Informacje o Ultras naszych i nie naszych !!!
- Bart_DB
- Juventino
Manipuluję wypowiedziami, ehem. Żeby nie było pogrubiłem słowa do których się odnoszę. Próbujesz zrozumieć, czyli jeszcze nie rozumiesz. Jednocześnie nie rozumiejąc ultrasów krytykujesz ich działania na każdej praktycznie płaszczyźnie wręcz wyśmiewając ich wartości, których to nie rozumiesz (czyli jest to Twoja niewiedza, bo gdybyś nabył wiedzę, to byś zrozumiał). Czyli jednak pieprzenie o czymś czego się nie rozumie/nie wie, nie jest manipulacją, a wnioskiem wysnutym wprost z Twojej wypowiedzi. A w zasadzie Twoich wypowiedzi, które się mnożą pod każdym tematem o ultrasach, których chcesz zrozumieć, wcześniej jednak ich krytykując. Super podejście do spraw. Oczekujesz odpowiedzi o co chodzi ultrasom? To zadaj pytanie i poczekaj na czyjąś odpowiedź, a nie swoją własną. Zakładasz głupotę środowisk kibicowskich, bo masz jakiś niewątpliwy uraz. Czytając większość Twoich postów stwierdzam, że dla Ciebie oglądanie spotkania na stadionie nie powinno się różnić od gnicia przed TV. Bo nie chcesz widzieć inwencji pogwizdkowych piłkarzy (modlitwa na Conf. Cup), przyśpiewek stadionowych (niewątpliwie napędzanych przez ultrasów) i atmosfery, która ma napędzać piłkarzy lub ich deprymować. Jak nie chcesz niczego widzieć poza tym co w TV to zaproś kumpli na mecz i nie będzie się niczym to różniło. Albo nie zapraszaj, bo jeszcze któryś się pójdzie w przerwie odlać i obrazi to twoje poczucie estetyki, naruszone minutą klęknięcia w kręgu przez Brazylijczyków.belial pisze:Chociazby po to, zeby sprobowac zrozumiec o co im tak naprawde chodzi.
ti porterò all'inferno con me.
- belial
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Znowu to robisz... pisalem przeciez, ze opinie na temat ultrasow mam wyrobiona na podstawie tekstow tego typu, jak przytoczony przez juvelucka... ile razy mam to jeszcze pisac? W tej chwili dla mnie ultras, to koles w masce buczacy na cannavaro rzucajacy racami na boiski w celu wymuszenia haraczu od klubu ktoremu kibicuje. Do tego ladnie spiewa na meczu i wymachuje flagami, a po/przed meczem kradnie flagi przeciwnikow. Taki obraz ultrasa jest na forum przedstawiany (takze w tym watku), a zwolennicy tej grupy wykazuja aprobate w stosunku do dzialan tego typu. Ja tego po prostu nie czaje, dlatego oficjalnie prosze o uswiadomienie mnie biedaka, co z tego jest prawda, a co mitem.
Piszemy post za postem, a pytanie jak bylo postawione, tak stoi do tej pory.
- Bart_DB
- Juventino
juveluck nie wykłada tutaj teorii działania ultrasów, a zamieszcza tylko informacje o ich działaniach, które nie ograniczają się tylko do tego o czym się tu pisze, a mówiąc więcej, przede wszystkim oparte są na czym innym, na pewnych wartościach, których Ty nie akceptujesz o czym piszesz na każdym kroku. Nie akceptujesz, mimo, że ich nie znasz lub nie rozumiesz. Nie ważne co, ważne, że oceniasz ludzi o których nie masz pojęcia. Nie byłeś na meczu Juve jak mniemam, nie rozmawiałeś z żadnym ultrasem. Mieszkasz w okolicach stadionu Śląska i tym faktem próbujesz nadać sobie licencję znawcy w tym temacie. Jak chcesz się dowiedzieć czegoś teoretycznego to napisz pw do juvelucka (może będzie miły i Ci odpisze), a nie miętol tematu w kółko odrzucając krytykę pod swoim adresem frazesami o nie rozumieniu i niewiedzy. Jak nie rozumiesz, to poszukaj w internecie i zrozumiesz. Bo nie zaczynasz swej obecności w tym temacie od pytania "czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zaczęła się historia ultrasów, na jakich przekonaniach opierają swe działania, czym się kierują w życiu codziennym", a od wyśmiania ich działań i krytyki. Śmiejesz się ze "złodziei flag", a poza Dionizosem, który niedawno dał popis i robił z siebie aktywistę, nikt nie dał Ci podstaw by myśleć o nim, że się wywyższa i traktuje siebie jak lepszego kibica.belial pisze:Znowu to robisz... pisalem przeciez, ze opinie na temat ultrasow mam wyrobiona na podstawie tekstow tego typu, jak przytoczony przez juvelucka... ile razy mam to jeszcze pisac? W tej chwili dla mnie ultras, to koles w masce buczacy na cannavaro rzucajacy racami na boiski w celu wymuszenia haraczu od klubu ktoremu kibicuje. Do tego ladnie spiewa na meczu i wymachuje flagami, a po/przed meczem kradnie flagi przeciwnikow. Taki obraz ultrasa jest na forum przedstawiany (takze w tym watku), a zwolennicy tej grupy wykazuja aprobate w stosunku do dzialan tego typu. Ja tego po prostu nie czaje, dlatego oficjalnie prosze o uswiadomienie mnie biedaka, co z tego jest prawda, a co mitem.
