Transfery w Europie

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
fazzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 15 lipca 2013, 10:26

Zwłaszcza, że w Bayernie Pep nie ma w składzie samych "potulnych baranków", jak to było w Barcy ( mówił co nieco o tym Zlatan w "Ja, Ibra"). Trafił się jeden zawodnik z charakterkiem i już miał Guardiola problem, którego nie potrafił rozwiązać. Ciekawy jestem strasznie, co z tego wyjdzie.

Pavel Nedved pisze:"Juve ponownie jest nieprzyjemne? Mam nadzieję, nie interesuje mnie bycie miłym, tylko zwycięskim"
pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 lipca 2013, 11:00

fazzi pisze:Ciekawy jestem strasznie, co z tego wyjdzie.
Tak czy siak, dość szybko udało się Guardioli zaszczepić w Bayernie zalążek tiki-taki. Oglądając skróty ich sparingów widać wyraźnie inny sposób gry, szczególnie na połowie przeciwnika. Teraz pytanie, co z tego wyjdzie na dłuższą metę i jak ten system sprawdzi się w poważnej, niemieckiej piłce.

Ponoć Cavani dziś/jutro ma stawić się na testach w Paryżu.

Obrazek
Effe

Bawarczyk
Bawarczyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 lipca 2013, 11:45

Po ostatnim sezonie totalnie spadło ze mnie ciśnienie i jeszcze nie czuję emocji związanych z nadchodzącymi rozgrywkami. Muszę przyznać, że od początku gdy Pep został zapowiedziany jako kolejny trener to mam małe obawy. Bayern ma swój wypracowany latami styl, swoich ludzi (często wychowanków) w składzie, a Pep - zgodnie z prognozami - chce im zaszczepić teraz tiki-takę.

Za dużo ludzi w pomocy? Myślę, że jednak nie.
1. Sezon jest długi i trudny. Dochodzi Klubowy Puchar Świata.
2. Wszyscy będą chcieli nam dokopać ;)
3. Nie będzie klasycznego napastnika.
4. Martinez ma być przerobiony na obrońcę (co zupełnie mi się nie podoba - musi być jak w Barcelonie z Mascherano?).
5. Robben już młodszy nie będzie, a jego podstawowy atut to szybkość.
6. Toni i Gece są podatni na kontuzje.

Poza tym jest coś fajnego w tym, że człowiek ogłoszony następcą Xaviego odchodzi z Barcelony do Bayernu ;) Kiedyś to Barca chciała nam wyrywać Lahma, a teraz proszę jaka zmiana :D

Mimo obaw związanych z tiki-taką śmiem twierdzić, że Bayern ma teraz skład o niesamowitym potencjale. Każda pozycja jest obsadzona podwójnie (czasami potrójnie :D ), wielu młodych, już świetnych i doświadczonych ale wciąż rozwijających się graczy: https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/ ... 8320_n.jpg
:)

wagner

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 lipca 2013, 12:04

pumex pisze:zalążek tiki-taki
Nigdy nie rozumiałem tego pojęcia, zawsze dziwiłem się dlaczego jest ono w ostatnich latach tak nadużywane, zawsze gdy je słyszałem kuło po uszach i stawało się niejako denerwujące, od takie moje ograniczenie umysłowe vel zboczenie.

Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 lipca 2013, 12:22

iltalismano pisze:Na Goalu byl artykuł o tym. Analiza kupna Thiago jako błedu jakiego nie powinien popełniać Guardiola. Bedzie zabawnie jak skonczy podobnie do J.Enrique :D
Bez przesady. Jednak wcześniejsza praca Luisa Enrique z rezerwami Barcy nie jest doświadczeniem porównywalnym z możliwością prowadzenia pierwszego zespołu. Zatem w momencie przejścia do Romy jego doświadczenie trenerskie (a tym bardziej osiągnięcia) było niemalże niezauważalne. Oczywiście ochrzczony został w mediach na przyszłego następce Guardioli w Barcelonie, lecz Maradona również miał wielu swoich "następców", a skończyło się najwyżej na jednym... :naughty:

Bayernowi ciężko będzie obronić tytuł najlepszych w Europie (przecież nikt nie wygrał jeszcze 2 razy pod rząd tych rozgrywek od czasu zmiany nazwy). Jednak uważam, że Bawarczycy z całą pewnością nie spadną z europejskiego topu przez wiele sezonów. Guardiola nie popsuje tej świetnie działającej maszyny, a jeśli uda mu się zaczepić odrobinę hiszpańskiej finezji to tylko z korzyścią dla zespołu i światowej piłki.

bendzamin

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 lipca 2013, 13:04

Cavani przyleciał do Paryża. Zostanie najdroższym póki co transferem tego mercato, piątym najdroższym piłkarzem w historii i rekordowym transferem do Lig Ę. Ciekawe w takim razie, co będzie ze Zlatanem.
Effe pisze: 3. Nie będzie klasycznego napastnika.
Mandżukić będzie grzał ławę?
Effe pisze: 4. Martinez ma być przerobiony na obrońcę (co zupełnie mi się nie podoba - musi być jak w Barcelonie z Mascherano?).
Też na Twoim miejscu kręciłbym na to nosem. Nie lubię takiego 'kastrowania' pomocników.

Obrazek
Effe

Bawarczyk
Bawarczyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 lipca 2013, 15:15

bendzamin pisze:
Effe pisze: 3. Nie będzie klasycznego napastnika.
Mandżukić będzie grzał ławę?
Zobaczymy. On jednak nie jest typowym lisem pola karnego, cofa się, walczy, dużo działa w pomocy.
Obrazek

Piti

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 lipca 2013, 15:18

5 atakujących :roll: czuje, że Bayern mocno przejedziecie się na tej taktyce w przyszłym sezonie

jarmel

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 lipca 2013, 15:26

To taka Twoja wizja czy tak chce grać Guardiola?
Trochę za wesoło to wygląda, jeden Schweinsteiger ma sam ogarnąć cały środek pola?

#AllegriOut
pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 lipca 2013, 15:31

Według mnie opcja z przesunięciem Martineza do obrony byłaby bezpieczniejsza jeśli byłoby to w taktyce z trójką środkowych defensorów, zaś Hiszpan byłby w jej centralnym punkcie (coś a'la Bonucci), ale to tylko gdybanie kibica Juventusu oglądającego do jakiegoś czasu wspomniany system. Pewnie w Monachium nikt czegoś takiego nawet nie rozważa.

Z drugiej strony J.M przecież ma już za sobą udane epizody na pozycji obrońcy w Athletic.

Tak czysto Fm'owo (zazwyczaj tego nie lubię, ale zrobię wyjątek): (3-4-2-1) Neuer - Boateng, Martinez, Dante - Lahm, Schweinsteiger, Thiago, Alaba - Gotze, Ribery - Muller

PS. dobra, nawet tego nie czytajcie, jakaś bzdura mi wyszła :wink:

Obrazek
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 15 lipca 2013, 15:37

Ja bym się spodziewał dość dużej rotacji - mając tak szeroki i doskonały skład, Guardiola może co tydzień grać innym ustawieniem. To co wkleił Effe wydaje się skrajnie ofensywne, ale na jakiś Hannover czy inny Eintracht powinno zdać egzamin. Zresztą przy tej wymienności pozycji, którą w zeszłym roku prezentował Bayern, próba rozrysowania ustawienia w klasyczny sposób, bez użycia strzałek itp. musi być z góry skazana na niepowodzenie.

wagner

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 lipca 2013, 15:37

Effe pisze:Zobaczymy. On jednak nie jest typowym lisem pola karnego, cofa się, walczy, dużo działa w pomocy.
Chcesz powiedzieć, że Kroos nie wygryzie ze składu Robbena u Pepa ? Kogo jak kogo ale mnie by to zdziwiło gdyby młody Niemiec siedział na ławie kosztem Holendra

juvefan999

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 lipca 2013, 15:38

Thiago do Bayernu przechodzi prawdopodobnie jako uzupełnienie składu. A Guardiola nie kupuje młodego, utalentowanego zawodnika po to, by ustawiać pod niego od razu taktykę. Zresztą na Thiago to ja bym psów nie wieszał, to może być naprawdę ciekawy zmiennik.

Z drugiej strony przed Guardiolą nie lada wyzwanie. Będzie musiał walczyć na wszystkich trzech frontach, a każde odpadnięcie przed finałem LM lub Pucharu Niemiec czy nie wywalczenie kolejnego mistrzostwa będzie odbierane jako porażka. Stąd nie dziwię się, że Pep poszerza kadrę.

Tutaj zresztą czytałem na ten temat ciekawy artykuł: http://krotkapilka.pl/artykul,rotacja_w_trofea,866
Zgadzam się w pełni z autorem artykułu.

http://90minut.blogspot.com/ - blog o piłce nożnej. Zapraszam !
Pan Mietek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 lipca 2013, 17:38

zahor pisze:Ja bym się spodziewał dość dużej rotacji - mając tak szeroki i doskonały skład, Guardiola może co tydzień grać innym ustawieniem. To co wkleił Effe wydaje się skrajnie ofensywne, ale na jakiś Hannover czy inny Eintracht powinno zdać egzamin. Zresztą przy tej wymienności pozycji, którą w zeszłym roku prezentował Bayern, próba rozrysowania ustawienia w klasyczny sposób, bez użycia strzałek itp. musi być z góry skazana na niepowodzenie.
Zasadniczo się zgadzam ale zaliczyłeś sporą wtopę, wszak Hannover i Eintracht to całkiem mocne ekipy :) Zdecydowanie nie nazwałbym ich chłopcami do bicia, szczególnie drużyny z Frankfurtu, która była blisko miejsca gwarantującego el. do CL.

Co do Thiago to zapewne będzie miał więcej pola do popisu niż w Barcelonie, gdzie ewidentnie nie dano mu rozwinąć skrzydeł. Jestem szalenie ciekaw tego jak Bayern będzie grał za Guardioli.

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 15 lipca 2013, 17:57

Pan Mietek pisze: Zasadniczo się zgadzam ale zaliczyłeś sporą wtopę, wszak Hannover i Eintracht to całkiem mocne ekipy :) Zdecydowanie nie nazwałbym ich chłopcami do bicia, szczególnie drużyny z Frankfurtu, która była blisko miejsca gwarantującego el. do CL.
Przyjmijmy że chodziło mi o Eintracht Braunschweig :-D
Pan Mietek pisze: Jestem szalenie ciekaw tego jak Bayern będzie grał za Guardioli.
Ja obiecałem sobie że będę się w przyszłym sezonie starać oglądać mecze Bayernu możliwie najczęściej. Z jednej strony ten zespół ma wszystko co potrzebne, żeby zapisać się w historii i wygrać Ligę Mistrzów dwa razy z rzędu. Z drugiej stronie świadom jestem że lepsze jest wrogiem dobrego i galaktyczny Real rozsypał się w momencie, kiedy tych gwiazd było tam za dużo. Wielka niewiadoma. Na pewno po sezonie wyrośnie multum ekspertów, którzy to "przewidzieli" że Guardiola podoła/nie podoła. Ja naprawdę nie mam zielonego pojęcia czego się spodziewać. Ciekawi mnie jeszcze jedna sprawa - czy władze Bayernu dadzą Guardioli czas na przeorganizowanie zespołu według własnych upodobań, czy też wymagać będą absolutnej dominacji od początku jego kadencji. Co prawda nie spodziewam się żeby miał wylecieć, jeżeli nie wygra LM w pierwszym sezonie, ale gdyby np. przegrał w lidze z Borussią (co ciężko sobie wyobrazić), to co wtedy?

ODPOWIEDZ