Polityka
- deszczowy
- Juventino
Ile musi się zmienić, żeby wszystko zostało po staremu... 

- Piotr Juvefan
- Juventino
No i zostaje po staremu. Zmienił się tylko szef. Niemieckie portale i gazety niezbyt zadowolone 

- Vimes
- Juventino

Mateusz Morawiecki został dzisiaj tylko premierem, ministrem rozwoju i finansów? Bo według Platformy i Nowoczesnej miał chyba jeszcze zostać papieżem i Wielkim Mistrzem Zakonu Templariuszy. Te memy powyżej na serio są z oficjalnych kont twitterowych tych partii:
1) https://twitter.com/Nowoczesna/status/9 ... 3307725824,
2) https://twitter.com/Platforma_org/statu ... 1573950465.
Antykatolicki świr rzucił się im na mózgi

Na agorowym portalu gazeta.pl też znajdują ujście antykatolickie obsesje (via @Karol_Gac). Wiecie, co jest tym "krepującym faktem z życia premiera"? Mianowicie to, że pości w piątki :doh:.
- Piotr Juvefan
- Juventino
Palikot lub to
Niech się razem wreszcie połączą i stworzą coś na wzór Ruchu Palikota. Te partie nie są żadną alternatywą dla PiSu i mam nadzieje,że skończą jak Palikot właśnie.

Niech się razem wreszcie połączą i stworzą coś na wzór Ruchu Palikota. Te partie nie są żadną alternatywą dla PiSu i mam nadzieje,że skończą jak Palikot właśnie.

- deszczowy
- Juventino
Powinienem od Ciebie ściągnąć kasę za chemioterapię, linkowanie do gazety.pl/Wyborczej/NaTemat grozi rakiemVimes pisze:![]()
Mateusz Morawiecki został dzisiaj tylko premierem, ministrem rozwoju i finansów? Bo według Platformy i Nowoczesnej miał chyba jeszcze zostać papieżem i Wielkim Mistrzem Zakonu Templariuszy. Te memy powyżej na serio są z oficjalnych kont twitterowych tych partii:
1) https://twitter.com/Nowoczesna/status/9 ... 3307725824,
2) https://twitter.com/Platforma_org/statu ... 1573950465.
Antykatolicki świr rzucił się im na mózgi.
Na agorowym portalu gazeta.pl też znajdują ujście antykatolickie obsesje (via @Karol_Gac). Wiecie, co jest tym "krepującym faktem z życia premiera"? Mianowicie to, że pości w piątki :doh:.

Ciekawe, co Morawiecki zrobi w styczniu?
- Vimes
- Juventino
A to jest naprawdę bardzo ciekawa sprawa. Widzieliście wulgarny atak chama z Obywateli RP na reporterkę TVP Info? Otóż się okazało, że ten brodaty pan z nagrania to Franciszek Jagielski z Łodzi. Niektórzy od razu przypomnieli fotki tego prostaka z Adasiem i Bronkiem:

Jednak to nie to jest najbardziej bulwersujące w tej sprawie, ponieważ jak się okazuje niejaki Franciszek Jagielski jest właścicielem najprawdopodbniej dwóch kamienic w Łodzi, w których dzieją się skandaliczne rzeczy: "Lokator swoje, kamienicznik swoje". Pytanie brzmi, czy Franciszek Jagielski z Obywateli RP i Franciszek Jagielski, właściciel kamienic to ta sama osoba czy nie? Jeżeli tak, to w jaki sposób pan Jagielski wszedł w posiadanie tych kamienic? Czy aby przypadkiem nie była to reprywatyzacja? A jeżeli tak, to czy została ona przeprowadzona uczciwie?
Poza tym, jak donosi jeden z anonimowych użytkowników twittera, pan Jagielski może mieć bardzo ciekawą przeszłość:

Polecam również resztę postów w tym wątku: https://twitter.com/SimonTemplarTS/stat ... 1953273856.
I teraz mam pytanie do Ciebie deszczowy, jako do dziennikarza największej gazety w Polsce, czy ta historia nie jest warta zbadania i zweryfikowania jej prawdziwości, a w przypadku potwierdzenia, artykułu w "Fakcie"?

