Mercato (Lato 2016)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy

Nieprzeczytany post 26 lipca 2016, 21:37

Przede wszystki na chwilę obecna mamy przesyt zawodników w pomocy i ataku.
bramka: Buffon, Neto -2
boki obrony:Lichy,Alves,Sandro,Evra - 4
środek obrony: Barza,Bonu,Chiellini,Rugani,Benatia - 5
pomoc -Pjanić,Markiz,Pogba,Khedira,Sturaro,Lemina,Hernanes,Asamoah, Pereyra- 9
Atak-Dybala,Higuain,Pjaca,Mandżu,Zaza 5
Daje nam 25 graczy, w tej chwili a o 3 za dużo, nawet jak odejdzie Pogba to żeby przyszedł ktoś klasowy za niego trzeba opchnąć 3 innych graczy. O ile w obronie i na bramce nie ma czego ruszać to z pomocą Beppe musi zrobić porządek i odpalić jak najszybciej jednego z dwójki Zaza/Mandżu.

Włodar

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 lipca 2016, 21:43

Dravil pisze:Dobrze, a jak wygląda sytuacja w przypadku Moraty, Pjanica czy np. sprzedaży Ogbonny? W przypadku Higuaina jest wszystko podane i wysokość i raty. Czasami jednak nie ma podanej kwoty transferu, czy informacji o bonusach, nie mówiąc już o ratach. Do dzisiaj nie wiadomo ile Barca zapłaciła za Neymara, Real za Bale czy chociażby jakie są rozbieżności w informacjach odnośnie transferu Krychowiaka. Dlatego też zaznaczyłem, iż moim zdaniem w dyskusji na forum nie powinniśmy rozbijać kwot.
Rozumiem Twój tok rozumowania, jednak twierdzę, że dopóki mamy dostęp do dokładnych informacji, to powinniśmy je uwzględniać, tym bardziej jeśli formułujemy wyroki dotyczące kompetencji czy też "rozrzutności" naszego zarządu (nie mówię tu o Tobie, tylko ogólnie o dyskusji). Skoro tworzymy na biegu równania, ile wydajemy a ile zarabiamy w tym roku i uwzględniamy 90 mln a nie 45, to chyba jest to spora różnica i mocno wpływa na ostateczny osąd czy w tym roku nas "stać" czy nie, prawda?
Komunikat o Pjanicu mówił o 32 mln płatnych jednorazowo w sezonie 2016/2017, co do Moraty i Ogbonny trzeba się zagłębić trochę w historię (kwiestia zakupu i późniejszego odkupienia przez Real - jak to było rozłożone czasowo, szczerze powiedziawszy - nie wiem)
koki90 pisze:W takim razie rozbijając 90 mln na dwie raty powinniśmy w wyliczeniach uwzględnić także raty za niektóre transfery z poprzednich lat ? Przecież niemal zawsze płatności za transfery rozbijamy na kilka lat ?
Jeśli chcemy być dokładni i podawać precyzyjne kwoty, wyliczać i stawiać tezy o tym czy nas stać czy nie - to wg mnie jak najbardziej tak. :)

Edit:
Poszukałem i znalazłem szczegóły odkupu Moraty przez Real. Tekst po angielsku i przyznam, że pogubiłem się trochę w kwotach netto, zyskach, efektach ekonomicznych :P proszę kogoś bystrego o zinterpretowanie ;)
"Juventus Football Club S.p.A. announces that the definitive disposal of the same player has been finalized for a consideration of € 30 million payable in two financial years, net of the amount still due by Juventus for the purchase of the same player (€ 10.7 million). This transaction generates a positive economic effect, in 2016/2017 financial year, for about € 16 million and a net positive cash flow of € 19.3 million in 2016/2017 and 2017/2018 financial year."
Jeśli zaś chodzi o kwotę, za którą Morata przyszedł do Juve, to 20 mln płatne było w trzech ratach (nie wiem czy równych i jak rozłożonych czasowo)
Ostatnio zmieniony 26 lipca 2016, 22:34 przez Włodar, łącznie zmieniany 1 raz.

fazzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 26 lipca 2016, 21:43

CavAllano pisze:Luca Marchetti - Higuain bedzie u nas zarabial 7 mln netto. Zdaniem dziennikarza zrezygnowal z 500 tys. na rzecz dluzszego o rok kontraktu.

