Quiz - piłkarze
- Vimes
- Juventino
W kwestii formalnej, czy znajdzie się ktoś chętny po podliczenia punktów i aktualizacji listy, bo potem tyle się tego nazbiera, że nikomu nie będzie się chciało. Wiem co mówię, bo liczyłem już dwa czy trzy razy w poprzedniej edycji i już mi się nie chce
. Chyba, że rezygnujemy z tego drobnego elementu rywalizacji?

- Barisz
- Juventino
446 Julio César Dely Valdés
447 Bebeto
448 Stéphane Chapuisat
449 Marcin Mięciel
450 Pedro Pauleta
451 George Galamaz
452 Dmitrij Jewgijeniewicz Syczow
453 Eduardo Salvio
454 Enzo Scifo
455 Massimo Carrera
456 Ronaldo
457 Enzo Maresca
458 Jörg Stiel
459 Adam Matysek
460 Miguel Ángel Angulo
461 Geremi
462 Radoslav Látal
463 José María Romero Poyón
464 Ivica Olić
465 Krzysztof Ratajczyk
466 Kjetil André Rekdal
467 Szilárd Németh
468 Jörg Albertz
469 Olaf Marschall
470 Abelardo Fernández Antuña
471 Nihat Kahveci
472 Vincent Enyeama
473 Zvonimir Boban
474 Sergio Romero
475 Thomas Strunz
476 Vedad Ibišević
477 Valmiro Lopes Rocha - Valdo
478 Rolando Bianchi
479 Christian Abbiati
480 Andrea Gasbarroni
481 Eugen Polanski
482 Janusz Jojko
483 Luis Suarez
484 Javier Hernández
485 Joan Capdevila
486 Faustino Hernán "Tino" Asprilla Hinestroza
487 Rafael van der Vaart
488 Wiktor Onopko
489 Laurent Koscielny
490 Raul
491 Angelos Charisteas
492 Djibril Cisse
493 Aiden McGeady
494 Cafu
495 Iván Luis Zamorano Zamora
496 Sotiris Ninis
497 Walter Gargano
498 Henrich Mchitarjan
499 Granit Xhaka
500 Matej Delač
501 Gordon Schildenfeld
502 Álvaro Negredo
503 Joey Barton
504 Cedric Carrasso
505 Kasper Schmeichel
506 Cobi N'Gai Jones
507 Emmanuel Olisadebe
508 Michal Kadlec
509 Michael Mifsud
W kwestii punktów nie liczyłem, ale pamiętam tam są kwestie problemowe. Raz, że w sumie nie wiem, od której właściwie zagadki zaczął się nowy quiz, dwa, że zdarzył się powtórzony zawodnik i nie zdecydowaliśmy, czy dajemy ujemne, czy olewamy.
Co do samej punktacji, uważam, że powinna zostać, bo daje jakąś tam motywację jednak, obawiam się, że bez niej quiz może spowolnieć jeszcze bardziej niż teraz ; )
447 Bebeto
448 Stéphane Chapuisat
449 Marcin Mięciel
450 Pedro Pauleta
451 George Galamaz
452 Dmitrij Jewgijeniewicz Syczow
453 Eduardo Salvio
454 Enzo Scifo
455 Massimo Carrera
456 Ronaldo
457 Enzo Maresca
458 Jörg Stiel
459 Adam Matysek
460 Miguel Ángel Angulo
461 Geremi
462 Radoslav Látal
463 José María Romero Poyón
464 Ivica Olić
465 Krzysztof Ratajczyk
466 Kjetil André Rekdal
467 Szilárd Németh
468 Jörg Albertz
469 Olaf Marschall
470 Abelardo Fernández Antuña
471 Nihat Kahveci
472 Vincent Enyeama
473 Zvonimir Boban
474 Sergio Romero
475 Thomas Strunz
476 Vedad Ibišević
477 Valmiro Lopes Rocha - Valdo
478 Rolando Bianchi
479 Christian Abbiati
480 Andrea Gasbarroni
481 Eugen Polanski
482 Janusz Jojko
483 Luis Suarez
484 Javier Hernández
485 Joan Capdevila
486 Faustino Hernán "Tino" Asprilla Hinestroza
487 Rafael van der Vaart
488 Wiktor Onopko
489 Laurent Koscielny
490 Raul
491 Angelos Charisteas
492 Djibril Cisse
493 Aiden McGeady
494 Cafu
495 Iván Luis Zamorano Zamora
496 Sotiris Ninis
497 Walter Gargano
498 Henrich Mchitarjan
499 Granit Xhaka
500 Matej Delač
501 Gordon Schildenfeld
502 Álvaro Negredo
503 Joey Barton
504 Cedric Carrasso
505 Kasper Schmeichel
506 Cobi N'Gai Jones
507 Emmanuel Olisadebe
508 Michal Kadlec
509 Michael Mifsud
W kwestii punktów nie liczyłem, ale pamiętam tam są kwestie problemowe. Raz, że w sumie nie wiem, od której właściwie zagadki zaczął się nowy quiz, dwa, że zdarzył się powtórzony zawodnik i nie zdecydowaliśmy, czy dajemy ujemne, czy olewamy.
Co do samej punktacji, uważam, że powinna zostać, bo daje jakąś tam motywację jednak, obawiam się, że bez niej quiz może spowolnieć jeszcze bardziej niż teraz ; )
"Chtěl bych jak divoký kůň běžet běžet
nemyslet na návrat
s koňskými handlíři vyrazit dveře
to bych rád"
nemyslet na návrat
to bych rád"
- Vimes
- Juventino
Proponowałem, żeby zacząć od tej zagadki zahora: http://forum.juvepoland.com/viewtopic.p ... 754#636754 i uczestnicy się zgodzili, więc niech to będzie pierwsza zagadka nowej edycji quizu.
- Barisz
- Juventino
Przeniosłem moją zagadkę z poprzedniej strony, żeby było bardziej czytelnie:
1. Grał w zaledwie trzech klubach - jednym z miasta, w którym się urodził oraz dwóch zagranicznych, z kraju, w którym spędził lwią część swojej piłkarskiej kariery.
2. Z każdym z tych zagranicznych klubów zdobył przynajmniej jedno mistrzostwo, puchar i superpuchar kraju oraz triumfował w rozgrywkach europejskich.
3. Ożenił się z siostrą dawnego partnera z drużyny.
4. Grał w reprezentacjach trzech państw. Debiutując w pierwszej z nich strzelił dwie bramki.
1. Grał w zaledwie trzech klubach - jednym z miasta, w którym się urodził oraz dwóch zagranicznych, z kraju, w którym spędził lwią część swojej piłkarskiej kariery.
2. Z każdym z tych zagranicznych klubów zdobył przynajmniej jedno mistrzostwo, puchar i superpuchar kraju oraz triumfował w rozgrywkach europejskich.
3. Ożenił się z siostrą dawnego partnera z drużyny.
4. Grał w reprezentacjach trzech państw. Debiutując w pierwszej z nich strzelił dwie bramki.
No, ba : ) Przecież on już kiedyś prawie w Turynie był : DAlfa i Omega pisze:Nasz ukochany Dejan Stanković?
Ostatnio zmieniony 18 czerwca 2012, 17:15 przez Barisz, łącznie zmieniany 1 raz.
nemyslet na návrat
to bych rád"
nemyslet na návrat
to bych rád"
- Alfa i Omega
- Juventino
Nasz ukochany Dejan Stanković?
(Nohavica w podpisie \o/ )
1. Kilkukrotnie twierdził, że po zakończeniu kariery zostanie pastorem - nie jest już piłkarzem czynnym, lecz czy zamiar spełnił? Pogrzebałem trochę w internecie i prawdę mówiąc, pojęcia nie mam.
2. Gdy był juniorem, przez dwa lata znajdował się w Turynie. W swoim kolejnym klubie spędził aż dwanaście sezonów, nie licząc rocznej przerwy na wypożyczeniu.
3. Podczas pewnego dużego turnieju, jego reprezentacja grała z Włochami. Dwie bramki strzelili wówczas futboliści dość bliscy naszym sercom - jedna była przedniej urody. druga zaś padła po fatalnym kiksie piłkarza-zagadki.
Szlaaaaag, piąte nazwisko jakie sprawdzałem i nie wiem dlaczego, nie wyszukało. Może z błędem wpisałem, wybaczcie
A nawet mi przemknęło przez myśl, czy Jaromir mecze oglądał, bo nie uwierzyłbym, że przepuści taką okazję
No cóż, daj swoją zagadkę, może sobie odbiję.
(Nohavica w podpisie \o/ )
Nieposkromiony Alessio Secco.Barisz pisze:Przecież on już kiedyś prawie w Turynie był : D
1. Kilkukrotnie twierdził, że po zakończeniu kariery zostanie pastorem - nie jest już piłkarzem czynnym, lecz czy zamiar spełnił? Pogrzebałem trochę w internecie i prawdę mówiąc, pojęcia nie mam.
2. Gdy był juniorem, przez dwa lata znajdował się w Turynie. W swoim kolejnym klubie spędził aż dwanaście sezonów, nie licząc rocznej przerwy na wypożyczeniu.
3. Podczas pewnego dużego turnieju, jego reprezentacja grała z Włochami. Dwie bramki strzelili wówczas futboliści dość bliscy naszym sercom - jedna była przedniej urody. druga zaś padła po fatalnym kiksie piłkarza-zagadki.
Oczywiście, Kuffour.Barisz pisze:Samuel Kuffour
Był już kiedyś zadany, ale, że ująłeś mnie faktem nawiązania do Nohavicy, to nikomu nie powiem i może się nie zorientują ; ) Swoją drogą widziałem Jarka w sobotę w samochodzie ČT1 jak jechał na mecz we Wrocławiu ; ) Pewnie się cieszył później : )
Szlaaaaag, piąte nazwisko jakie sprawdzałem i nie wiem dlaczego, nie wyszukało. Może z błędem wpisałem, wybaczcie

A nawet mi przemknęło przez myśl, czy Jaromir mecze oglądał, bo nie uwierzyłbym, że przepuści taką okazję

No cóż, daj swoją zagadkę, może sobie odbiję.
Ostatnio zmieniony 18 czerwca 2012, 20:23 przez Alfa i Omega, łącznie zmieniany 1 raz.
- Barisz
- Juventino
Samuel Kuffour
Był już kiedyś zadany, ale, że ująłeś mnie faktem nawiązania do Nohavicy, to nikomu nie powiem i może się nie zorientują ; ) Swoją drogą widziałem Jarka w sobotę w samochodzie ČT1 jak jechał na mecz we Wrocławiu ; ) Pewnie się cieszył później : )
-----------
1. Grał w 4 klubach - po 2 w kraju i za granicą. W obu zagranicznych spędził po 2 lata. Są to kluby, których mecze derbowe są ważnymi wydarzeniami piłkarskimi w skali całego kraju.
2. W reprezentacji jest zawodnikiem bardzo uznanym, gra w niej już 14 lat. W tym czasie strzelił 9 bramek, z czego trzy drużynie, z którą zwycięstwo jest najważniejszym meczem w historii reprezentacji jego kraju.
3. Jest ikoną klubu ze stolicy swojego kraju. Z tego zespołu odchodził po 5 latach gry za granicę, do tego zespołu 5 lat temu z zagranicy wrócił. W sumie rozegrał dla tego klubu około ćwierć tysiąca meczy ligowych. W pierwszym okresie gry dla tej drużyny spotkał w składzie Polaka, który dla tego zespołu jest legendą chyba nawet większą niż bohater tej zagadki.

-----------
1. Grał w 4 klubach - po 2 w kraju i za granicą. W obu zagranicznych spędził po 2 lata. Są to kluby, których mecze derbowe są ważnymi wydarzeniami piłkarskimi w skali całego kraju.
2. W reprezentacji jest zawodnikiem bardzo uznanym, gra w niej już 14 lat. W tym czasie strzelił 9 bramek, z czego trzy drużynie, z którą zwycięstwo jest najważniejszym meczem w historii reprezentacji jego kraju.
3. Jest ikoną klubu ze stolicy swojego kraju. Z tego zespołu odchodził po 5 latach gry za granicę, do tego zespołu 5 lat temu z zagranicy wrócił. W sumie rozegrał dla tego klubu około ćwierć tysiąca meczy ligowych. W pierwszym okresie gry dla tej drużyny spotkał w składzie Polaka, który dla tego zespołu jest legendą chyba nawet większą niż bohater tej zagadki.
Juras_Senat pisze:Giorgos Karagounis?

Ostatnio zmieniony 19 czerwca 2012, 17:50 przez Barisz, łącznie zmieniany 1 raz.
nemyslet na návrat
to bych rád"
nemyslet na návrat
to bych rád"
- Juras_Senat
- Qualità Juventino
Giorgos Karagounis?

Barisz pisze:Graeme Le Saux

Ostatnio zmieniony 20 czerwca 2012, 06:16 przez Juras_Senat, łącznie zmieniany 1 raz.
- Barisz
- Juventino
Graeme Le Saux
------
1. Przez całą profesjonalną karierę grał tylko w jednym klubie. Wygrywał z nim na krajowym podwórku zarówno ligę jak i krajowe puchary.
2. Obecnie jest członkiem sztabu szkoleniowego reprezentacji swojego kraju.
3. Przez 12 lat występów w pierwszej reprezentacji nie zdobył ani jednej bramki. Z resztą w klubie nie było dużo lepiej, w ciągu całej kariery w meczach ligowych pokonywał bramkarza rywali zaledwie 5 razy.
------
1. Przez całą profesjonalną karierę grał tylko w jednym klubie. Wygrywał z nim na krajowym podwórku zarówno ligę jak i krajowe puchary.
2. Obecnie jest członkiem sztabu szkoleniowego reprezentacji swojego kraju.
3. Przez 12 lat występów w pierwszej reprezentacji nie zdobył ani jednej bramki. Z resztą w klubie nie było dużo lepiej, w ciągu całej kariery w meczach ligowych pokonywał bramkarza rywali zaledwie 5 razy.
Jak najbardziej nie ; )Juras_Senat pisze:Peter Schöttel?
Jak najbardziej tak ; )Juras_Senat pisze:Gary Neville.
Ostatnio zmieniony 20 czerwca 2012, 21:19 przez Barisz, łącznie zmieniany 2 razy.
nemyslet na návrat
to bych rád"
nemyslet na návrat
to bych rád"
- Juras_Senat
- Qualità Juventino
Peter Schöttel?
Bo to była zmyłka.
Gary Neville.
Jestem pewny, zaraz idę spać, więc zadaje.
1. Był cała karierę wierny jednemu klubowi, po zakończeniu kariery został w nim trenerem.
2. Jego współpracownik, z klubu który trenuje obecnie, też był z tych wiernych.
3. Nie odniósł żadnych sukcesów jako pilkarz, nie grał w reprezentacji. Zdecydowanie lepiej wiedzie się mu jako trenerowi.
4. Jego jedyny syn gra w drugiej drużynie klubu który on trenuje.

Bo to była zmyłka.

Gary Neville.
Jestem pewny, zaraz idę spać, więc zadaje.
1. Był cała karierę wierny jednemu klubowi, po zakończeniu kariery został w nim trenerem.
2. Jego współpracownik, z klubu który trenuje obecnie, też był z tych wiernych.
3. Nie odniósł żadnych sukcesów jako pilkarz, nie grał w reprezentacji. Zdecydowanie lepiej wiedzie się mu jako trenerowi.
4. Jego jedyny syn gra w drugiej drużynie klubu który on trenuje.
Mietson pisze:Jürgen Klopp.

Ostatnio zmieniony 21 czerwca 2012, 16:17 przez Juras_Senat, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pan Mietek
- Juventino
Jürgen Klopp.
3. Ma pokaźną kolekcję nagród, m.in. kilka mistrzostw, medal mistrzostw kontynentu oraz CL i puchar UEFA i choć miał spory udział w tych sukcesach i z reguły był graczem pierwszego składu to raczej nie jest kojarzony jako czołowy gracz tych zwycięskich drużyn.

3. Ma pokaźną kolekcję nagród, m.in. kilka mistrzostw, medal mistrzostw kontynentu oraz CL i puchar UEFA i choć miał spory udział w tych sukcesach i z reguły był graczem pierwszego składu to raczej nie jest kojarzony jako czołowy gracz tych zwycięskich drużyn.
Barisz pisze:Maniche?

Ostatnio zmieniony 22 czerwca 2012, 08:39 przez Pan Mietek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Barisz
- Juventino
Maniche?
---------
1. Przez całą seniorską karierę grał w jednym klubie. Ojczystym. Przez 21 lat (wg danych z wiki w jego języku).
2. Zdobywca dwóch europejskich pucharów.
3. 15 lat w kadrze, ukoronowane miejscem na podium dwóch turniejów organizowanych przez FIFA.
4. Po zakończonej karierze zajął się trenerką. Prowadził zespoły ligowe ze swojej ojczyzny (w tym przez niezbyt długi czas ten, w którym grał) oraz jeden z Azerbejdżanu.
5. Jego brat również był piłkarzem. Na boisku grali w tej samej formacji. Przez pewien czas występowali w tym samym zespole.
---------
1. Przez całą seniorską karierę grał w jednym klubie. Ojczystym. Przez 21 lat (wg danych z wiki w jego języku).
2. Zdobywca dwóch europejskich pucharów.
3. 15 lat w kadrze, ukoronowane miejscem na podium dwóch turniejów organizowanych przez FIFA.
4. Po zakończonej karierze zajął się trenerką. Prowadził zespoły ligowe ze swojej ojczyzny (w tym przez niezbyt długi czas ten, w którym grał) oraz jeden z Azerbejdżanu.
5. Jego brat również był piłkarzem. Na boisku grali w tej samej formacji. Przez pewien czas występowali w tym samym zespole.
Nie.Mietson pisze:Franco Baresi?
Ostatnio zmieniony 23 czerwca 2012, 15:40 przez Barisz, łącznie zmieniany 2 razy.
nemyslet na návrat
to bych rád"
nemyslet na návrat
to bych rád"
- Pan Mietek
- Juventino
Może jakaś podpowiedź? 
Franco Baresi?
EDIT: Bülent Korkmaz. To było bardzo podchwytliwe (dane z tureckiej wiki nie zgadzają się z angielską), przez pewien czas myślałem nawet, że coś pomieszałeś
3. Karierę zaczynał jako junior w klubie ze stolicy (w nim także karierę zakończył) ale debiut w dorosłych rozgrywkach zaliczył w drużynie z małego miasta w którym urodził się pewien wybitny reprezentant kraju (z którym zresztą przez pewien czas grał razem w drużynie narodowej).