Jednak to nie to jest najbardziej bulwersujące w tej sprawie, ponieważ jak się okazuje niejaki Franciszek Jagielski jest właścicielem najprawdopodbniej dwóch kamienic w Łodzi, w których dzieją się skandaliczne rzeczy: "Lokator swoje, kamienicznik swoje". Pytanie brzmi, czy Franciszek Jagielski z Obywateli RP i Franciszek Jagielski, właściciel kamienic to ta sama osoba czy nie? Jeżeli tak, to w jaki sposób pan Jagielski wszedł w posiadanie tych kamienic? Czy aby przypadkiem nie była to reprywatyzacja? A jeżeli tak, to czy została ona przeprowadzona uczciwie?
Poza tym, jak donosi jeden z anonimowych użytkowników twittera, pan Jagielski może mieć bardzo ciekawą przeszłość:

Polecam również resztę postów w tym wątku: https://twitter.com/SimonTemplarTS/stat ... 1953273856.
I teraz mam pytanie do Ciebie deszczowy, jako do dziennikarza największej gazety w Polsce, czy ta historia nie jest warta zbadania i zweryfikowania jej prawdziwości, a w przypadku potwierdzenia, artykułu w "Fakcie"?
- deszczowy
- Juventino
Jasne! Mam prośbę do Ciebie, strzel mnie jutro w ucho na DMce, żebym o tym pamiętał, jak będę w robocie, ok? Tak około... nie wiem, 12?, 13? Będę wdzięczny!
- deszczowy
- Juventino
Ciekawe. 75 % francuskich Karaczanów jest uziemione, bo ich napraw są... za drogie.
http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-sk ... Id,2477176
Przyznam, że trochę nie wiem jak to ugryźć.
http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-sk ... Id,2477176
Przyznam, że trochę nie wiem jak to ugryźć.