Takze zdaniem tego dziennikarza do transferu Pogby do United brakuje jedynie detali. My mielibysmy sie sklaniac ku Matuidiemu.

Mnie ciagle intryguje usmieszek Marotty - ten, ktory wszyscy dobrze znamy. :smile:
Gdybyśmy mieli go nie sprzedawać, to Marotta by to powiedział, a nie "zobaczymy, zobaczymy"

A co do rozkmin z ratami, to one oznaczają bezpośrednio przepływ gotówki. Natomiast cała kwota zobowiązania tj., te 90mln księguje się jako zobowiązania w bieżącym okresie, a co za tym idzie ma wpływ no wynik finansowy bieżącego okresu. Przepływy pieniężne to osobna sprawa. No chyba że księgowość klubów piłkarskich działa na innych zasadach :doh: :think: ;)
Włodar pisze:
koki90 pisze:W takim razie rozbijając 90 mln na dwie raty powinniśmy w wyliczeniach uwzględnić także raty za niektóre transfery z poprzednich lat ? Przecież niemal zawsze płatności za transfery rozbijamy na kilka lat ?
Jeśli chcemy być dokładni i podawać precyzyjne kwoty, wyliczać i stawiać tezy o tym czy nas stać czy nie - to wg mnie jak najbardziej tak. :)
:ok:
Ostatnio zmieniony 26 lipca 2016, 22:10 przez fazzi, łącznie zmieniany 1 raz.

Pavel Nedved pisze:"Juve ponownie jest nieprzyjemne? Mam nadzieję, nie interesuje mnie bycie miłym, tylko zwycięskim"
Forza_Juve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 lipca 2016, 21:46

Właśnie dlatego nie rozumiem tego "nawet jeśli Pogba nie odejdzie to trzeba sprowadzić pomocnika".

Pjanić,Markiz,Pogba,Khedira - jeden z nich będzie rezerwowym, powtórzę jeszcze raz: jeden z nich będzie rezerwowym - czaicie? Każdy z nich to top, ale w każdym meczu, zakładając 3-5-2, jeden będzie zaczynał na ławce.

Sturaro,Lemina,Hernanes,Asamoah,Pereyra - dwóch z nich na luzie można puści i tak będzie tłok - Herniego przede wszystkim pogonoć no i może Pereyre?

kapusniaczek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 lipca 2016, 22:07

troszkę śmierdzi mi ta plotka o Matuidim, koleś rocznik 87, lewonozny. chyba nikt nie wspomniał, kto jest jego agentem.. podczas euro, przed meczem finałowym był już praktycznie w manu ( miał nawet jechac do anglii na testy). transfer upadł, ale coś było na rzeczy. z podobnego powodu moim zdaniem nie bylismy w ogóle zainteresowani pozyskaniem z wolnego transferu van der Wiela obecnie i Mkhitaryana rok temu.

skoro takie złe relacje ma klub z grubym to po co się pchać dalej w bagno. wystarczy jeden młodzik i ile szumu..

nie wiem czemu nie zainteresujemy się kimś "niechcianym" lub rozczarowującym jak w poprzednich latach. przykładów było sporo i zazwyczaj były to dobre decyzje. taki kondogbia, rocznik ten sam co pogba, warunki podobne tylko, ze lewonozny (podobnie jak matuidi). wykorzystać chaos panujący po przejęciu klubu przez chińczyków i sprowadzić go za 30,40 milionów.
chyba wszyscy pamiętają jaką robote robił w dwumeczu z juve.
takim pastore czy matą też nie pogardzę :hellyes:

Urbi27

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 19 razy

Nieprzeczytany post 26 lipca 2016, 22:09

Forza_Juve pisze:Właśnie dlatego nie rozumiem tego "nawet jeśli Pogba nie odejdzie to trzeba sprowadzić pomocnika".

