Mercato (2012-2014)
- bendzamin
 - Redaktor

AdiZ pisze: Z talentem Marotty (chodzi mi o sprzedaże)
AdiZ pisze:Powątpiewam w twoją tezę dotyczącą PL, zwłaszcza to płacenia takich pieniędzy przez te kluby z dołu.
To sobie sprawdz, zamiast powatpiewac. Berbatov zarabia w Fulham 100.000 funciakow tygodniowo, w QPR Julio Cesar 80.000, Bosingwa 65.000, Bent 65.000 w Aston Villi. Mysle, ze jakis chetny by sie znalazl, bo jak widac nawet zespoly z dolu tabeli stac na utrzymywanie gwiazdorskich kontraktow.
- AdiZ
 - Juventino

Sprawdzę dokładnie jutro. Jednak wydaje mi się, że pensje Llorente udźwigną te kluby z środkowo-górnej części tabeli. A będą tam nie lada tuzy taki Aresnal czy Liverpool. Nie te z dołu. Berbatov i Cesar to jednak uznane marki. Blisko emerytury ale jednak. Co do tego chętnego. To dalej powątpiewam. Klub musi wyłożyć 4,5 mln kontraktu i nie ma pewności czy wypali. Patrząc na jego grę Bilbao, raczej ogony gry w ostatnim roku kontraktu plus nieudany rok w Juventusie mamy piłkarza, który od 2 sezonu kopie się po czole. A to bardzo ryzykowne jeśli mamy płacić mu 4,5mln.bendzamin pisze:AdiZ pisze:Powątpiewam w twoją tezę dotyczącą PL, zwłaszcza to płacenia takich pieniędzy przez te kluby z dołu.
To sobie sprawdz, zamiast powatpiewac. Berbatov zarabia w Fulham 100.000 funciakow tygodniowo, w QPR Julio Cesar 80.000, Bosingwa 65.000, Bent 65.000 w Aston Villi. Mysle, ze jakis chetny by sie znalazl, bo jak widac nawet zespoly z dolu tabeli stac na utrzymywanie gwiazdorskich kontraktow.
- Marian.
 - Juventino

Mimo, że na pozyskanie Llorente nie wydamy ani 1 eurocenta, to uważam, że kontrakt na poziomie 4,5 mln euro to dla tego piłkarza to za dużo o jakiś milion, tym bardziej, że nikt u nas nie zarabia nawet 4 baniek (nie licząc Buffona). A mamy przecież kilku piłkarzy światowej klasy, a Llorente takim piłkarzem nie jest. Być może chcemy mu zaproponować takie warunki, żeby ten nie oglądał się na inne kluby i żeby go szybko zaklepać. Mam jednak nadzieję, że proponowana przez media wysokość pensji jest zawyżona, a Marotta sprowadzi Llorente na lepszych warunkach, czyli 3-3,5 mln Euro za sezon. 
Co do Lisandro. Byłbym za jego sprowadzeniem, gdybyśmy nie pozyskali Llorente. Ale jeśli w lecie ma do nas przyjść Fernando to sprowadzanie 30 letniego Argentyńczyka nie ma większego sensu, tym bardziej, że nie pomógłby on nam w tym sezonie w LM. Z obecnym napadem powinniśmy obronić Scudetto.
W lecie jednak będę czekać na jakiegoś konkretnego napastnika, bo jeśli chcemy na poważnie zawojować LM to taki piłkarz jest niezbędny. Chciałbym Chicharito, ale po pierwsze jemu jest dobrze w Manchesterze, a po drugie nie widać zainteresowania naszego klubu jego osobą, a szkoda.
Jeśli chodzi o trwające mercato, to nie oczekuję już żadnego transferu. Chciałbym tylko, żebyśmy zaklepali kilku grajków z kończącymi się kontraktami. Llorente, Sissoko, czy tego Bocchettiego.

Co do Lisandro. Byłbym za jego sprowadzeniem, gdybyśmy nie pozyskali Llorente. Ale jeśli w lecie ma do nas przyjść Fernando to sprowadzanie 30 letniego Argentyńczyka nie ma większego sensu, tym bardziej, że nie pomógłby on nam w tym sezonie w LM. Z obecnym napadem powinniśmy obronić Scudetto.
W lecie jednak będę czekać na jakiegoś konkretnego napastnika, bo jeśli chcemy na poważnie zawojować LM to taki piłkarz jest niezbędny. Chciałbym Chicharito, ale po pierwsze jemu jest dobrze w Manchesterze, a po drugie nie widać zainteresowania naszego klubu jego osobą, a szkoda.
Jeśli chodzi o trwające mercato, to nie oczekuję już żadnego transferu. Chciałbym tylko, żebyśmy zaklepali kilku grajków z kończącymi się kontraktami. Llorente, Sissoko, czy tego Bocchettiego.

