Mercato (2012-2014)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 71 razy

Nieprzeczytany post 26 listopada 2012, 14:55

Giuseppe Marotta pisze:Nie zdobyliśmy gola w dwóch meczach Serie A z rzędu, ponieważ przeciwnicy swoimi systemami gry stawiają nas pod mocną presją i nie byliśmy w stanie przebić się przez ich defensywy"
Kup w końcu porządnego napastnika, Llorente też może być... :doh:

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
Kucharius1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 26 listopada 2012, 15:52

Fabio Q doszedł do niezłej formy, ale na bank jej nie utrzyma jeśli będzie tak beznadziejnie zdejmowany przez Alessio. Czekam na powrót Conte. Taki połowy bez widocznej determinacji ( druga polowa z Lazio i Interem, pierwsza z Milanem) przestaną się zdarzać.

Przez to że żaden napastnik do tej pory nie okazał się wyraźnie lepszy, w ataku wykształciła się jakaś bezsensowna rotacja, przez którą nawet jak napastnik złapie formę (jak Matri po przejściu do nas i w pierwszej połowie poprzedniego sezonu, czy Mirko w pierwszych meczach tego sezonu - SP i pierwsze 2-3 mecze) , to nie może jej utrzymać. Fabio Q powinien grac 90 min w każdym meczu, chyba że nic nie strzeli prze 2-3 spotkania to następny gracz ma szansę. A takie w koło Macieju jest bez sensu.

Llorente, Hunter , Drogba czy w mniejszym stopniu Cardozo, to na obecne realia Serie A mega gwiazdy . Jeśli któryś z nich przyjdzie mam nadzieje że dostanie regularną i przemyślaną szansę na pokazanie umiejętności.

PS. Ten Ivoryjczyk Bony- może coś z niego będzie?

PS2 Wystrzelił ostatnio jakiś talent którym warto by się zainteresować ?

Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 listopada 2012, 17:45

Moggi w swojej wizji klubu myślał i miał niesamowitego nosa. Jego chyba jedyną większą wtopą był Salas za 25 mln. Choć nie wiem co wtedy poszło nie tak. Był to swego czasu jeden z lepszych napastników w Serie A i nie pamiętam dokładnie, ale chyba sporo kontuzji łapał. Generalnie to Moggi płacił niezłe sumy za genialnych piłkarzy, które niemalże w 100% się zwróciły, a do tego potrafił za stosunkowo małe kwoty wyciągać piłkarzy, którzy w Juve stali się TOPami na swoich pozycjach np. Camoranesi (8mln), Zambrotta (8mln), Zidane (3,5mln), Vieri (2,5mln), Deschamps (5,5mln) czy Chiellini (7mln).
Największe kwoty płacił za ukształtowanych piłkarzy będących u szczytu formy.
Internetowy szmatławiec plotkuje o jednym z naszych marzeń w Juve...
http://www.pudelek.pl/artykul/45133/chc ... w_rocznie/
Fajnie by było mieć w kadrze takiego gracza.

Kucharius1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 26 listopada 2012, 18:27

W zimę nasz DS może miec nawet trzy zadania do zdziałania. Jeśli awansujemy dalej w LM z pewnością zainwestujemy w jakiegoś skutecznego napastnika, Kwadwo jedzie na PNA a forma DC nie jest rewelacyjna, oraz możliwe odejście Lucio i Marrone.