Ja Cię uświadamiać nie zamierzam, bo się nie czuję kompetentny. O wiele bardziej leży mi rola interpretatora Twoich wypowiedzi i obnażania sprzeczności jakimi się posługujesz, by odeprzeć krytykę. Off-top, jasne, ale jakoś nie umiem Ci przepuścić.
edit.
Pozwól, że odniosę się jeszcze do jednego zdania, o którym zapomniałem wcześniej.
Swoim dotychczasowym dorobkiem zniechęcasz ludzi mniej cierpliwych do odpisywania i karmienia Cię odpowiedziami. Bo po co? Twierdzisz, że czegoś nie wiesz, ktoś kto wie więcej Cię uświadamia, a Ty próbujesz mu wmówić, że nie ma racji. Po co więc rozmawiać. Jak sobie przypomnę rozmowę o religii na stadionach, to non stop odwracałeś kota ogonem i nie potrafiłeś pojąć, że Twoja opinia w tym temacie nie ma kompletnego odzwierciedlenia w rzeczywistości (stan prawny, faktyczne zdarzenie na stadionie).belial pisze:Ja osobiscie liczylem na jakis komentarz do tego tekstu od ludzi siedzacych w "temacie"
- juveluck
- Juventino
Również odbieram to jako pewien problem. Jednak sytuacja jest bardzo złożona i nie można jej oceniać jednoznacznie.. We Włoszech na płotach wiszą flagi z nazwami grup kibiców, a nie z nazwami klubu. Dla nich jest to coś normalnego. Każda grupa próbuje jak najbardziej wyeksponować swoją nazwę, te największe grupy nie rzadko dążą do pełnej bądź częściowej dominacji na trybunie na której zasiadają. Stąd ten konflikt między naszymi grupami Ultras z przed kilku lat o którym wspomniałeś. Obecnie sytuacja jest unormowana, między innymi dlatego, grupy się tolerują (duży na to wpływ ma fakt, że w meczach w Turynie zasiadają na różnych łukach). Zresztą nie mają innego wyboru na wielu meczach wyjazdowych zasiadają obok siebie. Jednak podział jest zauważalny nie wpływa to korzystnie chociażby na prowadzenie dopingu. Nam w Polsce jest to dużo łatwiej zauważyć niż samym Włochom, dla których takie podziały nie są nowością. Tak czy inaczej trzeba przyznać, że obecna sytuacja i tak jest lepsza niż ta pod koniec "rządów" Fightersów.preclix pisze:
Chciałem jeszcze dodać, że wg mnie nie dobra jest sytuacja, gdy kibice, grupy Ultras jednego klubu toczą ze sobą jakieś spory, stosując między sobą argumenty siłowe. Rozumiem, że różne grupy nie muszą się uwielbiać, choćby z powodu różnych poglądów politycznych i nie tylko, ale sam fakt, że jest się fanatykiem tego samego klubu, powinien automatycznie tworzyć atmosferę wzajemnego szacunku. Nie do zrozumienia dla mnie jest wzajemne przeganianie się na sektorach czy jakaś walka o "władanie" daną częścią stadionu. Pamiętam news'a, który pojawił się parę lat temu na JP, donoszący o jakiejś ustawce dwóch zwaśnionych grup Juve. Dla mnie to totalny imbecylizm.
