Prace domowe na forum... - zadania tu

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Negri

Juventino
Juventino
Podziekował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 09 lutego 2007, 16:09

Pilnie potrzebuję rozwiązań ww. zadań z matematyki. Muszę je mieć na poniedziałek. Moja syt. z matmy jest juz i tak nie tęga ;/ Prosiłbym o pomoc:

Zad 1. Ile litrów wody należy wlac do naczynia w kształcie prostopadłościanu o wymiarach 5 dm, 6 dm i 90 cm aby wypelnic 2/5 pojemnosci tego naczynia?

Zad 2. Wodę wypartą przez kamień wlano do prostopadłościennego naczynia o wymiarach 7 cm, 5 cm i 15 cm. Woda wypelnila 1/5 pojemnosci tego naczynia. Jaka objetosc ma kamien?

Zad 3. Ziarenko maku ma objetosc ok 1mm szesciennego. Mama Jadzi upiekla makowy placek, ktory ma ksztalt prostokata o wymiarach 25 cm i 30 cm. Warstwa maku ma grubosc 4 cm. Ile ziarenek maku jest w tym placku?

Zad 4. Krawedz podstawy ostroslupa prawidlowego trojkatnego ma dlugosc 6 cm i tworzy z krawedzia boczna ostroslupa kat o mierze 45 stopni. Oblicz objetosc tego ostroslupa.

Zad 5. Podstawa ostroslupa jest kwadrat o przekatnej 6 pierwiastkow z 2 cm. Wysokosc ostroslupa tworzy z wysokoscia sciany bocznej kat 45 stopni. Oblicz objetosc tego ostroslupa.

Zad 6. W ostroslupie prawidlowym czworokątnym krawedz boczna o dlugosci 6 cm tworzyy z plaszczyzna podstawy kat 60 stopni. Oblicz objetosc ostroslupa.

Proszę o pomoc :pray:

Venomik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 lutego 2007, 17:43

Jak nikt Ci tego nie zrobi do jutra to daj znać przez pw, teraz niestety jestem trochę zabiegany :)
(zadania mają rozpiętość trudności: bardzo łatwe - banalne ;) )

Dirty mind
białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 lutego 2007, 20:58

Damianinho pisze:Zad 1. Ile litrów wody należy wlac do naczynia w kształcie prostopadłościanu o wymiarach 5 dm, 6 dm i 90 cm aby wypelnic 2/5 pojemnosci tego naczynia?
5*6*9(90cm = 9dm)=270m3
270*40%(2/5)=108 litrów (1dm3=1litr)

Zad 2. Wodę wypartą przez kamień wlano do prostopadłościennego naczynia o wymiarach 7 cm, 5 cm i 15 cm. Woda wypelnila 1/5 pojemnosci tego naczynia. Jaka objetosc ma kamien?
0.7*0.5*1.5=0.525dm3
0.525*20%=0.105dm3
Zad 3. Ziarenko maku ma objetosc ok 1mm szesciennego. Mama Jadzi upiekla makowy placek, ktory ma ksztalt prostokata o wymiarach 25 cm i 30 cm. Warstwa maku ma grubosc 4 cm. Ile ziarenek maku jest w tym placku?
250(25cm=250mm)*300*40=3000000mm3
3000000:1=3000000 ziarenek maku

jeśli popełniłem gdzieś błąd, to niech ktoś mnie poprawi. 3 rok studiowania robi swoje :prochno:

do dalszych zadań nie chce mi się szukać wartości tangensów itp. a poza tym mam jutro egzaminy, więc wypadałoby się trochę pouczyć...

DamKam

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 11 lutego 2007, 10:55

Może akurat są tu jacyś geniusze czy chociażby zapaleńcy z dziedziny elektroniki i pomogą mi w tym zadaniu :wink: Otóż, mam do napisania dwa referaty, na tematy:
1. Wzmacniacze małej częstotliwości
2. Wzmacniacze wielkiej częstotliwości
Przeszukuje internet (google) i niestety nic poczciwego na ten temat nie potrafię znaleźć :roll: Wiem, że to mało prawdopodobne, ale może akurat ktoś z Was mi w tym pomoże. Z góry wieeelkie dzięki :!:

Makoto

Qualità Juventina
Qualità Juventina
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 lutego 2007, 21:02

Potrzebuję[to dla mnie bardzo ważne- chodzi o maturę] filmiki, jakieś wywiady Wisławy Szymborskiej.

Jeśli ktoś cokolwiek ma, please, zarzućcie linkiem :)

C'è una stella in cielo che indica il cammino.. forza Juve vincere è il tuo destino!
PABLO

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 marca 2007, 22:47

Mam taki problem malo chodzilem na zajecia z dzialan tworczych i koles powiedzial mi, jak wymysle jakies dobre zadanie na dzialania tworcze to mi zaliczy. Wymyslilem rozmowe z samym soba. ale to nei do konca jest dobre bo musi w to byc zaangarzowana cala grupa. zbieram pomysly pomocy !!!

Venomik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 marca 2007, 10:30

Słuchja, musisz nam więcej powiedzieć o co chodzi.
Nie znam tego przedmiotu, nie wiem zupełnie o co w nim chodzi, nie wiem co jest do zaakceptowania a co nie. To ma być tekst, czy może być mini-przedstawienie? I o co chodzi z zaangażowaniem całej grupy?
Najlepiej podaj przykłady dobrze ocenionych prac inych ludzi, wtedy ktoś może Ci pomóc.
Na jakiej jestes uczelni? :)

Dirty mind
Paweł Sz.