Jeśli przyjdzie do nas klasowy napastnik to taki, który ma problem w klubie lub z kończącym się kontraktem.
Oto moja lista napastników których mamy szansę pozyskac ( wiele było by baaardzo ciężkich do realizacji, lecz mimo wszystko możliwych ) :
- Super Mario - bardziej w lato niż zimę. Mario chce wrócic do Wloch, w klubie nie jest pierwszy do wejścia. Pewnie bliżej mu do Mediolanu, a Beppe niezbyt dobrze się o nim wypowiada. Jednak szansa jest , tylko czy warto z niej skorzystac ?
- Tevez - jest w dobrej formie, a kontrakt ma do 2014. W Anglii mu ponoc smutno i deszczowo.
- Sturridge - młody, kontrakt do 2014, do tego problemy w klubie. Tylko czy to klasowy napastnik?
- Torres - słabo forma w Chelsea, a Roman do cierpliwych nie należy ?
- Theo Walcott - kontrakt do 2013. Chce byc napastnikiem a u Arsena tak nie gra.
- MAcheda- niedawno jeszcze wyszyscy by go chcieli. Kontrakt do 2014.
- Andrey Arshavin- 31 lat , kontrakt do 2013.
- Cristian Tello - kontrakt do 2013. Bardziej skrzydłowy napastnik. Pewnie zostanie w Barcy.
- Villa- kontrakt do 2014.
- Sofiane Feghouli - kontrakt do 2014. Objawienie Valencii w LM.
- Llorente - do 2013
- Rossi - kontuzja, możliwy powrót do Włoch.
-Heung-Min Son- młode objawienie bundeskopanki z kontraktem do 2014.
- Klaas-Jan Huntelaar- do 2013
- Lwandowski- raczej w lato. Pewnie pójdzie do PL. Kontrakt do 2014.
- Nene i Hoarau- do 2013.
- Lopez i Gomis - do 2014
- Cardozo- do 2014
- William - teraz bardziej pomocnik niż napastnik. Realny cel na lato. Kontrakt do 2014
- Alex Teixeira- jak wyżej.
-Artem Milevsky- do 2013
- Lucas- robi furorę na Ukrainie. Kontrakt do 2013.
-Ola Toivonen- do 2014. Ostatnio chyba bardziej pomocnik.
-Miralem Sulejman- do 2013
-Wilfried Bony- objawienie ligi holenderskiej.
- Ibou- objawienie ligi belgijskiej. W 14 meczach 12 bramek i 8 asyst.
-Kevin-Prince Boateng , Pato , Urby, Binho mają kontrakty do 2014.
- Tak jak Zarate i Klose.
- Beppe podobno lubi -> Bosko Jankovic- kontrakt do 2014.

Na lewym pół-skrzydle tez jest klika opcji.
-Peluso i Armero to nic nowego dla was.
-Jérémy Mathieu - kontrakt do 2014
-Daniel Carriço- kontrakt do 2013.

Na środek obrony też można kogoś znaleźc :
- opcje z Udine każdemu są znane.
-Douglas - kontrakt do 2013
-Salvatore Bocchetti- do 2013
- Bruno Alves - do 2014
-Lugano i Sakho- nie grają regularnie. Do 2014.
-Benedikt Höwedes - do 2014. Trafi pewnie do Bayernu.
- Subotic- do 2014. Trochę utopia.
-Toure - kontrakt do 2013.

Inni ciekawi zawodnicy to :
-Nani - do 2014
-Cole - do 2013
-Mikel- do 2014
- Xabi Alonso- do 2014
-Leo Baptistão - 20 lat, 6 goli i 4 asysty w PD.
- Hunt- jest w formie ostatnio, kontrakt do 2014
-Lewis Holtby- do 2013
- Renato Augusto- do 2014
-Mathieu Valbuena- do 2014
-Yoann Gourcuff- do 2014
-Moussa Sissoko- do 2013
-Wissam Ben Yedder- 9 goli , dwie asysty. Młody.
-Younès Belhand- do 2014
-Kurt Zouma- 18 lat , a gra na środku defensywy już !
-Ahmed Musa- talent z cska.
-Igor Akinfeev- do 2014.
-Keisuke Honda- do 2013
-Bibras Natkho- kontrakt do 2013. W Rubinie strzelił 7 goli i zaliczył 4 asysty jako pomocnik.
- Fernando- do 2014
-Christian Eriksen- do 2014. Mój faworyt.
-Abate - do 2014
-Mariga- do 2013

i 2 takich "wypasionych" graczy
Quaresma - do 2013
Diego- do 2014

Tak sobie poszperałem ;-P
Tak nie mam co robic :)

SKAr7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 listopada 2012, 18:34

Castiel pisze: Jego chyba jedyną większą wtopą był Salas za 25 mln.
No właśnie do wczoraj tak myślałem, ale jak zobaczyłem wczoraj jakie kwoty wydawał za jakich piłkarzy, to wyszło mi, że faktycznie do "zawodnik wybijający się za niezłą cenę zamieniony na zawodnika topowego" miał nosa niesamowitego. Natomiast kiedy rzucał większą mamoną, to już tu jego transfer to było 50 na 50. Salas, Kovacević, Henry- obaj niedogadani najwyraźniej z Carlo , przepłacony Di Vaio (nawet czasy nie tłumaczą tej kwoty za zawodnika de facto niepotrzebnego). Kim jest kupiony za kwotę większą niż suma kwot transferowych Zidane'a i Del Piero Jocelyn Blanchard- wie chyba tylko Lucek. Moggi miał szczęście, że kiedy wyrzucił te niesamowite pieniądze w lato 2001 nos miał lepszy niż 50/50.
Castiel pisze: Internetowy szmatławiec plotkuje o jednym z naszych marzeń w Juve...
http://www.pudelek.pl/artykul/45133/chc ... w_rocznie/
Fajnie by było mieć w kadrze takiego gracza.
Nawet nie chcę wiedzieć, jak trafiłeś na tę stronę :stop:

Inny internetowy szmatławiec http://www.goal.com/en/news/9/england/2 ... -halilovic :prochno: fapie nad umiejętnościami "Nowego Messiego". Nie mam pojęcia, czy Chorwata łączy z Argentyńczykiem coś więcej niż tylko pięknisiowatość i kurduplowatość, ale skłoniło mnie to do myślenia, że może to najwyższy czas, by zainwestować czas i pieniądze w talent pierwszej wody, chłopaka wyróżniającego się na wszystkich szczeblach młodzieżówki i dać mu pierwsze skrzypce drużyny, by mógł nam się rozwijać do Złotej Piłki.

rosomak

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 26 listopada 2012, 19:11

No napewno nie kupimy gracza za 40 mln do ofensywy.
Musimy szukac wlasnie takich mlodziakow jak Chorwat.
Pamietam czasy kiedy w dinamo latal Modric, wtedy wiele sie o nim mowilo, o kosmicznych pieniadzach, okolo 20 mln, ze tyle chorwaci chca.
Jak pokazala przyszlosc chlopak sie fantastycznie rozwinal.
W realu za duzo gwiazd jest i moze teraz troche przyblakl.
Modric by sie swietnie w Juve sprawdzil za Pirlo, mozna by sprobowac go wyciagnac teraz w wakacje tak jak to kiedys inter ze snajderem zrobil.

pablo1503

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 listopada 2012, 20:10

rosomak pisze:Modric by sie swietnie w Juve sprawdzil za Pirlo, mozna by sprobowac go wyciagnac teraz w wakacje tak jak to kiedys inter ze snajderem zrobil.
:ok:
Ja osobiście jestem ogromnym fanem talentu Modricia. Pirlo młodszy już nie będzie i bardzo prawdopodobne, że jest to jego ostatni sezon jako nasz główny reżyser. Jak dobrze wiemy, Pogba raczej nie sprawdza się na pozycji cofniętego rozgrywającego, więc on nie będzie naturalnym następcą Anderii.
Jak Sahin wróci do Realu, to będzie aż nadmiar piłkarzy o podobnej charakterystyce i jeden będzie do wyciągnięcia, a nie powiem, bo obu bym u nas widział.
Ja nadal nie mogę zapomnieć o Suarezie :cry:
Przed sezonem można było go wyciągnąć za ~25mln(chociaż cholera wie, może był nie do wyciągnięcia :think: ). Przewiduje, że w tym sezonie pobije magiczny rekord 31 bramek w BPL i:
1) Liverpool nie puści go za żadne pieniądze, bo kto sprzedaje piłkarza, dzięki któremu zdobyli 80% punktów.
2) Będzie wart co najmniej 40mln.

Obrazek
Pan Mietek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 listopada 2012, 20:20

Kiedy ja właśnie wolałbym Sahina od Modricia - Chorwat jest najlepszy kiedy gra wysoko a poza tym, jest dość chudy i mało przydatny w defensywie. A Sahin jeszcze grając w Dortmundzie świetnie rozdawał piłki będąc ustawionym raczej w głębi pola, ma też świetny strzał z dystansu.

EDIT: Znaczy, Modrić to piłkarz ogólnie znacznie lepszy ale porównując charakterystyki obydwu piłkarzy to jestem zdania, że Sahin dużo lepiej wpasowałby się w miejsce Pirlo.

rosomak

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 26 listopada 2012, 20:26

Oczywiscie bujamy w oblokach ale tak szczerze to kupmy talent za ponad 5 mln euro i niech sie rozwija.
Ten mlody chorwat moze byc strzalem w dziesiatke chociaz nie dawno mowilo sie tez o innym pilkarzu stamtad Kovaciciu i tez ztego nic nie wyszlo.

Jovetic tez nie byl jakis super jak przechodzil do Fiory, kupmy taki talent i niech sie rozwija bo poprostu nie stac nas na wydawanie 40 mln euro na gwiazdy.

