Quiz historyczno-geograficzno-piłkarski.
- Piotrekk
- Juventino
Jutro popołudniu juz dawno mineło więc może zadam zagadke...
1. Podaj przyczyne która doprowadziła do uzależnienia na 400 lat państwa z którego klub zagadka pochodzi. Od jakiego państwa zostało ono uzależnione?
2. Herb owalny,3 kolorowy. Co się na nim znajduje?
3. Piłkarz ten grał w 7 klubach(wliczając obecny),rozpoczynał kariere w klubie zagadce,jego ojciec i matka są różnego pochodzenia. Kto to?
4. Jest to renesansowe miasto zbudowane na planie kwadratu,które nie zawsze nazywało się tak jak teraz. Jakie imie nosiło to miasto na przełomie XIX/XX wieku?
5. Trener tego klubu zadebiutował w kadrze w 1987r. Jak sie nazywa ten trener i przeciwko komu miał swój debiut w reprezentacji?
Supersonic napisał
Dodam tylko że przyczyną uzależnienia Norwegii od Danii była dżuma która nawiedziła Oslo.
5. Kjetil Rekdal,debiut z reprezentacją Italii.
1. Podaj przyczyne która doprowadziła do uzależnienia na 400 lat państwa z którego klub zagadka pochodzi. Od jakiego państwa zostało ono uzależnione?
3. Piłkarz ten grał w 7 klubach(wliczając obecny),rozpoczynał kariere w klubie zagadce,jego ojciec i matka są różnego pochodzenia. Kto to?
4. Jest to renesansowe miasto zbudowane na planie kwadratu,które nie zawsze nazywało się tak jak teraz. Jakie imie nosiło to miasto na przełomie XIX/XX wieku?
5. Trener tego klubu zadebiutował w kadrze w 1987r. Jak sie nazywa ten trener i przeciwko komu miał swój debiut w reprezentacji?
Supersonic napisał
VALERENGA OSLO
1. Danii
2. Napisy: STIFTET, V.I.F. , oraz 29-7-13
3. John "carewicz" Carew
4. Christiania (Kristiania)
5. Peter Myhre - przeciwko Belgii?

Dodam tylko że przyczyną uzależnienia Norwegii od Danii była dżuma która nawiedziła Oslo.
5. Kjetil Rekdal,debiut z reprezentacją Italii.
Ostatnio zmieniony 08 lutego 2007, 00:12 przez Piotrekk, łącznie zmieniany 1 raz.
Juve fan
- Supersonic
- Juventino
VALERENGA OSLOPiotrekk pisze:Jutro popołudniu juz dawno mineło więc może zadam zagadke...
1. Danii
2. Napisy: STIFTET, V.I.F. , oraz 29-7-13
3. John "carewicz" Carew
4. Christiania (Kristiania)
5. Peter Myhre - przeciwko Belgii?
1. Malutkie miasteczko leży w pobliżu jednego z największych w tym kraju. To niesamowite, że niedawno klub zagadka był wyżej notowany niż ten z większego miasta. Kto jest większym bratem?
2. W tonacji czerwono- żółtej. Na szczycie korona w środku trzy litery. Jakie?
3. Ma wyjątkowo długie włosy i przed tym sezonem opuścił klub zagadkę. W poprzedniej edycji europejskich pucharów miał bardzo przykrą sytuację. O co chodziło?
4. W latach 2001-2003 grał tu pewien argentyński napastnik, który "wsławił się" nieprawdopodobnym wyczynem w czasie Copa America. Podaj jego nazwisko oraz powiedz co zrobił?
5. Niedawno kibice chcieli odkupić coś od wojska i dumnie postawić to przed stadionem, niestety ten zabawny pomysł nie wypalił. Co to miało być i jak nazywa się stadion?
ps. Piotrekk