Franco Baresi?
EDIT: Bülent Korkmaz. To było bardzo podchwytliwe (dane z tureckiej wiki nie zgadzają się z angielską), przez pewien czas myślałem nawet, że coś pomieszałeś

3. Karierę zaczynał jako junior w klubie ze stolicy (w nim także karierę zakończył) ale debiut w dorosłych rozgrywkach zaliczył w drużynie z małego miasta w którym urodził się pewien wybitny reprezentant kraju (z którym zresztą przez pewien czas grał razem w drużynie narodowej).
Nie wiem jak doszedłeś do Cheb ale istotnie - to KukaBarisz pisze:Pavel Nedvěd urodził się w Chebie. Kuka, jego imiennik, w RH Cheb debiutował. Coincidence? I don't think so ; )

Ostatnio zmieniony 24 czerwca 2012, 02:17 przez Pan Mietek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Barisz
- Juventino
Pavel Nedvěd urodził się w Chebie. Kuka, jego imiennik, w RH Cheb debiutował. Coincidence? I don't think so ; )
-------
1. Poza ojczyzną grał w trzech europejskich ligach, jednak wyraźną większość kariery spędził w jednej z nich. Obecnie reprezentuje barwy klubu z ojczyzny, z którego odejście kilkanaście lat wcześniej rozpoczęło jego zagraniczne wojaże.
2. Przez 10 sezonów był zawodnikiem jednego zespołu. Przebył z nim długą drogę, grał w drugiej lidze, ale też zdobywał mistrzostwo kraju. Nie będąc jednak podstawowym zawodnikiem, parokrotnie był wypożyczany.
3. W reprezentacji strzelił równo 10 bramek. Największym sukcesem z kadrą było miejsce na podium mistrzostw kontynentu. Konkretnie drugie miejsce.
4. (podpowiedź z serii "Bardziej ułatwić się nie da"): Jego drugie imię brzmi tak samo jak nazwa klubu, w którym rozpoczynał swoją karierę. Jest to jednocześnie nazwa pewnej rzeki. Europejskiej rzeki. Dużej, europejskiej rzeki.
MEGA TURBO PODPOWIEDŹ: Grał w klubie, który jest dumą stolicy Piemontu.
-------
1. Poza ojczyzną grał w trzech europejskich ligach, jednak wyraźną większość kariery spędził w jednej z nich. Obecnie reprezentuje barwy klubu z ojczyzny, z którego odejście kilkanaście lat wcześniej rozpoczęło jego zagraniczne wojaże.
2. Przez 10 sezonów był zawodnikiem jednego zespołu. Przebył z nim długą drogę, grał w drugiej lidze, ale też zdobywał mistrzostwo kraju. Nie będąc jednak podstawowym zawodnikiem, parokrotnie był wypożyczany.
3. W reprezentacji strzelił równo 10 bramek. Największym sukcesem z kadrą było miejsce na podium mistrzostw kontynentu. Konkretnie drugie miejsce.
4. (podpowiedź z serii "Bardziej ułatwić się nie da"): Jego drugie imię brzmi tak samo jak nazwa klubu, w którym rozpoczynał swoją karierę. Jest to jednocześnie nazwa pewnej rzeki. Europejskiej rzeki. Dużej, europejskiej rzeki.
MEGA TURBO PODPOWIEDŹ: Grał w klubie, który jest dumą stolicy Piemontu.
Oczywiście nie, ale doceniam fakt, że chociaż ktoś próbował...wagner pisze:Mark Peter Gertruda Andreas van Bommel ? :lol:
Ostatnio zmieniony 28 czerwca 2012, 18:25 przez Barisz, łącznie zmieniany 1 raz.
nemyslet na návrat
to bych rád"
nemyslet na návrat
to bych rád"
- Juras_Senat
- Qualità Juventino
Marcelo Danubío Zalayeta
3. Ma na koncie wygraną w LM, ale jego udział w tym triumfie był marginalny. Obecnie, po zakończeniu kariery, jest skałtem w tej drużynie i odpowiada za kontynent z którego pochodzi.
Dobrze Barisz, jedziesz!
3. Ma na koncie wygraną w LM, ale jego udział w tym triumfie był marginalny. Obecnie, po zakończeniu kariery, jest skałtem w tej drużynie i odpowiada za kontynent z którego pochodzi.
Dobrze Barisz, jedziesz!
Ostatnio zmieniony 01 lipca 2012, 20:03 przez Juras_Senat, łącznie zmieniany 1 raz.