Boyake pokazal wtym sezonie jak to powinno wygladac, gra w serieb, ok 2 liga ale on tam gra pierwsze skrzypce, teraz jak sie rozpedzil to tych bramek sporo nastrzelal.
W przyszlym roku chlopak powinien pojsc na wypozyczenie do ktorego klubu w seriea i tez tam sie pokazac, nabrac doswiadczenia bo odrazu w Juve sobie raczej nie poradzi.

@D@$

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 listopada 2012, 21:31

Co do czasów Moggiego, czyli "wielkich zakupów" w jedno mercato, to ja bym nie brał tego jako punkt odniesienia, bo:
a) nawet nie wiem w jakiej walucie są dane o kwotach za Nedveda, Treze itp. Przypominam że w tamtych czasach główną światową walutą był dolar, nie euro. I to w dolarach się podawało transfery piłkarzy. I nawet jak ktoś sobie to przeliczył, to pytam po jakim kursie? Tamtym, z 2005? 2009? dzisiejszym? Bo na początku euro stało niżej niż dolar, więc tamto euro to zupełnie co innego niż dzisiejsze a dochodzą jeszcze takie sprawy jak inflacja. Więc nie wiem jak dla was, ale dla mnie jest to wszystko nie do porównania.
b) nawet jeśli uznamy że tamte kwoty były podobne do dzisiejszych maksymalnych, to zauważmy, że pensje wyglądały zgoła inaczej. Wtedy wystarczyło szarpnąć się na sam zakup, kontrakty nie były takie bajońskie. Dokładnych danych nie mam (może ktoś coś podrzuci), ale raczej nikt nie sądził, że 5-10 mln dla najlepszych rocznie, będzie dosyć powszechne u najbogatszych zespołów
c) przed wszystkim przyjście Nedveda, Buffona, Thurama i Treze mocno ułatwiły sprzedaże Inzaghiego i przede wszystkim rekordowego wtedy Zidane'a. Jedynym który mi przychodzi za taką cenę jest teraz Vidal, ale raczej chyba nikt by tego nie chciał, nawet za powiedzmy 30-40 mln.
To tyle, inne czasy krótko mówiąc. Może jak jakiś sezon mocno umoczymy, to zrobi się podobną wyprzedaż, ale oby taki się nie trafił :)

Co do zimy. O takiego LLorente warto jednak powalczyć, na więcej w styczniu bym nie liczył. Tyle że za kontrakt nie wyższy niż dla najlepszych zawodników Juve, czyli ok. 3-3,5, jak chce więcej, niech spada, podobnie z Drogbą.
Jak się uda, to Bendtner wraca do Arsenalu wtedy, choć i tak powiecie, że trzeba sprzedać wcześniej Matriego...

ewerthon

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 26 listopada 2012, 21:40

@D@$ pisze:O takiego LLorente warto jednak powalczyć, na więcej w styczniu bym nie liczył. Tyle że za kontrakt nie wyższy niż dla najlepszych zawodników Juve, czyli ok. 3-3,5, jak chce więcej, niech spada, podobnie z Drogbą.
Ważny temat podjąłeś. Ja generalnie wolę wypalonego Drogbe na półtora roku, niż niepewnego Hiszpana na 5 lat. Transfer Drogby kosztowałby pewnie mniej, co pozwoliłoby na zaoszczędzenie na napastnika z prawdziwego zdarzenia.

Btw. Bale ostatnio coś przebąkuję o odejściu z Tottenhamu, szkoda, że nie mamy tyle kasy, bo moim zdaniem facet byłby idealny na lewą stronę w 3-5-2. Wprawdzie Tottenham nie gra tym ustawieniem, ale przecież Walijczyk to zawodnik uniwersalny. Posiadający wyższe umiejętności do gry jako wybiegany skrzydłowy od Asamoah, alina.

