Quiz historyczno-geograficzno-piłkarski.
- Supersonic
- Juventino
Po pierwsze to obojętnie czy jest dobrze czy nie to Ci nie uznaje bo odp. na pyt. 5 winna zaczynać się tak:
Juventus Turyn (ble ble ble)
4. Według PN jest 8) Mimo tego, że Ty uważasz, że jest nim Włodarczyk... :twisted: Dałbym sobie ręke uciąć, że Włodzimierz wygląda starzej
5. Ruch jest zasłużony w historii europejskiego futbolu? A Eintracht w 2004 r
Dobra dobra zadawaj :twisted:
Juventus Turyn (ble ble ble)
4. Według PN jest 8) Mimo tego, że Ty uważasz, że jest nim Włodarczyk... :twisted: Dałbym sobie ręke uciąć, że Włodzimierz wygląda starzej

5. Ruch jest zasłużony w historii europejskiego futbolu? A Eintracht w 2004 r
Dobra dobra zadawaj :twisted:
- Czwartek
- Evertonista
No dobra, dobra, co za różnica kto jest czyim synem :>. Moja zagadka:
1) Miasto to jest znane jako ogólnoświatowe centrum pewnej religii, najpopularniejszej w kraju w którym się znajduje to miasto.
Wymień cztery święte teksty tej religii.
2) Herb ten zawiera trzy litery nad którymi widnieje korona, i barwy czerwono-żółto-błękitne (które widać też na strojach).
Wytłumacz dlaczego ten herb wygląda akurat tak (mam na myśli koronę i barwy).
3) Kapitan tego klubu to najlepszy strzelec w historii ligi. Jako pierwszy przekroczył granicę 100 bramek. Grał w dwóch klubach, i dla obu zdobywał ich pierwsze bramki w historii ligi. Jednak nie potrafił równie dobrze spisywać się w drużynie narodowej.
Podaj imię i nazwisko tego napastnika i jego bilans w reprezentacji.
4) Niedawno klub ten podpisał 10-letnią umowę o utworzeniu supernowoczesnej bazy treningowej dla młodych piłkarzy, a także o corocznym meczu towarzyskim i takie tam. Co ciekawe, oba te zespoły mają taką samą nazwę.
Podaj jeszcze trzy zespoły o takiej nazwie.
5) A z ciekawostek to może stadion tego zespołu (grali tam między innymi U2 i Rolling Stones):

Po prostu podaj nazwę tego stadionu.
No, to wszystko. Mam nadzieję że nie za łatwe.
1) Miasto to jest znane jako ogólnoświatowe centrum pewnej religii, najpopularniejszej w kraju w którym się znajduje to miasto.
Wymień cztery święte teksty tej religii.
2) Herb ten zawiera trzy litery nad którymi widnieje korona, i barwy czerwono-żółto-błękitne (które widać też na strojach).
Wytłumacz dlaczego ten herb wygląda akurat tak (mam na myśli koronę i barwy).
3) Kapitan tego klubu to najlepszy strzelec w historii ligi. Jako pierwszy przekroczył granicę 100 bramek. Grał w dwóch klubach, i dla obu zdobywał ich pierwsze bramki w historii ligi. Jednak nie potrafił równie dobrze spisywać się w drużynie narodowej.
Podaj imię i nazwisko tego napastnika i jego bilans w reprezentacji.
4) Niedawno klub ten podpisał 10-letnią umowę o utworzeniu supernowoczesnej bazy treningowej dla młodych piłkarzy, a także o corocznym meczu towarzyskim i takie tam. Co ciekawe, oba te zespoły mają taką samą nazwę.
Podaj jeszcze trzy zespoły o takiej nazwie.
5) A z ciekawostek to może stadion tego zespołu (grali tam między innymi U2 i Rolling Stones):

Po prostu podaj nazwę tego stadionu.

26 MAJA 1993 - COUPE D'EUROPE
NOUS SOMMES LES MARSEILLAIS!!!
- Supersonic
- Juventino
Ostro Czwartek :twisted:
Real Salt Lake City
1. Chodzi o Mormonów.
Pierwsza Księga Nefiego
Druga Księga Nefiego
Księga Jakuba
Księga Enosa
2. Po hiszpańsku real to także royal stąd korona. A stroje od ichniejszej "La seleccion"
3. Jason Kreis 14 - 1
4. podpisali z królewskimi. inne to: Real Mallorca, Real Betis, Real Saragossa
5. Rice-Eccles Stadium
Jeśli dobrze to zagadkę dam do wieczora.
w sam raz :!:Czwartek pisze:
Real Salt Lake City
1. Chodzi o Mormonów.

