Mercato (zima 2011/12)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2011, 14:11

wloski pisze: Co za bzdury. Statystyki to także nie wszystko, bo jak zostało napisane brał udział w praktycznie każdej akcji bramkowej, każda piłka w ataku praktycznie przechodzi przez niego. Wystarczyło, że nie ma go w meczu z Romą i z przodu była totalna lipa. Ten gość nie jest może super strzelcem i asystentem, ale jest potrzebny w tej układance. Dopóki w ataku nie będziemy mieli drugiego Trezegueta i obok niego drugiego Del Piero, który wesprze, poda zagra coś to będziemy musieli być zdani na Mirko.
Wybacz, ale jak dla mnie Vucinić jest napastnikiem wybrakowanym. Jeden niby się kręci pod tą bramką, niby miewa dobre podania, ale powiedziałbym że odgrywa tam rolę taką, jak w Milanie Seedorf który jest pomocnikiem, w dodatku bardzo wiekowym. Holender ma nawet jedną bramkę więcej w lidze. Gdyby Vucinić grał w środku pola, wykonywał zadania pomocnika tamże, a jeżeli chodzi o grę z przodu robił to, co robi (tzn. dogrywał piłki na skrzydła, raz na jakiś czas zaliczyła gola albo asystę) to byłbym zadowolony. Ale Vucinić jest napastnikiem. Napastnik ma strzelać gole !! Gdyby jeszcze Vucinić pełnił taką rolę, jak Lavezzi w Napoli (jedynie trzy bramki w tym sezonie), to też można by mu to wybaczyć. Ale nie, on sterczy pod polu karnym, przebiec pięciu metrów mu się specjalnie nie chce, ma wyszkolenie techniczne i przegląd pola, ale swoją grą irytuje. Taki Zlatan w Milanie też specjalnie nie gryzie trawy, ale jego akurat bronią liczby - gole i asysty. Ja osobiście jestem Czarnogórcem trochę rozczarowany - doceniam jego błyskotliwość, ale naprawdę ciężko mi uznać za strzał w dziesiątkę transfer napastnika, który do tej pory strzelił dwa gole.
Napisałem że jest wybrakowany, bo nie ma ciągu na bramkę - takiego jak ma chociażby Matri. Oba gole które strzelił mógłby zdobyć równie dobrze obrońca - chociażby Chiellini czy Lichtsteiner. Nie były to gole do których potrzebny byłby ten instynkt strzelca, szósty zmysł do strzelania goli, który moim zdaniem powinien mieć każdy klasowy napastnik. U Vucinicia jeszcze czegoś takiego nie zauważyłem.
@Maras@ pisze: Ale dał jeszcze 4 asysty ;) :P
Czyli sześć punktów w klasyfikacji kanadyjskiej w dwunastu meczach, grając w pierwszym składzie drugiej najbardziej bramkostrzelnej drużyny w lidze (25 goli). Uważasz że to powód do dumy dla napastnika za 15 milionów?
@Maras@ pisze:Może strzałem w 10 nie jest, ale jak było widać w meczu z Romą, bez niego ciężko nam w ataku ;)
Były też takie mecze, w których z nim w ataku było nam równie ciężko.
Ostatnio zmieniony 17 grudnia 2011, 14:20 przez zahor, łącznie zmieniany 2 razy.

