Mercato (2012-2014)
- Dante93
- Juventino

Zahor litości, daj już sobie spokój z Szarawym. Ok rozumiem, że fajnie gra i go ubóstwiasz ale stawianie go na jakimiś piedestale i w ogóle branie pod uwage tego, że mógłby dołączyc do Juventusu to już dla mnie jakiś żart.zahor pisze:musiałby mieć takiego piłkarza jak El-Shaarawy, który momentami broni niemalże tak głęboko jak nasi skrzydłowi. Inna sprawa że chyba prędzej dałoby radę wyciągnąć Faraona z Milanu (co nie znaczy, że będzie łatwo), niż pojechać na zakupy do Anglii, biorąc pod uwagę tamtejsze ceny, zarobki i opinię o Serie A jako o piłkarskim zadupiu, poniekąd zresztą słuszną.
Zawsze można te nasze rozważania umotywować tym, że Marotta to ponoć spec od wykorzystywania 'okazji' (tzn sam się za takowego uważa) więc jeśli rzeczywiście ma głowe na karku to bezwarunkowo powinien przynajmniej zainteresować się tematem Ba bo to zawodnik 2 klasy lepszy od naszych snajperów i cena 7 milionów funtów jest śmiesznie niska jak za takiego piłkarza. Więc jeżeli Bepe ma naprawde wyznawać zasade wedle ktorej wzmacniamy zespół po kosztach zamiast wyrzucać 40 mln to powinien już wysyłać depesze do Newcastle. ALe jakoś szczerze w to wątpie. Troszke pesymistycznie uważam, że już taki transfer to troche za wysokie progi jak na stosunkowo krótkie nogi naszego dyrektora.zahor pisze:I jeszcze jedno pytanie - czy ukazały się jakiekolwiek, chociażby najmniej wiarygodne plotki na temat zainteresowaniem Juventusu Dembą Ba?
ktoś tam pisze:"(...)oni sa chorzy na zwyciestwa"
- zahor
- Juventino

Czytałeś moją wypowiedź? Czy ja napisałem "Łolkot, srolkot, kupmy El-Shaarawy'ego, bo jest najlepszy i do wzięcia za grosze"?Dante93 pisze: Zahor litości, daj już sobie spokój z Szarawym. Ok rozumiem, że fajnie gra i go ubóstwiasz ale stawianie go na jakimiś piedestale i w ogóle branie pod uwage tego, że mógłby dołączyc do Juventusu to już dla mnie jakiś żart.
Nie wspominałem nawet o jego umiejętnościach, a o charakterystyce. Przypomnij sobie jak bronił na tej swojej lewej stronie w meczu z Juventusem. Myślę że jeżeli Conte miałby przejść na 4-3-3, to tylko mając w składzie graczy tego typu. Ale ja, podobnie jak Ty, w przejście młodego Włocha do Juve nie wierzę.
To, że Marotta lubi kupić tanio to niestety nie oznacza że interesuje się każdą potencjalną okazją. Do tej pory nie mogę mu wybaczyć że nawet nie spróbował powalczyć o Luisa Suareza, który kosztował nieco ponad 20 milionów.Dante93 pisze: Zawsze można te nasze rozważania umotywować tym, że Marotta to ponoć spec od wykorzystywania 'okazji' (tzn sam się za takowego uważa) więc jeśli rzeczywiście ma głowe na karku to bezwarunkowo powinien przynajmniej zainteresować się tematem Ba bo to zawodnik 2 klasy lepszy od naszych snajperów i cena 7 milionów funtów jest śmiesznie niska jak za takiego piłkarza. Więc jeżeli Bepe ma naprawde wyznawać zasade wedle ktorej wzmacniamy zespół po kosztach zamiast wyrzucać 40 mln to powinien już wysyłać depesze do Newcastle. ALe jakoś szczerze w to wątpie. Troszke pesymistycznie uważam, że już taki transfer to troche za wysokie progi jak na stosunkowo krótkie nogi naszego dyrektora.
- mixery
- Juventino

Ogólnie to śmieszy mnie że oferujemy 7m euro za Llorente, a Ba jest do wzięcia za 7m funtów bez szemrania i nawet nie słychać żebyśmy się nim interesowali.
A co do starej dyskusji o ligach. Myślę że Juve jest mimo wszystko lepszym zespołem od Newcastle czy Liverpoolu :roll: .
A co do starej dyskusji o ligach. Myślę że Juve jest mimo wszystko lepszym zespołem od Newcastle czy Liverpoolu :roll: .
- Dante93
- Juventino

