Mercato (zima 2011/12)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
Nedved4life

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 23 grudnia 2011, 23:12

Bartek88 pisze:
Winner pisze:Moim zdaniem nie zakupy są największą bolączką Marotty a sprzedaże, nie potrafił przez 3 okienka sprzedać nikogo za jakieś rozsądne pieniądze. Ogólnie jego "sprzedaże" ograniczały się do rozwiązywania kontraktów, ma za to u mnie duży minus. Najgorzej wyglądały rozstania z zasłużonymi dla klubu piłkarzami takimi jak Treze czy Camor. Jeszce analizując transfery w 1 sezonie to Marotta nie miał kasy na transfery i mógł jedynie wypożyczać i liczyć że będzie kasa z LM na transfery definitywne. Brak awansu spowodował brak kasy na spektakularne transfery, choć i tak tegoroczne transfery są niezłe.
:* Wkoncu jakas obiektywna ocena pracy Marotty :D
Ale zeby po nim calkowicie nie jezdzic, to problem tutaj jest taki,ze my chcemy 100% jakosci i gwiazdy, a zeby takie miec, trzeba wydac troszke pieniedzy. Z Marotta problem jest taki, ze on nie potrafi kupowac graczy powyzej 20 baniek... jak by zatrzymal sie na mentalnosci budzetowej Sampdorii... Plus tego jest taki, ze moze natrafi znowu na jakiegos Zidane, na ktorym zarobimy 60 baniek po 5 latach. Minus taki, ze dzisiaj rzadza petrodolary i taki "Zidane" dostepny jest za 45 patoli... (to byl czysto hipotetyczny przyklad)
Da radę tanio wyciągnąć wielkiego piłkarza (najlepiej jak go się jako juniora kupuję) ale najpierw trzeba go znaleźć, a żeby go znaleźć to trzeba i chcieć i umieć, a mi się wydaję, że Marottcie brak jednego i drugiego.

strong return

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 grudnia 2011, 23:17

Virgil pisze: I znowu za rok będzie wymiana kilkunastu zawodników tak się drużyny moim skromnym nie buduje się drużyny
Przesadzasz-kilku odejdzie, ale to naturalne, słabsze ogniwa się wymienia.
Ja tam nie jestem entuzjastą Marotty, ale trzeba też stwierdzić jasno-nie tym systemem taktycznym(i jego wariacjami na temat) mieliśmy grać! De facto lewy obrońca był, ale Antosiowi się nie spodobał. Patrząc po ludzku Marotta nie chciał podpaść-jakby nie było Juve to robota jego życia.
Choć oczywiście z boku ta sytuacja wyglądała jak jakiś dramat. Bonucci był z deka przepłacony-to fakt, ale ostatnio nie mam mu wiele do zarzucenia.
Cierpliwy, Pirlo, Vidal i Lichy-każdy transfer był przynajmniej niezły/dobry.
Za Vucinicia wolałem Rossiego, ale to i tak główny technik(oprócz FQ) w tej drużynie w wieku nieemerytalnym. Ogólnie na pewno poprzednie okienko letnie lepsze o wiele od wcześniejszego.
Trzeba budować skład pod taktykę Conte. Marotta nie może bać się odważnych decyzji, czy "szukać po śmietnikach" potentatów. Tam się zawsze coś znajdzie. I dobrze by było jakby częściej wyściubiał nos poza Italię. Tak jak-wiadomo kto z lepszej części Mediolanu. Czekam na to co szalonooki zrobi zwłaszcza latem, mając nadzieję na LM na razie, które przejdą w rzeczywistość. Oby. To byłby test na co możemy z obecnym dyro liczyć-bez wymówek.

Dzięki Beppe za Teveza!
I believe in Fernando GoLLente!
alina

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 23 grudnia 2011, 23:30

Ouh_yeah pisze:
alina pisze:Śledziłem finał mercato, ale przy każdym newsie o odejściu Bonucciego (i Pepe) było "please, no!".
A tutaj muszę się nie zgodzić. I to nie dlatego, że hejtuje któregoś z nich. Cofając się do ostatniego sierpnia - to Chiellini i Barzagli mieli być parą stoperów a Bonucci albo potencjalny jego następca zmiennikiem. W takim wypadku całkiem niezła byłaby zamiana nieradzącego sobie Leo, za powiedzmy 8-10 mln [i tak gotówki w niego włożyliśmy chyba 6,5 z tego co pamiętam] na jakiegoś innego stopera, który:
1)mógłby wypalić lepiej niż Bonucci
2)w domyśle miałby siedzieć na ławce
3) byłby tańszy
Ogólnie plan był dobry. Tylko że czasu mało [Marotta znowu liczył na pokerową zagrywkę jak z Matrim ale Bonucci mu plany pokrzyżował].
Strasznie mi ostatnio dogryzasz...Jakby to miał byc Astori, to bym sie zgodził, że to był dobry plan.
Winner pisze:Moim zdaniem nie zakupy są największą bolączką Marotty a sprzedaże, nie potrafił przez 3 okienka sprzedać nikogo za jakieś rozsądne pieniądze.
Ja bym poczekał z oceną, aż sprzeda kogoś 'swojego', nie kupionego przez Secco. Oni byli/są w większości niesprzedawalni. Zobaczymy np jak z Mottą będzie.
Nedved4life pisze:Da radę tanio wyciągnąć wielkiego piłkarza (najlepiej jak go się jako juniora kupuję) ale najpierw trzeba go znaleźć, a żeby go znaleźć to trzeba i chcieć i umieć, a mi się wydaję, że Marottcie brak jednego i drugiego.
To ci się raczej źle wydaje. W tym temacie to się ostatnie dzieje, oj dzieje! Jeszcze wrzawa po Lealim nie opadła a już nowy młodzian:

"Nowy Nesta" oficjalnie w Juve:

http://www.tuttojuve.com/?action=read&idnotizia=75491

@Maras@

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 grudnia 2011, 23:35

alina pisze:
Nedved4life pisze:Da radę tanio wyciągnąć wielkiego piłkarza (najlepiej jak go się jako juniora kupuję) ale najpierw trzeba go znaleźć, a żeby go znaleźć to trzeba i chcieć i umieć, a mi się wydaję, że Marottcie brak jednego i drugiego.
To ci się raczej źle wydaje. W tym temacie to się ostatnie dzieje, oj dzieje! Jeszcze wrzawa po Lealim nie opadła a już nowy młodzian:

"Nowy Nesta" oficjalnie w Juve:

http://www.tuttojuve.com/?action=read&idnotizia=75491
Jeśli rzeczywiście są tacy perspektywiczni to bardzo fajnie że zaczynamy inwestować w młodzież (może w końcu zaczniemy wychowywać w naszej Primaverze jakichś piłkarzy, którzy na dłużej zagoszczą w naszej drużynie).
PS. Coraz śmielej pisze się o odejściu Amauriego do Genoi. Nie da się ukryć że byłby to świetny prezent pod choinkę ;)

ObrazekObrazekObrazek
strong return

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 grudnia 2011, 23:40

@Maras@
Ale żywa, wysoka choinka to właśnie nam ucieka...Co to za Święta bez dorodnej choinki? :cry: :C

Dzięki Beppe za Teveza!
I believe in Fernando GoLLente!
@Maras@

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 grudnia 2011, 23:44

strong return pisze:@Maras@
Ale żywa, wysoka choinka właśnie nam ucieka...Co to za Święta bez dorodnej choinki? :cry: :C
Oj tam, oj tam... Odejdzie najwcześniej 1 stycznia więc bez paniki ;P Miejmy nadzieję, że w jego ślady pójdzie Vicek, Motta i Grosso ;) To by było aż zbyt piękne żeby było prawdziwe :P

ObrazekObrazekObrazek
Virgil

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 grudnia 2011, 00:35

A to prawda jest że daliśmy 5mln za jakiegoś małolata na bramkę ? Czy to SKY sobie takie info wymyśliło?

@Maras@

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 grudnia 2011, 00:46

Virgil pisze:A to prawda jest że daliśmy 5mln za jakiegoś małolata na bramkę ? Czy to SKY sobie takie info wymyśliło?
Pewnie jutro będziemy wiedzieli więcej. Jak na razie jest taka właśnie informacje i chłopak ma zostać w sowim starym klubie do końca sezonu... Co dalej, zobaczymy...
Jak na razie wychodzi na to, że prawdopodobnie bramkę będziemy mieli obstawioną na lata. Branescu, Kirev, Costantini i teraz ten Nicola Leali... ;)
Dodatkowo Appelt na środek pomocy... Sorensen i teraz ten młody tez na obrońcę... Coś się dzieje i może w końcu "wyhodujemy" sobie na przyszłość jakichś porządnych grajków ;)

ObrazekObrazekObrazek
Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 grudnia 2011, 00:53

alina pisze:Strasznie mi ostatnio dogryzasz...Jakby to miał byc Astori, to bym sie zgodził, że to był dobry plan.
Astori też podobno był w tym gronie ale kasy było mało a Cagliaro dopiero co jego drugą połówkę odkupiło od Milanu za... 4 miliony chyba.
Nie dogryzam Ci, po prostu mam inne spojrzenie na kilka ostatnio poruszanych spraw :think:
Winner pisze:nie potrafił przez 3 okienka sprzedać nikogo za jakieś rozsądne pieniądze.
Patrząc z perspektywy czasu 15,5 miliona za Diego to były niezłe pieniądze. 7 milionów [czy jakoś tak] za strasznie cieniującego Sissoko to też niezły układ.
Sorry ale zasadniczy problem w sprzedaży kogokolwiek polegał na tym, że większości piłkarzy nikt nie chciał nawet zagwarantować odpowiednich kontraktów a co dopiero płacić za nich konkretnych kwot odstępnego.
Jak ja czytam, że Camor rozwiązał kontrakt, potem poszedł do Stuttgartu gdzie po jednej rundzie rozwiązali z nim kontrakt i teraz kopie po pyskach piłkarzy w Argentynie... no to sorry, do Marotty masz pretensje że nikt nie chciał zapłacić za Camora? Ja tam się cieszę, że my nie musimy się irytować jego wyskokami i kontuzjami.

