Ekstraklasa 2019/2020
- Azazel
- Juventino
Znam osobiście jego asystenta i przynajmniej on jest osobą inteligentną, a tyle na naszą ligę może chyba starczyć - człowiek z głową na karku. I nie zdziwię się jak w tej pierwszej piątce się znajdą na koniec sezonu, większą zagadką dla mnie jest czy gwiazdorska Legia wreszcie się odnajdzie? :doh:
W sensie czy zdobędą to mistrzostwo, już rok temu wydawało się, że muszą to osiągnąć.
W sensie czy zdobędą to mistrzostwo, już rok temu wydawało się, że muszą to osiągnąć.
- Vimes
- Juventino
Legia wyszła bardzo ofensywnie nastawiona z Ljuboją, Saganowskim, Dwaliszwilim i Koseckim w pierwszym składzie i nie potrafiła strzelić na swoim stadionie nawet jednej bramki Bełchatowowi. Czekają aż rywale się przed nimi położą i mistrzostwo samo się wygra czy jak? Legia po wielkich zakupach zdobywa 1 punkt w dwóch meczach. Polonia po wielkiej wyprzedaży 4 punkty w dwóch meczach. Jednak najbardziej wkurza mnie to, że nie zapunktowałem w fantasy lidze
.

- francois
- Juventino
Znowu zapowiada się wyścig żółwi do samego końca :roll: Tak patrzę na tabelę. Górnik, Śląski i Polonia ciągle nie są bez szans 

„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
- Vimes
- Juventino
Obejrzałem skrót tego meczu i sposób w jaki w jednej akcji Mak objechał Dwaliszwiliego i Brzyskiego to czysta komedia. Grał lider i główny pretendent do tytułu mistrzowskiego z ostatnią drużyną w tabeli, a postronny obserwator mógłby się nie zorientować kto jest kim. Urban chyba pozwolił za bardzo rozleniwić się swoim zawodnikom.
- francois
- Juventino
Wczoraj na meczu Wisły pierwszy raz widziałem 6-stkę sędziów na meczu. I jak się to skończyło? Borski pewnie dyktuje karnego, ale swoje wtrąca bramkowy...
A co do sytuacji w tabeli - do walki mógł się włączyć Śląsk, mógł się wybić Górnik. Generalnie walka będzie do samego końca
A co do sytuacji w tabeli - do walki mógł się włączyć Śląsk, mógł się wybić Górnik. Generalnie walka będzie do samego końca

tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
- Kucharius1
- Juventino
Trener Polonii ma jaja, i wiele wskazuje na to że przekazuje swoją energię zawodnikom. Polonia od zawsze miała świetny sektor młodzieżowy, tylko ten nie miał specjalnie szansy by się objawić w erze Wojciechowskiego. Mistrzostwa nie zdobędą, ale i tak będą wysoko.
Co do Legii. Ljuboja to taki dużo gorszy Mirko, czasami błyszczy czasami wnerwia. Drużyna za jakiś czas złapie rytm, więc jeśli do tego czasu nie zwolnią trenera wygrają mistrzostwo.
Kreatywność Lecha wzrosła po tym okienku, ale i tak trochę potrwa zanim żółtodziób Rumak to ogarnie.
Górnik mimo wpadki może zamieszać, Śląsk jeśli będzie mógł myśleć tylko o grze, a nie zaległych wynagrodzeniach też będzie blisko.
Śmiechowe w naszej lidze jest to że Małecki po długim pobycie nie wiadomo gdzie, nadal jest wyróżniającym się piłkarzem ligi.
Co do Legii. Ljuboja to taki dużo gorszy Mirko, czasami błyszczy czasami wnerwia. Drużyna za jakiś czas złapie rytm, więc jeśli do tego czasu nie zwolnią trenera wygrają mistrzostwo.
Kreatywność Lecha wzrosła po tym okienku, ale i tak trochę potrwa zanim żółtodziób Rumak to ogarnie.
Górnik mimo wpadki może zamieszać, Śląsk jeśli będzie mógł myśleć tylko o grze, a nie zaległych wynagrodzeniach też będzie blisko.
Śmiechowe w naszej lidze jest to że Małecki po długim pobycie nie wiadomo gdzie, nadal jest wyróżniającym się piłkarzem ligi.
- PrzemasJuve
- Juventino
nie widzialem gdzie to wrzucic, wiec bedzie tu, o wypadku kibicow Lechii pewnie slyszal kazdy, ruszyla zbiorka krwi dla poszkodowanych, ponizej wrzuce niusy ze strony Lechii
http://www.lechia.net/index.php?option= ... Itemid=187
tutaj najwazniejsze info, kazdy kto moze i ma mozliwosc proszony jest o pomoc
http://www.lechia.net/index.php?option= ... Itemid=187
tutaj najwazniejsze info, kazdy kto moze i ma mozliwosc proszony jest o pomoc
Magica Juve resiste il mio cuore lontano da te soltanto se penso alla figa!!
- Pawełek
- Juventino
Śmierć kibica jak śmierć brata. Zachęcam wszystkich do oddawania krwi dla poszkodowanych! Krew można oddawać w swoim miejscu zamieszkania, ale koniecznie trzeba dodać, że ma iść ona na Regionalne centrum krwiodawstwa w Bydgoszczy. Należy również dodać, że to dla kibiców poszkodowanych w wypadku autokaru.
POLSKA KIBOLSKA PONAD PODZIAŁAMI!
POLSKA KIBOLSKA PONAD PODZIAŁAMI!
- francois
- Juventino
W końcu podjęto oficjalną decyzję i likwidacji Młodej Ekstraklasy, która ma zostać zastąpiona przez centralną ligę juniorów.
IMO bardzo bardzo dobra decyzja. Jak widać model włoski się nie sprawdził (bo we Włoszech nawet nie jest postrzegany jako idealny) i wracamy do normalności. A do niedawna młodzi piłkarze Wisły czy Cracovii biegali po wiejskich boiskach (między innym w mojej rodzinnej, liczącej niecałe 2000 osób miejscowości) zamiast rywalizować między sobą.
Może znowu większość czołowych drużyn utworzy zespoły rezerw. Pamiętam, że jeszcze kilka lat temu rezerwy Wisły walczyły w czołówce III ligi (ówczesny 3. poziom rozgrywek). Nie wiem, dlaczego później większość takich zespołów zlikwidowano. To była jakaś decyzja PZPN/Ekstraklasy?
IMO bardzo bardzo dobra decyzja. Jak widać model włoski się nie sprawdził (bo we Włoszech nawet nie jest postrzegany jako idealny) i wracamy do normalności. A do niedawna młodzi piłkarze Wisły czy Cracovii biegali po wiejskich boiskach (między innym w mojej rodzinnej, liczącej niecałe 2000 osób miejscowości) zamiast rywalizować między sobą.
Może znowu większość czołowych drużyn utworzy zespoły rezerw. Pamiętam, że jeszcze kilka lat temu rezerwy Wisły walczyły w czołówce III ligi (ówczesny 3. poziom rozgrywek). Nie wiem, dlaczego później większość takich zespołów zlikwidowano. To była jakaś decyzja PZPN/Ekstraklasy?
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
- Juras_Senat
- Qualità Juventino
Kilka lat temu likwidowano te zespoły rezerw by stworzyć drużyny do młodej ekstraklasy.Szikit pisze:Ponoć likwidacja ME jest związana z decyzją o utworzeniu zespołów rezerw.