- pan Zambrotta
- Juventino
przyznam sie, że dziwnie się z Tobą rozmawia, bo wpychasz mi pewne argumenty i sam na nie odpowiadasz. Jakbyś miał przyszykowane już teksty i tylko wklejał w odpowiednie dyskusje. Tylko takie wrażenie, no offence.Vimes pisze:Zarówno w mojej podwarszawskiej wsi, gdzie mieszkam, jak i w samej Warszawie nietrudno dostrzec obecność bardzo dużej liczby Ukraińców. Jednak nie zauważyłem, żeby wynikały z tego jakieś większe problemy i nie słyszałem o żadnym poważnym przestępstwie popełnionym przez obywatela Ukrainy. Podobnie nie zauważyłem problemów z integracją. W osobistych kontaktach nigdy nie miałem z nimi żadnego problemu. Jednak to tylko moje własne doświadczenia i obserwacje. Spójrzmy zatem z szerszej perspektywy.
W ubiegłym roku w Polsce legalnie pracowało 1,2 mln Ukraińców. Faktycznie wraz ze wzrostem imigracji odnotowano wzrost liczby przestępstw popełnionych przez obywateli Ukrainy: "W 2011 roku o popełnienie przestępstw w Polsce było podejrzanych 493 Ukraińców, w 2014 roku ich liczba wyniosła już 1084. W ubiegłym roku obywateli Ukrainy z zarzutami było 1315, a do połowy obecnego - już 1030 - wynika z danych MSWiA, które poznała "Rzeczpospolita". W więzieniach i aresztach w Polsce przebywa obecnie blisko około 200 Ukraińców (80 procent mężczyzn) - dwukrotnie więcej niż rok temu (w grudniu 2015 roku było ich 101)". Myślę, że spokojnie możemy przyjąć, że Ukraińców w Polsce jest co najmniej 1,5 mln. Jeżeli przy tak ogromnej rzeszy ludzi przestępstw dopuściło się 1300-1500 osób to jest to zaledwie 1 promil całej populacji. Przy czym to nie są przestępstwa ciężkiego kalibru typu zamachy terrorystyczne, gwałty czy morderstwa.
Zagadnieniem wymagającym bliższego zbadania jest z pewnością zjawisko "banderyzmu", a konkretnie jego faktycznej skali wśród Ukraińców. Tutaj z pewnością niepokojące są wypowiedzi ludzi takich jak szef ukraińskiego odpowiednika IPN Wołodymyra Wiatrowycza i byłego prezydenta Wikotra Juszczenki. Jednak w tym miejscu należy mocno podkreślić, że Polska i Polacy są bardzo pozytywnie postrzegani przez zwykłych Ukraińców. Według badań socjologicznych Polska już chyba konsekwentnie od kilku lat jest postrzegana przez Ukraińców jako najbardziej przyjazne państwo: "Większość Ukraińców uważa za najbardziej przyjazne kraje Polskę, USA i Białoruś. (...) Na pierwszym miejscu z dużą przewagą znalazła się Polska — 30,1%. Drugie miejsce w zajęły Stany Zjednoczone Ameryki — 17,7%. O trzecie miejsce walczyła Białoruś -12,8% i Niemcy — 11,7%. Dalej sympatia respondentów podzieliła się następująco — Gruzja -9,1%, Litwa — 8%, UE -7,7%, Turcja -3,9%".
Dodam, że w ostatnim czasie coraz bardziej mnie zastanawia czy zjawisko banderyzmu jest prawdziwym problemem, czy może jest sztucznie wyolbrzymiane i służy Rosji jako narzędzie do wzbudzania wzajemnej wrogości, taki klin do wbijania pomiędzy Polskę i Ukrainę.
Nawiasem mówiąc, przypuszczam, że taki, a nie inny stosunek obecnego rządu do Ukrainy i Ukraińców wynika z tego, że jest w nim jedna osoba (nie chodzi o Kaczafiego), której idee fixe jest pewna historyczna wizja państwa. O Rzeczpospolitej Obojga Narodów na pewno słyszałeś, a koncepcja Rzeczpospolitej Trojga Narodów jest Ci znana? Kiedyś próbowano ją wcielić w życie, ale się nie udało, potem wróciła podczas powstania styczniowego i niektórym marzy się do dzisiaj: "Rzeczpospolita Trojga Narodów – zaprzepaszczona szansa na potęgę".
Poza tym, czy naprawdę myślisz, że oni wszyscy zasługują na miano "swołoczy"? Ja się z tym nie mogę zgodzić.
Historia jest tyle warta, ile sami potrafimy z niej wyciągnąć wniosków na przyszłość. Przyjmowanie tak gigantycznych ilości obcokrajowców jest groźne pod względem jednolitości państwa i nie wiem ile statystyk policyjnych byś nie wkleił (btw, nie słyszałeś że w Niemczech nagina się raporty policyjne, żeby obniżyć statystyki które by wymierzały w muzułmanów i politykę migracyjną?), dalej będę uważał to za niebezpieczną groźbę nieasymilacji. Nie wiem czy wiesz, ale Dudtkiewicz mocno nalega, żeby szkoły podstawowe we Wrocławiu tworzyły osobne klasy dla Ukraińców, sytuacja może wymknąć się spod kontroli. Powtarzam, ale może teraz dobitniej -
