 60. paru lat... a tak to mamy konserwatyste, hmm... moze przesadzam, pozyjemy zobaczymy, jak bedzie sie sprawowal
co nie zmienia faktu, ze sie ciesze ze po tak krotkim okresie mamy nowego papieza! mam nadzieje, ze bedzie dobrze.

Myśle ze koledze chodziło o to że Kardynałowie nastawili sie na "krótko terminową polityke transferową" że tak to ujmnenookie pisze:krok w tyl??czemu?co za roznica czy bylby bialy czy vzarny czy latynos??i co to ma wspolnego z chodzeniem na latwizne..nie rozumiem tego co napisales :? co do samego wyboru to sie nawet ciesze bo Benedykt XVI budzi jakos moje zaufanieforza bianco-neri pisze:wg mnie to krok w tyl, wybrac 78-letniego papieza na biskupa Watykanu... chyba konklawe poszlo na latwizne, zamiast wybrac Czarnego! i troche mlodszego np w wieku 60. paru lat... a tak to mamy konserwatyste, hmm... moze przesadzam, pozyjemy zobaczymy, jak bedzie sie sprawowal
co nie zmienia faktu, ze sie ciesze ze po tak krotkim okresie mamy nowego papieza! mam nadzieje, ze bedzie dobrze.wydaje mi sie ze kardynalowie dobrze postapili wybierajac wlasnie jego na nowego Papieża..oby rządzil Kosciołem dobrze i tak jak chce tego Bóg..
Ostatnio zmieniony 19 kwietnia 2005, 19:23 przez Siewier, łącznie zmieniany 2 razy.
- white_wolv
- Juventino
Uwazam ze to dobry wybor.
Po pierwsze,jak wielu juz zauwazylo Ratzinger byl zaufanym czlowiekiem Jana Pawla II co oznacza ze moze byc zdolny do kontynuowania Jego dziela.
Po drugie.Kosciol w obecnych czasach potrzebuje kogos stanowczego.Kogos kto przeciwstawi sie tym ktorzy chca oblicze i prawa wiary zmieniac dla swoich upodoban.Benedykt XVI bedzie mial za zadanie na nowo pokazac ludziom ze to oni maja zyc wedlug wiary a nie wiara ma byc dostosowywana do ich potrzeb.Oczywiscie nie wolno pozostac zamknietym na pewne problemy,ale pamietajmy ze Kosciol nie moze sobie pozwolic na to aby akceptowac rzeczy sprzeczne z dogmatami wiary.
Joseph Ratzinger to od dzis straznikfundamentalnych zasad wiary.Nie wolno pozwolic aby pod naciskiem spoleczenstwa ktore coraz bardziej oddala sie od Boga,Kosciol zmienial swoje poglady na pewne sprawy tylko po to by byc bardziej popularnym.To nie o to chodzi.
Po pierwsze,jak wielu juz zauwazylo Ratzinger byl zaufanym czlowiekiem Jana Pawla II co oznacza ze moze byc zdolny do kontynuowania Jego dziela.
Po drugie.Kosciol w obecnych czasach potrzebuje kogos stanowczego.Kogos kto przeciwstawi sie tym ktorzy chca oblicze i prawa wiary zmieniac dla swoich upodoban.Benedykt XVI bedzie mial za zadanie na nowo pokazac ludziom ze to oni maja zyc wedlug wiary a nie wiara ma byc dostosowywana do ich potrzeb.Oczywiscie nie wolno pozostac zamknietym na pewne problemy,ale pamietajmy ze Kosciol nie moze sobie pozwolic na to aby akceptowac rzeczy sprzeczne z dogmatami wiary.
Joseph Ratzinger to od dzis straznikfundamentalnych zasad wiary.Nie wolno pozwolic aby pod naciskiem spoleczenstwa ktore coraz bardziej oddala sie od Boga,Kosciol zmienial swoje poglady na pewne sprawy tylko po to by byc bardziej popularnym.To nie o to chodzi.
