Wszystko o Squadra Azzurra

Pokój dla fanów piłki reprezentacyjnej.
ODPOWIEDZ
filippo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 maja 2014, 18:53

Przeraża mnie ta tendencja naturalizowania brazylijczykow. Żeby reprezentacja Włoch nie skonczyla jak ta z Futsalu, gdzie graja same brazole. Tutaj mamy Palette, Thiago Motte i Romulo.

forumowy ujadacz
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 maja 2014, 20:10

Paletta to Argentyńczyk.

Obrazek
Don Paolo

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 24 maja 2014, 20:30

filippo pisze:Przeraża mnie ta tendencja naturalizowania brazylijczykow. Żeby reprezentacja Włoch nie skonczyla jak ta z Futsalu, gdzie graja same brazole. Tutaj mamy Palette, Thiago Motte i Romulo.
Naturalizowanie piłkarzy z Ameryki Południowej to już w reprezentacji Włoch tradycja sięgająca czasów międzywojennych. Książkę można o tym napisać.

Sivori, Monti, Cesarini...

Najczęściej byli to właśnie Argentyńczycy, potem Chilijczycy, a ostatnio jak widać nastała moda na Brazylijczyków. Warto jednak dodać, że większość z nich ma korzenie włoskie. Widać to chociażby po ich nazwiskach, które brzmią jakby znajomo. Stąd obywatelstwo często dostają z automatu.

Nie widzę problemu. Szczególnie, że są to ludzie którzy znają język włoski, są bardzo związani z Italią, mają korzenie włoskie, mieszkają we Włoszech, mają obywatelstwo.

PrzemasJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 maja 2014, 00:18

i tu jest pytanie, kto jest bardziej włoski, w/w panowie czy taki Balotelli heh

Magica Juve resiste il mio cuore lontano da te soltanto se penso alla figa!!
Hoffman

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 maja 2014, 00:22

Dla mnie włochem będzie ten kto żyje we włoszech od urodzenia i tam się wychował, ktoś kto przesiąknął po prostu tą kulturą z tego powodu.. a prawo prawem ;-p

Obrazek
Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 maja 2014, 03:27

Hoffman pisze:Dla mnie włochem będzie ten kto żyje we włoszech od urodzenia i tam się wychował, ktoś kto przesiąknął po prostu tą kulturą z tego powodu.. a prawo prawem ;-p
To Rossi odpada :smile:

filippo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 maja 2014, 12:25

Chciałem tylko pokazać, że w futsalu zostało to pociągnięte to granic absurdu, gdzie w całej kadrze tylko paru zawodników było Włochami, a reszta to Brazylijczycy. Jaki sens rozgrywek międzynarodowych wtedy? Finał EURO Futsalu z poprzedniego roku między Włochami a Rosją to tak naprawdę bardziej był mecz Brazylia - Brazylia.

Dlatego wolę Astoriego niż Palettę w reprezentacji, pomimo róznic w aktualnej dyspozycji.

forumowy ujadacz
Don Paolo

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 27 maja 2014, 02:09

Arbuzini pisze:
Hoffman pisze:Dla mnie włochem będzie ten kto żyje we włoszech od urodzenia i tam się wychował, ktoś kto przesiąknął po prostu tą kulturą z tego powodu.. a prawo prawem ;-p
To Rossi odpada :smile:
Vieri też się nie nadawał 8)

//

Mirante
Pasqual
Ranocchia
Verratti
Aquilani
Insigne
Rossi

Z różnych źródeł wynika, że ci^^ panowie mają najmniejsze szanse wyjazdu na mundial. Podobno największy ból głowy Prandelli ma z bokami obrony. Także jeszcze wszystko w tym temacie może się wydarzyć.

Romulo na 99% pojedzie do Brazylii. Także antagoniści Brazylijczyka będą musieli przełknąć tę gorzką pigułkę.

Zdjęcia ze zgrupowania:

Kod: Zaznacz cały

http://www.sportmediaset.mediaset.it/calcio/Brasile2014/2014/fotogallery/1004837/altra-sauna-per-l-italia.shtml
Na Rai Sport 1 codziennie, bodajże o 13.30 można oglądać obrazki ze zgrupowania w godzinnym programie DirettAzzurra.

Il Fenomeno

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 maja 2014, 07:36

Don Paolo pisze:Z różnych źródeł wynika, że ci^^ panowie mają najmniejsze szanse wyjazdu na mundial.
Ja Ci podam jedno źródło - moja głowa. A ona nakazuje spojrzeć na to z takiej strony. Giuseppe Rossi, Prandelli miałby mówić w wywiadach, że na niego czeka, a ten śpieszyć się z rehabilitacją by zdążyć na Mundial, by teraz zostać odstrzelonym, mając na uwadze, że w analogicznej sytuacji z Cassano przed EURO wziął Antonio i uczynił go graczem pierwszego składu? Tym bardziej, że Cassano wydawał się wtedy fizycznie wyglądać gorzej od dzisiejszego Rossiego, który w swoich ostatnich trzech ligowych meczach zagrał naprawdę bardzo dobrze, strzelając dwie bramki i zaliczając asystę?
Dalej, miałby brać kosztem Rossiego, kolejną dziewiątkę, nie mając nikogo za Cassano? Logika karze sądzić, że Giuseppe będzie w kadrze na 100%, media podchodzą do jego tematu bardzo ostrożnie, ale ja dzisiaj mógłbym na to postawić 3 jeny.