Nie no poprostu szczypią mnie już powoli twoje posty bo w 50% widze odsyłki do gry Faraona (wiem, że przesadzam)zahor pisze:Czytałeś moją wypowiedź? Czy ja napisałem "Łolkot, srolkot, kupmy El-Shaarawy'ego, bo jest najlepszy i do wzięcia za grosze"?
Nie wspominałem nawet o jego umiejętnościach, a o charakterystyce. Przypomnij sobie jak bronił na tej swojej lewej stronie w meczu z Juventusem. Myślę że jeżeli Conte miałby przejść na 4-3-3, to tylko mając w składzie graczy tego typu. Ale ja, podobnie jak Ty, w przejście młodego Włocha do Juve nie wierzę.
Ja mu bym jeszcze sporo był w stanie zarzucić. Jednak dopóki jego praca przynosi takie owoce jak zeszłoroczne scudetto to nie będe szczekał głośno bo wyjde na hejtera. Ale coś co moge mu z pewnością zarzucić to krótkowzroczność. 'Połowe Isli" po kontuzji wziął za dyszke bez mrugnięcia okiem, Martineza za 12 w ciemno, a tutaj ma pod nosem napastnika kompletnego za 7 (funciaków) i zapewne nawet o tym nie pomyśli. A potem dołączy do nas Boriello i usłyszymy jedynie, że na napastników za 40 mln nas nie stać no a Marco za grosze i solidny sprawdzony..zahor pisze:To, że Marotta lubi kupić tanio to niestety nie oznacza że interesuje się każdą potencjalną okazją. Do tej pory nie mogę mu wybaczyć że nawet nie spróbował powalczyć o Luisa Suareza, który kosztował nieco ponad 20 milionów.
- dimebag11
- Juventino

- Podziekował: 96 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Może i lepszym, ale pewnie gorzej płaci...Myślę że Juve jest mimo wszystko lepszym zespołem od Newcastle czy Liverpoolu
Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
- zahor
- Juventino

Staram się szukać takich przykładów, żeby jak największa część forum wiedziała o czym piszę i kogo mam na myśli. W Juventusie nie ma obecnie piłkarza o takiej charakterystyce (na baaaardzo upartego można by podciągnąć pod to może Pepe), a wydaje mi się że każdy w tym sezonie kilka spotkań Milanu widział i wie mniej więcej jak wygląda gra Szarego. Jakbym sypnął przykładem z innej ligi, to mało komu by to chyba znacząco rozjaśniło do czego zmierzam.Dante93 pisze: Nie no poprostu szczypią mnie już powoli twoje posty bo w 50% widze odsyłki do gry Faraona (wiem, że przesadzam)![]()
:shock:Dante93 pisze:Dlatego chciałbym A.AyewaW ofensywie porządny Winger a w defie zjada tego twojego Szarawego na sniadanie
A i w 3:5:2 pewnie by lajtem ogarnął.
Ty forum nie czytasz że nie wiesz, że afrykańscy piłkarze z Marsylii się we Włoszech nie sprawdzają? Dopiero co się Milan na Taiwo przejechał przecież
Dante93 pisze: Ja mu bym jeszcze sporo był w stanie zarzucić. Jednak dopóki jego praca przynosi takie owoce jak zeszłoroczne scudetto to nie będe szczekał głośno bo wyjde na hejtera. Ale coś co moge mu z pewnością zarzucić to krótkowzroczność. 'Połowe Isli" po kontuzji wziął za dyszke bez mrugnięcia okiem, Martineza za 12 w ciemno, a tutaj ma pod nosem napastnika kompletnego za 7 (funciaków) i zapewne nawet o tym nie pomyśli. A potem dołączy do nas Boriello i usłyszymy jedynie, że na napastników za 40 mln nas nie stać no a Marco za grosze i solidny sprawdzony..
Co do wyjścia na hejtera - wydaje mi się że tak jak dwa lata temu 7. miejsce nie było jego winą aż w takim stopniu, jak to mu niektórzy zarzucali, tak też ubiegłoroczne scudetto też nie było aż taką jego zasługą. Ani w jednym, ani w drugim przypadku to nie był skład na takie miejsce, które ostatecznie Juventus zajął, trenerzy zrobili różnicę. Obawiam się że niestety potwierdza się to, o czym się mówi od początku jego pracy w Juve, tzn. że gość nie najlepiej czuje się na zagranicznych rynkach transferowych. Gdyby taki Ba grał we Włoszech, to najpewniej Marotta byłby pierwszy w kolejce po niego. W przypadku lig zagranicznych już tak to niestety nie działa.
- rufi8
- Juventino