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 listopada 2012, 00:05

ewerthon pisze:Bale ostatnio coś przebąkuję o odejściu z Tottenhamu, szkoda, że nie mamy tyle kasy, bo moim zdaniem facet byłby idealny na lewą stronę w 3-5-2. Wprawdzie Tottenham nie gra tym ustawieniem, ale przecież Walijczyk to zawodnik uniwersalny. Posiadający wyższe umiejętności do gry jako wybiegany skrzydłowy od Asamoah, alina.
Dokładnie pomyślałem o Bale'u, jako zawodniku bardzo dobrze wpisującym się w 352. To, że Asamoah jest jednym z nielicznych grających na tej pozycji nie czyni go jakąś wybitną opcją do tej taktyki. To jak gość całą grę opiera na lewej nodze jest nieco smutne, a niestety Maradoną to on nie jest żeby móc sobie tak grać. Na środku pomocy ta wada zdecydowanie jest mniej widoczna, co pokazują poprzednie bardzo dobre sezony Asy w Udinese.
Niestety Walijczyk jest poza naszym zasięgiem finansowym. Przede wszystkim bryndzę mamy w ataku, dlatego musimy rozejrzeć się za tańszymi alternatywami na lewe wahadło. Osobiście jak dla mnie ciągle wysoko listy życzeń znajdują się Kolarov (w tym sezonie grywał nawet jako lewoskrzydłowy), Fuchs oraz A. Ayew (tak wiem, że też jeździ do Afryki, ale gość jest wybornym zawodnikiem ściśle wpisującym się w filozofię Conte).

Tak sobie patrzę na naszych napastników i w sumie dochodzę do wniosku, że nie żałowałbym ich nawet jakby Marotta chciał sprzedać wszystkich ;). Vucinic pewnie tradycyjnie przebudzi się na wiosnę i znowu zacznie dobrze grać i to chyba będzie jedyny moment żeby jeszcze sensownie go opchnąć. Miejmy na rezerwie nawet dwóch "Bendtnerów", ale niech trzech napastników prezentuje wysokie umiejętności oraz zaangażowanie.

Tak swoją drogą... trzeba się zacząć rozglądać za vice-Pirlo, bo Andrea wieczny nie będzie.

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 listopada 2012, 08:55

Akurat Bale dopiero co dwukrotnie grał z Lazio i podobnie jak Asa miał spore problemy z ich obrońcami :D

Jeszcze dodam, że jestem przeciwko ściąganiu Drogby obojętnie na jak długo i na jakich warunkach - jesteśmy w dobrym momencie dla Juventusu i powinniśmy szukać rozwiązań długofalowych, może nie 18latków ale na pewno piłkarzy na dłużej niż rok czy półtora.

blackadder

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 listopada 2012, 19:42

Ouh_yeah pisze: Jeszcze dodam, że jestem przeciwko ściąganiu Drogby obojętnie na jak długo i na jakich warunkach - jesteśmy w dobrym momencie dla Juventusu i powinniśmy szukać rozwiązań długofalowych, może nie 18latków ale na pewno piłkarzy na dłużej niż rok czy półtora.
A moim zdaniem jest to akurat argument za ściągnięciem Drogby. Byłby ważnym ogniwem ataku przez 1,5 sezonu, na pewno poradziłby sobie z presją i krytyka skupiłaby się na nim, dzięki czemu można by dawać szanse młodemu zmiennikowi. Kto wie, może przyszły sezon będzie dobry aby próbować sił Immobile czy Bokaye.
Na pewno transfer Drogby uciszyłby trochę krytyków, przynajmniej jakąś część.
Nie ma co czekać aż Vucinić czy Matri złapią formę. Trzeba rozważać wystawienie ich na listę transferową.

Obrazek
jareckik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 listopada 2012, 20:25

blackadder pisze:
Ouh_yeah pisze: Jeszcze dodam, że jestem przeciwko ściąganiu Drogby obojętnie na jak długo i na jakich warunkach - jesteśmy w dobrym momencie dla Juventusu i powinniśmy szukać rozwiązań długofalowych, może nie 18latków ale na pewno piłkarzy na dłużej niż rok czy półtora.
A moim zdaniem jest to akurat argument za ściągnięciem Drogby. Byłby ważnym ogniwem ataku przez 1,5 sezonu, na pewno poradziłby sobie z presją i krytyka skupiłaby się na nim, dzięki czemu można by dawać szanse młodemu zmiennikowi. Kto wie, może przyszły sezon będzie dobry aby próbować sił Immobile czy Bokaye.
Na pewno transfer Drogby uciszyłby trochę krytyków, przynajmniej jakąś część.
Nie ma co czekać aż Vucinić czy Matri złapią formę. Trzeba rozważać wystawienie ich na listę transferową.
Pogrzało ? Szwagra na liste ? :shock:

Obrazek

http://zmieleni.pl/ - postaw na jednomandatowe okręgi wyborcze!
Zablokowany