- deszczowy
 - Juventino

20 baniek samej pensji za cały kontrakt. Ojj, Llorente może już czuć, że boga za nogi złapał. Kominy płacowe chcemy robić? Nie jest to szczególnie dobry pomysł. Ciekawe też, jak zareagują na takie zarobki inni piłkarze, szczególnie Pirlo, Buffon, Vidal, Chiellini i Marchisio.

- jareckik
 - Juventino

No właśnie, z jednej strony chcemy topa, a z drugiej 4mlnE za sezon gry u wolnego zawodnika przyprawia nas o ... no właśnie jak to nazwać? Myślę, że taki Vidal może nie długo liczyć spokojnie na te 4mlnE jak i Markiz, chodź uważam, że LL powinien dostać max 3,5 + jakiś solidny bonus za dobrą grę...

- jakku1
 - Juventino

Ale brutto? Gdyby zarabial 5m rocznie netto, to bylyby to zarobki na poziomie Ribery'ego i Buffona.bendzamin pisze:Berbatov zarabia w Fulham 100.000 funciakow tygodniowo, w QPR Julio Cesar 80.000, Bosingwa 65.000, Bent 65.000 w Aston Villi. Mysle, ze jakis chetny by sie znalazl, bo jak widac nawet zespoly z dolu tabeli stac na utrzymywanie gwiazdorskich kontraktow.
Na Llorente bedzie stac jedynie szeroko rozumiana czolowke (Liverpool, Arsenal, City, Chelsea, MU) wraz z - byc moze - Tottenhamem i AV. 4,5m euro rocznie netto to 9m brutto. Czyli prawie 200 tysiecy funtow tygodniowo.
Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 
						- bendzamin
 - Redaktor

Media raczej podaja kwoty netto, szczegolnie jak jest napisane "They are paying the striker £100,000 a week to join them from Manchester United."jakku1 pisze:Ale brutto? Gdyby zarabial 5m rocznie netto, to bylyby to zarobki na poziomie Ribery'ego i Buffona.
Na Llorente bedzie stac jedynie szeroko rozumiana czolowke (Liverpool, Arsenal, City, Chelsea, MU) wraz z - byc moze - Tottenhamem i AV. 4,5m euro rocznie netto to 9m brutto. Czyli prawie 200 tysiecy funtow tygodniowo.
Swoja droga ladny maja komin placowy, jak nastepny najwyzej oplacany zawodnik zarabia ponizej 45.000 ^^. No i chyba mamy odpowiedz, dlaczego upadl jego transfer do Juventusu.
Nie no, nie chodzilo mi konkretnie o Dembele, takie luzne spostrzezenie. Jak patrze na ich sklad to rzeczywiscie innych wirtuozow tam nie ma.zahor pisze: Z całym szacunkiem dla Dembele (rozumiem że o nim mowa), ale nie wiem dlaczego powinien on zarabiać więcej niż połowę tego co Berbatov.
					Ostatnio zmieniony 21 stycznia 2013, 00:27 przez bendzamin, łącznie zmieniany 1 raz.