Wielu wymienia tutaj nazwisko Ba, ale nie wydaje mi się by sam zainteresowany był skłonny opuszczać Premier League. Serie A dawno straciła już swój prestiż (sam Juventus wiosny nie czyni, że tak powiem), więc ja bym się nie napalał. Poza tym nie widziałem nigdzie wzmianki, że Conte go chce. Prędzej pójdzie do Chelsea lub Arsenalu, albo nawet zostanie w Newcastle.
- MVP
- Juventino

Czy gorzej to bym się spierał, na pewno nie lepiejdimebag11 pisze:Może i lepszym, ale pewnie gorzej płaci...Myślę że Juve jest mimo wszystko lepszym zespołem od Newcastle czy Liverpoolu
Widzę wiele dywagacji, ale czy ktoś zna jakieś konkrety?
Rozumiem że hiszpanem interesujemy się na serio i pojawiły się jakieś oferty z naszej strony. Do tego dwóch prawie reprezentantów Włoch. Coś jeszcze?
- BlackJacky
- Juventino

- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
O, a orientuje sie ktos ile Ba tam wyciaga na chwile obecna?zahor pisze:Inna sprawa że chyba prędzej dałoby radę wyciągnąć Faraona z Milanu (co nie znaczy, że będzie łatwo), niż pojechać na zakupy do Anglii, biorąc pod uwagę tamtejsze ceny, zarobki i opinię o Serie A jako o piłkarskim zadupiu, poniekąd zresztą słuszną.
I jeszcze jedno pytanie - czy ukazały się jakiekolwiek, chociażby najmniej wiarygodne plotki na temat zainteresowaniem Juventusu Dembą Ba? Czy to tylko i wyłącznie spekulacje na zasadzie takiej, że ktoś obejrzał mecz Premier League albo sprawdził w internecie klasyfikację strzelców, rzucił temat i teraz wszyscy powtarzają w kółko? Bo ja prawdę powiedziawszy poza tym forum nigdzie nic nie znalazłem na temat jego ewentualnej przeprowadzki do Turynu.
No ja jestem az taki stary, ze pamietam go jeszcze z czasow Bundeswehry i pozostaje tylko zalowac, ze wtedy nie przyszedl do nas.
Bendem szczelał, ale myślem, ze w Scudetto wiecej zaslugi Antka, anizeli Marotty, ktory mial po prostu wykonac swoja robote i spelnic wytyczne trenera co do sprowadzanych zawodnikow (ale Peluso? Antek? Ar ju sirjys?Dante93 pisze:Ja mu bym jeszcze sporo był w stanie zarzucić. Jednak dopóki jego praca przynosi takie owoce jak zeszłoroczne scudetto to nie będe szczekał głośno bo wyjde na hejtera.zahor pisze:To, że Marotta lubi kupić tanio to niestety nie oznacza że interesuje się każdą potencjalną okazją. Do tej pory nie mogę mu wybaczyć że nawet nie spróbował powalczyć o Luisa Suareza, który kosztował nieco ponad 20 milionów.
Wybierz, komu chcesz pomóc: https://www.siepomaga.pl
"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
- bendzamin
- Redaktor

Podobno okolice £30,000 tygodniowo. Czyli na eurasy to bedzie kolo 1.8 rocznie. U nas ze 2x tyle by mogl dostac spokojnie. No, ale nie ma o czym mowic chyba, bo zadnych newsow na temat Demby nie ma. A szkoda.Jacky pisze:O, a orientuje sie ktos ile Ba tam wyciaga na chwile obecna?
No ja jestem az taki stary, ze pamietam go jeszcze z czasow Bundeswehry i pozostaje tylko zalowac, ze wtedy nie przyszedl do nas.
- @D@$
- Juventino