Pjanić,Markiz,Pogba,Khedira - jeden z nich będzie rezerwowym, powtórzę jeszcze raz: jeden z nich będzie rezerwowym - czaicie? Każdy z nich to top, ale w każdym meczu, zakładając 3-5-2, jeden będzie zaczynał na ławce.
No i co przeraża Cię to? Jakoś 2 lata temu mieliśmy w składzie Pirlo, Vidala, Markiza i Pogbę i bylo dobrze...

Na dodatek Markiz jest kontuzjowany właściwie przez 1/3 sezonu, jest wychowankiem i nie będzie narzekał na fakt mniejszej ilości spotkań. Mimo wielkiej sympatii nie nazwałbym go też topem.

fazzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 lipca 2016, 22:09

Delete

Pavel Nedved pisze:"Juve ponownie jest nieprzyjemne? Mam nadzieję, nie interesuje mnie bycie miłym, tylko zwycięskim"
mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 26 lipca 2016, 22:11

fazzi pisze: Gdybyśmy mieli go nie sprzedawać, to Marotta by to powiedział, a nie "zobaczymy, zobaczymy"
Czesto jest tak, ze paradoksalnie dementi oznaczaja rychly rozbrat z zawodnikiem - ile juz bylo takich przypadkow w pilkarskim swiecie. Nie twierdze, ze Pogba na pewno pozostanie w klubie, ale wyraznie jest cos nie po mysli Raioli, skoro ze spotkania wychodzi wsciekly, my nie chcemy mu placic prowizji i wszystkie media przekonuja, ze chetnie bysmy Pogbe zatrzymali. Moze cisniemy United, by wyciagnac jak najwiecej albo liczymy na to, ze Anglicy w koncu odpuszcza, a moze postawilismy veto i poinformowalismy Grubego, ze za nic zawodnika nie sprzedamy. Pavan z Tuttojuve twierdzi, ze United odwolalo dzisiejsze testy medyczne Pogby w Miami, bo zostalo do tego zmuszone sytuacja. To znaczy operacja nie jest tak pewna jak wydawala sie byc wczesniej. United nie chce placic wiecej, my nie zamierzamy schodzic z oczekiwan i pozostaje glowna kosc niezgody, czyli prowizja dla Raioli, ktorej nikt nie chce placic.
Ostatnio zmieniony 26 lipca 2016, 22:22 przez mrozzi, łącznie zmieniany 1 raz.

Franek1897

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 lipca 2016, 22:11

W razie odejścia Pogby (tfu tfu) jego zastępcą będzie Pjanic. Wtedy na pewno dokupimy kogoś do środka, ale właśnie kogoś typu Matic, bądź Witsel. (tak sobie myślę) ;)

A co do transferu Igły. Ma 28 lat to fakt, ale jeżeli Lewy by zmienił teraz klub za 90 mln erło to nikt by nie patrzył na jego wiek, a jest raptem o 8 miesięcy młodszy od Gonzalo. Wyluzujmy więc wszyscy ;) Poza tym to nie nasz pieniądze.. (a szkoda bo by mi sie przydały..)