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 marca 2007, 18:37

Jest na forum ktoś kto umie J. niemiecki? Mam problem z tłumaczeniem 10 zdań z polaka na ten niezbyt fajny (dla mnie) język :/ Męczyłem się z 3 zdaniami ze 2 godziny :|. Proszę o pomoc :pray: . Jeśli będzie ktoś tak zbawczy dla mnie, to niech się tu zgłosi, to mu wyślę te 9/10 zdań na PW.
Proszę :}.

izabella1976

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 15 marca 2007, 12:15

:angry: proszę o pomoc w rozwiązaniu 10-ciu wzorów (w przeciwnym razie utonę-z góry dziękuję)
1)ch3-ch2-oh+ch3-ch2-oh_
2/CH3-OH+CUO_
3/H-CHO+CU(OH)2--_
4/CH3COOH+NA_
5/HCOOH+CUO_
6/CH3COOH+CH3-OH-
7/ch2br2+br_
8/ c2h4+cl2-
9/ c3h4+hbr-
10/c6h6+h2

zoff

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 15 marca 2007, 20:00

CH3-OH+CUO_
W tym przykładzie jest o jeden atom wodoru za dużo zobacz:

2CH3COOH + Cu ==> (CH3COO)2Cu + H2
HCOOH+CUO
2 HCOOH + CuO --> (HCOO)2Cu + H2O
ch2br2+br
CH2Br2+Br2-->CHBr3+HBr
c2h4+cl2
C2H4 + Cl2 --> C2H4Cl2
c6h6+h2
C6H6 + 3H2 --> C6H12
CH3COOH+CH3-OH
CH3COOH + CH3OH --> CH3COOCH3 + H2O(woda, żebyś nie pomyślała, że 20 atomów wodoru :-D )
CH3COOH+NA
2CH3COOH + Na ==> CH3COONa + H2

------------------------------------------------------

Mam nadzieję, że zdołałem chociaż trochę Ci pomóc. Pozdrawiam!!

izabella1976

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 17 marca 2007, 14:42

:happy: Cześć
bardzo dziękuję, chemia to dla mnie magia .Skąd się biorą geniusze chemiczni?.POZDRAWIAM -DZIĘKUJĘ

Szymek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 marca 2007, 09:48

Muszę napisać rozprawkę na historię na temat "Czy możemy, czy powinniśmy wybaczyć". Chodzi oczywiście o II wojnę światową. Mógłbym ją napisać sam, jednak wiem, ze na naszym forum jest wielu wspaniałych znawców historii i proszę o pomoc. I z góry zaznaczam, chodzi mi jedynie o argumenty, może to być również luźna opinia każdego z was. Jak zbiorę materiały to sam poskładam to wszystko. Mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie mi pomóc. Z góry wielkie dzięki.

zoff

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 22 marca 2007, 17:01

II wojna światowa to naprawdę zawiły temat. Ale myślę, że będę mógł Ci chociaż trochę pomóc.

Wybaczać tak naprawdę mogą ci, którzy mają coś do wybaczenia. My możemy tylko starać się kształtować pamięć o II wojnie. Pamiętajmy, że czas nie ubłaganie płynie i za kilka lat nie będzie już żadnych świadków tych haniebnych czynów II wojny światowej. Kategorie czysto moralne związane z winą i wybaczeniem coraz mniej dotyczą tych, którzy w tej chwili decydują o kształcie dyskusji publicznej, również o historiografii.

Osobiście czując się częścią mojego narodu, nie czuję się jednocześnie zobowiązany wybaczać komukolwiek w jego imieniu ani nie chciałbym, żeby ktoś wybaczał w moim imieniu. Nie można mówić, że cały naród niemiecki ponosi winę za II wojnę światową, można natomiast stwierdzić, że ponosi za nią odpowiedzialność moralną, nawet jego przyszłe pokolenia, właśnie w imię międzypokoleniowej ciągłości narodu.

Jednakże boję się, iż "wybaczenie" wiąże za sobą całkowite wybielenie historii niemieckiej. Bo to, że 60% Niemców jest dumnych ze swojej historii to coś już musi być nie tak. W Niemczech 20% ludzi z młodego pokolenia nie kojarzy, czym był Auschwitz. Problemem w stosunkach z innymi narodami jest zatem nie wybielanie czy relatywizowanie historii, ale brak wiedzy historycznej. Pewna grupa ludzi, rzeczywiście, zmierza do relatywizowania historii, ale to tylko margines. Na przykład o "bombowym holocauście" mówią tylko neonaziści, nikt inny.

Na koniec możesz dołączyć taką moją sentencję
''Wybaczyć można, ale nie zapomnieć..."

Z powyższych tekstów możesz wyciągnąć naprawdę mnóstwo argumentów z uzasadnieniami i mam nadzieję, że Ci to starczy to napisania owej rozprawki. Gdyby było mało to polecam link

http://www.dws.org.pl

Jest tam naparwdę dość dużo kluczowych i mniej kluczowych informacji dotyczących II wojny światowej. Polecam

Mam nadziję żę chociaż trochę mogłem Ci pomóc :-D

Pozdrawiam

CzarnyZkultury

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 marca 2007, 14:46

moze ktorys z Juventinich jest dobry w pisaniu protokołów ?
musze napisac protokół z jakiejkolwiek debaty politycznej w TV badz z radia ? jest mi ktos w stanie pomoc ? :think:

Pavel_11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 marca 2007, 19:31

Na fizyce dostałem pytanie na które muszę odpowiedzieć a że wybitnym fizykiem nie jestem to nie mam zielonego pojęcia. Więc jeżeli wśród kibicow Juve znalazłby sie jakiś fizyk. BARDZO PROSIłBYM O POMOC

PYTANIE BRZMI TAK: Skoro foton fioletowy ma większa energię niż foton czerWOny , to dlaczego barwa czerwona wydaje się cieplejsza niż niebieska ?

Z góry dzieki za pomoc!

ODPOWIEDZ