Quiz - piłkarze

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Barisz

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 16 lipca 2012, 22:29

Dla jasności obrazu rzucam w nowym poście.

1. Grał w czterech klubach, na trzech kontynentach (wiki). Obecnie, od lipca tego roku, bez klubu (transfermarkt).
2. Trzykrotny zwycięzca Ligi Mistrzów. 6 tytułów mistrzowskich, w dwóch różnych ligach.
3. Urodził się w stolicy kraju, który reprezentuje.
4. W mistrzostwach świata strzelił jedną bramkę dla swojego kraju, w mistrzostwach kontynentu siedem (podczas trzech turniejów).
5. Dwukrotny król strzelców zagranicznej ligi.

6. Strzelił dla swojego kraju pierwszą w historii ich występów na mundialu bramkę.
Juras_Senat pisze:Dwa razy próbowałem zagadkę rozwiązać, ale za dużo tu cyferek i kminienia, dlatego odpusciłem. Czekam na ciekawostkę z Wikipedii. ;)
Ostatnia podpowiedź to w sumie ciekawostka z wikipedii ; ) Może faktycznie cyferki trochę przytłaczają, ale cholera, urodził się w kraju, który wciąż istnieje, więc pomysł na pierwszą podpowiedź od razu trafił szlag i musiałem dać coś innego : D
18danek97 pisze:wczoraj straciłem 30 minut życia na tę zagadkę, myślałem o kilku piłkarzach, ale mi nie pasuje fakt 3 kontynentów
Hmm, nie rozpatruj tego w kategorii straty, z pewnością dowiedziałeś się czegoś ciekawego o jakimś piłkarzu/piłkarzach i teraz możesz zaimponować kumplom/dziewczynom etc. Always look on the bright side of life, czy jakoś tak ; )
zahor pisze:Flávio Amado?
:ok:
Ostatnio zmieniony 20 lipca 2012, 19:54 przez Barisz, łącznie zmieniany 2 razy.

"Chtěl bych jak divoký kůň běžet běžet
nemyslet na návrat
s koňskými handlíři vyrazit dveře
to bych rád"
Juras_Senat

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 lipca 2012, 08:39

Dwa razy próbowałem zagadkę rozwiązać, ale za dużo tu cyferek i kminienia, dlatego odpusciłem. Czekam na ciekawostkę z Wikipedii. ;)
P.s. Rozumiem, że nie chodzi o europejską LM?
zahor pisze:Flávio Amado?
Wszystko pasuje, jedziesz Zahorze z zagadką.
Ostatnio zmieniony 20 lipca 2012, 18:35 przez Juras_Senat, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
18danek97

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 lipca 2012, 12:28

wczoraj straciłem 30 minut życia na tę zagadkę, myślałem o kilku piłkarzach, ale mi nie pasuje fakt 3 kontynentów

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 lipca 2012, 16:25

Flávio Amado?

18danek97

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 lipca 2012, 20:53

Barisz pisze:Dla jasności obrazu rzucam w nowym poście.

1. Grał w czterech klubach, na trzech kontynentach (wiki). Obecnie, od lipca tego roku, bez klubu (transfermarkt).
2. Trzykrotny zwycięzca Ligi Mistrzów. 6 tytułów mistrzowskich, w dwóch różnych ligach.
4. W mistrzostwach świata strzelił jedną bramkę dla swojego kraju, w mistrzostwach kontynentu siedem (podczas trzech turniejów).

6. Strzelił dla swojego kraju pierwszą w historii ich występów na mundialu bramkę.
Flavio Amado nie pasuje
1. Grał w 3 klubach w 2 kontynentach (wikipedia)
5. dwukrotnie to był królem strzelców ligi angolskiej
2. wygrał 3 razy LM?

Barisz

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 lipca 2012, 21:01

I teraz sprawiłeś mi przykrość i mi smutno : (

1. Petro Atletico, Al Ahly -> Afryka
Al Shabab -> Azja
Lierse SK -> Europa

2. Top goalscorer of Egyptian Premier League 2006/07 (17 Goals), playing for Al-Ahly.
Top goalscorer of Egyptian Premier League 2008/09 (12 Goals), playing for Al-Ahly.

3. Winner of CAF Champions League 2005, CAF Champions League 2006, CAF Champions League 2008.

Nie samą polską wikipedią żyje człowiek. Zazwyczaj jak robię zagadki, to sprawdzam z 3-4 wersje językowe wiki, właśnie w celu wyeliminowania potencjalnych błędów.