2. Po hiszpańsku real to także royal stąd korona. A stroje od ichniejszej "La seleccion"
3. Jason Kreis 14 - 1
5. Rice-Eccles Stadium
- Czwartek
- Evertonista
Odpowiedź zaliczam, bo 3, 4 i 5 są OK. Natomiast co do innych:Supersonic pisze:Ostro Czwartek :twisted:
w sam raz :!:Czwartek pisze:
Real Salt Lake City
1. Chodzi o Mormonów.
Pierwsza Księga Nefiego
Druga Księga Nefiego
Księga Jakuba
Księga Enosa
3. Jason Kreis 14 - 1
5. Rice-Eccles Stadium
1) Tutaj nie wiem szczerze mówiąc bo moja wiedza co do mormonów ogranicza się do Wikipedii, a ta wyróżnia "Dzieła podstawowe", czyli: Biblię, "Księgę Mormona", "Nauki i Przymierza" oraz "Perłę wielkiej wartości".
2) Odpowiedź jest OK, tyle że chodziło mi o przyczynę - chodzi o to, że właściciel klubu Dave Checketts chciał właśnie upodobnić swój klub (a przez to styl gry przypuszczam) do Realu i ogólnie hiszpańskiej piłki.
W każdym razie czekam na zagadkę Sonica!

- Supersonic
- Juventino
1. Miasto założyli etruskowie. Ograbione przez Atylle, zostało później doszczętnie zniszczone. W jaki sposób owe miasto weszło w skład państwa, wktórym obecnie się znajduje?
2. W herbie czarny krzyż. Kolorystyka żółto - niebieska. Jaki kształt ma ów herb?
3. Ten były piłkarz klubu zagadki urodził się na Gwadelupie. W młodości chciał zostać księdzem, od dawna jest wegetarianinem. Mocno angażuje się politycznie w 2006 r. prowadził mocną kampanię przeciwko Sarkozy'emu. Obecnie zdecydowanie obniżył loty i w klubie, do którego przeszedł w lecie, z reguły grzeje ławkę rezerwowych. Kto to?
4. Do lat 90-tych klub nie liczył się zupełnie. Tymczasem w latach 90 tych nawet zdobył wicemistrzostwo. Jedno z najważniejszych spotkań w historii zostało rozegrane na Wembley. Co to był za mecz?
5. Był najwybitniejszym kompozytorem operowym wszechczasów. Autor oper "Zbójcy" i "Falstaff". Co łączy go z klubem zagadką?
Cóż to za klub?
ps. Czwartek poćwicz Mormonów a nie wymyślasz
edit:
Pałeczkę przejmuje.... Białaaas!
1. Wszystko prawda tylko to nie jest odp. na pyt. Weszło w skład Włoch po przeprowadzeniu plebiscytu.
2. W herbie czarny krzyż. Kolorystyka żółto - niebieska. Jaki kształt ma ów herb?
3. Ten były piłkarz klubu zagadki urodził się na Gwadelupie. W młodości chciał zostać księdzem, od dawna jest wegetarianinem. Mocno angażuje się politycznie w 2006 r. prowadził mocną kampanię przeciwko Sarkozy'emu. Obecnie zdecydowanie obniżył loty i w klubie, do którego przeszedł w lecie, z reguły grzeje ławkę rezerwowych. Kto to?
4. Do lat 90-tych klub nie liczył się zupełnie. Tymczasem w latach 90 tych nawet zdobył wicemistrzostwo. Jedno z najważniejszych spotkań w historii zostało rozegrane na Wembley. Co to był za mecz?
5. Był najwybitniejszym kompozytorem operowym wszechczasów. Autor oper "Zbójcy" i "Falstaff". Co łączy go z klubem zagadką?
Cóż to za klub?
ps. Czwartek poćwicz Mormonów a nie wymyślasz

edit:
Pałeczkę przejmuje.... Białaaas!
1. Wszystko prawda tylko to nie jest odp. na pyt. Weszło w skład Włoch po przeprowadzeniu plebiscytu.
Ostatnio zmieniony 11 lutego 2007, 22:16 przez Supersonic, łącznie zmieniany 1 raz.
- białas
- Juventino
AC ParmaSupersonic pisze:1. Miasto założyli etruskowie. Ograbione przez Atylle, zostało później doszczętnie zniszczone. W jaki sposób owe miasto weszło w skład państwa, wktórym obecnie się znajduje?
Cóż to za klub?
1. do 1860 Parma była stolicą odrębnego księstwa.
2. tarcza
3. Lilian Thuram
4. finał Pucharu Zdobywców Pucharów, 12 maja 1993 roku, Parma - Royal Antwerp 3:1
5. Giuseppe Verdi, urodził się w Le Roncole k. Busseto - chodzi o tą samą prowincję (Parma) lub, jak głosi www.wikipedia.pl klub został założony ku czci kompozytora.
EDIT:
wiem, ale tyle udało mi się znaleźć, a nie chciałem kombinować nic nad to.Supersonic pisze:1. Wszystko prawda tylko to nie jest odp. na pyt. Weszło w skład Włoch po przeprowadzeniu plebiscytu.
zagadka:
1. miasto powstało z zamku warownego. na jakim wzgórzu jest położone?
2. w herbie tylko 2 kolory: biały i zielony. ile jest gwiazdek w herbie?
3. został najlepszym snajperem w historii klubu. przed przejściem do klubu zagadki został królem strzelców rodzimej ligi. w jakiem klubie zdobył koronę?
4. klub 5 razy rywalizował z polskimi drużynami w europejskich pucharach. z którymi?
5. w 1978 klub zdobył mało znane (a niektórym wcale nie znane) trofeum. jakie?
EDIT:
w sam raz po robocie bedzie ciekawe zajęcieCzwartek pisze:Bardzo fajna zagadka. Jeśli dobrze to moja będzie jutro popołudniu.
Ostatnio zmieniony 13 lutego 2007, 00:32 przez białas, łącznie zmieniany 1 raz.
- Czwartek
- Evertonista
PANATHINAIKOS ATENY
1) Akropolis
2) 2
3) Krzysztof Warzycha w Ruchu Chorzów
4) Wisła Kraków, Polonia Bytom, Lech Poznań i dwa warszawskie kluby - Legia i Polonia.
5) Puchar Bałkanów (już nieistniejący)
Bardzo fajna zagadka
. Jeśli dobrze to moja będzie jutro popołudniu.
EDIT: Nowa zagadka:
1) Jest to jedno z najstarszych i najbardziej zaludnionych miast świata. Rządzili nim Rzymianie, Francuzi i Anglicy.
Jak nazywa się podmiejska dzielnica, słynna na całym świecie?
2) Barwy to głównie biały, z czerwonymi i czarnymi dodatkami.
Co znajduje się w dolnej części herbu?
3) Piłkarz ten gra w tym klubie obecnie, jest jednym z najbardziej uwielbianych piłkarzy historii przez fanów tego klubu. Jest mało znany szerszej publiczności, mimo że wygrał pewien konkurs piłkarski organizowany przez pewien amerykański koncern w 2001.
Co to był za konkurs i kto zajął pozostałe miejsca na podium?
4) Klub miał cztery różne nazwy w historii - zmieniał je w 1913, 1941 i w 1952 roku.
Co było przyczyną ostatniej zmiany na ostatnią nazwę, która obowiązuje do dziś?
5) Derbowe pojedynki tego klubu są zaliczane do jednych z najbardziej emocjonujących w tamtym regionie.
Który klub jest bardziej popularny i dlaczego?
1) Akropolis
2) 2
3) Krzysztof Warzycha w Ruchu Chorzów
4) Wisła Kraków, Polonia Bytom, Lech Poznań i dwa warszawskie kluby - Legia i Polonia.
5) Puchar Bałkanów (już nieistniejący)
Bardzo fajna zagadka

EDIT: Nowa zagadka:
1) Jest to jedno z najstarszych i najbardziej zaludnionych miast świata. Rządzili nim Rzymianie, Francuzi i Anglicy.
3) Piłkarz ten gra w tym klubie obecnie, jest jednym z najbardziej uwielbianych piłkarzy historii przez fanów tego klubu. Jest mało znany szerszej publiczności, mimo że wygrał pewien konkurs piłkarski organizowany przez pewien amerykański koncern w 2001.
4) Klub miał cztery różne nazwy w historii - zmieniał je w 1913, 1941 i w 1952 roku.
5) Derbowe pojedynki tego klubu są zaliczane do jednych z najbardziej emocjonujących w tamtym regionie.

- Supersonic
- Juventino
Besiktas Stambół?Czwartek pisze:
1.Fanar?
2. 1903. Nad nią flaga Turcji?
3. Gokhan Gulec?
4.
5. Galata. Bo odnosi większe sukcesy i jego kibice są bardziej fanatyczni?
Niestety nie mam czasu szukać odp. na pozostałe a i te nie wiem czy są dobre.. wyjątkowo muszę prosić by ktos zadał zagadkę za mnię jeśli dobrze.
ps. Jutro idę oddać hołd na Heysel.

- Czwartek
- Evertonista
Nie! Dzielnica jest o wiele bardziej znana. Za to mogę podpowiedzieć że ciepło jeśli chodzi o region świata.Supersonic pisze:Besiktas Stambół?Czwartek pisze:
1.Fanar?
2. 1903. Nad nią flaga Turcji?
3. Gokhan Gulec?
4.
5. Galata. Bo odnosi większe sukcesy i jego kibice są bardziej fanatyczni?
Niestety nie mam czasu szukać odp. na pozostałe a i te nie wiem czy są dobre.. wyjątkowo muszę prosić by ktos zadał zagadkę za mnię jeśli dobrze.
ps. Jutro idę oddać hołd na Heysel.

- preclix
- Juventino
Zamalek Sporting ClubCzwartek pisze: EDIT: Nowa zagadka:
1. Giza
2. Jakieś szlaczki

4. Rewolucja
5.Al-Ahly ale czego to nie wiem .
- preclix
- Juventino
1.Gizapreclix pisze:Zamalek Sporting ClubCzwartek pisze: EDIT: Nowa zagadka:
1. Giza
2. Jakieś szlaczki
4. Rewolucja
5.Al-Ahly ale czego to nie wiem .
2.Nazwa klubu ?
4.Rewolucja
5.Al-Ahly bardziej utytułowane
Ostatnio zmieniony 14 lutego 2007, 16:34 przez preclix, łącznie zmieniany 1 raz.
- Supersonic
- Juventino
Zamalek
1. Giza
2. bariera językowa mi nie pozwala
3. Hazem Emam. Dał czadu w organizowanym przez Pepsi turnieju na najlepsze piłkarskie umiejętnośc na świecie.
2nd mr. Nguyen Hong Son ( o kurde)
3rd D.Yorke
4. Wcześniej klub nazywał się Farouk. W 1952 r. został on obalony w wyniku rewolucji, tak więc trzeba go było również z nazwy klubu obalić
5. Al- Ahly. Bo w Egipcie mniej jest arystokracji niż drobnomieszczan
. Oczywiście pierwsi kibicują Zamalekowi.
Czwartek
za propagowanie piłki z innych kontynentów. Fifie byś się spodobał napewno. Pozwalam Ci napisać o tym quizie w swoim CV :rotfl:
Jeśli dobrze to niech preclix zadaje bo on całą robotę odwalił.
1. Giza
2. bariera językowa mi nie pozwala
3. Hazem Emam. Dał czadu w organizowanym przez Pepsi turnieju na najlepsze piłkarskie umiejętnośc na świecie.
2nd mr. Nguyen Hong Son ( o kurde)
3rd D.Yorke
4. Wcześniej klub nazywał się Farouk. W 1952 r. został on obalony w wyniku rewolucji, tak więc trzeba go było również z nazwy klubu obalić

5. Al- Ahly. Bo w Egipcie mniej jest arystokracji niż drobnomieszczan

Czwartek

Jeśli dobrze to niech preclix zadaje bo on całą robotę odwalił.
- białas
- Juventino
@Czwartek, powaliłeś mnie tą zagadką <respect> cały wczorajszy wieczór myślałem nad nią i dzisiejszy dzień (właśnie wróciłem z roboty). nie miałem kompletnie żadnego punktu zaczepienia. zagadki coraz trudniejsze - quiz coraz ciekawszy
czekamy na kolejną zagadkę :twisted:
czekamy na kolejną zagadkę :twisted:
- Czwartek
- Evertonista
Supersonic ---> tak jest
. Nie wiem czyja kolej...?
2) chodziło mi ogólnie o jakiś arabski napis :>
5) a tu już nie wiem - za Wikipedią:
białas ---> no właśnie obawiałem się że jest za trudna - najlepsza zagadka jest taka, która zawiera wskazówkę w każdym punkcie, i po każdym punkcie można dojść do odpowiedzi - a jest to bardzo trudne...

2) chodziło mi ogólnie o jakiś arabski napis :>
5) a tu już nie wiem - za Wikipedią:
Tu jest napisane, że jest wogóle najbardziej popularnym klubem w Afryce i na Bliskim Wschodzie - sympatia jest po jego stronie gdyż Al-Ahly wspiera rząd, i ogólnie Zamalek musi walczyć ze wszystkimi przeciwnościami świata i tak dalej."It is widely believed that Zamalek is the club of choice of Egyptian free-thinkers, those who have a propensity for supporting the underdog, and Egypt's aristocratic class. Lacking the government backing of there nemesis Al-Ahly, the club and its fans have always taken pride in every single trophy they possess because it came through incredible hard work and against impossible odds. A corrupted system that stacks the deck squarely against the White Knights has not dimmed the club's brightly lit torch. It is no wonder then that the club boasts more Continental championships on average of participation than local ones. Moreover, and due to the above facts, it is considered the most popular and supported club in Africa and the Middle East"
białas ---> no właśnie obawiałem się że jest za trudna - najlepsza zagadka jest taka, która zawiera wskazówkę w każdym punkcie, i po każdym punkcie można dojść do odpowiedzi - a jest to bardzo trudne...