- gregor_g4
- Juventino
Villareal CFSupersonic pisze: 1. Malutkie miasteczko leży w pobliżu jednego z największych w tym kraju. To niesamowite, że niedawno klub zagadka był wyżej notowany niż ten z większego miasta. Kto jest większym bratem?
2. W tonacji czerwono- żółtej. Na szczycie korona w środku trzy litery. Jakie?
3. Ma wyjątkowo długie włosy i przed tym sezonem opuścił klub zagadkę. W poprzedniej edycji europejskich pucharów miał bardzo przykrą sytuację. O co chodziło?
4. W latach 2001-2003 grał tu pewien argentyński napastnik, który "wsławił się" nieprawdopodobnym wyczynem w czasie Copa America. Podaj jego nazwisko oraz powiedz co zrobił?
5. Niedawno kibice chcieli odkupić coś od wojska i dumnie postawić to przed stadionem, niestety ten zabawny pomysł nie wypalił. Co to miało być i jak nazywa się stadion?
1. Valencia
2. Cf
3.
4. Martin Palermo nie strzelił 3 karnych w jednym meczu.
5.
Jeśli dobrze, to niech ktoś zada za mnie, gdyż do piątkowego wieczoru nie będę mieć raczej czasu by coś wymyślić. No chyba, że chcecie czekać

- Supersonic
- Juventino

3. Sorin - stracił przytomność gdy oberwał łokciem od powszechnie uwielbianego Materazziego

5. Trafiłeś
Ostatnio zmieniony 08 lutego 2007, 12:01 przez Supersonic, łącznie zmieniany 1 raz.
- białas
- Juventino
Villareal CFSupersonic pisze:hehe no nie mogę jednak zaliczyć![]()
Zwłaszcza, że i tak nie masz czasu na zagadkę -damy szansę komu innemu.
Jak ktoś odpowie to post do skasowania.
1. Valencia
2. CVF - V można interpretować jako symbol herbu, ale to jest litera. chyba.
3. domyślam się, że chodzi o Juana Pablo Sorina, ale nie kojarzę tamtej sytuacji.
4. Martin Palermo nie wykorzystał 3 karnych w meczy z Kolumbią, "dzięki" czemu Argentyna przegrała 0:3
5. strzelam, że łódź podwodną, zapewne żółtą (przydomek Villarreal)
EDIT:
haha nawet skopiowałem nazwę stadionu, a zapomniałem wkleić5. Trafiłeś Smile jeszcze nazwa stadionu - El Madrigal