Z ciekawszych tematów to coraz szersze kręgi zatacza protest przeciwko tym kretyńskim kartą kibica. Protestowali nasi, protestowali ultrasi w Udine, teraz w Rzymie. Na Ulicach Rzymu pojawiło się wiele plakatów i napisów przeciwko tym głupim kartą.
Co do udinese jeszcze, to wczoraj po meczu w Montepulciano (prowincja Siena) przeciwko perugi trzech kibiców zostało zatrzymanych za zniewagę policji i rzucanie petard dymnych w stronę kibiców przeciwnika.

FINO ALLA FINE, FORZA JUVENTUS !!!
- juveluck
- Juventino
Po niezłej walce udało nam się dzisiaj wręczyć Michelowi Platiniemu szalik JPC, zrobić z nim zdjęcie i zebrać autografy:)
http://img18.imageshack.us/img18/6794/platinip.jpg
http://img35.imageshack.us/img35/2994/autografy.jpg
http://img18.imageshack.us/img18/6794/platinip.jpg
http://img35.imageshack.us/img35/2994/autografy.jpg
Ostatnio zmieniony 26 lipca 2009, 19:54 przez juveluck, łącznie zmieniany 1 raz.

- juveluck
- Juventino
DokładnieLBaLin pisze:No wlasnie bylem pewien ze mnie oczy nie myla. W wiadomosciach pokazali Platiniego w szalu JPC

Z innego tematu gdzie tez dałem to zdjęcie, odnośnie kulisów:P
juveluck pisze:Wiedzieliśmy, że będzie w Poznaniu. "Polowaliśmy" na niego od 13. Najpierw na lotnisku, gdzie nie było szans, potem pod stadionem, gdzie nie udało nam się wejść i dopiero koło 16:30 po niemal pościgu ulicami miasta za kordonem z Platinim, a następnie sprincie po Starym Rynku udało nam się go złapać. Jako ciekawostkę mogę dodać, że zdjęcie zrobił nam Prezydent Miasta Poznania Ryszard Grobelny.

- juveluck
- Juventino
W trakcie ostatniego meczu z sevillą, ich grupa ultras biris norte skroiła naszym Nucleo 3 flagi... Nie znam kulisów(które jednak musiały by być niesłychane, żeby ich rozgrzeszyć), ale śmiało mogę powiedzieć, że stracić flagi na takim meczu to kompromitacja.
http://www.uncoltuitatdelume.net/wp-con ... cleo-1.jpg
http://www.uncoltuitatdelume.net/wp-con ... cleo-2.jpg

- Monte Cristo
- Juventino
Bylbym wdzieczny o wytlumaczenie tej sytuacji (nie tej sprzed kilku lat, tylko ogole o te ''walke'' grup kibicowskich). Slyszalem o tym ze Marsylia ma dwie grupy Ultrasow ktore siebie wrecz nie nawidza, ale ja nie rozumiem o co im biega, na meczach zamiast dopingowac druzynie to na siebie bluzgaja? I niby po co tak? Mam nadzieje ze podobna sytuacja nie ma miejsca w Juve, byloby fajnie gdyby ktos mnie w tym oswiecil bo jestem w tym troche zielony.juveluck pisze:Również odbieram to jako pewien problem. Jednak sytuacja jest bardzo złożona i nie można jej oceniać jednoznacznie.. We Włoszech na płotach wiszą flagi z nazwami grup kibiców, a nie z nazwami klubu. Dla nich jest to coś normalnego. Każda grupa próbuje jak najbardziej wyeksponować swoją nazwę, te największe grupy nie rzadko dążą do pełnej bądź częściowej dominacji na trybunie na której zasiadają. Stąd ten konflikt między naszymi grupami Ultras z przed kilku lat o którym wspomniałeś. Obecnie sytuacja jest unormowana, między innymi dlatego, grupy się tolerują (duży na to wpływ ma fakt, że w meczach w Turynie zasiadają na różnych łukach). Zresztą nie mają innego wyboru na wielu meczach wyjazdowych zasiadają obok siebie. Jednak podział jest zauważalny nie wpływa to korzystnie chociażby na prowadzenie dopingu. Nam w Polsce jest to dużo łatwiej zauważyć niż samym Włochom, dla których takie podziały nie są nowością. Tak czy inaczej trzeba przyznać, że obecna sytuacja i tak jest lepsza niż ta pod koniec "rządów" Fightersów.preclix pisze:
Chciałem jeszcze dodać, że wg mnie nie dobra jest sytuacja, gdy kibice, grupy Ultras jednego klubu toczą ze sobą jakieś spory, stosując między sobą argumenty siłowe. Rozumiem, że różne grupy nie muszą się uwielbiać, choćby z powodu różnych poglądów politycznych i nie tylko, ale sam fakt, że jest się fanatykiem tego samego klubu, powinien automatycznie tworzyć atmosferę wzajemnego szacunku. Nie do zrozumienia dla mnie jest wzajemne przeganianie się na sektorach czy jakaś walka o "władanie" daną częścią stadionu. Pamiętam news'a, który pojawił się parę lat temu na JP, donoszący o jakiejś ustawce dwóch zwaśnionych grup Juve. Dla mnie to totalny imbecylizm.
