Serie A (16): JUVENTUS 4-2 Milan

Przedmeczowe przewidywania, gorące pomeczowe dyskusje, wasze oceny gry Juve i poszczególnych zawodników.
Zablokowany
slay_mac

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2008, 12:05

FORZA Juve!!! Szkoda tych kilku strzałów Marchisio - było naprawdę blisko. No i ten strzał DP w słupek... Fantastycznie z wielkim spokojem minął obrońcę i strzelić gola było czystą formalnością... Nasz kapitan na razie pięć bramek - dwie z karnych i trzy z wolnych, z akcji strzelił dwa razy w LM.

Amauri - niesamowita gra głową i skuteczność, rozwalił mnie ruski komentator "Jeden z najlepsy bombardjerów w serie A" - kto wie może będzie królem strzelców jeśli utrzyma formę.

Mimo wszystko szkoda, że Giovinco nie pojawił się na boisku, powinien wreszcie sprawdzić się z przeciwnikiem bardziej wymagającym niż Catania, Bate, czy Lecce.

Na plus linia defensywy, szczególnie Molinaro - myślę, że Lippi niedługo powoła go do kadry.

Niestety kiepsko MM, o ile w I połowie było przyzwoicie, to w drugiej nie potrafił zrobić zbyt wiele kreatywnego.

Sisoko jak zwykle wymiatacz w defensywie, kilka razy fantastycznie wyłuskał piłkę R80, ale jak na niego niezły mecz w ofensywie, świetna akcja po której zgrał to DP, który trafił w słupek.

Naprawdę taki Juventus chce się oglądać.

A ta czapeczka Ancelotiego ;d tekst ruska: "sympaticzna kiapeczka" :) 8)

Gotti

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2008, 12:24

Iaquinta znowu wszedł na 3 minuty, strasznie mi szkoda tego zawodnika, bardzo go lubię i uważam za świetnego gracza. Powinien grać dużo częściej.
Dokładnie. Aż mi się smutno robi jak zazwyczaj na ostatnie kilka minut przed końcem meczu widzę twarz wchodzącego do gry Vincenzo. Na pewno nie jest on gorszy od Amauriego, ale trener decyduje kto gra. Nawet na prawe skrzydło Ranieri mógłby go spróbować wcisnąć zamiast MM. Szkoda mi tego piłkarza, bo jak przychodził do Juve mówił, że to wielki krok w jego karierze itd. , a miał też ofertę z Milanu, w którym na dzień dzisiejszy miał by pewne miejsce w składzie.

EDIT:
W 4-4-2?
Tak myślę. Na pewno gorzej od MM by na skrzydle się nie prezentował.
Ostatnio zmieniony 15 grudnia 2008, 12:49 przez Gotti, łącznie zmieniany 1 raz.

Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2008, 12:46

Gotti pisze:Nawet na prawe skrzydło Ranieri mógłby go spróbować wcisnąć zamiast MM.
W 4-4-2?

Edit:
Gotti pisze: Tak myślę. Na pewno gorzej od MM by na skrzydle się nie prezentował.
Na skrzydło w 4-4-2 Iaquinta niestety się nie nadaje. Jego wejście na prawą stronę musiałoby być powiązane z przegrupowaniem w naszych szykach i przejściem na 4-3-3.

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
slay_mac

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2008, 13:56

Mamy pięciu (licząc Giovinco) świetnych napastników. W przypadku kontuzji jednego z skrzydłowych (obecnie Camor) można by spróbować zagrać 4-3-3 wykorzystując nasz potencjał w ataku. Ranieri przed sezonem obiecywał, że zagramy trójką napastników - na razie nie graliśmy tak ani razu.

mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2008, 15:04

G-E-N-I-A-L-N-E J-U-V-E :!: To,co wczoraj pokazał zespół z Turynu było czymś fenomenalnym i aż dziw bierze,że nie wygraliśmy co najmniej 6-2...Można było zauważyć wszystkie charakterystyczne cechy Juve-zawziętość,nieustępliwość,konsekwencję,determinację i fantastyczną komunikację między zawodnikami...Fenomenalny kolektyw...Cieszyłem się wczoraj jak dziecko widząc tak grającą Starą Damę.Zwycięstwo jest zdecydowanie zasłużone i nie ma co mówić o tym,że Milanowi brakowało Kaki,czy też ich obrona grała fatalnie...U nas też brakowało przecież Buffona,Poulsena,Treze...Mamy zdecydowanie większe problemy z kontuzjami.Juve same sobie zawdzięczało taki,a nie inny wynik.Warto by ocenić każdego z piłkarzy po kolei:
Manninger-tego dnia popełnił w moim przekonaniu zbyt wiele błędów-często piąstkował piłkę przed siebie,po czym ta lądowała pod nogami graczy Milanu...Nieco zawinił przy 2 straconym golu,gdy nie ustawił się zbyt dobrze,choć w tej sytuacji nie można mieć raczej za dużo pretensji,bo w akcji tej było sporo przypadku po zmianie kierunku lotu piłki przez Chielliniego;
Grygera-był pewny w swoich poczynaniach,jednak ogólnie rzecz biorąc nie ma co mówić o jego grze-zwyczajnie był niewidoczny,choć w kilku sytuacjach zaprezentował ciekawą grę w ofensywie-pewny punkt naszej obrony;
Mellberg-sytuacja nieco adekwatna do tej przy okazji gry Grygery-z tego co pamiętam zdarzyła mu się pod koniec jakaś pomyłka przy próbie wybicia piłki,jednak została naprawiona przez partnerów z obrony;
Chiellini-to,co gra ten chłopak jest czymś niebywałym-obecnie chyba najlepiej grający włoski obrońca-zapora nie do przejścia-do tego strzelił ważną,dającą prowadzenie bramkę;
Molinaro-nie poznawałem wczoraj tego gracza...Zagrał fenomenalnie i przy każdym dryblingu Pato zachowywał spokój,z łatwością wybijając mu piłkę,do tego świetnie wyprowadzając kontry...Jeśli będzie grał tak nadal,niewątpliwie znajdzie się w reprezentacji;
Marchionni-podobała mi się jego gra tego dnia-zaprezentował się świetnie,podobnie jak w spotkaniu przeciwko Romie...Grał wczoraj odważnie i przede wszystkim zagrywał piłkę do przodu,czego ostatnio nie można było dostrzec...;
Sissoko-wystąpił na miarę swoich fenomenalnych umiejętności-zapora nie do przejścia-nieustępliwy,co wyjątkowo podobało się publice na Olimpico...Do tego miał udział przy 2 bramce Amauriego.Sam też był blisko strzelenia gola-kiedy to golkiper wykazał się fantastycznym refleksem po jego strzale;
Marchisio-ten chłopak to nasza przyszłość-był jednym z najlepszych piłkarzy na boisku,grał odważnie i mijał przeciwników jak tyczki...W jednej z sytuacji "przeszedł" całą obronę Milanu po czym rykoszet uratował bramkarza ekipy z Mediolanu.W pamięci mam także fantastyczny strzał z powietrza,kiedy to od kolejnej bramki dzieliły nas centymetry;
De Ceglie-FENOMEN-w piękny sposób asystował przy II golu Amauriego i wkręcał przeciwników w murawę...W jednej z sytuacji świetnie minął gracza Milanu,kiedy był ustawiony do niego plecami...CUDO!!Jakby tego było mało-po jego akcji Zambrotta obejrzał II żółtą;
Del Piero-występ na miarę oczekiwań-pewny strzał z karnego,kilka efektywnych zwodów i ogólnie rzecz biorąc sporo pomysłu na grę w ataku-szkoda jedynie sytuacji,kiedy to będąc sam na sam z bramkarzem przeciwnika trafił z kilku metrów w słupek;
Amauri-jego występ wymaga w ogóle komentarza?Piękne bramki,piękne opanowanie futbolówki w każdej sytuacji,znakomite zastawianie się i ściąganie na siebie uwagi kilku graczy drużyny przeciwnej-pewny punkt naszej ekipy.