I zacznie się walka o punkty, awans i inne głupoty, trenerzy zamiast stawiać na "młodych zdolnych" będą stawiać na spady z pierwszego zespołu.Szikit pisze:Już trwają negocjacje, żeby dopuścić te drużyny do możliwie najwyższej klasy rozgrywkowej.
Kiedyś, jeszcze kiedy chodziłem na mecze miejscowego KSu, widziałem mecz z udziałem drugiej drużyny Legii, same stare trepy, Łapiński, Siadaczka, Yahaya. Na boisku nie było żadnego młodego piłkarza który by pózniej zaistniał w ekstraklasie. Natomiast teraz z młodej Legii pierwsza drużyna czerpie hurtowo.
Dlaczego? Moim zdaniem to straszna głupota.Szikit pisze:Moim zdaniem świetna decyzja
francois pisze:A do niedawna młodzi piłkarze Wisły czy Cracovii biegali po wiejskich boiskach (między innym w mojej rodzinnej, liczącej niecałe 2000 osób miejscowości) zamiast rywalizować między sobą.
Przy utworzeniu drużyny rezerw to zjawisko tylko się nasili. Nieliczna młodzież która dostanie szansę gry w zespole rezerw będzie rąbana przez drwali na kartofliskach, to już było grane.
Miało to na celu umożliwienie młodym piłkarzom grę regularną, we własnym sosie i o konkretną stawkę.francois pisze:Nie wiem, dlaczego później większość takich zespołów zlikwidowano. To była jakaś decyzja PZPN/Ekstraklasy?
Nie rozumiem po co zmieniać coś co dobrze funkcjonuje. :roll:
Edyta:Dopiero po napisaniu tego posta zapoznałem się z informacjami na temat centralnej ligi juniorów i ewentualnym utworzeniu drużyn rezerw. W związku z tym przyznaję, że 90% powyższego posta jest bez sensu.

- francois
- Juventino
Juras_Senat, najważniejsza jest umiejętność krytycznej oceny
A co do ME to po tylu latach od jej wprowadzenia właściwie tylko Legia potrafiła zrobić z niej użytek. Ale nawet w jej przypadku jest to 'świeże' zjawisko.

A co do ME to po tylu latach od jej wprowadzenia właściwie tylko Legia potrafiła zrobić z niej użytek. Ale nawet w jej przypadku jest to 'świeże' zjawisko.
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
- D-Rose
- Juventino
A kiedy w XXI wieku Widzew nie był tragiczny? 
Przeciez RTS w tym wieku cały czas prezentuje ten sam poziom. Dolna polówka tabeli Ekstraklasy + raz na jakiś czas dłuzsza lub krótsza wizyta na jej zapleczu.

Przeciez RTS w tym wieku cały czas prezentuje ten sam poziom. Dolna polówka tabeli Ekstraklasy + raz na jakiś czas dłuzsza lub krótsza wizyta na jej zapleczu.