Możliwe że niepotrzebnie się wciągnąłem w dyskusję. Mnie to już męczy z tym "sprzedawaniem" Mirko, ale w sumie jak ktoś chce sobie luźno podyskutować, to w sumie nie moja sprawa, to masz rację.zahor pisze:@@D@$
No widzisz, cały czas siedzi Ci w głowie ten aksjomat "Vucinić nie jest na sprzedaż" i przez to zupełnie zamykasz się na jakiekolwiek, chociażby najbardziej teoretyczne spekulacje. Pytasz o to gdzie można kupić zawodnika tej klasy za 15 baniek, ja zapytam z kolei który piłkarz kupiony za takie pieniądze i będący zdrowy tak rzadko gra na miarę swoich możliwości.
Ja rzeczywiście bym Vucinicia nie ruszał, ale to nie jest tak istotne jak to, że Conte czy zarząd Juve wydają się być podobnego zdania. Z resztą Czarngórcowi można wiele zarzucić, ale w kluczowych momentach on jest tym najważniejszym (przynajmniej) napastnikiem. Quagliarelli trzeba oddać, że to on najbardziej zaskoczył na plus w rundzie jesienno-zimowej, nie zmienia to faktu, że Vucinic wydaje się mieć dużo mocniejszą pozycję w zespole.
Aha, dalej utrzymuje swoje, że za 15 mln nie znajdzie się zawodnika tej klasy, no chyba że jakiegoś noname'a który dopiero zabłyśnie.
Proponujesz puścić Mirko, dorzucić drugie 15 i kogoś kupic? Masz prawo. Ja proponuję nie bruzdzić tego co mamy, zwłaszcza Mirko, a do kupić jednego napastnika, który byłby choć trochę lepszy do reszty z tego co mamy, ale bardziej w typie Igły, Dzeko czy Cavaniego niż Jojo czy Suarez (pewnie nie stać nas na żadnego, podaje typy napastników).
Wiesz, ubiegłego lata było pełno takich (nawet ja przez chwilę), którzy uważali, że Napoli bez LM rozsprzeda super trójkę w ataku, jakoś tak się nie stało, nawet Viola która dołowała kręciła nosem na oddanie Joveticia, więc sory, ale już w takie bajki nie uwierzę, chyba że w klubie typu Udinese, ale tam już nie ma (póki co) kogo brać.zahor pisze:A tak na marginesie - naprawdę wierzysz że jeżeli Napoli nie zakwalifikuje się do LM w tym roku, Beppe pojedzie do Neapolu z 45 milionami, to zatrzasną mu drzwi przed nosem i powiedzą "bez 63 baniek się nie pokazuj"?
No z tym to już zupełnie się zgodzić nie mogę. Marotta ładnie zbilansował pensje, nie po to by uzbierać kaskę na jedną sporą wypłatę dla supertopa, ale po to by to była norma w Juve i posprzątać po Secco. Czyli góra te 4-4,5 mln i to dla kogoś komu warto tyle dać, a nie byle Amauriemu. Nawet Gigi ma ciachnęte z 6 mln i chyba 4 mln to teraz maksimum. Więc jak jakiś zawodnik dostanie ponad 5 mln w Juventusie to się bardzo zdziwię, bo przypomnę, że do tego dochodzi prawie drugie tyle podatku. Niby to tylko moje przypuszczenia, ale chyba nie jesttajemnicą, że polityka zespołu idzie w takim kierunku. Z resztą i tak pewnie Conte zarzyczy sobie by było 5 napastników, więc nie wystarczy wywalić dwóch grajków i kupić topa by się wyrównało.zahor pisze:O kwocie odstępnego już napisałem, w temacie pensji mogę tylko dodać że Vucinić dostaje prawie 3 mln rocznie. I znowu - gdyby gdzieś go opylić, a jego zarobki dorzucić do tych, które mieliśmy przygotowane dla napastnika drugiego sortu, to chyba na te 7 baniek dla Urugwajczyka (jednego czy drugiego) by się uzbierało.
Swoją drogą "nieźle" wymyślił prezydent Francji z tym 75% podatkiem, nieźle to ligę załatwi a najbogatsi i tak uciekną za granicę, więc zysków dla państwa dużych nie będzie.