"To moja walka, moje życie. Nigdy na dnie-zawsze na szczycie!!!"
Virgil

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 lipca 2016, 22:12

kapusniaczek pisze:troszkę śmierdzi mi ta plotka o Matuidim, koleś rocznik 87, lewonozny. chyba nikt nie wspomniał, kto jest jego agentem.. podczas euro, przed meczem finałowym był już praktycznie w manu ( miał nawet jechac do anglii na testy). transfer upadł, ale coś było na rzeczy. z podobnego powodu moim zdaniem nie bylismy w ogóle zainteresowani pozyskaniem z wolnego transferu van der Wiela obecnie i Mkhitaryana rok temu.

skoro takie złe relacje ma klub z grubym to po co się pchać dalej w bagno. wystarczy jeden młodzik i ile szumu..

nie wiem czemu nie zainteresujemy się kimś "niechcianym" lub rozczarowującym jak w poprzednich latach. przykładów było sporo i zazwyczaj były to dobre decyzje. taki kondogbia, rocznik ten sam co pogba, warunki podobne tylko, ze lewonozny (podobnie jak matuidi). wykorzystać chaos panujący po przejęciu klubu przez chińczyków i sprowadzić go za 30,40 milionów.
chyba wszyscy pamiętają jaką robote robił w dwumeczu z juve.
takim pastore czy matą też nie pogardzę :hellyes:
Dokładnie, nie rozumiem po co uderzać w wcale nie tanie półśrodki, nie stać nas na kogoś jak Kroos, Rakitici, Ozil, Eriksen,Veratti czy Koke ?
To lepiej próbować właśnie z kimś jak Isco, Mata, Pastore czy nawet Kondogbia.

Po prostu musimy znaleźć godnego zastępcę. A to to strach jest co za półśrodek przyjdzie. :afraid: :afraid:

Knursen

Romanista
Romanista

Nieprzeczytany post 26 lipca 2016, 22:17

Świetny transfer, choć przyznam szczerze, że trochę mnie zaskoczyła ilość pozytywnych reakcji na forum. Dosyć często zaglądam w trakcie sezonu na to forum i pamiętam, że Higuain delikatnie mówiąc nie był tak jednoznacznie odbierany jako top warty takich pieniędzy, mimo imponujących statystyk.

Jestem ciekawy jak to będzie wyglądało w przyszłym sezonie, bo mimo świadomości, że kwoty transferowe idą w górę, płacenie 90 baniek za Gonzalo to trochę przeginka moim zdaniem. Gdyby tak wymiatał ze 3 sezony to byłoby to zrozumiałe, ale po jednym fenomenalnym ciężko stwierdzić, czy wspiął się na wyższy level w wieku 28 lat, czy był to jednorazowy wyskok i wróci na swój zwykły, bądź co bądź bardzo dobry poziom, ale nie wybitny jak w zeszłym roku. Zobaczymy jak sobie poradzi w klubie, gdzie nie będzie wszystko robione pod niego, ciekawe czy trochę spokornieje.

Ja jestem zdania, że Gonzalo sobie jak najbardziej poradzi i będzie wzmocnieniem, ale w podobne liczby jak w zeszłym sezonie nie wierzę.
Po prostu wydaję mi się, że za 90 baniek ściągać powinno się dzików którzy wymiatają od kilku lat i są niemal gwarantem kapitalnej gry, jak np. Suarez, Higuain mimo wszystko jakieś niewielkie ryzyko za sobą niesie.

Ale z drugiej strony bierze się co rynek oferuje. Jak klub stać, to co się kibice mają przejmować, grunt że gracz z górnej półki wzmocnił drużynę. W sumie nie miałbym nic przeciwko jakby moim głównym problemem było zastanawianie się, czy Sabatini dobrze zrobił płacąc 90 baniek za Gonzalo...

fazzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 lipca 2016, 22:18

CavAllano pisze:
fazzi pisze: Gdybyśmy mieli go nie sprzedawać, to Marotta by to powiedział, a nie "zobaczymy, zobaczymy"
Czesto jest tak, ze paradoksalnie dementi oznaczaja rychly rozbrat z zawodnikiem - ile juz bylo takich przypadkow w pilkarskim swiecie. Nie twierdze, ze Pogba na pewno pozostanie w klubie, ale wyraznie jest cos nie po mysli Raioli, skoro ze spotkania wychodzi wsciekly, my nie chcemy mu placic prowizji i wszystkie media przekonuja, ze chetnie bysmy Pogbe zatrzymali. Moze cisniemy United, by wyciagnac jak najwiecej albo liczymy na to, ze Anglicy w koncu odpuszcza, a moze postawilismy veto i poinformowalismy Grubego, ze za nic zawodnika nie sprzedamy.
Oby tak było. Jak słyszę o matuidim jako potencjalnym następcy... :facepalm2:

Klorel

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 26 lipca 2016, 22:24

@ Knursen,

serio?