Reszta listy... Mirante? Jego nie ma w 30-osobowej kadrze, on jest tylko na zgrupowaniu. Ranocchia i Aquilani to pewniacy do wywalenia. Insigne i Verratti raczej wylecą, a szkoda. Ciekawi mnie jakby wyglądał Marco w systemie 4-3-1-2 w miejscu w którym Prandelli stawia na Montolivo, jest bardzo kreatywny, ma dobry drybling, świetnie się zastawia, dużo widzi i bardzo dobre podania, mam nadzieję, że Cesare nad tym myśli. Insigne? Jeszcze nie jego czas. Ale kto by pomyślał rok temu, że z trójki Immobile, Insigne i Verratti najbliżej do wyjazdu na Mundial będzie miał ten pierwszy.

Obrazek
Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 27 maja 2014, 07:51

Il Fenomeno pisze:kto by pomyślał rok temu, że z trójki Immobile, Insigne i Verratti najbliżej do wyjazdu na Mundial będzie miał ten pierwszy.
ja ;) szkoda mi będzie chłopaka bo jeśli mówisz o zastępcy dla Cassano to właśnie wydaje mi się, że jemu bliżej do tego niż Rossiemu, który mimo wszystko wydaje mi się bardziej środkowym niż bocznym napastnikiem... chociaż osobiście zabrałbym obu ;)

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
Il Fenomeno

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 maja 2014, 09:09

Immobile bliżej do "10", niż "9", a Rossiemu bliżej do "9", niż "10" ?

Obrazek
wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 maja 2014, 09:23

Il Fenomeno pisze:Immobile bliżej do "10", niż "9", a Rossiemu bliżej do "9", niż "10" ?
To jest Maly, tego nie ogarniesz...

Mnie najbardziej dziwi prognozowane odstrzelenie Verratiego. Nawet jakby miał nie grać za wiele, to chłopak lada moment ma zastąpić Pirlo (według niejednego mógłby z powodzeniem zacząć to robić już teraz...) Przydałoby się zacząć zbierać doświadczenie na wielkim turnieju...

Swoją drogą - może to szansa dla Juventusu? Zobaczy, że jest traktowany marginalnie, bo nie gra w ojczystym kraju i zechce wracać? :prochno:

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 maja 2014, 10:14

Il Fenomeno pisze:Ciekawi mnie jakby wyglądał Marco w systemie 4-3-1-2 w miejscu w którym Prandelli stawia na Montolivo, jest bardzo kreatywny, ma dobry drybling, świetnie się zastawia, dużo widzi i bardzo dobre podania
Nie brakuje mu dynamiki?

Il Fenomeno pisze:Insigne? Jeszcze nie jego czas
Moim zdaniem to już, dobrze mieć w ekipie jednego dynamicznego skrzydłowego... A Insigne dawał radę w tym sezonie, także w Lidze Mistrzów. Jeśli oprócz niego nie pojedzie także Rossi (w co także nie wierzę) - będę w ciężkim szoku.
Il Fenomeno pisze:Immobile bliżej do "10", niż "9", a Rossiemu bliżej do "9", niż "10" ?
wojczech7 pisze: To jest Maly, tego nie ogarniesz...
Podejrzewam, a graniczy to z pewnością, że z graczy na I. chodziło Małemu jednak o Insigne, nie Immobile

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 maja 2014, 10:40

Łukasz pisze:
wojczech7 pisze: To jest Maly, tego nie ogarniesz...
Podejrzewam, a graniczy to z pewnością, że z graczy na I. chodziło Małemu jednak o Insigne, nie Immobile
Chciałbym w to wierzyć, ale możesz się zdziwić ;)

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
Il Fenomeno

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 maja 2014, 10:50

Łukasz pisze:Nie brakuje mu dynamiki?
Zdecydowanie lepszą ma niż Montolivo z którym Italia zaszła do finału EURO, zobacz jak potrafi się uwolnić od kilku rywali, jak im odskoczyć, uciec. Jest bardzo zwinny i z dynamiką u niego nie jest źle, nie biega zawsze w tym jednostajnym truchcie, który wymusza na nim pozycja, często się zrywa - tym bardziej teraz gdy jego miejsce w PSG zajął Motta, a Verrattiego przesunięto bardziej na bok. Marco by tam pasował.

Łukasz pisze:Moim zdaniem to już, dobrze mieć w ekipie jednego dynamicznego skrzydłowego... A Insigne dawał radę w tym sezonie, także w Lidze Mistrzów.
Będzie Cerci, więc jeden dynamiczny skrzydłowy się w kadrze znajdzie. Insigne jest jeszcze strasznie nierówny, potrafi przeplatać spoko mecze, takimi w których wyłącznie irytuje i traci 10 piłek na 10 prób dryblingu. Statystykami w tym sezonie też nie powalał (Serie A + LM + LE: 6 bramek, 7 asyst - w samej Serie A TYLKO 3 bramki) . Ogólnie chciałbym by pojechał i był tam jakąś alternatywą, tyle, że tym razem w kadrze straszny ścisk.

Łukasz pisze:Podejrzewam, a graniczy to z pewnością, że z graczy na I. chodziło Małemu jednak o Insigne, nie Immobile
Mam nadzieję, że tak jest, ale szczerze wątpię.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2014, 10:55 przez Il Fenomeno, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
ODPOWIEDZ