@Maras@

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2011, 14:16

zahor pisze:
wloski pisze: Co za bzdury. Statystyki to także nie wszystko, bo jak zostało napisane brał udział w praktycznie każdej akcji bramkowej, każda piłka w ataku praktycznie przechodzi przez niego. Wystarczyło, że nie ma go w meczu z Romą i z przodu była totalna lipa. Ten gość nie jest może super strzelcem i asystentem, ale jest potrzebny w tej układance. Dopóki w ataku nie będziemy mieli drugiego Trezegueta i obok niego drugiego Del Piero, który wesprze, poda zagra coś to będziemy musieli być zdani na Mirko.
Wybacz, ale jak dla mnie Vucinić jest napastnikiem wybrakowanym. Jeden niby się kręci pod tą bramką, niby miewa dobre podania, ale powiedziałbym że odgrywa tam rolę taką, jak w Milanie Seedorf który jest pomocnikiem, w dodatku bardzo wiekowym. Holender ma nawet jedną bramkę więcej w lidze. Gdyby Vucinić grał w środku pola, wykonywał zadania pomocnika tamże, a jeżeli chodzi o grę z przodu robił to, co robi (tzn. dogrywał piłki na skrzydła, raz na jakiś czas zaliczyła gola albo asystę) to byłbym zadowolony. Ale Vucinić jest napastnikiem. Napastnik ma strzelać gole !! Gdyby jeszcze Vucinić pełnił taką rolę, jak Lavezzi w Napoli (jedynie trzy bramki w tym sezonie), to też można by mu to wybaczyć. Ale nie, on sterczy pod polu karnym, przebiec pięciu metrów mu się specjalnie nie chce, ma wyszkolenie techniczne i przegląd pola, ale swoją grą irytuje. Taki Zlatan w Milanie też specjalnie nie gryzie trawy, ale jego akurat bronią liczby - gole i asysty. Ja osobiście jestem Czarnogórcem trochę rozczarowany - doceniam jego błyskotliwość, ale naprawdę ciężko mi uznać za strzał w dziesiątkę transfer napastnika, który do tej pory strzelił dwa gole.
Ale dał jeszcze 4 asysty ;) :P Może strzałem w 10 nie jest, ale jak było widać w meczu z Romą, bez niego ciężko nam w ataku ;)
Ostatnio zmieniony 17 grudnia 2011, 14:17 przez @Maras@, łącznie zmieniany 1 raz.

ObrazekObrazekObrazek
pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2011, 14:17

deszczowy pisze:
@Maras@ pisze:Jeśli już wydawać te 25 baniek to wolałbym Torresa (bo ponoć jest do wyciągnięcia za tę kwotę
Torresa z tym, co pokazuje w Chelsea? Wypchaj się panem Zambrottą!
:smile: Torresa ewentualnie można by spróbować wypożyczyć, jednak wątpię, żeby było to wykonalne. Kupno gościa, który od dłuższego okresu jest w fatalnej formie za 20 patoli to byłby ciężki grzech. Zresztą nie wiadomo jaka jest sytuacja, raz mówią, że jest na sprzedaż, by dzień później przeczytać, że to nieprawda
stahoo pisze:Na środku Caceres gdzieś grał z powodzeniem? Bo pamiętam jak zawalił z Bayernem chyba 2 bramki... Dla mnie transfer Caceresa byłby jak najbardziej ok, ale ze względu na to, że Lichtstainer miałby normalnego zmiennika, a dodatkowo można by wywalić kogoś z dwójki Grosso/Kuczer.
Dokładnie, mądre słowa Stasiu :) Caceres na środku nigdy wybitnie nie grał, co więcej, babole na tej pozycji nie były mu obce. Natomiast na boku obrony dawał i daje rade. Jakby był zmiennikiem Rysia... ach, cud, miód, malina

Obrazek
Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2011, 15:49

Caceres potrafi grać w całej linii obrony, ale najlepiej wychodzi mu gra na bokach. Dla mnie byłby to BARDZO przydatny transfer.

Gigi niezbyt zachwycony plotkami o Tevezie
http://www.solojuve.com/komentarze_pras ... teveza.php

Wraca temat Damiao?
http://www.solojuve.com/transfery/juve_ ... damiao.php

wagner

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2011, 19:06

Tak sobie obserwuje temat napastnika i ewentualne nazwiska jakie padają. Ja bym do tego worka nazwisk podał jeszcze jednego zawodnika: Klaasa-Jana Huntelaara. Zdaje sobie sprawę że nie którzy zaraz będą stukać się w głowę, ale w moim mniemaniu ten zawodnik na dobrą sprawę ani w Realu (gdzie spędził pół roku strzelając 8 bramek) i Milanie (gdzie spędził sezon i strzelił 7 bramek) szansy nie dostał. W Schalke obecnie w lidze ma 14 goli, tyle ile w poprzednim całym sezonie (we wszystkich rozgrywkach rok temu miał strzelonych 25 bramek). Myślę że pasował by on do koncepcji Conte, z Matrim mógłby walczyć o miejsce w składzie. Niemcy dali za niego 12mil, myślę że obecnie wart jest coś koło 18. Taka moja propozycja :wink: o :)

