Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2018, 15:33

Ty jesteś niesamowity :) Nawet Eichmanna byś pewnie bronił, „bo obywatele III Rzeszy nie wiedzieli o jego poglądach", co? :)

Umiesz odnieść się do tematu, nie wrzucając CZEGOKOLWIEK o PiS? :)

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2018, 15:57

Deszczowy, wrzucasz tutaj tweeta z propagandowego konta Platformy Obywatelskiej, w którym jest fragment nagrania z konwencji Solidarnej Polski z 2014 roku, na której Piotr Rybak był gościem występującym w charakterze reprezentanta Ruchu Oburzonych i próbujesz robić z tego skandal, pomimo tego, że o antysemityzmie tego człowieka wtedy najwyraźniej nikt nie wiedział, na co wskazuje instrumentalne wykorzystywanie go przez "Wyborczą" i TVN w momencie, gdy pokłócił się z Kukizem i zaczął go krytykować. Żadne z tych mediów w tym czasie nawet nie zająknęło się o jego antysemickich poglądach. Nawet w Twojej gazecie publikowano krytyczne wypowiedzi Rybaka pod adresem Kukiza bez żadnego komentarza o jego antysemickich poglądach. Zakładam, że również o nich nie wiedzieliście, a nie próbowaliście zataić, bo był wtedy dla Was wygodny. Jeżeli chcesz być pudłem rezonansowym propagandy Platformy to Twój wybór, tylko przestań udawać dziennikarza.

Obrazek
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2018, 16:27

No dobrze, to inaczej :)

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2018, 16:44

deszczowy pisze:No dobrze, to inaczej :)

https://www.youtube.com/watch?v=3M6N2MLff2I
Każesz mi oglądać prawie 50-minutowy filmik? Pardon, ale mam lepsze rzeczy do roboty. Chociaż od razu rzuca się w oczy, że konwencja Solidarnej Polski, na której był obecny Piotr Rybak miała miejsce dużo wcześniej przed manifestacją zarejestrowaną na filmiku, który wrzuciłeś:

Obrazek Obrazek

Jeszcze jakieś strzały kulą w płot, czy już się wyprztykałeś?

Przy okazji, powiedz mi jeszcze, dlaczego w tym artykule z 26 czerwca 2015 roku: http://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/ ... ch/kx7nn29, nawet się nie zająknęliście o antysemickich poglądach Piotra Rybaka? Nie wiedzieliście czy zatailiście?

Obrazek
Piotr Juvefan

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2018, 17:06

Deszczowy masz tutaj :prochno:

Jak dalej będziesz cisnął takimi kapiszonami to chyba nigdy nie zrazisz tutaj do PiSu. Musisz się bardziej starać :prochno:

Podziwiam Vimes,że Ci się chcę ;)

Obrazek
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2018, 18:51

Zdaje się, że kukłę Żyda spalił później. Ale nie chodzi o kto kto, gdzie i kiedy. Trochę niefortunnie wygląda ten ciąg obecnych władz: umorzenie w sprawie Justyny Helcyk z ONR, wycofanie aktu oskarżenia w sprawie Międlara, spalenie kukły Żyda, sprawa materiału TVN i teraz - na dokładkę - Rybak. Wizerunkowo - dramat. A Ty się pytasz kto kiedy wiedział. Nie powiedziałbyś, że prawica ma problem nawet gdyby prezes przejechał po pijanemu zakonnicę na pasach, co?

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2018, 18:59

Palikot wymyślił nową "strategię" dla totalnej opozycji:

Obrazek

A to jest najlepszy komentarz do tej sprawy:

Obrazek

Stowarzyszenie "Duma i Nowoczesność" zarejestrowano za rządów Platformy, również za jej rządów uzyskało ono status organizacji pożytku publicznego. Za rządów PiS aresztowano jego członków: "Pierwsze zatrzymania po reportażu o neonazistach. Prokuratura stawia podejrzanym zarzuty" i zapowiedziano delegalizację: "Jaki zapowiada delegalizację stowarzyszenia "Duma i Nowoczesność"". Jednak usłużni dziennikarze grzeją palikociarską narrację, że "PiS hoduje faszystów" :doh:.

Podobnie wyglądała historia z ONR-em. W 2012 roku SLD złożyło wniosek o delegalizację: "SLD złożył wnioski o delegalizację ONR i MW". Platforma nawet nie kiwnęła palcem w tej sprawie, ale jak tylko stracili władzę, to od razu zaczęli się domagać delegalizacji ONR-u od PiS-u: "Platforma chce zdelegalizować ONR. Wniosek do Ziobry i prezydenta Częstochowy". Chociaż dobrze wiedzą, że nawet konstytucjonaliści powątpiewają w taką możliwość: "Konstytucjonalista: Prawo nie jest gilotyną, która ucina wolność wyrażania opinii".

Temat z pewnością będzie grzany, bo totalna opozycja poza obrzucaniem PiS-u błotem nie ma nic innego do zaproponowania Polakom.