zagadka:
1. miasto te jest europejską stolicą. od którego roku?
2. w herbie znajduje się coś na kształt 2 obręczy połączonych ze sobą. w ich wspólnej części znajduje się litera. jaka?
3. przez pewien okres grał tam jeden z najwyższych piłkarzy na świecie. ile ma wzrostu?
4. klub zagadka raz wygrał Puchar UEFA. w którym roku?
5. przydomek klubu, to nazwa kwiatka. jakiego?
zgadza się. zadajesz.F.C.JT pisze:RSC Anderlecht
Ostatnio zmieniony 08 lutego 2007, 15:58 przez białas, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jarson
- Juventino
RSC Anderlechtbiałas pisze: zagadka:
1. miasto te jest europejską stolicą. od którego roku?
2. w herbie znajduje się coś na kształt 2 obręczy połączonych ze sobą. w ich wspólnej części znajduje się litera. jaka?
3. przez pewien okres grał tam jeden z najwyższych piłkarzy na świecie. ile ma wzrostu?
4. klub zagadka raz wygrał Puchar UEFA. w którym roku?
5. przydomek klubu, to nazwa kwiatka. jakiego?
1. 1830
2. C
3. 202cm
4. 1983
5. Fiołki?
P.S. Z tego co wiem to Anderlecht to odrebne miasto pod samą Brukselą więc nazywanie klubu RSC Anderlecht Bruksela jest podobno błędem.
Jesli zgadłem i nie zadam szybko kolejnej zagadki to proszę żeby ktoś mnie zastapił.
Tak więc moja zagadka:
1. Miasto to, a zarazem gmina w południowo-zachodniej części kraju europejskiego jest głównym ośrodkiem gospodarczym, a także kulturowo-naukowym tego kraju. Nad jaką leży rzeką?
2. Herb jest to tarcza koloru granatowego z białymi motywami. Widnieje na nim pewna liczba. Co ona oznacza?
3. W klubie zagadce grał piłkarz, który zdobył w swojej karierze największe trofea w piłce nożnej. Dopuścił się również w pewnym meczu incydentu, który odbił się szerokim echem w świecie. O kim i o jakim incydencie mowa?
4. Klub ten zdobył 5 razy mistrzostwo swojego kraju i 3 razy puchar. W rozgrywkach międzynarodowych największy sukces klubu zagadki to finał pucharu UEFA. W którym roku i z kim przegrali w tym finale?
5. Przydomek i nazwa klubu zagadki związane są z rewolucją w kraju z którego pochodzi. Dlaczego?
- Czwartek
- Evertonista
Girondins de Bordeaux
1) Garonna
2) 1881 - data założenia klubu
3) Zinedine Zidane'a i jego słynny cios z byka w Materazziego :]
4) 1996 - przegrali z Bayernem Monachium
5) Żyrondyści to nazwa jednego ze stronnictw w czasie Wielkiej Rewolucji Francuskiej, ale nie wiem czemu akurat klub wziął nazwę od nich?
Jako że jestem pewien na 99%, a później nie będzie mnie przy komputerze, to teraz zadam zagadkę.
1) Jest to miasto portowe, znajduje się w nim ogromne oceanarium i jeden z największych uniwersytetów w tym państwie, i wogóle ma duże znaczenie kulturalne - m.in. było początkiem wielu znakomitych wypraw i podróży.
Wymień przynajmniej jedną postać która rozpoczęła swoją wyprawę w tym mieście.
2) Herb jest w kształcie tarczy, są na nim paski na białym tle, a na pierwszym planie jest czarny kształt.
Co ten kształt przedstawia?
3) Najbardziej znani piłkarze tego klubu to między innymi X, Y i Z. Wszyscy byli napastnikami i już nie grają w tym klubie. X grał w latach '60, a ponad 30 lat później w tym klubie grał jego syn. Y i Z grali razem w latach '80 i '90, stworzyli świetny duet (przydomek "The Goal Twins") co zaowocowało 1 mistrzostwem, 4 pucharami kraju i 1 pucharem europejskim. Jeden z nich jest teraz trenerem, drugi komentatorem sportowym.
Podaj imię i nazwisko piłkarzy X, Y i Z.
4) Klub powstał w wyniku połączenia dwóch klubów, stąd też wzięła się nazwa.
W którym to było roku i jakie kluby się połączyły?
5) Derby z udziałem tego klubu i lokalnego rywala noszą nazwę "Derby Latarni".
Kto wygrał więcej spotkań w historii tych derbów?
1) Garonna
2) 1881 - data założenia klubu
3) Zinedine Zidane'a i jego słynny cios z byka w Materazziego :]
4) 1996 - przegrali z Bayernem Monachium
5) Żyrondyści to nazwa jednego ze stronnictw w czasie Wielkiej Rewolucji Francuskiej, ale nie wiem czemu akurat klub wziął nazwę od nich?
Jako że jestem pewien na 99%, a później nie będzie mnie przy komputerze, to teraz zadam zagadkę.
1) Jest to miasto portowe, znajduje się w nim ogromne oceanarium i jeden z największych uniwersytetów w tym państwie, i wogóle ma duże znaczenie kulturalne - m.in. było początkiem wielu znakomitych wypraw i podróży.
2) Herb jest w kształcie tarczy, są na nim paski na białym tle, a na pierwszym planie jest czarny kształt.
3) Najbardziej znani piłkarze tego klubu to między innymi X, Y i Z. Wszyscy byli napastnikami i już nie grają w tym klubie. X grał w latach '60, a ponad 30 lat później w tym klubie grał jego syn. Y i Z grali razem w latach '80 i '90, stworzyli świetny duet (przydomek "The Goal Twins") co zaowocowało 1 mistrzostwem, 4 pucharami kraju i 1 pucharem europejskim. Jeden z nich jest teraz trenerem, drugi komentatorem sportowym.