SKAr7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2011, 19:31

Właśnie wpadłem na genialny(a przynajmniej tak mi się wydaje :P) pomysł. Co jakby spróbować z Giaccherinim na lewej obronie? Przecież ten chłopak w defensywie ma wszystko poukładane co najmniej na poziomie Sorensena, a jakby do tego okazalo się, że potrafi się ustawić... strzał w 10, i to bez wyrzucania ciężkich melonów!

stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2011, 19:32

Kiedyś próbowaliśmy tak zrobić z Pepe. Jak widać, gra teraz na prawym skrzydle napadu, więc pomysł się nie sprawdził :)

SKAr7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2011, 20:39

równie dobrze próbowaliśmy tak zrobić z Zambrottą i okazał się jednym z najlepszych lewych obrońców w naszej historii :P
A według mnie, jeśli chodzi o styl gry, to Giacchowi bliżej do Luki, niż do Simone.

Eric6666

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2011, 20:46

Pepe z Giachem są podobni w defensywie, ale w obronie trzeba czegoś więcej, a mianowicie fizycznych walorów, a tego obydwu brakuje. Na słabszych przeciwników spoko, ale z mocniejszymi są bez szans. I wiem, że dla niektórych Pepe jest podobny do Lichego, ale Szwajcar raz, że jest twardszy, wytrzymalszy, ostrzej gra, to i potrafi się ustawić itd. Że raz Zambro nam wyszedł to nie znaczy, że musimy teraz szukać na siłę jego następcy, widzimy co się dzieje z następcą Nedveda. Ten Juventus to nie tamten i żaden zawodnik nie jest tamtym, każdy jest inny, a szukanie podobieństw jest dziecinne jak 20 Messich w polskiej lidze itd. :angry:

Ja widzę ZIeglera na lewej, zrobiliśmy błąd go oddając zapłaćmy karę mln? za niego i niech wraca w styczniu, albo kupmy kogoś na jego miarę ( Taiwo z Milanu ma polecieć? ) Adriano w Barcie ława można powalczyć ( wiem, że mega ofensywny ), Baines w Angielskiej Lidze, wasz guru Tremoulinas ? jest tylu <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>..iaszczych ( -_- ) zawodników na tej pozycji, daliśmy te 12 ? mln za LIchego i ktoś żałuje? dajmy kolejne 12 żeby na drugiej stronie był w miarę tej samej klasy zawodnik, bo zawsze powtarzam, ze boczni obrońcy robią różnicę! Dają i w obronie i są często kluczowi w ofensywie. Na nich nie można iść na kompromis. Pozdrawiam! :|

"The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why."
Mark Twain
bramek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2011, 20:58

Oglądałem dzisiaj Borusię i Pappisa Cissego i naprawdę jestem ciekaw jakby się sprawdził w mocniejszym klubie , skoro w ostatniej drużynie Bundesligi udało mu się strzelić 9 bramek już w tej rundzie. Nie droga opcja , a i z rolą rezerwowego też by się pogodził

Dante93

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2011, 21:56

Ale dał jeszcze 4 asysty
3 :wink:
Torresa ewentualnie można by spróbować wypożyczyć, jednak wątpię, żeby było to wykonalne.
O bleee Torres w życiu :P to już wole Teveza szczerze mówiąc :)
Caceres potrafi grać w całej linii obrony, ale najlepiej wychodzi mu gra na bokach. Dla mnie byłby to BARDZO przydatny transfer.
za 5-7 mln byłby to strzał w '10'. Charakterem również pasuje do walczącego Juve :P
Klaasa-Jana Huntelaara
Raczej poziom Schalke i Ajaxu to max na co go stać.