Tym niemniej pozdrawiam serdecznie i zachęcam do kontynuacji udziału w kwizie.

nemyslet na návrat
to bych rád"
Juras_Senat

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 lipca 2012, 21:05

18danek97 pisze:
Barisz pisze:Dla jasności obrazu rzucam w nowym poście.

Flavio Amado nie pasuje
1. Grał w 3 klubach w 2 kontynentach (wikipedia)
5. dwukrotnie to był królem strzelców ligi angolskiej
2. wygrał 3 razy LM?
Pasuje. [KLIK], [KLIK]
Nie domagałbym się nowej zagadki nie sprawdziwszyyyyy..

Obrazek
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 lipca 2012, 21:19

Myślę że zadanie zagadki w nowym poście jest w tym przypadku uzasadnione.
1. Ma śmieszne nazwisko :-D
2. W swojej ojczyźnie (a także na swoim kontynencie) grał tylko w jednym klubie. Potem grał w trzech różnych krajach które łączy to, że we wszystkich pewien język jest językiem urzędowym.
3. Trofea zdobywał dopiero w barwach klubu, w którym występuje obecnie. Oprócz typowych (mistrzostwo, puchar kraju) ma na koncie zwycięstwo w pewnym towarzyskim turnieju o długiej tradycji. W jego nazwa ma związek z czymś, co mocno kojarzy się z krajem w którym jest organizowany.
Barisz pisze:I co z tego, że szwajcarskie zegarki są słynne, co z tego, że w Belgii, Francji i Szwajcarii jest pewien wspólny język urzędowy, jak to i tak pierwsza podpowiedź załatwiła sprawę : D

Gilles Donald Yapi Yapo
Myślałem że jest więcej graczy ze śmiesznymi nazwiskami - to już moja druga zagadka z rzędu z taką podpowiedzią :-D
Ostatnio zmieniony 20 lipca 2012, 23:04 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.

Barisz

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 lipca 2012, 23:02

I co z tego, że szwajcarskie zegarki są słynne, co z tego, że w Belgii, Francji i Szwajcarii jest pewien wspólny język urzędowy, jak to i tak pierwsza podpowiedź załatwiła sprawę : D

Gilles Donald Yapi Yapo

-----------

Ostatnio było dużo cyferek, to teraz postaram się w tej kwestii ograniczyć.

1. Grał w wielu klubach w ojczyźnie i tylko w dwóch zagranicznych. Mimo, że nie były to długie epizody (w obu przypadkach mniej niż 15 meczy), to oba kończył z jakimś trofeum, m.in. mistrzostwem w barwach Górnika (chociaż tu sprawa nie jest oczywista, bo w klubie spędził tylko pierwsze pół sezonu i niektóre wersje wiki przypisują mu tytuł, a inne nie).
2. Szczególnie upodobał sobie klub z miasta, w którym się urodził, na lewej ręce wydziarał sobie jego logo.
3. W barwach tegoż klubu, w wyjątkowo udanym dla siebie sezonie, został królem strzelców ligi.
Mietson pisze:Cristiano Lucarelli?
Yup.
Ostatnio zmieniony 21 lipca 2012, 20:07 przez Barisz, łącznie zmieniany 1 raz.

nemyslet na návrat
to bych rád"
Pan Mietek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 lipca 2012, 20:01

Cristiano Lucarelli?

1. Ma takie samo nazwisko jak znany koszykarz grający w NBA ale nie są rodakami.
2. Grał w 4 klubach z miasta w którym się urodził. Dla dwóch z nich rozegrał ponad 100 meczów.
3. Trafiał do zestawień jedenastek sezonu w swojej lidze mimo tego, że jego drużyna wówczas spadła.
Barisz pisze:Scott Matthew Parker?
Ostatnio zmieniony 22 lipca 2012, 13:24 przez Pan Mietek, łącznie zmieniany 1 raz.

Barisz

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 22 lipca 2012, 12:51

Tak sobie pogooglałem i być może jest tu mowa o tym zawodniku:

Scott Matthew Parker?

--------

Coś w miarę łatwego.

1. Urodził się w mieście, które dawno temu było gospodarzem Letnich Igrzysk Olimpijskich.
2. W dotychczasowej karierze seniorskiej grał tylko w dwóch klubach z jednego kraju, przy czym nie jest to kraj, w którym się urodził.
3. W kadrze debiutował podczas towarzyskiego turnieju organizowanego przez pewnego producenta piwa.
4. Smaczek z wiki: Ma na imię Król.