26 MAJA 1993 - COUPE D'EUROPE
NOUS SOMMES LES MARSEILLAIS!!!
- białas
- Juventino
Sampdoria GenuaCzwartek pisze:1) Jest to miasto portowe, znajduje się w nim ogromne oceanarium i jeden z największych uniwersytetów w tym państwie, i wogóle ma duże znaczenie kulturalne - m.in. było początkiem wielu znakomitych wypraw i podróży.
1. EDIT: teraz już nie strzał - Krzysztof Kolumb - potwierdzone na www.wikipedia.pl
2. mi to przypomina głowę zwróconą w lewą stronę z bardzo rozczochranymi włosami i fajką

3. X - EDIT: strzały Vujadin Boškov lub Maryan Wisnieski, Y - Roberto Mancini - trener Interu, Z - Gianluca Vialli - obecnie komentator
4. Sampierdanese i Andrea Doria (Sampierdanese + Andrea Doria = Sampdoria. EDIT: zapomniałem o dacie - 1946
5. więcej wygranych ma Sampdoria. derby z Genoą
no to walczymy dalejCzwartek pisze:No, wahałem się czy uznać odpowiedź ale jednak postanowiłem być okrutny. Jedyna odpowiedź w pełni zaliczona to numer 5, co do reszty mam wątpliwości...
Ostatnio zmieniony 08 lutego 2007, 21:43 przez białas, łącznie zmieniany 5 razy.
- Czwartek
- Evertonista
No, wahałem się czy uznać odpowiedź ale jednak postanowiłem być okrutny
. Jedyna odpowiedź w pełni zaliczona to numer 5, co do reszty mam wątpliwości...
EDIT: Teraz jest już OK :].
1) Może też być chociażby Garibaldi i jego "wyprawa tysiąca czerwonych koszul".
2) Jest to postać z fajką, a dokładnie chodzi tu o typowego rybaka z Genui, charakterystycznego dla tego miasta.
3) X - Roberto "Bob" Vieri
4) A tu chodziło mi o datę :]
W każdym razie 3 odpowiedzi są dobre, więc czekamy na następną zagadkę!

EDIT: Teraz jest już OK :].
1) Może też być chociażby Garibaldi i jego "wyprawa tysiąca czerwonych koszul".
2) Jest to postać z fajką, a dokładnie chodzi tu o typowego rybaka z Genui, charakterystycznego dla tego miasta.
3) X - Roberto "Bob" Vieri
4) A tu chodziło mi o datę :]
W każdym razie 3 odpowiedzi są dobre, więc czekamy na następną zagadkę!