Gry Nedveda nie komentuję,bo zbyt długo nie pograł z uwagi na jakieś problemy ze zdrowiem...Mam nadzieję,że to niegroźna kontuzja,choć i tak przy świetnie grającym,gotowym na "bieganie" przez 90 minut De Ceglie istnieje możliwość,że straci miejsce w podstawowej jedenastce...Na uwagę zasługuje także sytuacja Iaquinty z ostatnich minut,kiedy powinien zachować się lepiej,będąc sam na sam z polu karnym przeciwnika...Zdecydował się jednak na piekielnie mocny i niestety równie niecelny strzał...Warto wspomnieć także o fakcie,że należał nam się jeszcze jeden karny po zagraniu ręką Seedorfa,kiedy to Holender wykonał jej zdecydowany ruch w kierunku piłki...

Jestem dumny z Juve,bo po raz kolejny przypomnieliśmy o sobie Interowi dając sygnał,że będziemy się liczyć w walce o scudetto do samego końca...Całkiem możliwe,że na półmetku zawodów uciekniemy nieco Milanowi,przed którym ciężkie spotkania z Udinese,Romą i Fiorentiną...

FORZA JUVENTUS-Ti AMO-SEMPRE

pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2008, 15:23

Gotti pisze:Aż mi się smutno robi jak zazwyczaj na ostatnie kilka minut przed końcem meczu widzę twarz wchodzącego do gry Vincenzo. Na pewno nie jest on gorszy od Amauriego...
jest zdecydowanie gorszy od Amauriego.
Jednak za dobry na ławkę w Juve. Aż dziw bierze, że na wiosnę Iaquinta-Trezeguet będzie naszą rezerwową parą napastników.

Iaquinta nie może grać w 4-4-2. Za bardzo cofnięty nie poradziłby sobie z obowiązkami jakie ma Marchionni.

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
Gotti

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2008, 15:26

Po czym to wnioskujesz? Po obecnym sezonie w którym Amauri gra wszystkie mecze a Iaquinta rozegrał kilka spotkań? W zeszłym sezonie Vincenzo mimo, że był rezerwowym pokazał klasę i według mnie nie jest gorszy od Amauriego.
Za bardzo cofnięty nie poradziłby sobie z obowiązkami jakie ma Marchionni.
Marchionni za to świetnie radzi sobie ze swoim obowiązkiem asystowania i nękania przeciwnika częstymi rajdami.... :whistle:

pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2008, 15:39

Gotti pisze:
Po czym to wnioskujesz? Po obecnym sezonie w którym Amauri gra wszystkie mecze a Iaquinta rozegrał kilka spotkań? W zeszłym sezonie Vincenzo mimo, że był rezerwowym pokazał klasę i według mnie nie jest gorszy od Amauriego.
Iaquinta miał mecze, w których miał sie pokazać. Zabłysnał jedynie w meczu z BATE strzelając 2 bramki.

A ile takich meczów miał Amauri? za dużo wymieniać.
średnia goli na mecz, średnia co ile minut strzela bramki też na plus Amauriego. Not mi sie nie chce sprawdzać, ale na pewno byłaby wyższa od Iaquinty.
Ale racja, zawsze lepiej patrzeć na poprzedni sezon ;>
Gotti pisze:
Marchionni za to świetnie radzi sobie ze swoim obowiązkiem asystowania i nękania przeciwnika częstymi rajdami.... :whistle:
[/quote]
To, że prawy pomocnik gra słabo nie oznacza że lepiej od niego zagra każdy zawodnik z innej pozycji.
Marchionni ma zadania defensywne, ciekawe jakby Vincenzo sobie z nimi poradził...

