Serie A: MERCATO 2016

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 02 sierpnia 2016, 18:39

Czyli Napoli za forsę z Higuaina kupi Diawarę, Zielińskiego i Milika. Wątpię, aby choć jeden z nich osiągnął poziom Hamsika czy Higuaina. Jeśli by jednak jakimś cudem cała wspomniana trójka wypaliła, to Napoli za 29-letniego Higuaina kupiłaby 3 podstawowych graczy i to poniżej 22-go roku życia.

Btw świetny interes Ajaxu! Rok temu wykupili Milika za 2,8 mln, a teraz wycisnęli za niego z Napoli aż 31 mln! :shock: Tak to jest, gdy wszyscy wiedzą, że masz 90 mln od Juve na transfery :prochno:

CzeczenCZN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 sierpnia 2016, 19:13

Crunny pisze:Czyli Napoli za forsę z Higuaina kupi Diawarę, Zielińskiego i Milika :
Milik - nie jest to bohater moich romansów - ale sądzę że jeszcze niezły progres osiągnie, czy dobije poziomem do Lewandowskiego? Wątpię, ale sądzę że poziom takiego Lavezziego z najlepszych lat jest w stanie osiągnąć. Zieliński? - no życzę mu jak najlepiej, chociaż dla mnie to przereklamowany gracz. Natomiast Diawara to może być prawdziwa perła. Mówiło się o zainteresowaniu Bayernem, a i głosy zachwytu na forum były - chociaż szczerze, nie widziałem jego wielu meczy, ale te co widziałem to zrobił na mnie wrażenie. Szczerze? Jak na Napoli nie jest to zły deal - ale tej forsy jeszcze zostanie - Milik 35, Diawara 15 + 2 bonusy, Zieliński ile około 20? zostaje im jeszcze z 20 mln - mogą wyciągnąć jeszcze kogoś - według mnie, jak na nich - to naprawdę dobre ruchy! BTW: to niech jeszcze Donsaha łyknął. Będę dobrze życzył tym graczom! ;)

No co, Borussie mamy, nawet 2 - ta z Rzymu i ta z Neapolu. Sądzę że skoro my jesteśmy Bayernem - to oni dwoje razem wzięci są Borussią :C

https://youtu.be/ld3Ag-BCwlc

#cznandj #ripgangsquad :hi:
pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 sierpnia 2016, 19:24

Tak w dużym skrócie: co przemawia za sprawdzeniem się Milika z Neapolu? Przede wszystkim rodzaj futbolu preferowany przez Sarriego, ofensywny, sprzyjający napastnikom. Co gra na niekorzyść Polaka? Pamiętając jego występy podczas minionego Euro, przede wszystkim kompletna nieumiejętność wykorzystania swoich warunków fizycznych - Milik z kretesem przegrywał niemal wszystkie pojedynki siłowe, brak w bark lub tyłem do bramki z obrońcą na plecach, a dobrze wiemy, jak ważne są te elementy w Serie A. Mam wrażenie, że taktycznie reprezentant Polski również nie domaga. Zobaczymy, na serio jestem ciekawy jak sobie poradzi.

..a tymczasem w Interze, Milanie i Romie dalej zęby w ścianę. Masakra. Dziś pojawiły się informacje, że deal Rossonerich z Chińczykami w ogóle może nie dojść do skutku.
Olek1987w temacie o mercato pisze:Interu nie stać na eksperyment w postaci Gabigola, jak chcą coś zdziałać to muszą kupić pewnego Candreve i zatrzymać Icardiego
Biorąc na poważnie doniesienia medialne, niekoniecznie musi być tak jak piszesz. Ponoć Chińczycy wolą wydawać konkretne środki na młodych i rozwojowych zawodników, nawet jeśli takowa inwestycja miałaby być obłożona dużo większym ryzykiem niż postawienie na bardziej doświadczonych graczy. Właśnie o to ma toczyć się spór pomiędzy Mancinim i zarządem Interu.

Obrazek
Robaku

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 sierpnia 2016, 19:28

Soriano którym notabene kiedyś się interesowaliśmy dołączył do Villareal. Plusem tego jest, że robi się miejsce dla Linettyego w pierwszym składzie.

CzeczenCZN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 sierpnia 2016, 19:51

Według SkySports jest porozumienie z Interu w sprawie Candrevy z jego dotychczasowym klubem Lazio. Kwota ma wynieść 22 mln € plus premie płatne w ciągu czterech lat.