Widzisz to jest wlasnie cala glupota rasizmu."To fajny czlowiek i swietny kumpel..tyle ze szkoda ze jest czarny/zolty/z Ameryki Pldniowej".Totalny bezsens.Czy to ze pochodze z Polski ma oznaczac ze w latach 45-89bylem komunista,skoro moj kraj byl komunistyczny? :roll:Juventin pisze:Papiez znał go osobiscie, moze jak go lepiej poznamy.... jednak mi chodzi tu o sam fakt ze to Niemiec osobiscie nic do niego nie mam
- mnowo
- Qualità Juventino
Wiesz, nie znam 'przepowiedni' NostradamusaYari pisze:Lol , nie wiedziałem , że już się dodaje nową kwestię do ,,przepowiedni" Nostradamusa. Pierwotnie czarny Papież miał być po naszym Karolu Wojtyle. :roll:mnowomiejsky pisze: Nie za bardzo interesuje mnie ta kwestia, ale jesli Niemiec zostanie papiezem, to pewnie zaczna sie spekulacje na temat Nostradamusa, bo u mnie w tym momencie w pracy wrze, ktos rzucil temat ze Nostradamus przepowiedzial papieza Slowianina, Niemca, potem czarnego a potem- koniec swiata.

Ostatnio zmieniony 19 kwietnia 2005, 19:26 przez mnowo, łącznie zmieniany 1 raz.
- DamKam
- Juventino
Habemus Papam !!! Viva la Papa !!!

Jakos ciezko przeszla mi ta mysle ze jest nowy Papiez... ale trzeba bedzie sie przyzwyczaic !!!
Uwazam iz to dobry wybor !!!
Jak wiemy byl to jeden z najblizszych wspolpracownikow Jana Pawla II wiec mysle ze bedzie on w jakims stopniu kontynuowal wspaniala droge Naszego Papieza !!! Przynajmniej mam taka nadzieje...
Trzeba przyznac ze obojetnie kto zostal by nowym Papiezem to bedzie to trudne zadanie dla niego- po tak wspanialym i uwielbianym Papiezu...
Napewno Ratzinger (teraz juz Benedykt XVI) bedzie czesto porownywany do starego Papieza !!!
Ale miejmy nadzieje ze sobie poradzi... zycze mu tego.

Jakos ciezko przeszla mi ta mysle ze jest nowy Papiez... ale trzeba bedzie sie przyzwyczaic !!!
Uwazam iz to dobry wybor !!!
Jak wiemy byl to jeden z najblizszych wspolpracownikow Jana Pawla II wiec mysle ze bedzie on w jakims stopniu kontynuowal wspaniala droge Naszego Papieza !!! Przynajmniej mam taka nadzieje...
Trzeba przyznac ze obojetnie kto zostal by nowym Papiezem to bedzie to trudne zadanie dla niego- po tak wspanialym i uwielbianym Papiezu...
Napewno Ratzinger (teraz juz Benedykt XVI) bedzie czesto porownywany do starego Papieza !!!
Ale miejmy nadzieje ze sobie poradzi... zycze mu tego.
- ADAMJUVENTUSPL
- Juventino
Oj.... przestań się czepiać - przecież każdy wie że chodziło mi o wierzących Katolików.Siewier pisze:TakADAMJUVENTUSPL pisze:Człowieku co ty wogóle gadasz? Na jaką łatwiznę? Przecie ż każdy wierzący wie że tak naprawdę to Bóg wybiera Papieża.forza bianco-neri pisze:wg mnie to krok w tyl, wybrac 78-letniego papieza na biskupa Watykanu... chyba konklawe poszlo na latwizne, zamiast wybrac Czarnego! i troche mlodszego np w wieku 60. paru lat... a tak to mamy konserwatyste, hmm... moze przesadzam, pozyjemy zobaczymy, jak bedzie sie sprawowal
co nie zmienia faktu, ze sie ciesze ze po tak krotkim okresie mamy nowego papieza! mam nadzieje, ze bedzie dobrze.
:shock: Każdy wierzący w co
Nie wiem czy np: Muzłumani podzielają Twoje zdanie
![]()
Są trzy rzeczy które kocham Rodzina,Bóg oraz Juventus
"Łatwej jest wygrać drużynie zgranej, choć bez gwiazd, niż jedenastu niezgranym z sobą megapiłkarzom"
Alessandro Del Piero
"Łatwej jest wygrać drużynie zgranej, choć bez gwiazd, niż jedenastu niezgranym z sobą megapiłkarzom"
Alessandro Del Piero
- Yari
- Juventino
Heh , jak dla mnie to zrobiono update przepowiedni Nostradamusamnowomiejsky pisze:Wiesz, nie znam 'przepowiedni' NostradamusaYari pisze:Lol , nie wiedziałem , że już się dodaje nową kwestię do ,,przepowiedni" Nostradamusa. Pierwotnie czarny Papież miał być po naszym Karolu Wojtyle. :roll:mnowomiejsky pisze: Nie za bardzo interesuje mnie ta kwestia, ale jesli Niemiec zostanie papiezem, to pewnie zaczna sie spekulacje na temat Nostradamusa, bo u mnie w tym momencie w pracy wrze, ktos rzucil temat ze Nostradamus przepowiedzial papieza Slowianina, Niemca, potem czarnego a potem- koniec swiata.Mowie tylko, ze u nas w pracy dziewczyny podniosly 'tumult', bo "sprawdzaja sie przepowiednie Nostradamusa i na pewno wybiora Niemca". Niemca wybrali i dziewczyny juz sa przekonane ze nastepny bedzie czarny a potem koniec swiata :roll: Coz zrobic..

