Wszystko o AS Roma

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 sierpnia 2013, 20:06

SKAr7 pisze: Ballotelli, Reus, Shaquiri, Pogba, Veratti- jak najbardziej się da. Za talent się płaci 40 milionów, kiedy jakiś klub zapiera się rękami i nogami przed wypuszczeniem go. A wtedy to zawsze trzeba określić jako "przepłacenie".
Kwestia nazewnictwa. Dla mnie akurat "normalna cena" to jest ta, którą trzeba zapłacić kiedy zapragnie się mieć u siebie konkretnie tego i tego zawodnika, natomiast to co Ty wymieniłeś to są dla mnie promocje - bo skończył się kontrakt, bo zawodnik był skłócony z trenerem, bo grał w prowincjonalnym klubie, na który zrobił się za dobry itd. Promocje mają to do siebie, że raz są, a raz ich nie ma. Wydaje mi się że moja nomenklatura jest jednak poprawniejsza. Jeżeli ktoś spyta Cię jaka jest cena takiego a takiego roweru/aparatu fotograficznego/komputera/czegokolwiek innego, to jaką sumę mu podasz? Taką, za ile można go tu i teraz kupić w sklepie, czy taką, za ile komuś kiedyś tam się udało gdzieś coś podobnego dorwać i być może za pół roku znowu będzie taka możliwość? W tym momencie chyba akurat nie ma możliwości żeby sprowadzić piłkarza pokroju Lameli na super warunkach, a kogoś kupić trzeba, skoro na wylocie jest Bale, więc trzeba zapłacić normalną cenę.

SKAr7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 sierpnia 2013, 20:46

zahor pisze:"normalna cena" to jest ta, którą trzeba zapłacić kiedy zapragnie się mieć u siebie konkretnie tego i tego zawodnika
Juventus chciał mieć dokładnie tego i tego zawodnika, Bayern chciał mieć dokładnie tego i tego zawodnika, Borussia chciała mieć dokładnie tego i tego zawodnika itd, itp. A że Reus miał klauzulę 17,5, a nie 37,5 jak Goetze? To znaczy, że to nie była jego normalna cena?

I zgadza się, wymieniłem promocje, ponieważ to bardziej jaskrawe przykłady. Takie poszperanie na ceneo by zaoszczędzić kilka setek na elektronice, albo dowiedzenie się, że Wiedźmin 2 w dzień premiery był w jednym z warszawskich Realów za połowę ceny.
Ale to co ty nazywasz normą to trochę jakbym poszedł do sąsiada, bo spodobał mi się jego unikalna zapalniczka i spróbował kupić. Za 250 bo używana, a dał 300. Nie chce. Daję 500. Nie chce. 750? Wciąż nic. W końcu lituje się i daje mi za kafla niezadowolony. Ciężko mi to traktować jako normalną cenę. Bliższe prawdy pasowałoby mi stwierdzenie, że dokładnie każdy przypadek należy traktować oddzielnie.

Problemem Tottenhamu jest, że transfer Bale'a jest tak medialny. Gdyby warunkiem włodarzy z Londynu było, żeby panowała cisza absolutna, a wyciek do mediów kończyłby negocjacje. nikt nie wiedziałby, że można od nich wołać absurdalne kwoty. Nawet jeśli się nie da, to można to ograniczyć do takiego poziomu, że pewności zapłacenia dowolnej klauzuli by nie było.
Chcą kupić gracza słabszego od Joveticia, moim zdaniem mniej utalentowanego, mniej medialnego, za kwotę większą o 7-10 milionów euro. Wypisz-wymaluj- przepłacenie.