190 meczy w Realu - 107 bramek, 104 meczy w Napoli - 71 bramek.

To jest jednorazowy wyskok?
Higuain jest gwarantem goli na minimum 4 lata ;)

Łącznie w karierze 329 spotkań i 191 bramek. Asyst szukać mi się nie chciało, dane są z wikipedii.
Ostatnio zmieniony 26 lipca 2016, 22:25 przez Klorel, łącznie zmieniany 1 raz.

http://www.forum.juvepoland.com/viewtopic.php?t=25767

Naklejki, wlepki, plakaty, szablony do malowania, tablice - zapraszam :)
Zizou_1989

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 lipca 2016, 22:25

fazzi pisze:
CavAllano pisze:
Czesto jest tak, ze paradoksalnie dementi oznaczaja rychly rozbrat z zawodnikiem - ile juz bylo takich przypadkow w pilkarskim swiecie. Nie twierdze, ze Pogba na pewno pozostanie w klubie, ale wyraznie jest cos nie po mysli Raioli, skoro ze spotkania wychodzi wsciekly, my nie chcemy mu placic prowizji i wszystkie media przekonuja, ze chetnie bysmy Pogbe zatrzymali. Moze cisniemy United, by wyciagnac jak najwiecej albo liczymy na to, ze Anglicy w koncu odpuszcza, a moze postawilismy veto i poinformowalismy Grubego, ze za nic zawodnika nie sprzedamy.
Oby tak było. Jak słyszę o matuidim jako potencjalnym następcy... :facepalm2:
z tego co mówił Patrici Juve jest gotowe na godnego zastępcę Pogby, wątpie żeby to był Matuidi w Kondogbie już prędzej uwierze ;) i to by było naprawdę coś. Wyrwać po jednym graczu z ligowej czołówki. Tylko kogo z Milanu w takim razie ? ;) młody Gigi ? ;)

MRN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 209 razy

Nieprzeczytany post 26 lipca 2016, 22:26

Virgil pisze: Po prostu musimy znaleźć godnego zastępcę. A to to strach jest co za półśrodek przyjdzie. :afraid: :afraid:
Ja pitolę. O jakim półśrodku piszesz ? Marotta wyraźnie zaznaczył, że tym razem idziemy na jakość a nie ilość i jeżeli odejdzie Pogba to na pewno przyjdzie ktoś wartościowy o czym wspominał Paratici twierdząc, że jesteśmy przygotowani na ewentualną wyprowadzkę Francuza. Ja mu wierzę bo :
- Pjanić
- Pjaca
- Alves
- Benatia
- Higuain
czy to według Ciebie są półśrodki ? Jeżeli nie to zapewne podobne nazwisko przyjdzie za Pogbę a na marginesie - naprawdę uważasz Matuidiego za półśrodek ? :facepalm:
Jeżeli miałby przyjść Witsel to ufam naszym specom od transferów, że wiedza co robią, tym razem bezgranicznie w brew temu co o tym sądzi mój kolega z gitarka w avatarku :prochno:
A Pogba ? Mam dość tej sagi kosztem kibiców Juve, jeśli ma odejść to niech spada byle szybciej bo szkoda nerwów na tego gościa, który był godzien przywdziać koszulkę z 10. Według mnie - bez względu na to czy odejdzie czy zostanie, przyznawanie mu dychy to profanacja tego numeru.
I jeszcze jedno - po odejściu Pogby słabsi nie będziemy.

Obrazek
Zablokowany