Nie sprawdziło się to jakoś trzeba podtrzymywać ,,legende wielkiego" Nostradamusa

- azzurra
- Qualità Juventina
Pragnę uspokoić tych, którzy boją się, że zmianie ulegną tendencje, jakie miały miejsce w Kościele za pontyfikatu Jana Pawła II. Przecież obecny Benedykt XVI był wtedy prefektem Konregacji Nauki Wiary. A to ona odpowiada przecież za całe teologiczne podłoże misji Papieża!
U mnie nowy Papież ma dwa wielkie plusy! Przede wszystkim za to co powiedział w czasie homilii w czasie pogrzebu Jana Pawła II. Byłam wtedy na Placu Św. Piotra i te jego słowa o Jane Pawle II spoglądającym na nas z "okna w domu Ojca Niebieskiego"... To było niesamowite!
Plus drugi za to, co powiedział dzisiaj: że jest tylko "prostym, niedoskonałym narzędziem po wielkim Papieżu Jane Pawle II".
Cieszę się, że nie będzie żadnych zmian. To jest dla mnie ważne w Kościele, że trwa niezmienny. Czegoś w tym szalonym świecie możemy być pewni! Kto powiedział, że chrzescijaństwo/katolicyzm ma być łatwe i przyjemne? Wiara wymaga wyrzeczeń.
U mnie nowy Papież ma dwa wielkie plusy! Przede wszystkim za to co powiedział w czasie homilii w czasie pogrzebu Jana Pawła II. Byłam wtedy na Placu Św. Piotra i te jego słowa o Jane Pawle II spoglądającym na nas z "okna w domu Ojca Niebieskiego"... To było niesamowite!
Plus drugi za to, co powiedział dzisiaj: że jest tylko "prostym, niedoskonałym narzędziem po wielkim Papieżu Jane Pawle II".
Cieszę się, że nie będzie żadnych zmian. To jest dla mnie ważne w Kościele, że trwa niezmienny. Czegoś w tym szalonym świecie możemy być pewni! Kto powiedział, że chrzescijaństwo/katolicyzm ma być łatwe i przyjemne? Wiara wymaga wyrzeczeń.
Ostatnio zmieniony 19 kwietnia 2005, 23:21 przez azzurra, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nigdy nie przestawaj się uśmiechać, nawet, kiedy jesteś smutny, nigdy nie wiadomo, kto może zakochać się w Twoim uśmiechu." - Gabriel Garcia Marquez
- KINIEK
- Juventino
Ja się bardzo cieszę z tego wyboru, już od początku byłem za nim. Jakoś tak odkąd go zobaczyłem to sobie pomyślałem że on mógłby być godnym następcą papieża i od dzisiaj jest. Mam nadzieje że w pierwszą pielgrzymkę wybierze się do Polski 8)
- leniup
- Redaktor
Habemus Papam
Mamy nowego Papieża. Gdy wapadłem do pokoju z TV około 18.20 napisane było u dołu:
MAMY PAPIEŻA
A ja normalnie szok :shock: Przez chwile pomyśleałem że znowu Polak. Ale szybko mi to minęło. heh. W oczekiwaniu na papieża, nowego papieża zastanawiałem się kto mógłby nim być. Myślałem sobie, może Arinze a może Ratzinger a może jakiś Włoch. Mimo wszystko było raczej pewne że własnie zostanie Joseph. Jak powiedziałem mamie że bedzie murzyn to mi odpowiedziała że wtedy będzie koniec świata. Skwitowałem to czymś takim :rotfl: przyszła chwila, i było KARDINALEM RATZINGER !! Wcale się nie ździwiłem, to tylko mnie upewniło. Czas pokaże czy bedzie to dobry papież czy nie. Fakt faktem juz ma trochę lat bodajże 78, ale na to nie mozna patrzeć. Już widze komentarze niektórych żeNiemiec, źle że niemiec. Co za ....... lepiej nie będe tego nazywał. A najlepiej rozbawił mnie jeden gość. Chodzi do szóstej klasy podstawówki, znam go bo to mój sąsiad. I gość do mnie taki tekścik: Tylko nie niemiec... przecież to potomek hitlera!! Tylko nie szwab, polska w żałobie!! Ja normalnie szok :shock: gdy to usłyszałem. Żal mi się go zrobiło i nawet nie odburknąłem. Dobra co tu bede o tym pisał. Wróce do Papieza. Był bliskim współpracownikiem Jana Pawła II. to dobrze. Zobaczymy czy bedzie Papieżem podróżnikiem i jakie bedzie miał nastawienie do ludzi. Słyszałem jak jego brat się wypowiadał że jest troszkę mało otwarty na ludzi. Zobaczymy. Ogólnie na zakończenie jako że jestem katolikiem to ciesze się że wybrany został nowy Papież.