- zahor
 - Juventino

Poruszyłeś tutaj bardzo ciekawy temat, który nadaje się na dłuższą dyskusję. Jako że w tym wątku nieprzerwanie od pół roku toczy się offtop, pozwolę sobie rozpocząć ją tutaj. Chodzi mi mianowicie o to, że nie można zarobków dla każdego piłkarza, który potencjalnie ma wzmocnić nasz zespół ustalać na zasadzie "Vidal dostaje 2,7 na rok więc jemu można dać maksymalnie X", ponieważ trzeba się liczyć z tym, że w najbliższym czasie i Vidalowi, i Marchisio, i być może jeszcze kilku innym graczom pensje trzeba będzie znacząco podnieść.jareckik pisze:No właśnie, z jednej strony chcemy topa, a z drugiej 4mlnE za sezon gry u wolnego zawodnika przyprawia nas o ... no właśnie jak to nazwać? Myślę, że taki Vidal może nie długo liczyć spokojnie na te 4mlnE jak i Markiz, chodź uważam, że LL powinien dostać max 3,5 + jakiś solidny bonus za dobrą grę...
Jeżeli zakładamy wariant optymistyczny, tzn. taki że kolejne lata to systematyczne kroczenie w stronę kolejnych sukcesów, to nie wyobrażam sobie że taki jeden z drugim miał grać za takie pieniądze jak obecnie. Nawet jeżeli Vidal faktycznie jest do Juventusu tak przywiązany, że nie będzie chciał słyszeć o żadnej przeprowadzce do Realu czy Bayernu, nawet jeżeli Marchisio to wychowanek i przedłuży kontrakt na każdych warunkach, to po prostu nie wypada akurat na nich oszczędzać i trzeba będzie im ten pensje znacząco podnieść dla przyzwoitości. Del Piero swego czasu był jednym z najlepiej opłacanych piłkarzy świata - wiadomo że jakby mu płacili mniej, to by raczej nie odszedł, ale żerowanie na tym byłoby chamstwem.
Nie ma się zatem co rozczulać nad tym że "jak się poczują inni, jak przyjdzie z zewnątrz jakiś piłkarz i dostanie najwyższą pensję w zespole", bo wzrost płac to naturalna kolej rzeczy. No, chyba że znowu nas (odpukać) wywalą do Serie B albo w miejsce Conte zatrudnią jakiegoś ignoranta, wtedy faktycznie pensje nie wzrosną. Nie wierzę że Juventus jest w stanie wygrać LM, a następnie utrzymać w klubie wszystkich kluczowych piłkarzy oferując zarobki nieprzekraczające czterech milionów na rok. Po prostu uważam że to niemożliwe. Jeżeli tak się stanie, to pójdę na laserową korekcję wzroku i poproszę żeby mi zrobili takiego zeza jak ma Marotta, w hołdzie dla niego.
Podsumowując - moja odpowiedź na pytanie "czy można dać napastnikowi wysoki kontrakt" nie brzmi "zdecydowanie nie", tylko "zależy któremu". 4,5 mln dla Llorente? Tak jak niektórzy napisali, jest to niejako uzasadnione brakiem konieczności płacenia odstępnego.
Z całym szacunkiem dla Dembele (rozumiem że o nim mowa), ale nie wiem dlaczego powinien on zarabiać więcej niż połowę tego co Berbatov.bendzamin pisze: Swoja droga ladny maja komin placowy, jak nastepny najwyzej oplacany zawodnik zarabia ponizej 45.000 ^^. No i chyba mamy odpowiedz, dlaczego upadl jego transfer do Juventusu.
- elpueblo
 - Juventino

a niektórzy tutaj spodziewali sie kuna,rvp za 4mln za sezon.
co do zimowego mercato, mi starczy zaklepanie LL, Sissoko,i Bochettiego i skupienie się na 2 transferach w lecie- prawdziwy top za grubą kase i Veratti

co do zimowego mercato, mi starczy zaklepanie LL, Sissoko,i Bochettiego i skupienie się na 2 transferach w lecie- prawdziwy top za grubą kase i Veratti
- jakku1
 - Juventino

Fulham generlnie placi calkiem duzo i ze statystyk wynika, ze znajduje sie w tej czolowce "sredniakow" PL jesli chodzi o pensje. Ale nigdy bym sie nie spodziewal, ze zaplaca Bulgarowi 5m funtow rocznie netto. To jest troche (ale minimalnie) nizszy poziom, jesli chodzi o zarobki, od Buffona, Drogby (za czasow gry w Chelsea) czy Ribery'ego. Czyli pilkarzy z listy top 20 najlepiej zarabiajacych graczy na swiecie.bendzamin pisze:Swoja droga ladny maja komin placowy, jak nastepny najwyzej oplacany zawodnik zarabia ponizej 45.000 ^^. No i chyba mamy odpowiedz, dlaczego upadl jego transfer do Juventusu.
A tutaj wrzucam tabelke z trzydziestka najlepiej placacych klubow w Europie (dane z polowy zeszlego roku):

Niedaleko za ta 30 powinno byc Lazio, a potem Napoli i Viola.
Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 
						- blackadder
 - Juventino

Marotta musi czuć presję na transfer topowego napastnika skoro oferuje takie pieniądze takiemu zawodnikowi. Źle na tym wyjdziemy, bo taki precedens będzie jedynie argumentem dla Vidala, Marchisio czy Bonucciego w negocjacjach w sprawie podwyżki. Nie żeby chłopaki nie zasługiwali, ale 4,5 na dzień dobry to za dużo dla tak wielkiej niewiadomej jak Llorente.
Mógłby dostawać nawet 5-5,5 ale jeśli połowę z tego stanowiłyby bonusy za jakieś rozsądne osiągnięcia indywidualne.

