Transfery w Europie

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
Virgil

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 września 2013, 10:47

A jak Arsenal ma na tym wyjść ? Ofensywa też była problemem, teraz zyskują zawodnika, który z całym szacunkiem dla graczy Arsenalu, jest o klasę lepszy niż ktokolwiek w ich składzie i ma szansę być jednym z najlepszych zawodników w lidze. Oczywiście, że nie można uznać tego okienka Arsenalu za bardzo udane ale mimo wszystkich żartów przeprowadzili świetny transfer.

w ogóle w lidze angielskiej szykuje się ciekawy sezon. Tottenham mimo utraty Bale wydaje się silniejszy, bardziej zrównoważony : Soldado, Eriksen, Lamela, Paulinho + Ci wszyscy piłkarze którzy już tam są. Liverpool miał świetny początek sezonu do kluby przyszli Moses, Sakho. Sturridge zaczą fajnie grać. Ogólnie może nie mają najlepszego składu, ale praktycznie wszystkie formacje są dobrze obsadzone, są doświadczeni piłkarze są młodzi, jest Suarez.

Piti

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 września 2013, 12:38

Po odejsciu Fabregasa brakowalo im takiego typowego playmakera, bo nie uwazam by Cazorla byl typowym trequartista, on w Maladze czy wczesniej w Villarrealu gral na prawym lub lewym skrzydle i schodził z pilką do srodka. Teraz to moze wyglądać mniej więcej tak:

---------------Giroud------------
Cazorla-------Ozil-----------Walcott
-------Wilshare----Arteta------------
Gibbs----Koscielny----Mertensacker-----Sagna
---------------Szczesny------------------

Nie powiem, zacnie to wygląda choć atak mają lekko mówiąc ubogi :prochno: ale nie trzeba miec znakomitego napastnika zeby osiągać sukcesy. Przyklad Bayernu doskonale to doskonale potwierdza, weźmy pod lupę przypuśćmy takiego typowego jugola, jakim jest Mandzukić, pilkarz z charakterem i niezwykle waleczny czym zaskarbił sobie uznanie u Heyneckesa ktory stal sie u niego napastnikiem numerem 1, zsyłając na ławe (według mnie) bijącym go o 2 klasy kunsztem napastniczym Gomeza. Mandzukić nigdy mnie nie porywał swoją grą, nigdy nic w nim ciekawe nie widziałem ale jednak tych bramek troche pozdobywał, bo miał do tego odpowiednich pilkarzy, którzy go 'nastrzeliwali' na tym 5 metrze i jakoś się ta pilka odbijała do bramki potem :prochno:
Co do obrony to Arsenalowi wyrasta kolejny 'Ashley Cole' na lewej stronie, czyli Gibbs z czego pewnie Wenger jest dumny.
Co do obrony to tez nie wydaje sie byc jakaś mega słaba, zastanawia mnie fakt co się dzieje z Vermalenem? gosc byl swietnym obronca dopoki Van Persie nie opuścił kanonierów.

Transfer Ozila przyćmił transfer Bale do Realu, naprawde miałem lekki szok gdy się dowiedziałem o tym ze odchodzi do Arsenalu taki pilkarz, gdyz nic nie wskazywalo na to przez cale mercato że ma odchodzić. Myślę, że kupnem Ozila Arsenal wszedł na wyższy level i przyćmił reszte zespołów z Londynu, którzy nasciągali jakiś brazolow z nad Kaukazu, czy Eriksenów błyszczących jak dotąd tylko w meczach z Nec Nijmegenami, czy innymi Heereenvenami.

Boncol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 września 2013, 12:52

Arsenal zrobił genialny interes, ale dalej mnie zastanawia co robił Wenger przez całe okienko, że nie sprowadził ani jednego piłkarza który potrafi bronić. To jest dla mnie naprawdę spora zagadka, bo ta drużyna bardziej potrzebowała kogoś do destrukcji niż kogoś kto będzie kreował. Gunners mogą grać pięknie w tym sezonie, ale taki środek obrony i tacy defensywni pomocnicy mogą im się odbić czkawką.

Eric6666

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 września 2013, 12:57

Real wydając na Bale 100 mln dalej pozostawia siebie bez dobrego napastnika, bo Benzema strasznie się zablokował i psuje dużo sytuacji, a wydaje mi się, że przy niewielkim wysiłku za te 100 mln mieliby i Suareza i Rooneya, gdzie dwójka piłkarzy była już na etapie "chcesz to odchodź tylko zagranicę". Rooney miał iść za 40, a Suarez chyba też miał "klauzulę" 40 mln. No, ale co zrobić ;d końcówka okienka na wielki plus za sprawą Ozila! Arsenal może w końcu powalczy,

"The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why."
Mark Twain
Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 września 2013, 13:27

Nie należy wątpić, że Londyńczycy kupując zawodnika najwyższego światowego formatu- zyskali ogromnie na wartości. Arsenal w przypadku pozyskania- lepszego gracza niż Giroud do linii ataku, mógłby teraz liczyć się nawet w walce o zwycięstwo w Lidze Mistrzów. Choć mam pewne wątpliwości dotyczące ich obrony, lecz ostatnio nawet Barcelona i Real nie zachwycali w tym elemencie.

Nie rozumiem jednak tego co zrobił Real :snooty: . Wiadomo, że Bale kosztował kosmiczne pieniądze. Jednak w mojej ocenie Real oddał swojego najlepszego zawodnika. Bez udziału Niemca- zarówno Ronaldo nie byłby tym samym piłkarzem jak również cała siła ofensywna zespołu była by przynajmniej o połowę słabsza. Walijczyk przeszedł no super, ale przecież to nie playmaker. Isco :?: Z całym szacunkiem, ale wątpie, że utrzyma przez cały sezon tak wysoką formę i będzie w stanie udźwignąć rolę następcy Mesuta. Czytam komentarze na różnych portalach- zarówno załamani kibice Realu, jak również zachwyceni transferem fani Arsenalu- dziwią się (wręcz są zszokowani) decyzją Pereza. Cóż, można debatować nad kwestią czy jest najlepszym rozgrywającym na kuli ziemskiej. Dla mnie bez wątpienia Oezil jest jednym z najlepszych, pomijając nawet suche statystyki- słusznie przytoczone również parę postów wcześniej przez jednego z użytkowników. Ośmielę się napisać więcej: Uważam, że Oezil powinien być graczem porównywalnie wysoko wycenienanym co Walijczyk (po raz kolejny podkreślić należy, iż koszt zakupu Bale to ogromne ryzyko i z całym szacunkiem do jego wielkich umiejętności cena zbyt wygórowana- poprzez bezlitosne prawa rynku itp.) Póki co, doświadczenie i osiągnięcia Niemca na arenie międzynarodowej (klubowej i reprezentacyjnej) jest bez porównania większe. Jest to sprawa całkiem oczywista ponieważ Walijczyk grał w przeciętnej reprezentacji, oraz w dobrym (lecz nie jednym z najlepszych na świecie) klubie- natomiast Niemiec jak wiadomo miał możliwość gry z najlepszymi. Pytanie brzmi: jak teraz wśrod takiego zbioru gwiazd odnajdzie się Bale. Jeśli chodzi o wiek- Gareth jest niespełna rok młodszy od Mesuta- więc to kolejny argument, że zakup gwiazdy tego formatu za 50 baniek to świetny interes Arsenalu. Jak podkreśliłem na wstępie wypowiedzi- Wenger może jedynie żałować, iż nie podjął wcześniej radykalnych kroków w celu wzmocenia linii ataku. Ciekawe również jak szybko Oezil zaaklimatyzuje się w Premierleague.

Jeśli chodzi o Real: Kaka wrócił do Milanu- no to jest zrozumiałe. Zmarnował ileś sezonów w Madrycie będąc w mojej ocenie ofiarą tego ubóstwiania Ronaldo przez media, Mourinho itp. Powinien odejść nawet rok temu. Sprawa Brazylijczyka bardzo smutna- dla mnie podobny przypadek jak m. in ze Snejderem. Casillas :?: Proszą się żeby było to samo co z Figo, lecz w odwrotnej konfiguracji (kierunku). Nierozwiązana kwestia to również- zakup klasowego napastnika, posiadają Moratę, Jese (melodię przyszłości)- Benzema nie do końca przekonuje. Zapowiada się niezwykle ciekawa rywalizacja pomiędzy Juve, a Galacticos na etapie grupowym Champions League.
:stop:

SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
wagner

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 września 2013, 13:30

Eric6666 pisze:bo Benzema strasznie się zablokował i psuje dużo sytuacji
nie oglądałem jeszcze ligowego meczu Realu, oprócz sprawdzenia ich wyników na livesport nie interesowałem się jakoś wielce, ale wydaje mi się że Benzema już ma 2 bramki na koncie?
Eric6666 pisze:końcówka okienka na wielki plus za sprawą Ozila! Arsenal może w końcu powalczy
powalczy jak zwykle bardzo dzielnie w LM, bo dalej nie widze ich gry w PL + te okropne kontuzje co chwile eliminującego ich zawodników. Od Ozila to trzeba było zacząć okienko, a nie kończyć. Lubie Arsenal, życzę jak najlepiej, ale rozum podpowiada że to jeszcze nie to.
Lucas87 pisze:Nie rozumiem jednak tego co zrobił Real :snooty:
teraz jak bedzie wygladał ich skład ?
--------Benzema
-Bale---Ronaldo---Di Maria
------Isco-----Modric---
? :shock:

Eric6666

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 września 2013, 13:59

Isco nie jest defensywnym/środkowym pomocnikiem, tylko jest bardziej ofensywnie nastawionym. W twoim składzie Real nie miałby czym bronić, no, ale niech się wypowie jakiś kibic realu, bo widziałem, że jakiś na forum tam jest.

Co do Benzemy to odnosiłem się do poprzedniego sezonu, faktycznie zapomniałem, że już nowy się zaczął 8)

Ciekawe, czy ta niechęć do transferu Bale, bo już zakupili Isco ( teoretycznie jedna pozycja, chyba, że któryś zostanie przeniesiony na skrzydło, czym niestety trochę straci) i czytałem, że zawodnicy są negatywnie nastawieni do całej transakcji.

Druga ciekawostka jak poradzi sobie Ronaldo w zespole jako ten "tańszy" 8) nie zdziwię się, jak za sezon odejdzie do $$zejków za 150 mln.

Ps. co do napastnika to wpadło mi do głowy, że nie kupili nikogo, bo podobno jest spisek, aby wyciągnąć z Monaco Falcao, czy coś tam takiego miało być, bo Atl. miał klauzulę zakazu sprzedaży do przeciwnika z miasta.

"The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why."
Mark Twain
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 03 września 2013, 14:13

Boncol pisze:Arsenal zrobił genialny interes, ale dalej mnie zastanawia co robił Wenger przez całe okienko, że nie sprowadził ani jednego piłkarza który potrafi bronić. To jest dla mnie naprawdę spora zagadka, bo ta drużyna bardziej potrzebowała kogoś do destrukcji niż kogoś kto będzie kreował. Gunners mogą grać pięknie w tym sezonie, ale taki środek obrony i tacy defensywni pomocnicy mogą im się odbić czkawką.
W moim odczuciu druga część Twojej wypowiedzi stoi w pewnej sprzeczności z pierwszą. Jak można mówić o genialnym interesie, jeżeli za bądź co bądź kupę forsy sprowadzają zawodnika na pozycję, która jest w zasadzie najlepiej obsadzona. W Arsenalu jest komu kreować akcje, brakuje ludzi od wykańczania, a przede wszystkim od bronienia. Nie próbuję nawet kwestionować klasy Oezila, ale za takie pieniądze dało się chyba wzmocnić słabiej obsadzone formacje na tyle, że skok jakościowy zespołu byłby większy.
wagner pisze:teraz jak bedzie wygladał ich skład ?
--------Benzema
-Bale---Ronaldo---Di Maria
------Isco-----Modric---
? :shock:
Do takiej taktyki należałoby zatrudnić odpowiedniego szkoleniowca. Po głowie chodzi mi pewien Czech.

wagner

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 września 2013, 15:01

Eric6666 pisze:Isco nie jest defensywnym/środkowym pomocnikiem, tylko jest bardziej ofensywnie nastawionym. W twoim składzie Real nie miałby czym bronić, no, ale niech się wypowie jakiś kibic realu, bo widziałem, że jakiś na forum tam jest.
na pewno tylko w moim ?
http://www.transfermarkt.de/de/fc-grana ... 41129.html
tego Isco jako def. pomocnika ja nie wmyśliłem :roll:

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 września 2013, 15:28

Mesut Ozil - na trzy mecze ligowe dwa razy wybiegł w pierwszym składzie. "Trener mi nie ufa, ide do Arsenalu!".

Zawsze wydawał się trochę dziwny. Żeby jeszcze chociaż poszło o kasę, ale w Madrycie miał prawie 5 milionów, więc Kanonierzy jakoś znacząco tego nie przebili.

Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 września 2013, 15:45

Ouh_yeah pisze: Zawsze wydawał się trochę dziwny. Żeby jeszcze chociaż poszło o kasę, ale w Madrycie miał prawie 5 milionów, więc Kanonierzy jakoś znacząco tego nie przebili.
W Londynie ma zarabiać bodajże 7,5 miliona euro, więc progres finansowy jest spory.

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
Piti

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 września 2013, 15:51

Cóż za ironia, odchodzić z Realu z powodu...pieniędzy? :prochno:

B@rt

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy

Nieprzeczytany post 03 września 2013, 17:21

Jak dla mnie to ten transfer Oezila był w zasadzie tylko ruchem pod publiczkę, żeby uciszyć gwiżdżącą gawiedź, przynajmniej na jakiś czas. Przez całe lato wieszano psy na Wengerze za pasywność na rynku transferowym, kasa była, to zaszalał na koniec, ale pomysłu w tym żadnego. Trochę to przypomina mercato sprzed dwóch lat, kiedy dziadek łatał dziury last minute Artetą, Mertesackerem i kimś tam jeszcze.

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 03 września 2013, 17:51

Bazyliszek pisze:
Maly pisze:ozil w lidze miał 13 asyst ostatnio a sezon wcześniej 17 więc nie przesadzaj... poza tym ławka teraz tak czy inaczej więc po co mają go trzymać skoro arsenal rzuci dobre pieniądze?
niewiem, moze tylko jesli chodzi o La Lige te 17 asyst?
jakbyś czytał ze zrozumieniem to byś wiedział

@B@rt: bo tak wygląda właśnie arsenal, już dawno nikt sensowny tak nie przyszedł bo zwyczajnie nic nie wygrywają, im dłużej to trwa tym trudniej kogoś kupić, udało się dopiero teraz ale jakim kosztem...

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
Pan Mietek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 września 2013, 18:10

Maly pisze:@B@rt: bo tak wygląda właśnie arsenal, już dawno nikt sensowny tak nie przyszedł bo zwyczajnie nic nie wygrywają, im dłużej to trwa tym trudniej kogoś kupić, udało się dopiero teraz ale jakim kosztem...
Właściwie to powiedziałbym, że to zupełnie normalny koszt jak na tą chwilę. Biorąc pod uwagę, że Real za jakieś 11 mln mniej kupił baskijskiego piłkarza o którego istnieniu dowiedziałem się w momencie w którym przeczytałem newsa o jego przejściu do Realu to ja uważam, że Arsenal wcale nie przepłacił.
Virgil pisze:A jak Arsenal ma na tym wyjść ? Ofensywa też była problemem, teraz zyskują zawodnika, który z całym szacunkiem dla graczy Arsenalu, jest o klasę lepszy niż ktokolwiek w ich składzie i ma szansę być jednym z najlepszych zawodników w lidze. Oczywiście, że nie można uznać tego okienka Arsenalu za bardzo udane ale mimo wszystkich żartów przeprowadzili świetny transfer.
Czy ja wiem czy aż o klasę? Wiadomo, że to kwestia umowna ale ja tam uważam, że Cazorla jest fenomenalny.
Ostatnio zmieniony 03 września 2013, 18:21 przez Pan Mietek, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