Imie mnie nieco zaskoczyło. Benedykt XVI. Zresztą chyba każdy był tym zaskoczony. Papież pokazał się jako skromny człowiek, a Jego słowa są jak narazie wspaniałe. Jestem wiec optymistycznie nastawiony do nowego Papieża i myślę że to dobry wybór.

Mamy nowego Papieża. Gdy wapadłem do pokoju z TV około 18.20 napisane było u dołu:
MAMY PAPIEŻA
A ja normalnie szok :shock: Przez chwile pomyśleałem że znowu Polak. Ale szybko mi to minęło. heh. W oczekiwaniu na papieża, nowego papieża zastanawiałem się kto mógłby nim być. Myślałem sobie, może Arinze a może Ratzinger a może jakiś Włoch. Mimo wszystko było raczej pewne że własnie zostanie Joseph. Jak powiedziałem mamie że bedzie murzyn to mi odpowiedziała że wtedy będzie koniec świata. Skwitowałem to czymś takim :rotfl: przyszła chwila, i było KARDINALEM RATZINGER !! Wcale się nie ździwiłem, to tylko mnie upewniło. Czas pokaże czy bedzie to dobry papież czy nie. Fakt faktem juz ma trochę lat bodajże 78, ale na to nie mozna patrzeć. Już widze komentarze niektórych żeNiemiec, źle że niemiec. Co za ....... lepiej nie będe tego nazywał. A najlepiej rozbawił mnie jeden gość. Chodzi do szóstej klasy podstawówki, znam go bo to mój sąsiad. I gość do mnie taki tekścik: Tylko nie niemiec... przecież to potomek hitlera!! Tylko nie szwab, polska w żałobie!! Ja normalnie szok :shock: gdy to usłyszałem. Żal mi się go zrobiło i nawet nie odburknąłem. Dobra co tu bede o tym pisał. Wróce do Papieza. Był bliskim współpracownikiem Jana Pawła II. to dobrze. Zobaczymy czy bedzie Papieżem podróżnikiem i jakie bedzie miał nastawienie do ludzi. Słyszałem jak jego brat się wypowiadał że jest troszkę mało otwarty na ludzi. Zobaczymy. Ogólnie na zakończenie jako że jestem katolikiem to ciesze się że wybrany został nowy Papież.
Imie mnie nieco zaskoczyło. Benedykt XVI. Zresztą chyba każdy był tym zaskoczony. Papież pokazał się jako skromny człowiek, a Jego słowa są jak narazie wspaniałe. Jestem wiec optymistycznie nastawiony do nowego Papieża i myślę że to dobry wybór.
- forza bianco-neri
- Juventino
tego raczej nie mozna sie spodziewac. hmm.. kiedy nie bylo prezerwatyw, to ludzie skad wiedzieli ze nie mozna ich uzywac? Kosciol tak zdecydowal?kornknot pisze:Co by bylo jakby nagle zaczal mowic ze popiera antykoncepcje i radzi uzywac prezerwatyw? "Wojna domowa" Smile Slyszalem ze bylo bardzo duze niezadowolenie ze JPII tyle panował
co do pontyfikau Jana Pawla II to zapewne chodzily takie sluchy...
jak na pontyfikat to duza roznica! nie wiem kogo mialem na mysli myslalem, ze jest wiecej Czarnych.Coolfi pisze:Jesli miałeś na mysli kardynała Arinze to nie jest On wiele młodszy od Josepha Ratzingera. Ma 73 lata.