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 sierpnia 2016, 22:48

wagner pisze:
Arbuzini pisze:W ubiegłym sezonie środek pola Napoli tworzyli Hamsik, Jorginho i Allan. Rolę rezerwowych pełnili David Lopez i El Khaddouri. Teraz dodatkowo mają Giaccherinigego i Zielińskiego, wreszcie są to zawodnicy, którzy mają potencjał na pierwszy skład. Te transfery trzeba liczyć na plus. Sam bym się poważnie zastanawiał, czy nie wolałbym Gacka w miejsce Asamoaha. Pewnie tak.
Ok. Tyle, że Zieliński może stać się dopiero zawodnikiem, który weźmie linie pomocy za gębę, a Giacchernini jak sam napisałeś to fajny... rezerwowy.
Trzymam się konsekwentnie tego, że Marchisio i Khedirę liczę jako jednego zawodnika. Szczególnie w tym sezonie. Biorąc pod uwagę, że Napoli ma już skompletowany środek pola to naprawdę spierałbym się kto na chwilę obecną ma lepszych rezerwowych w tej formacji. Wciąż uważam, że brakuje u nas kropki nad i.
wagner pisze:W tej dyskusji chodzi oczywiście o to jak silnych mamy przeciwników w Serie A. Z sezonu na sezon zamiast progresu widzę regresy. Chcieliśmy być "Bayernem" Włoch? Właśnie się nim staliśmy, przydało by się mieć też "Borussię" - aby wszystkim żyło się lepiej.

PS: Z dwojga złego liczyłem na Romę i Spallettiego (który ma łeb na karku), ale u nich posucha w transferach z Dzeko wicemistrzostwa mieć nie będą, a i w LM Realowi nie strzelą.
Panie, szkoda gadać. Nawet jeśli uznamy, że sportowo Serie A się jeszcze jako-tako trzyma to poziom infrastruktury, medialności i ogólnie rzecz biorąc atrakcyjności leci na łeb na szyję. Siła włoskiej piłki zawsze tkwiła w trzech miastach: Mediolanie, Turynie i Rzymie. Obawiam się, że bez przywrócenia dawnego układu liga nie zacznie iść w górę.

Ciro85

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 sierpnia 2016, 08:44

Robaku pisze:Soriano którym notabene kiedyś się interesowaliśmy dołączył do Villareal. Plusem tego jest, że robi się miejsce dla Linettyego w pierwszym składzie.
LInettemu życze jak najlepiej, ale droga do pierwszej 11 jeszcze daleka. Brak znajomości języka na co narzekał Giampaolo i mimo odejscia Fernando czy Soriano dalej spora konkurencja w osobach Cigariniego, Sali, Ivana, Barreto czy Torreiry.

Klorel

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 03 sierpnia 2016, 11:08

Candreva wylądował w Mediolanie ;)

Ponadto:

Corriere dello Sport: Arsenal zaoferuje 35 mln euro + Olivier Giroud za Mauro Icardiego.

http://www.forum.juvepoland.com/viewtopic.php?t=25767

Naklejki, wlepki, plakaty, szablony do malowania, tablice - zapraszam :)
Shadow Marshall

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 sierpnia 2016, 11:54

Robaku pisze:Soriano którym notabene kiedyś się interesowaliśmy dołączył do Villareal. Plusem tego jest, że robi się miejsce dla Linettyego w pierwszym składzie.
Przeszedł do Villareal za jakieś 13,5 mln...a pamięta ktoś ile z nas chcieli zedrzeć? Bo na bank więcej.

Monte Cristo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 sierpnia 2016, 15:07

Arbuzini pisze:
wagner pisze:W tej dyskusji chodzi oczywiście o to jak silnych mamy przeciwników w Serie A. Z sezonu na sezon zamiast progresu widzę regresy. Chcieliśmy być "Bayernem" Włoch? Właśnie się nim staliśmy, przydało by się mieć też "Borussię" - aby wszystkim żyło się lepiej.

PS: Z dwojga złego liczyłem na Romę i Spallettiego (który ma łeb na karku), ale u nich posucha w transferach z Dzeko wicemistrzostwa mieć nie będą, a i w LM Realowi nie strzelą.
Panie, szkoda gadać. Nawet jeśli uznamy, że sportowo Serie A się jeszcze jako-tako trzyma to poziom infrastruktury, medialności i ogólnie rzecz biorąc atrakcyjności leci na łeb na szyję. Siła włoskiej piłki zawsze tkwiła w trzech miastach: Mediolanie, Turynie i Rzymie. Obawiam się, że bez przywrócenia dawnego układu liga nie zacznie iść w górę.
Swiete slowa. Teraz to moim zdaniem blizej nam do obecnego "PSG" Wloch, (lub dawnego Lyonu), niz do Bayernu, bo lejemy wszystkich jak nam sie podoba, liga jest slaba i poprzez braku konktretnej konkurencjii nie rozwijamy sie tak jak np. kluby niemieckie czy hiszpanskie. W niemczech jest np. wspomniana juz Borussia czy Bayer.