nynek

Juventino
Juventino
Podziekował: 6 razy

Nieprzeczytany post 24 grudnia 2011, 01:09

alina pisze:Martineza bym nie wrzucał do tego worka - on był wyróżniającym się piłkarzem ligowego średniaka (to samo co Matri, Almiron, Amauri, Pepe). Aha, Lazio dawało za niego 8 mln funtów. Są newsy, że dawali 12. Ba, jak wpiszesz w google 'lazio' i 'martinez' to sa nawet newsy o Man City (nie, nie bronię tego transferu).
Amauri w Realu za 20 mln, a Marchisio za 15 mln w MU. Chyba jednak bronisz.
alina pisze:Elia to przypadek wyciągania piłkarza ławkującego/ chcącego zmienić otoczenie/ w konflikcie z trenerem, etc. A co za tym idzie, piłkarza tańszego. Z Elią nie wypala (póki co, bo Krasicia już łyknął w rankingu u Conte), ale z Vuciniciem wypaliło.
To ciekawe ile Marotta dałby za niego, gdyby ten coś grał w tym HSV. Właśnie pokazałeś, że 9 mln to frajerstwo...
alina pisze:Więc wymień mi tych kandydatów na lewą flankę. Uprzedzam, że Vargasa i Bastosa skwituję "Conte ich nie chciał", a Węgra z Rosji "cienki, bo poszedł do Rosji".

Za to od innych oczekujesz rozbudowanych argumentów :doh: Jeśli chodzi o Twoją odpowiedź na Dzsudzsak-a to :angry:

@Maras@

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 grudnia 2011, 01:16

nynek pisze:
alina pisze:Elia to przypadek wyciągania piłkarza ławkującego/ chcącego zmienić otoczenie/ w konflikcie z trenerem, etc. A co za tym idzie, piłkarza tańszego. Z Elią nie wypala (póki co, bo Krasicia już łyknął w rankingu u Conte), ale z Vuciniciem wypaliło.
To ciekawe ile Marotta dałby za niego, gdyby ten coś grał w tym HSV. Właśnie pokazałeś, że 9 mln to frajerstwo...
Zostawcie Wy wszyscy tego Elię w końcu. Chłopak praktycznie nie dostał możliwości gry w tyle osób go jedzie. Mam nadzieję, że chociaż na tym tourne po arabach zagra sobie cały mecz. Jak na razie to Esti cieniuje. Co mecz to gra coraz gorzej...

ObrazekObrazekObrazek
Adrian27th

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Nieprzeczytany post 24 grudnia 2011, 02:32

@Maras@ pisze:
nynek pisze:
Zostawcie Wy wszyscy tego Elię w końcu. Chłopak praktycznie nie dostał możliwości gry w tyle osób go jedzie. Mam nadzieję, że chociaż na tym tourne po arabach zagra sobie cały mecz. Jak na razie to Esti cieniuje. Co mecz to gra coraz gorzej...
Dobrze piszesz. Eliero grał w pucharze i zaliczył asyste. Powinien zagrać na lewej zamiast Estiego.

Filip

Nieprzeczytany post 24 grudnia 2011, 09:48

Też mam dokładnie takie same przymyślenia dotyczące Eljero, powinien dostać na tournee szanse w całym meczu i pokazać w pełni na co go stać :)

Co do transferów - wątpie, że Marotta da radę sprzedać cały nasz zbędny bagaż (Motta, Grosso, Iaquinta, Amauri) już w zimowym okienku.
Zastanawia mnie jeszcze sytuacja co z Krasiciem, sprzedawać czy jeszcze go zostawić?

deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 grudnia 2011, 10:51

SJ podaje, że kupiliśmy jakiegoś młodego pomocnika - Curtiego. Ktoś coś wie o nim? Ogarniacie gościa? Bo u nas ani słowa o nim :(

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
zoff

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 24 grudnia 2011, 10:59

deszczowy pisze:SJ podaje, że kupiliśmy jakiegoś młodego pomocnika - Curtiego. Ktoś coś wie o nim? Ogarniacie gościa? Bo u nas ani słowa o nim :(
Pomocnik? Tuttosport mówi o nim jako o "nowy Nesta" :lol: Teraz mamy pewność, że bankowo nim nie jest.

Obrazek
Zablokowany