poczytaj post kornkota. W sumie to wlasnie chodzilo mi o to, ze Kardynalowie wybrali latwa droge - wybrali konserwatyste, ktory moze nie podejmowac zadnych dzialan w strone polepszenia sytuacji, w dodatku w podeszlym wieku (nie chce nic sugerowac, ale niektorzy moga to tak odebrac).ADAMJUVENTUSPL pisze:Człowieku co ty wogóle gadasz? Na jaką łatwiznę? Przecie ż każdy wierzący wie że tak naprawdę to Bóg wybiera Papieża.
ludzki umysl nie jest w stanie zrozumiec wielu rzeczy... w tym tych najwazniejszych. chodzilo mi o to, ze wybor Czarnego Papieza moglby polepszyc sytuacje ludzi Trzeciego Swiata. tam z glodu umiera pelno ludzi, a Swiat jest obojetny (nie mowie, ze caly). w dodatku zobaczylibysmy ilu wsrod katolikow jest rasistow!!!nookie pisze:krok w tyl??czemu?co za roznica czy bylby bialy czy vzarny czy latynos??i co to ma wspolnego z chodzeniem na latwizne..nie rozumiem tego co napisales Confused
w sumie fakt. oj Juventin nieladnie...white_wolv pisze:Widzisz to jest wlasnie cala glupota rasizmu."To fajny czlowiek i swietny kumpel..tyle ze szkoda ze jest czarny/zolty/z Ameryki Pldniowej".Totalny bezsens.Czy to ze pochodze z Polski ma oznaczac ze w latach 45-95bylem komunista,skoro moj kraj byl komunistyczny? Rolling Eyes
nie wiem co myslec o Benedykcie XVI, moze jednak nie jest takim konserwatysta na jakiego kreuja go media? szczerze to jednak wolalbym Czarnego - wiele spraw by sie wyjasnilo.
P.S. sa tu ludzie wierzacy, ktorzy zajmuja sobie glowy przepowiedniami Nostradamusa... no to spoko widze wasza wiare...
Juve per Sempre
- white_wolv
- Juventino
Calkowicie sie z Toba zgadzam.Niektorzy oczekiwali ze wybrany zostanie ktos "otwarty na swiat",ktos kto powie "Tak" antykoncepcji,aborcji,eutanazji,homoseksualizmowi,kaplanstwu kobiet.Jednak przeciez stanowisko Kosciola nie moze byc sprzeczne z tym czego wymaga od nas Chrystus,wiara.Kosciol nie ma za zadanie byc popularnym,zadaniem Kosciola jest prowadzenie ludzi ku zbawieniu..a zalegalizowanie praktyk bedacych sprzecznymi z przykazaniami to dla ludzkoci droga w zupelnie przeciwna strone.azzurra pisze:Cieszę się, że nie będzie żadnych zmain. To jest dla mnie ważne w Kościele, że trwa niezmienny. Czegoś w tym szalonym świecie możemy być pewni! Kto powiedział, że chrzescijaństwo/katolicyzm ma być łatwe i przyjemne? Wiara wymaga wyrzeczeń.
Mnie tez spodobaly sie Jego pierwsze po wyborze slowa.Pokazal ze jest czlowiekiem skromnym..to bardzo wazne.Nie potrafilbym zaakceptowac Papieza ktory na nowo kaze sie wozic w lektykach i wynosic za zycia ponad wszelkie swietosciazzurra pisze:Plus drugi za to, co powiedział dzisiaj: że jest tylko "prostym, niedoskonałym narzędziem po wielkim Papieżu Jane Pawle II".
Ostatnio zmieniony 19 kwietnia 2005, 19:41 przez white_wolv, łącznie zmieniany 1 raz.
- Spitfire
- Juventino
no moze i nie ładnie ale co poradzić.nie lubie niemcow jak nie wiem i jestem uszczypliwy.Oby mowy Papież dał mi powody do zmiany nastawieniaYari pisze:Oj nieładnie :naughty:Sprzęgło pisze:I do tego Niemiec ma ludzi z-rzesza-ć -dziwne i troche zabawne :?
Podobno Ratzinger służył w hitler-jugend ( co na szczęscie o niczym nie świadczy ). Musze zagłębić się w Jego życiorys.
EDIT : Ratzinger służył od 44 w wermachcie ( usprawiedliwiony).
tylko margaryna mleczna jest na ciążę skuteczna