Zlatan dwa lata temu po odpadnieciu PSG z Ligi Mistrzow z Barcelona mial fajny wywiad z szwedzka stacja Viasat - gdzie mowil wlasnie o problemie jaki ma PSG, grajac tydzien w tydzien z druzynami o 3 klasy slabsze, trudno jest sie przestawic zeby nagle w srodku tygodnia wygrac z Barcelona.
Akurat my sobie w Europie nawet niezle radzimy, dlatego blizej nam moim zdaniem do dawnego Lyonu niz do dzisiejszego Paryza.

Dlatego tez mam nadzieje ze kluby z Mediolanu i z Rzymu zorganizuja jakos swoje firmy w ciagu najblizszych kilku lat i atrakcyjnosc i konkurencja ligi wzrosnie.

Od ponad 20 lat nie mieszkam w Polsce i z jezykiem mam malo kontaktu, wiec w razie bledu ortograficznego daruj sobie poprawianie mnie.
Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 sierpnia 2016, 16:49

Tyle dobrze, że w Serie A, przynajmniej teoretycznie, nie ma banalnych meczów. Przez 90 minut możesz walić głową w mur, bo przeciwnik postawił autobus i przyjdzie ta chwila rozprężenia, jedyna sytuacja dla przeciwnika i taki Bruno Peres czy inny popierniczacz robiąc sprint przez całe boisko zasadza bramę praktycznie nie do odrobienia. Ta sytuacja jest akurat trochę zmyślona, ale tak to wygląda we Włoszech.

Czytałem kiedyś artykuł, że Agnelliemu mocno nie podoba się to co się dzieje z Serie A. Owszem, brak rozwoju ligi pozwolił nam na łatwiejsze jej zdominowanie, ale pozycja hegemona wkrótce może zacząć odbijać nam się czkawką. Spalletti z odpowiednim składem byłby godnym przeciwnikiem, ale oni w Romie są chyba jakimiś zakupoholikami. Wiele transferów przeprowadzanych jest bez ładu i składu, byleby tylko kogoś pozyskać. Dla mnie totalny kretynizm w klubie, który jakością swoich wychowanków pozostawia resztę stawki daleko w tyle. Powinni inwestować tylko w naprawdę potrzebnych piłkarzy.

Il Fenomeno

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 sierpnia 2016, 18:15

Arbuzini pisze:oni w Romie są chyba jakimiś zakupoholikami. Wiele transferów przeprowadzanych jest bez ładu i składu, byleby tylko kogoś pozyskać.
Sabatini odchodzi za rok z Romy - może to być początek dobrej zmiany, byleby na jego miejsce zawitał jakiś ogarnięty DS.

Tymczasem w Mediolanie:

Obrazek

Dobry ruch. Candreva, Banega, Ansaldi, nie jest źle.

Obrazek
CzeczenCZN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 sierpnia 2016, 19:48

OFICJALNIE: Marco Borriello w Cagliari.

Oj na serio tworzy się tam Juventus B - w tym już 3 naszych zawodników z pierwszego mistrzowskiego sezonu po przerwie ;)

kawek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 sierpnia 2016, 20:02

Co do interu to mercato mają bardzo low cost poza Candreva nikogo nie chciał bym w Juve ( chociaż i on nie powala)
Gdyby nie chińscy znawcy golodupiec Thohir pewnie zamknalby mercato z paroma wydanymi milionami
A przecież on muszą dość sporo nadrobić więc teraz czas na 1-2 większe sprzedaze
Poraża mercato Violi a raczej jego brak na chwilę obecną nie pozyskali ani jednego choćby w pół sensownego zawodnika, bracia DV ponoć szukają inwestora dla klubu jeśli byłaby opcja bardzo chętnie powitalbym u nas Bernardeschiego

rydwadydwa

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 sierpnia 2016, 20:11

Prawdę mówiąc, Inter na papierze ma kompletny, bardzo solidny skład, czego nie można powiedzieć nawet o Romie, czy Napoli. Jeśli zatrzymają Icardiego - a słyszałem, że odrzucili ofertę w wysokości ~70mln od Napoli - to mogą realnie myśleć o powrocie do LM.

ODPOWIEDZ