- białas
- Juventino
no to taka oto zagadka:
1. w pewne świeto w roku 1755 miasto nawiedziło trzęsienie ziemi. jakie to święto i kiedy jest obchodzone?
2. 3 kolory w herbie. na górze 3 litery, poniżej nazwa klubu, na dole kraj z którego pochodzi klub. jaki to kraj?
3. przez krótki okres czasu w klubie grał bramkarz, którego matka jest Polką. przeciwko komu zdobył bramkę grając w meczu towarzyskim swojego kraju?
4. w 2 lata po założeniu klubu zmieniono nazwę klubu z X na Y. jaka była nazwa Y?
5. klub raz doszedł do finału Pucharu UEFA. jak klub z tego samego kraju rok wcześniej wygrał LM?
EDIT:
3. bramkarzem tym jest Peter Schmeichel, a chodziło o mecz z Belgią.
1. w pewne świeto w roku 1755 miasto nawiedziło trzęsienie ziemi. jakie to święto i kiedy jest obchodzone?
2. 3 kolory w herbie. na górze 3 litery, poniżej nazwa klubu, na dole kraj z którego pochodzi klub. jaki to kraj?
3. przez krótki okres czasu w klubie grał bramkarz, którego matka jest Polką. przeciwko komu zdobył bramkę grając w meczu towarzyskim swojego kraju?
4. w 2 lata po założeniu klubu zmieniono nazwę klubu z X na Y. jaka była nazwa Y?
5. klub raz doszedł do finału Pucharu UEFA. jak klub z tego samego kraju rok wcześniej wygrał LM?
EDIT:
zgadza się. zadajesz.Elmo pisze:Sporting Lizbona
3. bramkarzem tym jest Peter Schmeichel, a chodziło o mecz z Belgią.
Ostatnio zmieniony 09 lutego 2007, 23:26 przez białas, łącznie zmieniany 1 raz.
- MeHoweck
- Qualità Juventino
Sporting Lizbonabiałas pisze:no to taka oto zagadka:
1. 1 listopada, święto Wszystkich Świętych
2. Portugalia
4. Campo Grande Sporting Club
5. FC Porto
Ode mnie takie proste pytanka.
1. Co roku w mieście tym urządza się festiwal "pokarmu Bogów". Jak nazywa się ten festiwal i kiedy trwa?
2. Na podstawie herbu można by nazwać klub "Królewskim". Dość mocno związany jest z barwami klubowymi. Jakie są dwa podstawowe kolory w tym herbie?
3. Znany z brutalnej gry, wystąpił na 3 Mundialach. W którym roku odniósł największy sukces z reprezentacją?
4. Nazwa miasta pochodzi od celtyckiego słowa oznaczającego góry. Jakie to słowo?
5. W połowie lat 80. XX. wieku doszło do tragedii podczas meczu tego klubu. Kilka lat później ich ówczesny rywal, ponownie doświadczył tragedii. Podczas jakiego meczu miało miejsce drugie smutne wydarzenie?
Bardzo dobrzeChmura pisze:JUVENTUS TURYN
1. festiwal "CioccolaTo" zaczyna się na początku lutego
2. Biały i Czarny
3. Gaetano Scirea - złoto w Hiszapnii '82
4. Tau
5. Liverpool FC - Nottingham Forest
Jak dobrze to zagadke zadam jutro kolo południa :]

3. Chodziło mi o Jurgena Kohlera, który nazywany był "żelazną nóżką" z racji swojej ostrej gry. Grał na Mundialach w latach: '90, '94, '98. W roku '90 Niemcy wywalczyli MŚ!

Ostatnio zmieniony 10 lutego 2007, 08:06 przez MeHoweck, łącznie zmieniany 1 raz.
- Chmura
- Juventino
JUVENTUS TURYN 
1. festiwal "CioccolaTo" zaczyna sie na poczatku lutego
2. Biały i Czarny
4. Tau
EDIT:Sorry nie mam czasu zadać zagdake, wiec kto pierwszy ten lepszy
.

1. festiwal "CioccolaTo" zaczyna sie na poczatku lutego
2. Biały i Czarny

4. Tau
EDIT:Sorry nie mam czasu zadać zagdake, wiec kto pierwszy ten lepszy

Juve Rulezzzzzzzzzzzzzz!!!!!!!!!!!
East Side Is The Best !!!
East Side Is The Best !!!
- Supersonic
- Juventino
1. Ze względu na bardzo ważną pozycję w niektórych dziedzinach - miasto to ma wiele potocznych nazw: Jedna pochodzi od dzielnicy NY, druga zaś to mix: 1człon - od instytucji ( z tego to miasto słynie), drugi od nazwy miasta. Podaj te dwie potoczne nazwy.
2. W tym herbie oprócz białego tła - wszystko jest w kolorze czerwonym. Widać także koronę nad głową pewnego zwierzęcia - jakiego?
3. W trakcie Wiosny Ludów tutaj miało miejsce ważne wydarzenie, któego efekty nie zostały wprowadzone w życie. O jakie wydarzenie chodzi? Podaj dwa nazwiska osób związanych z tym wydarzeniem.
4. Grał tutaj syn najwybitniejszego piłkarza w historii swojego kontynentu. Grał tu również ojciec, którego syn obecnie jest najlepszym piłkarzem swojego kraju. Podaj personalia ojców i synów
5. Obecnie, klub przeżywa jeden z gorszych okresów w swojej historii, ciągle walczy o uniknięcie degradacji, jednak nie zawsze się to udaje. Kiedy ostatni raz grał w drugiej lidze? Podaj nazwy 3 innych zasłużonych w historii europejskiego futbolu klubów, które grają obecnie w 2 lidze.
Powodzenia!
ps. zagadka z Juve świetna
ps.2 Uaktualniłem spis klubów. Proszę patrzcie czy danego klubu już nie było bo ostatnio znów się jeden powtórzył
2. W tym herbie oprócz białego tła - wszystko jest w kolorze czerwonym. Widać także koronę nad głową pewnego zwierzęcia - jakiego?
3. W trakcie Wiosny Ludów tutaj miało miejsce ważne wydarzenie, któego efekty nie zostały wprowadzone w życie. O jakie wydarzenie chodzi? Podaj dwa nazwiska osób związanych z tym wydarzeniem.
4. Grał tutaj syn najwybitniejszego piłkarza w historii swojego kontynentu. Grał tu również ojciec, którego syn obecnie jest najlepszym piłkarzem swojego kraju. Podaj personalia ojców i synów
5. Obecnie, klub przeżywa jeden z gorszych okresów w swojej historii, ciągle walczy o uniknięcie degradacji, jednak nie zawsze się to udaje. Kiedy ostatni raz grał w drugiej lidze? Podaj nazwy 3 innych zasłużonych w historii europejskiego futbolu klubów, które grają obecnie w 2 lidze.
Powodzenia!
ps. zagadka z Juve świetna