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2008, 15:47

Miś Coccolino pisze:
Gotti pisze:
To, że prawy pomocnik gra słabo nie oznacza że lepiej od niego zagra każdy zawodnik z innej pozycji.
Marchionni ma zadania defensywne, ciekawe jakby Vincenzo sobie z nimi poradził...
Dokładnie. Najlepszy przykład to wczorajszy mecz. Wszyscy widzieli tylko jak MM jest mniej produktywny w ofensywie niz De Ceglie. A nikt nie chce przyznac (no prawie nikt) ile MM robił w defensywie. Asekurował Grygere, albo sam probował zatrzymywac Ronaldinho. Cofał się az pod linie rzutu rożnego.
Ostatnio zmieniony 15 grudnia 2008, 15:48 przez stahoo, łącznie zmieniany 1 raz.

Gotti

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2008, 15:48

Marchionni ma zadania defensywne
W taktyce 4-4-2 skrzydłowy ma zadania zdecydowanie ofensywne, a MM wywiązuję się z nich słabo.
Iaquinta miał mecze, w których miał sie pokazać. Zabłysnał jedynie w meczu z BATE strzelając 2 bramki.
Jeśli Iaquinta miałby tyle szans na grę co Amauri to strzelił by podobną liczbę bramek. Bardzo duże znaczenie ma psychika. Amauri ma pewne miejsce w składzie i może grać na luzie z myślą, że nawet jak zagra piach to i tak jest zawodnikiem pierwszej 11, a Iaquinta z góry skazany jest na ławkę i gra mu się bardzo ciężko nawet jeśli dostanie szanse gry od pierwszej minuty, co zdarza się niezwykle rzadko.
Oczywiście nie jestem przeciwnikiem Amauriego, ale bardzo lubię Iaquinte i nie mogę patrzeć jak taki piłkarz marnuję się na ławce.

stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2008, 15:49

Gotti pisze:
W taktyce 4-4-2 skrzydłowy ma zadania zdecydowanie ofensywne, a MM wywiązuję się z nich słabo.
Bzdura. Gdyby prawy pomocnik miał tylko zadania ofensywne, Ronaldinho by wchodził w nas jak w masło. Grygera sam by go nie zatrzymał.

dawid1897

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2008, 15:54

Fakt jest faktem, że marnuje nam się na ławie wielki talent jakim jest Iaquinta, czuję że na następny sezon będzie chciał przejść do innego klubu, nie każdy piłkarz jest jak Tiago. Ranieri w tym sezonie dużo pograć mu nie daje. Szkoda

Gotti

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2008, 15:57

stahoo pisze:
Gotti pisze:
Bzdura. Gdyby prawy pomocnik miał tylko zadania ofensywne, Ronaldinho by wchodził w nas jak w masło. Grygera sam by go nie zatrzymał.
Sam jesteś bzdura. Skrzydłowi w taktyce 4-4-2 mają zadania zdecydowanie ofensywne, a to, że się cofają i wspierają bocznych obrońców to inna bajka.
Gdyby prawy pomocnik miał tylko zadania ofensywne
Gdzie ja sugerowałem, że skrzydłowy ma zadania tylko ofensywne?
Ostatnio zmieniony 15 grudnia 2008, 15:58 przez Gotti, łącznie zmieniany 1 raz.

krop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2008, 15:58

A ja czuje ze Molinaro powinien wziac korepetycje od De Ceglie z dosrodkowan... no i martwi mnie ze za czesto nie pogrywa Iaquinta :/ mogl tez wpuscic na chwilke Sebe. Czuje tez ze sprzedadza Treze, w tej druzynie nie ma miejsca dla tylu znakomitych napadziorow...

Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2008, 16:10

Gotti pisze:
To solidny zmiennik - skarb na ławce. Ale od Amauriego w obecnej formie nie są gorsi tylko Ruud, Trez i Drogba w swojej najwyższej dyspozycji.

Iaq na skrzydło w 4-4-2 się nie nadaje.

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
Zablokowany