Obrazek
Azrael

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 stycznia 2018, 17:52

W światowych mediach burza w sprawie nowej ustawy o IPN i faktycznego udziału Polaków w Holocauście, na stronach Agory blokowana jest możliwość umieszczania komentarzy, Amerykanie chcą nadzorować zwroty powojennego żydowskiego mienia na rzecz amerykańskich żydowskich stowarzyszeń, w Polsce po lasach kryją się naziści-cukiernicy... a na forum JP cisza! Przypadek?
Ostatnio zmieniony 30 stycznia 2018, 19:27 przez Azrael, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam!
Piotr Juvefan

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 stycznia 2018, 18:46

Na Żydów nie można nic powiedzieć źle bo od razu jestes antysemitą :P
Kompletnie nie rozumiem stanowiska ludzi wyznania mojżeszowego.

Obrazek
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 stycznia 2018, 21:15

W tej całej awanturze o nowe polskie prawo najbardziej mnie wkurzyły i jednocześnie rozczarowały komentarze współczesnych Żydów, które przeczytałem w mediach społecznościowych. Odniosłem wrażenie, że oni myślą, iż niemiecka okupacja przyniosła śmierć i cierpienie jedynie Żydom, a dla Polaków to była sielanka. Ciągle tylko jakieś pretensje do złych Polaków i złej Polski np. o to, że uratowali za mało Żydów albo, że za mało pomogli powstańcom w getcie warszawskim, bo przekazali im za mało broni.

Jeżeli Żydom tak bardzo zależy na prawdzie historycznej i dyskusji o postawach Polaków to nie mam nic przeciwko. Pod jednym warunkiem, rozmawiajmy również o postawach Żydów wobec własnych współbraci. Rozmawiajmy o Judenratach czy żydowskiej policji (Jüdischer Ordnungsdienst), o takich ludziach jak Chaim Rumkowski, pan życia i śmierci łódzkiego getta czy Anatol Chari, żydowski policjant, który wepchnął do transportu śmierci własną narzeczoną lub Calek Perechodnik, który wysłał do Treblinki własną żonę i 2-letnią córkę. Szanowni Żydzi, tak łatwo przychodzi Wam wymaganie heroizmu od Polaków i rozliczanie naszych przodków z ich postaw, a czy sami się ze sobą rozliczyliście? Hannah Arendt po wojnie pisała, że: "Dla Żydów rola, jaką przywódcy żydowscy odegrali w unicestwieniu własnego narodu, stanowi niewątpliwie najczarniejszy rozdział całej tej ponurej historii". Natomiast co dzisiaj słyszę jak dziennikarz pyta rabina, czy byli Żydzi sprzedający Żydów? Otóż rabin odpowiada: "Mądrzejsze jest nie wspomnieć o tym, bo to wcale nie jest podobne. Wcale nie jest podobne!". Wiecie co? Ja się z rabinem zgadzam, bo wydanie na śmierć własnej żony czy dziecka to występek dużo podlejszy niż wydanie obcego.

Polecam do poczytania:

1) "Jak Żydzi kolaborowali z Niemcami",

2) "Wydała na śmierć setki Żydów. Wzięła za to pieniądze. Sama była Żydówką",

3) "Żydowscy żołnierze Hitlera".

Właśnie to wzbudza moje, żeby nie napisać dosadniej, największe wzburzenie. Współcześni Żydzi wymagają od naszych przodków większego bohaterstwa niż od swoich. Nie wiem, co by ich usatysfakcjonowało. Pewnie nawet, gdyby Polacy w ich obronie rzucali się na Niemców z gołymi pięściami byłoby niewsytarczające. Takie bezczelne plucie na Polskę i Polaków mnie boli. Tym bardziej, że ja współczesne państwo żydowskie pod wieloma względami uważałem za wzór i szanowałem. Jednak nie można się przyjaźnić z kimś, kto pluje nam w twarz. Antysemitą nie zostanę, ale ciepłe uczucia względem Izraela oziębły.

------------------------------

Taka ciekawostka, ostatnio opublikowano listę 10 najbezpieczniejszych dla kobiet krajów na świecie: "The 10 safest countries in the world for women". Polska znalazła się na 6-tym miejscu.

Obrazek
Piotr Juvefan

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 stycznia 2018, 21:53

@Azrael chodziło mi oto,że ta cisza,którą dostrzegłeś na forum mogła się wiązać z tym,że o Zydach nie można mówić źle,bo przecież to ofiary Holocaustu :P Pal licho,że zamiast stać ramie w ramie z ofiarami Nazizmu Polakami,mają czelność zawłaszczać sobie tragedię II WŚ na swoją korzyść. Odbierając nam Polakom dumę z tego,że to MY jako Naród okazaliśmy się najbardziej wspaniali, pomocni i honorowi w tych trudnych czasach i zapłaciliśmy za to wysoką cenę. Właściwie do dziś płacimy,bo wszędzie w jakiejś zagranicznej prasie wyjdzie jakiś paszkwil szkalujący nasze dobre imię.
Ja też jestem wkurzony postawą Izraela i jak widać nie można z tym krajem wiązać jakichś sojuszy.
PS: Potem się gada jaką to Polacy mają niechęć do Żydów. A czemu się dziwić?