Mógłby dostawać nawet 5-5,5 ale jeśli połowę z tego stanowiłyby bonusy za jakieś rozsądne osiągnięcia indywidualne.

- playmaker
 - Juventino

Tak jest, Pogba Sissoko i Veratti, co tam, niech się marnują na ławie!elpueblo pisze:a niektórzy tutaj spodziewali sie kuna,rvp za 4mln za sezon.
- couec
 - Juventino

I tą presje niech czuje, ale czy napewno FL można nazwać tak długo wyczekiwaną topka? Jeśli tak to widzi swymi rozkojarzonymi oczętami Marotta, to nie wróży niczego dobrego.blackadder pisze:Marotta musi czuć presję na transfer topowego napastnika skoro oferuje takie pieniądze takiemu zawodnikowi.
- MishaAveJuve
 - Juventino

- Otrzymał podziękowanie: 5 razy

W ogóle nie rozumiem tego płaczu i lamentu, w końcu Marotta chce zaklepać jakiegoś lepszego napastnika i to za darmo, zeby nie było jak wcześniej że ktoś nam zwinie piłkarza jak było z Verattim czy prawdopodobnie z RvP czy innymi piłkarzami, chłop nauczył się na własnych błędach i wie że ten 1 mln na rok nie wiele zmieni z klubowej kasie, a Wy macie wonty czemu to robi. Czym Wy chcecie tych TOP`ów ściągać? liga jest kiepska, co lepsze nazwisko to odchodzi - przykład Pato czy Sneijder tylko w ta zima, szans na wygranie LM patrząc realnie nie mamy wielkich - jeszcze, to czym innym skłonić piłkarza, skoto Conte takk bardzo go chce, a na to wychodzi to załatwmy ten kontrakt tak szybko żeby nikt inny nas nie ubiegł. Czasami czytając te posty mam wrażenie że chceli byście Messiego i Falcao w jedno mercato oczywiście za darmo i żeby zarabiali minimalna krajowa, bo to przeciez Juventus. Zejdźdzcie troche na ziemie. 
Do tego będą podwyżki w klubie, wtedy jak przychodził czy Vidal czy Pirlo Juventus nie zarabiał tyle co teraz ostatnio gdzieś czytałem (tylko nie każcie mi wklejć linka bo nie pamiętam gdzie, a można sobie to znaleźć samemu), ze Juve to najbardziej marketingowy klub w historii co oczywiście łączy się z większymi pieniędzmi w budżecie, Fiatowi wiedzie się coraz lepiej wykupili Jeepa z tego co wiem poważnie myślą nad Oplem - sam zamiar robi wielki zachwyt i zdumienie, szczególnie że chyba ogólnie wiadomo że Opel należy do General Motors.
To wszystko ma przełożenie na to że u nas, w naszym turyńskim podwórku kryzys jest zażegnany i wiedzie się coraz lepiej, zaczynają się pojawiać pieniądze i to nie od sponsorów raz na jakiś czas ale pieniądze przychodzące cały czas. A to ma przełożenie na płace, zreszta nas kibicó powinno najbardziej obchodzić to żeby drużyna wygrywała i miała jak najlepszych piłkarzy, to coś mi się wydaje że w Turynie są lepsi finansiści od nas, ale oczywiście mogę się mylić.

Do tego będą podwyżki w klubie, wtedy jak przychodził czy Vidal czy Pirlo Juventus nie zarabiał tyle co teraz ostatnio gdzieś czytałem (tylko nie każcie mi wklejć linka bo nie pamiętam gdzie, a można sobie to znaleźć samemu), ze Juve to najbardziej marketingowy klub w historii co oczywiście łączy się z większymi pieniędzmi w budżecie, Fiatowi wiedzie się coraz lepiej wykupili Jeepa z tego co wiem poważnie myślą nad Oplem - sam zamiar robi wielki zachwyt i zdumienie, szczególnie że chyba ogólnie wiadomo że Opel należy do General Motors.
To wszystko ma przełożenie na to że u nas, w naszym turyńskim podwórku kryzys jest zażegnany i wiedzie się coraz lepiej, zaczynają się pojawiać pieniądze i to nie od sponsorów raz na jakiś czas ale pieniądze przychodzące cały czas. A to ma przełożenie na płace, zreszta nas kibicó powinno najbardziej obchodzić to żeby drużyna wygrywała i miała jak najlepszych piłkarzy, to coś mi się wydaje że w Turynie są lepsi finansiści od nas, ale oczywiście mogę się mylić.
Od kołyski Az po grób jedna miłość jeden klub!!!!- JUVENTUS