5. Jego ojciec ma azjatyckie korzenie.

Widzę wakacje nie pomagają w zgadywaniu... Dobra, po tej podpowiedzi powinno być już raczej prosto:
6. Swego czasu jego transferem interesowała się drużyna Młodość KP.

nemyslet na návrat
to bych rád"
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 01 sierpnia 2012, 14:08

Radja Nainggolan

------------------------------------------

Jako że jestem prawie pewien swojej odpowiedzi, pozwolę sobie zadać kolejną zagadkę.

1. Sukcesy odnoszone z reprezentacją zdecydowanie przyćmiewają te, które udało mu się odnieść w piłce klubowej.
2. Najlepiej wiodło mu się w ojczyźnie, a zwłaszcza w klubie, którego jest wychowankiem. Próbował sił w dwóch utytułowanych klubach zza granicy ale świata nie podbił i wrócił do ojczyzny dość szybko.
3. Po tym jak na obczyźnie skończył karierę sportową, wrócił do kraju i zajął się komentowaniem spotkań. Poszło mu tak dobrze że znalazł zatrudnienie w branży rozrywki elektronicznej.
4. W barwach klubu, którego jest wychowankiem grał dwa razy. Za pierwszym razem występował tam razem z dwoma kolegami, z którymi potem odnosił sukcesy w reprezentacji. Wszyscy trzej odeszli z klubu po pewnym sezonie, który był dla tego zespołu najbardziej udany w historii jeżeli chodzi o występy w europejskich pucharach.
Mietson pisze:Christophe Dugarry?
Zgadza się.
Ostatnio zmieniony 03 sierpnia 2012, 01:58 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.

Pan Mietek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 sierpnia 2012, 00:23

Christophe Dugarry?

1. Ojciec zawodnika jest członkiem licznej mniejszości narodowej w jego (piłkarza) ojczyźnie.
2. Spędził kilka lat w klubie z rodzinnego miasta a następnie przeniósł się do jednego z największych klubów w kraju i grał tam do końca kariery, przez kilkanaście lat.
3. Po zakończeniu kariery piłkarskiej, zabrał się do trenowania juniorów w tym klubie.
zahor pisze:Obawiam się że pasuje tutaj więcej niż jeden piłkarz. Moja kandydatura - Mehmet Scholl.
Całkiem możliwe. W każdym razie, trafiłeś akurat tego, którego miałem na myśli :)
Ostatnio zmieniony 03 sierpnia 2012, 14:57 przez Pan Mietek, łącznie zmieniany 1 raz.

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 03 sierpnia 2012, 14:34

Obawiam się że pasuje tutaj więcej niż jeden piłkarz. Moja kandydatura - Mehmet Scholl.

---------------------------------------------

1. Jego kariera profesjonalnego piłkarza trwała prawie ćwierć wieku. Połowę tego okresu spędził w jednym klubie, nigdy nie grał poza swoją ojczyzną.Wspomniana drużyna obecnie nie jest potęgą, lepiej wiodło się jej kiedy grał w niej bohater tej zagadki, ale jeszcze lepiej (najlepiej w historii klubu) szło im kilka lat przed jego przyjściem.
2. Zdumiewające jest to że tak dobry i długo grający piłkarz w zasadzie nigdy nic poważnego nie wygrał. Ma parę trofeów w kolekcji ale nie są to nawet puchary kraju, są wśród nich puchary z rozgrywek, o istnieniu których mało kto zdaje sobie chyba sprawę.
3. Jeżeli ktoś nie kojarzy go z boisk, ostatnimi czasy miał kilka szans zobaczyć go w telewizji. Dzisiaj powinien mieć kolejną.
Mietson pisze:Stuart Pearce?
Ostatnio zmieniony 04 sierpnia 2012, 21:11 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.

Pan Mietek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2012, 18:32

Stuart Pearce?

1. Zawodnik grał w piłkę w 3 krajach (w ojczyźnie tylko na poziomie juniorskim). Co łączy te 3 kraje? Język narodowy.
2. Ma charakterystyczną cieszynkę, która budzi skojarzenia z krajem z którego pochodzi.
3. Jako junior grał dla innej repry niż jako senior.
zahor pisze:Tim Cahill?
Ostatnio zmieniony 04 sierpnia 2012, 22:50 przez Pan Mietek, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