@ Vimes chętnie sobie te artykuły poczytam.

Obrazek
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 stycznia 2018, 22:51

Ciężki temat. Nie umiem powiedzieć, że jedna ze stron ma 100 procent racji, druga w 100 procentach nie ma... Diabeł tkwi w szczegółach nowej ustawy o IPN, a Żydzi nie powinni się wpieprzać w nasze prawodawstwo. Nie zajmuję stanowiska.

Azrael

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 stycznia 2018, 23:50

W całej tej sytuacji denerwuje mnie najbardziej nie to, że żydowscy politycy chcą ugrać coś dla siebie, bo to akurat normalne. Premier Izraela jest obecnie w poważnych politycznych tarapatach jeśli chodzi o politykę wewnętrzną i taka "polsko-żydowska akcja" jest dla niego jak gwiazdka z nieba, bo można na chwilę zająć opinię publiczną gorącym tematem Holocaustu.
Prawdziwie denerwujące są dwie rzeczy. Po pierwsze od kilku dobrych lat (właściwie odkąd prawica podzieliła się między PO a PiS) przestało istnieć coś takiego jak "polska racja stanu" czyli jakieś nadrzędne założenia, nadrzędne cele, co do których zgadza się ogół polskich polityków, wokół czego nie ma kontrowersji i brutalnej gry politycznej. Ta wielka wyrwa pomiędzy skłóconymi politycznymi obozami powoduje, że ośrodki, którym zależy na osłabianiu polskiej pozycji jak choćby Rosja czy Niemcy, którzy nie chcą nas widzieć jako równorzędnych partnerów, mogą nas z łatwością rozgrywać i destabilizować.
Druga kwestia to nasza dyplomacja, która "leży i kwiczy". Może nowy szef MSZ zmieni ten stan rzeczy, ale początki są niezbyt ciekawe...

Pozdrawiam!
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 stycznia 2018, 14:16

Azrael pisze:
Druga kwestia to nasza dyplomacja, która "leży i kwiczy". Może nowy szef MSZ zmieni ten stan rzeczy, ale początki są niezbyt ciekawe...
To prawda. Czaputowicz ma marny start. Ale pamiętaj też o tym, że to naukowiec, który nigdy nie był „pełnokrwistym" dyplomatą, nie ma przetarcia jako konsul, ambasador, charge d'affaires czy cokolwiek.

"Departament Stanu USA zachęca Polskę do ponownego przeanalizowania ustawy o IPN pod kątem możliwych skutków dla wolności słowa oraz dla naszej zdolności bycia efektywnymi partnerami".
Sytuacja robi się lekko niezręczna.

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 lutego 2018, 09:32

Piotr Juvefan pisze:@ Vimes chętnie sobie te artykuły poczytam.
Przy okazji, możesz sobie poczytać o ogromnej nadreprezentacji Żydów w bezpiece: "Żydzi w bezpiece". Dane liczbowe z drugiej strony artykułu pokazują jak wielu Żydów pracowało w aparacie bezpieczeństwa. Jakby komuś się wydawało, że przypominanie tego to antysemityzm to tutaj macie wywiad z prof. Szewachem Weissem, byłym przewodniczącym Knesetu i byłym ambasodrem Izraela w Polsce: "Szewach Weiss: Czytam nazwiska Żydów-ubeków i myślę "czy ja mam prawo krytykować Polaków?"". Doskonałym przykładem hipokryzji Izraela jest Salomon Morel, sadysta i zbrodniarz odpowiedzialny za śmierć ponad 1500 Polaków, który po postawieniu oskarżenia uciekł do Izraela, a Izrael odmówił nam jego ekstradycji, bo oni swoich nie wydają, nawet jak są zbrodniarzami: "Salomon Morel, komendant obozu w Zgodzie, nigdy nie doczekał kary". Żydowskich katów Polaków było więcej, można tutaj wymienić prokurator Helenę Wolińską czy płk Julię Brystygier, zwaną "Krwawą Luną", wyjątkową sadystkę z obsesją na tle seksualnym, która szczególnie upodobała sobie torturowanie młodych mężczyzn poprzez miażdżenie jąder przy pomocy szuflady. Był przecież mjr Zygmunt Bauman, który wyłapywał żołnierzy podziemia niepodległościowego.

Izrael domaga się prawdy historycznej i ja się z tym zgadzam. Rozmawiajmy o całej prawdzie w stosunkach polsko-żydowskich, a nie tylko o krzywdach Żydów jakich doznali od Polaków, bo podczas wojny oprócz polskich szmalcowników byli również żydowscy szmalcownicy, bo oprócz polskich kolaborantów, byli również żydowscy kolaboranci wydający współbraci, a nawet własne żony i dzieci. Byli również tacy Żydzi, którzy krzywdzili Polaków, o których pisałem powyżej.

Obrazek
ODPOWIEDZ