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 sierpnia 2013, 23:01

SKAr7 pisze: Juventus chciał mieć dokładnie tego i tego zawodnika
:stop:
Juventus "chciał" Pogbę w dużej mierze dlatego, że był on okazją, a nie dlatego że Conte uparł się że właśnie jego musi mieć za wszelką cenę w drużynie. Na podobnej zasadzie Juventus "chciał" Verrattiego czy tamtego Brazylijczyka, który trafił do Chelsea. Gdyby akurat Włoch z Pescary był do wzięcia za darmo, a za Pogbę trzeba by dać 15 baniek, to coś mi się wydaje że kadra Juventusu inaczej by wyglądała. A gdyby żaden z nich nie był dostępny w niskiej cenie, to Marotta żadnego z tej dwójki by nie sprowadził. Analogii do sytuacji Tottenhamu nie ma tutaj żadnej, bo oni potrzebują konkretny typ zawodnika i muszą kogoś znaleźć przez najbliższe półtora tygodnia.
SKAr7 pisze: Ale to co ty nazywasz normą to trochę jakbym poszedł do sąsiada, bo spodobał mi się jego unikalna zapalniczka i spróbował kupić. Za 250 bo używana, a dał 300. Nie chce. Daję 500. Nie chce. 750? Wciąż nic. W końcu lituje się i daje mi za kafla niezadowolony. Ciężko mi to traktować jako normalną cenę.
Nie sądzę. Nie wydaje mi się że londyński zespół musi płacić za Lamelę tyle, a nie mniej, bo uparł się konkretnie na tego jedynego zawodnika, nie żadnego innego. Nawiązując do Twojego przykładu, Tottenham jest zainteresowany dowolną elegancką, wysokiej jakości zapalniczką, dość nowoczesną, z podobnego materiału co poprzednia. I musi ją koniecznie zdobyć do końca miesiąca. Może pół roku temu gdzieś akurat była likwidacja sklepu i sprzedali ostatni egzemplarz takiego cuda za grosze, ale w tej chwili czy szukasz na allegro, czy na porównywarkach cen, czy przeglądasz ogłoszenia, dużo taniej niż od sąsiada nie kupisz.
SKAr7 pisze: Bliższe prawdy pasowałoby mi stwierdzenie, że dokładnie każdy przypadek należy traktować oddzielnie.
Zgadza się. Ten przypadek jest taki, że Tottenham ma 10 dni żeby znaleźć młodego bocznego napastnika, na takim poziomie, żeby w przyszłym roku realna była walka o Ligę Mistrzów. To, że rok temu Juventus za darmo wyjął bardzo utalentowanego środkowego pomocnika nic nie ma do rzeczy.
SKAr7 pisze: Problemem Tottenhamu jest, że transfer Bale'a jest tak medialny. Gdyby warunkiem włodarzy z Londynu było, żeby panowała cisza absolutna, a wyciek do mediów kończyłby negocjacje. nikt nie wiedziałby, że można od nich wołać absurdalne kwoty. Nawet jeśli się nie da, to można to ograniczyć do takiego poziomu, że pewności zapłacenia dowolnej klauzuli by nie było.
Być może coś takiego by zaszło, ale pamiętajmy w jakich okolicznościach prowadzone były te negocjacje. Tottenham, jako bogaty klub, praktycznie wcale nie był zainteresowany sprzedażą Bale'a i myślę że gdyby nie wola samego zawodnika, to odrzuciliby i ofertę opiewającą na 120 milionów. A że Walijczyk chce jednak odejść, to musiał się nieco pożalić tu i ówdzie. W takich warunkach ciężko o dyskrecję.
SKAr7 pisze: Chcą kupić gracza słabszego od Joveticia, moim zdaniem mniej utalentowanego, mniej medialnego, za kwotę większą o 7-10 milionów euro. Wypisz-wymaluj- przepłacenie.

Zawodnika z drugiej strony młodszego i mniej podatnego na kontuzje. Zresztą to i tak nieistotne. Dzisiaj, 20. sierpnia Jovetić nie jest do kupienia za 30 milionów.

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2013, 09:56

Akurat Lamela nie jest efektem umowy telewizyjnej, tylko stu baniek za Bejla. Tottenham dostanie stówę za Bejla, Daniel Levy to jest bardzo ambitny prezes, więc szaleje. Soldado za 30? :stop:

Ja bym zwrócił uwagę na co innego, odnośnie tej mega kasy za prawa telewizyjne. Takie Norwich wydało już na transfery mniej więcej tyle, ile dostanie za transmisje (napisał ostatnio Okoński). Ilu włoskich prezesów wydałoby prawie całą kasę z telewizji na wzmocnienie drużyny? Dwóch, trzech?

francois

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2013, 15:16

Ouh_yeah pisze:Ja bym zwrócił uwagę na co innego, odnośnie tej mega kasy za prawa telewizyjne. Takie Norwich wydało już na transfery mniej więcej tyle, ile dostanie za transmisje (napisał ostatnio Okoński). Ilu włoskich prezesów wydałoby prawie całą kasę z telewizji na wzmocnienie drużyny? Dwóch, trzech?
Tylko o jakich kwotach my tutaj mówimy. Stawki za transmisje w Anglii od lat były już najwyższe na świecie, a od tego sezonu obowiązuje nowy kontrakt, w którym stawki jeszcze wzrosły.

A Anglii beniaminek, który wraca do ekstraklasy po ponad półwieczu lekką ręką wydaje 13 milionów na defensywnego pomocnika. We Włoszech Sassuolo nie ma na milionowy kontrakt dla byłego najlepszego lewego obrońcy w Serie A ( :twisted: )

„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
szczerbi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2013, 17:50

Po odejściu Osvaldo i rychłym pożegnaniu się Boriello z Romą, jej kibice narzekają, że zostają bez typowego napastnika. A tym czasem pojawia się informacja, że Roma interesuje się Ba z Chelsea. Według mnie dobry napastnik, na pewno umie grać w piłkę i byłby to super ruch ze strony Romy, chociaż nie mam pojęcia jak pasuje do jej obecnej taktyki. Co o tym myślicie?

Obrazek
francois

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2013, 22:43

szczerbi pisze:Po odejściu Osvaldo i rychłym pożegnaniu się Boriello z Romą, jej kibice narzekają, że zostają bez typowego napastnika. A tym czasem pojawia się informacja, że Roma interesuje się Ba z Chelsea. Według mnie dobry napastnik, na pewno umie grać w piłkę i byłby to super ruch ze strony Romy, chociaż nie mam pojęcia jak pasuje do jej obecnej taktyki. Co o tym myślicie?
W Chelsea jest trzech środkowych napastników. Oprócz Ba są tam jeszcze rozczarowujący Torres i młody Lukaku. Wątpię, żeby pozbywali się swojej black power. Chyba że przyjdzie Rooney :whistle:

„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
Robaku

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2013, 22:57

Interesują się też Matrim, wiec może w nich jest nadzieja, i ewentualna wymiana za Marquniosa.
Kurcze Roma będzie miała full hajsu po tym okienku, ale czy maja w planach zainwestować czy raczej zbierają na inny cel? Nowy stadion.
Jeśli Lamela odejdzie Roma mimo fajnego trenera nie będzie się liczyła w tym sezonie, nie wierze w nich.

zoff

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 22 sierpnia 2013, 00:13

francois pisze:
szczerbi pisze:Po odejściu Osvaldo i rychłym pożegnaniu się Boriello z Romą, jej kibice narzekają, że zostają bez typowego napastnika. A tym czasem pojawia się informacja, że Roma interesuje się Ba z Chelsea. Według mnie dobry napastnik, na pewno umie grać w piłkę i byłby to super ruch ze strony Romy, chociaż nie mam pojęcia jak pasuje do jej obecnej taktyki. Co o tym myślicie?
W Chelsea jest trzech środkowych napastników. Oprócz Ba są tam jeszcze rozczarowujący Torres i młody Lukaku. Wątpię, żeby pozbywali się swojej black power. Chyba że przyjdzie Rooney :whistle:
Demba Ba chyba jednak trochę zawodzi. W Newcastle radził sobie całkiem dobrze, po przyjściu do Chelsea stracił dynamit i gra w drużynie, która długo utrzymuje sie przy piłce i ograniczenie ataków szybkich do minimum sprawia, że zawodnik sie trochę zatraca. No, ale zobaczymy. Dzisiaj wyszedł w pierwszym składzie. Mourinho próbuje.

Matri w Romie? Nie byłbym szczęśliwy, ale ten ruch mógłby mu pasować.

Obrazek
booyak

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2013, 20:02

Roma zamienia Lamele, który jak się można było spodziewać przechodzi do Tottenhamu na Ljajica pozyskanego z Fiorentiny.

★ ★ ★
Piti

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2013, 20:50

moim zdaniem obecnie Ljajic jest lepszy od Lameli, dodatkowo serba pozyskali za 11 mln + bonusy, a argentynczyka sprzedali za 30 mln + 5 mln w bonusach, imo znów wyszli na tym najlepiej, tak jak w przypadku Marqinhosa, ci amerykanie to jednak maja glowe na karku. Ciekawe co pokażą w tym sezonie? skład mają dosyć ciekawy. srodek pola wzmocnili Strootmanem, skrzydla Gervinho, Ljajic, obrona wzmocniona jednym z lepszych defensorów ligi, czyli Benatią. Babolowca i przereklamowanego Stekelenburga zamienili na doswiadczonego i dobrego de Sanctisa. Napastnikow troche marnych mają, ale moze ten Destro u nich wystrzelić. Aspiracje są, dobry i ogarnięty trener by poukładał taką drużynę i walczył by z nią przynajmniej o te 3 miejsce czy nawet wicemistrzostwo, ale w ostatnich czasach trafiają na samych slabych trenerów, wielokrotny mistrz Serie B Zeman jest tego przykładem. Ja tam się ich troche obawiam w tym sezonie, nie mają na głowie europejskich rozgrywek, mogą się skupić tylko i wyłącznie na lidze...czuje, że mogą sporo namieszać w czołówce.

AdiZ

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2013, 20:57

Bazyliszek pisze:moim zdaniem obecnie Ljajic jest lepszy od Lameli, dodatkowo serba pozyskali za 11 mln + bonusy, a argentynczyka sprzedali za 30 mln + 5 mln w bonusach, imo znów wyszli na tym najlepiej, tak jak w przypadku Marqinhosa, ci amerykanie to jednak maja glowe na karku. Ciekawe co pokażą w tym sezonie? skład mają dosyć ciekawy. srodek pola wzmocnili Strootmanem, skrzydla Gervinho, Ljajic, obrona wzmocniona jednym z lepszych defensorów ligi, czyli Benatią. Babolowca i przereklamowanego Stekelenburga zamienili na doswiadczonego i dobrego de Sanctisa. Napastnikow troche marnych mają, ale moze ten Destro u nich wystrzelić. Aspiracje są, dobry i ogarnięty trener by poukładał taką drużynę i walczył by z nią przynajmniej o te 3 miejsce czy nawet wicemistrzostwo, ale w ostatnich czasach trafiają na samych slabych trenerów, wielokrotny mistrz Serie B Zeman jest tego przykładem. Ja tam się ich troche obawiam w tym sezonie, nie mają na głowie europejskich rozgrywek, mogą się skupić tylko i wyłącznie na lidze...czuje, że mogą sporo namieszać w czołówce.
To twoje zdanie, ja przystaję przy tym iż to Lamela zjada na śniadanie Serba. A skład Romy po przesileniu letnim wygląda bardzo ciekawie. Trenera kojarzę z Lille, ale jak wykaże w lidze włoskiej - czas pokaże.

Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2013, 21:02

booyak pisze:Roma zamienia Lamelę, który, jak się można było spodziewać, przechodzi do Tottenhamu na Ljajica pozyskanego z Fiorentiny.
Ljajicia
;)

Dla mnie świetny transfer. Jakbym miał wymieniać między Lamelą a Ljajiciem - brałbym Serba. A tu Roma jeszcze na tym zarobi. Dobry deal. W ogóle - naprawdę fajne mercato zrobili. Niby sprzedali 3 czołowych graczy, ale ich następcy, choć tańsi, wcale nie muszą być gorsi.

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
bendzamin

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 sierpnia 2013, 13:53

Obrazek
Pamiętacie Matiego Destro? Chłopak przez rok trochę... zmężniał :prochno:

Obrazek
pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 sierpnia 2013, 14:00

:lol: dobrze chłopak wygląda...

tutaj 70letni Taddei - http://www.asroma.it/images/players/Taddei.jpg
a tu Marco "maska zorro" Boriello http://www.asroma.it/images/players/borriello_M_OK.jpg

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
ODPOWIEDZ