są ludzie i środowiska z benzyną, które tylko czekają aż Morawiecki przyjdzie z zapałkami. Niektórzy chcą przekształcić Polskę w multikulti, nieważne co się nawinie pod ręką. I dobrze o tym wiesz. Idea zabijania narodowości i przygotowanie mas pod eurofederacje na zachodzie trwa w najlepsze, w Polsce cierpliwie czekają.
Rzeczpospolita Trojga Narodów to mrzonki Piłsudskiego, pogrzebane w 39 roku, jak i cała wizja IIRP. Przypominam, że w trakcie wojny, jak i bezpośrednio po niej wszystkie mniejszości narodowe zwróciły się przeciwko Polakom. Jedyne, co mam do powiedzenia w temacie "idei" to moja rodzina uciekająca w pociągach towarowych z zamkniętymi przez kilka dni oknami w obawie przed Ukraińcami. Nie przekonasz mnie, jestem 100% #teamDmowski
- mateo369
- Juventino
KARA ZA NIESŁUSZNE POGLĄDY
Że nikt tego jeszcze nie skomentował? W demokratycznym państwie karze się komercyjną stację za swoje spojrzenie na dane tematy (pomijam jak durne często one są), podczas gdy publiczna telewizja, która stronniczością aktualnie bije TVN-y na głowę, sieje propagandę rządową i jeszcze każą sobie za to płacić. Później wielkie oburzenie, jakie to europejskie instytucje są bee i fee bo się wtrącają i czepiają.
Że nikt tego jeszcze nie skomentował? W demokratycznym państwie karze się komercyjną stację za swoje spojrzenie na dane tematy (pomijam jak durne często one są), podczas gdy publiczna telewizja, która stronniczością aktualnie bije TVN-y na głowę, sieje propagandę rządową i jeszcze każą sobie za to płacić. Później wielkie oburzenie, jakie to europejskie instytucje są bee i fee bo się wtrącają i czepiają.
"Freddy believes if a fridge falls in front of you, it's your job to get out of its way. I believe it's the fridge's job to get out of mine." - Frank Underwood
Nie wiesz, że ze tu jest Pisowo? Dla nich igrzyska trwają...mateo369 pisze:KARA ZA NIESŁUSZNE POGLĄDY
Pavel Nedved pisze:"Juve ponownie jest nieprzyjemne? Mam nadzieję, nie interesuje mnie bycie miłym, tylko zwycięskim"
- szczypek
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Problemem jest bardziej to, że ukarali TVN czy że nie zrobili tego jeszcze wobec TVP?mateo369 pisze:KARA ZA NIESŁUSZNE POGLĄDY
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Swoją drogą jak daremna musi być opozycja skoro poparcie dla PISu jest w tej chwili największe od wyborów.
Chyba tylko Tusk może PO jakoś uratować, choć wg mnie jak chce wrócić i zaistnieć na scenie politycznej to powinien się trzymać od Schetyny i reszty daleko. Ostatnie słowa Tuska o uchodźcach i reakcja komisji europejskiej to kwintesencja głupoty UE. Tusk stwierdza oczywisty fakt a KE ... go krytykuje 

- mateo369
- Juventino
Jedno jest ściśle powiązane z drugim, to chyba oczywiste. Widziałem wcześniej Twoją odpowiedź ale nie zdążyłem odpisać. Edytowałeś ją, bo jak się za pewne domyślam obrzydliwy przykład jaki tam przytoczyłeś jak najbardziej powinien być ukarany ale ni jak ma się do tej konkretnej sprawy.szczypek pisze:Problemem jest bardziej to, że ukarali TVN czy że nie zrobili tego jeszcze wobec TVP?
Wg mnie TVN nie powinien zostać ukarany za stronniczość (i to mocno naciąganą w tym akurat przypadku). Jeśli już jednak do tego doszło to oczywistym jest, że takie kary również powinny być nakładane na TVP i to nie moja opinia a po prostu fakt. Jeśli chcemy obiektywizmu w mediach to logiczne że telewizja publiczna powinna na tym polu wręcz świecić przykładem. Od komercyjnej, dopóki nie kłamie i nie manipuluje, nie możemy tego wymagać a tym bardziej karać. To nie Korea.
"Freddy believes if a fridge falls in front of you, it's your job to get out of its way. I believe it's the fridge's job to get out of mine." - Frank Underwood