W mercato 2012 też mieliśmy się skupić główie na napastniku i co? Isla jako trzeci prawoskrzydłowy, Asamoah, Giovinco z odzysku darmowy Lucio i w ostatniej chwili Bendtner, więc ja za dużo sobie nie obiecuję. Powiem nawet że jakby się dało Osvaldo za ok. 15 mln to płakać nie będę, z resztą nie spodziewam się dużo wyższej półki od niego, ale w sumiePablo zły nie jest. Pytanie w ogóle ile będzie kasy na transfery, bo i to jest istotne, niewykluczone że będzie mniej niż ostatnio. Niby doszła LM, ale dofinansowanie z Exoru miało być jednorazowe.Arbuzini pisze:Kurde Adaś to strasznie marne mercato nam przepowiadasz. Zostajemy z atakiem taki jaki jest i dokładamy kogoś-nie-wiadomo-kogo. Czyli co, kolejny Bendtner?
Byle już nie było Bendtnerów czy Borriello itp.
Wiecie, ja mam wrażenie że Conte ucieka jak najdalej od klasycznego ofensywnego pomocnika. Już prędzej uwierzę w takie nienaturalne 4-4-2 z Marchisio i Vidalem w środku i na skrzydłach pomocnicy typu Giaccherini, choć i to średnio wyglada na papierze.Tharp pisze:Skad taki durny wniosek? Bardziej naturalne byloby granie kupienie cofnietego rozgrywajacego, albo rozgrywajaego, ktorego moznaby potencjalnie 'przepozycjowac'.Sorek21 pisze:Jak Pirlo przestanie grać w Juve to naturalną koleją rzeczy byłoby kupienie rozgrywającego i przejście na system 4-2-3-1
EWENTUALNIE sprobowac 3-4-1-2 , gdzie jedynka to klasyczny rozgrywajacy.
Bodaj Marotta z miesiąc temu mówił, że nas nie stać.deszczowy pisze:A zapomniany przez nas Dzeko też dziś dwie bramki urwał
Pytanie za 100 punktów czy da się wrócić kontuzjowanego Bendtnera do Londynu. Jeśli tak, to napastnik przyjdzie, ale nie będzie to spełnienie marzeń forumowiczów. Góra wypożyczenie typu Matri 2010/11 czy zdarzy się cud w sprawie Llorente, który jednak jest bez formy podobno.rupieć pisze:W ogóle ktoś liczy w tym okienku na przyjście jakiegoś napastnika?
Że niby każdy zespół w Anglii ma obsadzony atak i jak Ba odejdzie to za granicę. Nie wiem jak jest, ale taki sens wychwyciłem.zahor pisze:Wybacz, nie rozumiem. Możesz napisać jeszcze raz?
Z Martinezem wiadomo, niewypał a jeszcze się polamał i nawet w Cluj nie grywa teraz chyba. Co do Isla+Asamoah to też mi się to nie podobało (jeden był zbędny, choć przyznaję bez bicia, że myślałem, że więcej pożytku będzie z Isli niż z Kwadwo). Jedyne co mi przychodzi do głowy, czym sugerował się Marotta, to to, że brał prawdzie dwóch perspektywicznych zawodników, ale o tyle patrzył krótkowzrocznie, że pomyślał sobie, że pzyskał dwóch grajów za kilkanaście mln a co będzie dalej, to się będzie martwił za rok.Dante93 pisze:'Połowe Isli" po kontuzji wziął za dyszke bez mrugnięcia okiem, Martineza za 12 w ciemno
Swoją drogą, jeśli inni dyrektorzy sortowi byli jak Beppe, to mielibyśmy pewnie z 2 razy więcej transferów w jednym okienku. Wprawdzie rekord zakupu byłby dżo niższy, ale jaki płynny byłby rynek
@zahor - ogólnie to Marotta ma chyba lepsze kontakty z włoskimi dyrektorami i to tkwi sekret.
- Szaq
- Juventino

Co do tej krótkowzroczności Marotty i całego naszego sztabu transferowego, który zdaniem niektórych chyba nawet nie zauważył, że w Premier League jest taki dobry murzynek, co ma małą klauzulę i regularnie strzela. Myślę, że po prostu zaklepaliśmy już sobie również w promocyjnej cenie jego równolatka Fernando Llorente, który to imo jest lepszy niż Ba, a dwóch o tej samej charakterystyce nam nie potrzeba.
- Dante93
- Juventino

:shock: Chyba w grzaniu ławki.Szaq pisze: Myślę, że po prostu zaklepaliśmy już sobie również w promocyjnej cenie jego równolatka Fernando Llorente, który to imo jest lepszy niż Ba