ps.2 Uaktualniłem spis klubów. Proszę patrzcie czy danego klubu już nie było bo ostatnio znów się jeden powtórzył
- Czwartek
- Evertonista
Wow, no to było trudne... Ale jednak bardziej pomogła mi znajomość historii, a nie Internet
.
EINTRACHT FRANKFURT
1) Bankfurt i Mainhattan (bo to podobno jedno z najbogatszych miast Europy)
2) Orzeł (ale brzydszy od naszego rodzimego polskiego :])
3) We Frankfurcie obradował parlament frankfurcki (od V 1848) który obradował nad przyszłymi losami Związku Niemieckiego. Postacie to chociażby Fryderyk Wilhelm IV (któremu chciano powierzyć niemiecką koronę) czy Jacob Ludwig Theodor Reh (marszałek parlamentu).
4) Pierwsza postać to Cha Du-Ri, koreański napastnik, syn Cha Bum-Kuna, uważanego za najlepszego azjatyckiego piłkarza wszechczasów. Druga postać to Włodzimierz Smolarek, syn Ebiego pogromcy Portugalii (chociaż akurat bym się spierał czy jest najlepszym polskim piłkarzem :]).
5) No to te wielkie kluby mające problemy to na przykład Ferencvaros Budapeszt, najbardziej utytułowany klub polski Ruch Chorzów czy 6-krotny mistrz Francji Stade Reims.
Bardzo fajna zagadka, gratuluję! Moja będzie jutro popołudniu. Dobranoc!

EINTRACHT FRANKFURT
1) Bankfurt i Mainhattan (bo to podobno jedno z najbogatszych miast Europy)
2) Orzeł (ale brzydszy od naszego rodzimego polskiego :])
3) We Frankfurcie obradował parlament frankfurcki (od V 1848) który obradował nad przyszłymi losami Związku Niemieckiego. Postacie to chociażby Fryderyk Wilhelm IV (któremu chciano powierzyć niemiecką koronę) czy Jacob Ludwig Theodor Reh (marszałek parlamentu).
4) Pierwsza postać to Cha Du-Ri, koreański napastnik, syn Cha Bum-Kuna, uważanego za najlepszego azjatyckiego piłkarza wszechczasów. Druga postać to Włodzimierz Smolarek, syn Ebiego pogromcy Portugalii (chociaż akurat bym się spierał czy jest najlepszym polskim piłkarzem :]).
5) No to te wielkie kluby mające problemy to na przykład Ferencvaros Budapeszt, najbardziej utytułowany klub polski Ruch Chorzów czy 6-krotny mistrz Francji Stade Reims.
Bardzo fajna zagadka, gratuluję! Moja będzie jutro popołudniu. Dobranoc!