Remus

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2011, 22:49

Moim zdaniem mają rację ci, którzy twierdzą iż główny problem kadrowy naszego zespołu tkwi w przedniej formacji. Co prawda liczba goli zdobyta przez Juve w tym sezonie nie powinna martwić, to jednak należy zauważyć, że na dobry dorobek zespołu w tym aspekcie składają się nie tylko napastnicy, ale przede wszystkim pomocnicy. Do tego razi nieskuteczność naszych napastników, nawet Matri, który trochę w tym sezonie nastrzelał, potrafi zmarnować trzy sytuację by zdobyć jednego gola. Również Vucinić nie należy do zbyt bramkostrzelnych piłkarzy. Pepe niby trochę goli zdobył, jednak wiele sytuacji także zmarnował. Co więcej, nie postrzegam go za typowego skrzydłowego. Wydaje mi się, że został tam przesunięty niejako z konieczności i braku jakiejkolwiek innej racjonalnej alternatywy. jak najbardziej może imponować walecznością i wybieganiem, jednakże już jego technika pozostawia dużo do życzenia. Do czego zdążam? Otóż, obecnie ta trójka może nam wystarczy ( choć nie jestem tego do końca pewien), to chcąc już na serio myśleć o scudetto i zwojowaniu Ligi Mistrzów, zarząd musi zadbać o jakość w przodzie. Toteż jestem jak najbardziej za ściągnięciem Teveza. Z drugiej strony z tego co się w różnych miejscach czyta Juve proponuje za niego na wstępie 25 mln euro, a ja się zastanawiam czy ta kwota nie mogłaby się stać podstawą do rozmów z Lille na temat Edena Hazarda. Gość dużo młodszy od Teveza, a moim zdaniem może już szybko osiągnąć jego poziom piłkarski. Nic też nie słychać na temat problemów Hazarda z psychiką. To powinien być następca Alexa.

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 grudnia 2011, 03:10

bramek pisze:Oglądałem dzisiaj Borusię i Pappisa Cissego i naprawdę jestem ciekaw jakby się sprawdził w mocniejszym klubie , skoro w ostatniej drużynie Bundesligi udało mu się strzelić 9 bramek już w tej rundzie. Nie droga opcja , a i z rolą rezerwowego też by się pogodził
Błagam... jaki Cisse. Lewandowski, Lewandowski... I nie piszę tego w żartach, bo zdecydowanie bym wolał widzieć Polaka w Juventusie niż Senegalczyka. Jest zwyczajnie piłkarsko lepszy więc byłoby to na korzyść klubu. Z drugiej strony chyba trochę za wysokie progi dla Roberta - szkoda by było naszego najlepszego piłkarza. Jednak tak jakoś źle się czuję z tą niewiarą w Polaka...

19YB19

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 18 grudnia 2011, 09:09

Arbuzini pisze: Błagam... jaki Cisse. Lewandowski, Lewandowski... I nie piszę tego w żartach, bo zdecydowanie bym wolał widzieć Polaka w Juventusie niż Senegalczyka. Jest zwyczajnie piłkarsko lepszy więc byłoby to na korzyść klubu. Z drugiej strony chyba trochę za wysokie progi dla Roberta - szkoda by było naszego najlepszego piłkarza. Jednak tak jakoś źle się czuję z tą niewiarą w Polaka...
Lewansowski z obecną formą jest jak Matri... tylko, że Matri jest ograny w lidze włoskiej i wie jak tu się gra (zdecydowanie lepsi obrońcy)
Przypomina mi co raz bardziej... o dziwo Trezegueta (z przymróżeniem oka...) i ostatni strzał w poprzeczke

liqu!d

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 18 grudnia 2011, 12:29

Dzisiajsza Gazzetta twierdzi, że Caceres w styczniu wraca do Juve. Wiadomość wydaje się o tyle bardziej przawdziwa, że kwota transferu będzie wynosić 10 milionów euro (3 mln wypożyczenie + 7 mln wykup w czerwcu).

http://www.solojuve.com/transfery/gazze ... turynu.php

EDIT:
Kolejny link:
http://www.goal.com/en/news/11/transfer ... res-report
Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2011, 12:35 przez liqu!d, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany