Mercato (2012-2014)
- jareckik
- Juventino
Wszyscy są zgodni co do tego że jest wielka kupa, jeśli chodzi o naszą kadrę. Nie mamy nikogo, powtarzam nikogo, kto potrafi w "pojedynkę" wygrać mecz. Jeśli zabraknie w jakimś spotkaniu Pirlo, a będzie tak na pewno, nie daj boże dostanie jakiejś kontuzji, to wtedy leżymy i kwiczymy. To są fakty, jednak wydaje mi się, że to że nie przyszedł do nas zakiś Top z ataku to nie jest wina Marotty, tylko polityka klubu. Za to możemy już podziękować tylko i wyłącznie Secco :] Marotta na pewno nie podejmuje w pojedynkę takich decyzji i wydanie 36mln za Llorente w zyciu by u nas nie przeszło bo nie jesteśmy $hejkami... Druga sprawa z Joveticem, chyba jednak Fiorka nam odmówiła tego transferu, chodź i tak nie wierze, że zaoferowaliśmy za niego 30mln in Cash. W tym roku po prostu nie było dużego pola manewru tak na prawdę. Niestety musimy się z tym pogodzić że nie ma kasy na takich zawodników, chyba że się z tym nie chcesz pogodzić to kup kartę PremiumMember za 60€ to może uzbierają...
- typkens
- Juventino
Do wyliczanki dorzuciłbym jeszcze kliku piłkarzy. Z tego sezonu np. Giovinco, którego kupno za 11 mln (połówka karty) było tak proste jak gratka w błotku. Moja matula by to sfinalizowała.Virgil pisze:O jakich pomocnikach Wy mówicie ? Marotta nie przeprowadził w życiu jakiegoś spektakularnego transferu
- Pirlo był za free, pewnie nie chciał odchodzić poza Włochy, w Milanie go nie chcieli = dosyć łatwa transakcja
- Vidal koniec kontraktu, klub nie chciał go sprzedać do konkurenta w lidze i w zasadzie naszego jedynego konkurenta w walce o niego = dosyć łatwa transakcja. Jakby Vidalowi się kontrakt nie kończył to nigdy byśmy go nie mieli bo trzeba by było rzucić minimum z 20mln.
Pytam się jaką trudną operacją transferową przeprowadził Marotta ? Moim zdaniem żadnej, kupujemy głównie zawodników bez kontraktów, albo na końcu kontraktów albo takich których nie chcą w klubie i nie o o nich żadnej konkurencji. Nie mówię , że to są złe ruchy, ale stosunkowo proste do przeprowadzenia, szczególnie że zazwyczaj w obrębie Serie A, gdzie Marotta wszystkich zna. Fajnie, że wyjątkowo dobrze wykorzystuje okazje, ale dla niego chyba naprawdę transfer klasowego zawodnika (na jakąkolwiek) któremu się kontrakt nie kończy , albo nie chcą się go pozbyć jest zadaniem niewykonalnym. O czym świadczą jego słowa nawet.
Fakty są takie, że Marotta najgorszym dyrektorem sportowym nie jest, czasem ma przebłyski (wykorzystywanie "okazji" a'la Pirlo, Pogba, Vidal). Jednak mimo to, nie przeprowadził żadnej poważnej transakcji z zagranicznym klubem.
Na forum JuvePoland powinny być jakieś plusy/minusy postów. Czasem człowiek chce się z kimś zgodzić, ale nie bardzo ma jak. Napisać post "zgadzam się" i mieć ich na koncie 4 tysiące i przy okazji tyle samo kartek mija się z celem ;(
- B@rt
- Juventino
- Podziekował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Hm... No to w tym momencie pojawia się pytanie, na czym tak naprawdę polega sztuka przeprowadzania "wielkich transferów". Bo sądząc po większości pojawiających się tutaj wypowiedzi można by wnioskować, że cały sekret tkwi w tym, że trzeba sypnąć sianem - nie ma klasowego napastnika, bo Marotta okazał się dusigroszem. Mnie się natomiast wydaje, że albo mamy błędne wyobrażenie na na temat tego, ile pieniędzy może Juventus przeznaczyć na zakup jednego zawodnika, albo mamy problem z uszanowaniem takiego a nie innego podejścia władz klubu do kwestii kwot transferowych. No i jest jeszcze trzecia, utopijna opcja - coś się wydarzy last minute i Marotta zadziwi nas wszystkichMishaAveJuve pisze:Zgadzam się też z Virgilem pisałem o tym kilkanaście razy, ale wiele osób uważała że się nie znam - ok każdy ma prawo do swojego zdania, ale trzeba wreszcie przejrzec na oczy, Marotta nie potrafi robic transferów z zagranicy i transferów wielkich, co dopiero gdy te dwie rzeczy mają byc połączone i ma byc to wielki transfer z zagranicy? wygląda to jak K2.

- bendzamin
- Redaktor
Wiecie, komu w ostatniej chwili zabralismy Bendtnera? Sienie. Przed chwila ich DS, Stefano Antonelli powiedzial na antenie SS, ze mieli go praktycznie dogadanego. Oczywiscie, bede mu zyczyl jak najlepiej w naszej koszulce (tak samo jak zyczylem Borrielom, Mottom i innym Traorom), ale obawiam sie, ze Dunczyk swoimi umiejetnosciami pasuje bardziej na Artemio Franchi - Montepaschi Arena niz na Juventus Stadium
Berbatov ma podobno zarabiac w Fulham £100,000 tygodniowo. Znamy chyba prawdziwe motywy, stojace za odrzuceniem naszej oferty
Z ocena Marotty wstrzymam sie do jutrzejszego wieczoru. Beppe, czyn swoja magie i zaskocz mnie czyms.

Berbatov ma podobno zarabiac w Fulham £100,000 tygodniowo. Znamy chyba prawdziwe motywy, stojace za odrzuceniem naszej oferty

Z ocena Marotty wstrzymam sie do jutrzejszego wieczoru. Beppe, czyn swoja magie i zaskocz mnie czyms.
- Arbuzini
- Juventino
Eeee... powiedzmy, że zgadzam się z Twoimi argumentami, ale co z tego? To mało spektakularne mercato z 2011, kiedy przyszli m.in.: Conte, Pirlo, Vidal, Lichtsteiner oraz Vucinic, było najlepszym okienkiem od 2004 roku. True story.Virgil pisze:O jakich pomocnikach Wy mówicie ? Marotta nie przeprowadził w życiu jakiegoś spektakularnego transferu
Teraz mamy sprowadzonych na bardzo korzystnych warunkach Asamoaha oraz Isle, darmowego Lucio i miejmy nadzieję godnego zastępce/konkurenta dla Vucinica za 11 mln E.
Co robił Marotta w tym okienku? Na pewno pomyślał, że tak szczęśliwy sezon pod względem kontuzji może się już nigdy nie powtórzyć. Mądrze. Mamy równy i klasowy(!) skład na 10 pozycjach. Nie ma Armero? Trudno. Jest Asamoah, który już udowodnił, że takiego zawodnika potrzebowaliśmy. Isla to niemal bliźniaczy transfer tylko, że jak gra na skrzydle to preferuje drugą stronę. Do tego momentu dla mnie mercato niemal perfekcyjne.
Inwestycje w młodzież? Całkiem nieźle, a najlepszym ruchem jest 19-letni Pogba pozyskany za darmo z vice-mistrza Anglii. Francuz już udowodnił, że posiada papiery na co najmniej dobrego registę.
Plama na honorze to wysunięty napastnik. Element może i uznawany przez wielu (w tym mnie) za kluczowy, ale nie przeważa o jakości Juventusu jako całej drużyny.
Gadki o kupie nawet nie skomentuje, bo dostałbym kartkę...jareckik pisze:Wszyscy są zgodni co do tego że jest wielka kupa, jeśli chodzi o naszą kadrę. Nie mamy nikogo, powtarzam nikogo, kto potrafi w "pojedynkę" wygrać mecz. Jeśli zabraknie w jakimś spotkaniu Pirlo (...)
Pirlo, Vidal, Marchisio, Vucinic, a nawet Lichtsteiner - wcale, a wcale w poprzednim sezonie ci zawodnicy nie wygrywali nam spotkań... Zimny prysznic i odświeżenie meczów - jedyna recepta na taką demencję.
- typkens
- Juventino
Jemu zapewne chodziło o cracka (aka Aguero, czy inny wariat z Ameryki Południowej), który sam potrafi rozstrzygnąć losy danego spotkania. Ja doceniam klasę ww. przez Ciebie piłkarzy, ale niestety indywidualności u nas jak na lekarstwo.Arbuzini pisze:Gadki o kupie nawet nie skomentuje, bo dostałbym kartkę...jareckik pisze:Wszyscy są zgodni co do tego że jest wielka kupa, jeśli chodzi o naszą kadrę. Nie mamy nikogo, powtarzam nikogo, kto potrafi w "pojedynkę" wygrać mecz. Jeśli zabraknie w jakimś spotkaniu Pirlo (...)
Pirlo, Vidal, Marchisio, Vucinic, a nawet Lichtsteiner - wcale, a wcale w poprzednim sezonie ci zawodnicy nie wygrywali nam spotkań... Zimny prysznic i odświeżenie meczów - jedyna recepta na taką demencję.
- Castiel
- Juventino
Nie chce mi się wierzyć w ofertę 30 mln za Jojo. Patrząc na to, że mamy oddzielny budżet na młodzież to wydaliśmy 37,5 mln. Transfer napastnika pochłonąłby tą kwotę całkowicie i podejrzewam, że nie byłoby pieniędzy na Giovinco, Isle, Asamoah i Caceresa.
- MishaAveJuve
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Z tymi bardzo korzystnymi warunkami to już nie przesadzaj przypomnę że obaj po 18 mln, a w wielkim świecie piłki jeszcze żaden nie zaistniałArbuzini pisze:
Teraz mamy sprowadzonych na bardzo korzystnych warunkach Asamoaha oraz Isle,

Do tego jeden w trakcie bardzo poważnej kontuzji, widzisz co dzieje się z FaQ, ja nie napalam się na Islę zbytnio, bo to czy wróci do dyspozycji sprzed kontuzji różnie może byc 50 % na 50 %. Na bardzo korzystnych warunkach tio miał byc Berbatov, ma byc De Jong w Milanie.
Od kołyski Az po grób jedna miłość jeden klub!!!!- JUVENTUS
- annihilator1988
- Juventino
Zastanawiam się, kogoż też Giuseppe będzie starał się dokooptować do linii ataku "Starej Damy". Biorąc pod uwagę, że Bendter jest zwyczajnie uzupełnieniem składu, moim cichym faworytem jest Diamanti . Ja, jutro oczekuje dwóch wiadomości. Pierwszej, informującej o wypożyczeniu Fabio do któregoś z klubów Serie A. Drugiej, mówiącej o nabyciu przez Juventus kolejnego napastnika
Ostatnio zmieniony 31 sierpnia 2012, 01:33 przez annihilator1988, łącznie zmieniany 1 raz.
- Arbuzini
- Juventino
Nie mamy Maradony, czy Pelego - tu się zgadze. Tylko, czy np. Dzeko jest takim zawodnikiem? No nie, a jakby Marotta sprowadził go na ostatni moment to fejm podskoczyłby mu tak, że pół forum krzyczałoby "Moggi zdychaj!". Nie mamy indywidualności w ataku. Jednak od bramki po pomoc widzę takich zawodników w naszej drużynie. Zresztą Vucinic też potrafi odpalić "z niczego" i wygrać mecz. Najlepszy przykład to pucharowy pojedynek z Milanem.typkens pisze:Jemu zapewne chodziło o cracka (aka Aguero, czy inny wariat z Ameryki Południowej), który sam potrafi rozstrzygnąć losy danego spotkania. Ja doceniam klasę ww. przez Ciebie piłkarzy, ale niestety indywidualności u nas jak na lekarstwo.
Zaskórniaki, czy jakCastiel pisze:Nie chce mi się wierzyć w ofertę 30 mln za Jojo. Patrząc na to, że mamy oddzielny budżet na młodzież to wydaliśmy 37,5 mln. Transfer napastnika pochłonąłby tą kwotę całkowicie i podejrzewam, że nie byłoby pieniędzy na Giovinco, Isle, Asamoah i Caceresa.

Ja obstaje przy swoim. Pewnie jakby ich łyknąć od razu w całości to Udinese zeszłoby z tych 18 mln E, może nawet do magicznych 15MishaAveJuve pisze:Z tymi bardzo korzystnymi warunkami to już nie przesadzaj przypomnę że obaj po 18 mln, a w wielkim świecie piłki jeszcze żaden nie zaistniałArbuzini pisze:
Do tego jeden w trakcie bardzo poważnej kontuzji, widzisz co dzieje się z FaQ, ja nie napalam się na Islę zbytnio, bo to czy wróci do dyspozycji sprzed kontuzji różnie może byc 50 % na 50 %. Na bardzo korzystnych warunkach tio miał byc Berbatov, ma byc De Jong w Milanie.

- Adrian27th
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
"top player". Towarzyszylo nam to od poczatku tego Mercato. Wszyscy bylismy nastawieni na to jedno nazwisko. Na tego jednego napastnika.
Cavani,Jovetic,Van Persie... łechtano nas gwiazdami, a otrzymalismy Bendtera. Czlowieka widmo z Arsenalu.
Ja tylko sie ciesze ze mamy Asamoaha i Isle, no i Sebusia ktory MOZE cos udowodni.
To mercato jest jedna wielka Klapa. Nie oszukujmy sie, ale problem bramek nie zostal rozwiazany. I tylko czekam az Marotta powie ze "TOP" nie oznacza "TOP" ale takiego ktory spelnia oczekiwania...
Zakonczmy to i awansujmy do ćwiercfinalu LM. MOZE bedzie ok.
Błagam niech uniewinnia Conte bo bez niego nie bedzie fajnie.
Cavani,Jovetic,Van Persie... łechtano nas gwiazdami, a otrzymalismy Bendtera. Czlowieka widmo z Arsenalu.
Ja tylko sie ciesze ze mamy Asamoaha i Isle, no i Sebusia ktory MOZE cos udowodni.
To mercato jest jedna wielka Klapa. Nie oszukujmy sie, ale problem bramek nie zostal rozwiazany. I tylko czekam az Marotta powie ze "TOP" nie oznacza "TOP" ale takiego ktory spelnia oczekiwania...
Zakonczmy to i awansujmy do ćwiercfinalu LM. MOZE bedzie ok.
Błagam niech uniewinnia Conte bo bez niego nie bedzie fajnie.
"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
- jareckik
- Juventino
@typkens dokładnie o to mi chodzi, nie uważam żadnego naszego piłkarza za geniusza prócz Pirlo, jeśli jego zabraknie to leżymy. Reszta jest bardzo dobra, robią swoją robotę doskonale, ale jak napisałeś o Vucinicu to od razu wiedziałem że wspomnisz mecz pucharowy z Milanem, tak też nie pamiętam innego meczu, w którym tak wyraźnie potwierdził, że to dzięki niemu wygraliśmy. Nie twierdzę, że mamy słaby skład, uważam wręcz, że jest bardzo mocny stanowi jakiś tam fajny kolektyw, na którym można oprzeć budowanie na prawdę dobrej ekipy na europę. Jednak bez kogoś wyjątkowego, geniusza w ataku ciężko jest wygrać LM, a chyba o to właśnie chodzi ?Arbuzini pisze:Nie mamy Maradony, czy Pelego - tu się zgadze. Tylko, czy np. Dzeko jest takim zawodnikiem? No nie, a jakby Marotta sprowadził go na ostatni moment to fejm podskoczyłby mu tak, że pół forum krzyczałoby "Moggi zdychaj!". Nie mamy indywidualności w ataku. Jednak od bramki po pomoc widzę takich zawodników w naszej drużynie. Zresztą Vucinic też potrafi odpalić "z niczego" i wygrać mecz. Najlepszy przykład to pucharowy pojedynek z Milanem.typkens pisze:Jemu zapewne chodziło o cracka (aka Aguero, czy inny wariat z Ameryki Południowej), który sam potrafi rozstrzygnąć losy danego spotkania. Ja doceniam klasę ww. przez Ciebie piłkarzy, ale niestety indywidualności u nas jak na lekarstwo.
Za samego Asamoaha Udine krzyczało 20 mlnE wydanie w tym okienku 18 za obu uważam za sukces.MishaAveJuve pisze:Z tymi bardzo korzystnymi warunkami to już nie przesadzaj przypomnę że obaj po 18 mln, a w wielkim świecie piłki jeszcze żaden nie zaistniałArbuzini pisze:
- Wicior
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Śmieszą mnie takie wypowiedzi. Zastanawiam się jakbyś nazwał mercato przed sezonem 2006/2007? Zapewne nie pamiętasz tych czasów.iltalismano pisze: To mercato jest jedna wielka Klapa.
Mercato 2012/2013 jest najlepszym od afery z 2006 roku i z tego się bardzo cieszę. Gdy wrócą kontuzjowani zawodnicy spokojnie będziemy mogli bić się na 3 frontach.
- @D@$
- Juventino
Czyli jakby za każdego z nich dał po 20 mln to byłyby to spektakularne transfery a tak to są słabe? :doh: No weź się chłopie zastanów. Jeden z laepszych rozgrywających jeśli nie najlepszy za darmo, jeden z czołowych box to box za dyche, to nie jest spektakularne? To co jest? Chyba inaczej rozumiemy to słowo, Ty uznajesz za spektakularny nie wybitny transfer, tylko wybitnie drogi zawodnika z okładki bravo sport i tu jest problem.Virgil pisze:O jakich pomocnikach Wy mówicie ? Marotta nie przeprowadził w życiu jakiegoś spektakularnego transferu
- Pirlo był za free, pewnie nie chciał odchodzić poza Włochy, w Milanie go nie chcieli = dosyć łatwa transakcja
- Vidal koniec kontraktu, klub nie chciał go sprzedać do konkurenta w lidze i w zasadzie naszego jedynego konkurenta w walce o niego = dosyć łatwa transakcja. Jakby Vidalowi się kontrakt nie kończył to nigdy byśmy go nie mieli bo trzeba by było rzucić minimum z 20mln.
Ktoś tam pisał o ew. Dzeko. Jak już podpiszemy z Bendtnerem to już nikt więcej nie przyjdzie. Dlatego czekam do tego momentu bo wtedy już klamka zapadnie, a tak? Jak Beppe zwietrzy szansę, to jeszcze może olać Duńczyka, tyle że już mało czasu.
:doh: Mów za siebie.jareckik pisze:Wszyscy są zgodni co do tego że jest wielka kupa, jeśli chodzi o naszą kadrę.
Misha - to samo można napisac o Giovinco, tym bardziej nie wiadomo za co ma być uwielbiany. Vucinic ma na koncie mistrzzostwo, wicemistrzostwo Włoch, strzelał gole Realowi i Chelsea w LM, co istotne nie był wtedy jakimś ławkogrzajem, a jak już to tez zmiany robił dobre. Co z tego ma Giovinco? No wicemistrzostwo europy, ale grał tylko w grupie i to bez szału.
Też życzę Sebie jak najlepiej, ale dopiero ma co udowodnić, więc wybacz, ale na dzisiaj Mirko stawiam wyżej, zobaczymy jak będzie po sezonie.
- jakku1
- Juventino
Ten ostatni dzien okienka szybciej sie skonczyl, niz zaczal. Marotta powiedzial, ze nasze mercato jest zakonczone. Przyjdzie Bendtner, ktory co prawda nie byl i nie jest tap madl, ale to byla wlasnie ta rzekoma okazja, wedlug naszego DS.
Szczerze, to jesli faktycznie tak sie skonczy, to chyba zaczne sie powoli zastnawiac czy Beppe to jest jednak odpowiedni czlowiek do pracy w Juve. Mial kilka swietnych ruchow w tym okienku, ale zeby w ciagu 24 godzin sciagnac Bendtnera (co podsumowuje nasze poczynania w stosunku do napastnika w calym mercato), popsuc sobie relacje z Viola i Siena, to naprawde trzeba byc wyjatkowo zdolna bestia. Poczekajmy do konca dnia, ale ja w cuda juz nie wierze.
Szczerze, to jesli faktycznie tak sie skonczy, to chyba zaczne sie powoli zastnawiac czy Beppe to jest jednak odpowiedni czlowiek do pracy w Juve. Mial kilka swietnych ruchow w tym okienku, ale zeby w ciagu 24 godzin sciagnac Bendtnera (co podsumowuje nasze poczynania w stosunku do napastnika w calym mercato), popsuc sobie relacje z Viola i Siena, to naprawde trzeba byc wyjatkowo zdolna bestia. Poczekajmy do konca dnia, ale ja w cuda juz nie wierze.
Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113