Z ciekawszych tematów to coraz szersze kręgi zatacza protest przeciwko tym kretyńskim kartą kibica. Protestowali nasi, protestowali ultrasi w Udine, teraz w Rzymie. Na Ulicach Rzymu pojawiło się wiele plakatów i napisów przeciwko tym głupim kartą.
Co do udinese jeszcze, to wczoraj po meczu w Montepulciano (prowincja Siena) przeciwko perugi trzech kibiców zostało zatrzymanych za zniewagę policji i rzucanie petard dymnych w stronę kibiców przeciwnika.
- Abi
- Juventino
Większe starcie było, jeżeli mnie pamięć nie myli, w 2006(a może 2007?), pod ośrodkiem treningowym. A tak po za tym to teraz w styczniu jak byliśmy na catanii to z Curvy Sud poleciał pojazd na Tradizione w pewnym momencie.Andersson pisze: Bylbym wdzieczny o wytlumaczenie tej sytuacji (nie tej sprzed kilku lat, tylko ogole o te ''walke'' grup kibicowskich). Slyszalem o tym ze Marsylia ma dwie grupy Ultrasow ktore siebie wrecz nie nawidza, ale ja nie rozumiem o co im biega, na meczach zamiast dopingowac druzynie to na siebie bluzgaja? I niby po co tak? Mam nadzieje ze podobna sytuacja nie ma miejsca w Juve, byloby fajnie gdyby ktos mnie w tym oswiecil bo jestem w tym troche zielony.
- Bart_DB
- Juventino
A nasi potwierdzają, że stracili 3 flagi? Bo jakoś tak sztucznie to wygląda, po jednej takiej samej w każdym kolorze. Wygląda jakby sobie sami wydziergali i japy cieszyli. No i ile było ludzi z tymi flagami z Nucleo? 5 dziewczyn? Przecież tych kolesi jest dwunastu.juveluck pisze:W trakcie ostatniego meczu z sevillą, ich grupa ultras biris norte skroiła naszym Nucleo 3 flagi... Nie znam kulisów(które jednak musiały by być niesłychane, żeby ich rozgrzeszyć), ale śmiało mogę powiedzieć, że stracić flagi na takim meczu to kompromitacja.
- juveluck
- Juventino
Pokrótce rzecz ujmując sytuacja wynika z chęci Drughi zrobienia z siebie czołowej grupy Ultras wśród kibiców Juventusu (która tak czy inaczej są). Wszystko rozpoczęło się w ostatnim sezonie na Delle Alpi, kiedy Drughi zwyczajnie chcieli przejąć całe Curva Sud nie pozwalając zasiadać na nim innym grupą (poza swoim sekcją i zaprzyjaźnionym, choć Bravi jeszcze wtedy nie istnieli). Obecnie sytuacja jest unormowana, ponieważ nieprzepadające za sobą grupy zasiadają na przeciwnych łukach. Ciekawe natomiast jak będzie to wyglądało po powrocie na nowe Delle Alpi.Andersson pisze:
Bylbym wdzieczny o wytlumaczenie tej sytuacji (nie tej sprzed kilku lat, tylko ogole o te ''walke'' grup kibicowskich). Slyszalem o tym ze Marsylia ma dwie grupy Ultrasow ktore siebie wrecz nie nawidza, ale ja nie rozumiem o co im biega, na meczach zamiast dopingowac druzynie to na siebie bluzgaja? I niby po co tak? Mam nadzieje ze podobna sytuacja nie ma miejsca w Juve, byloby fajnie gdyby ktos mnie w tym oswiecil bo jestem w tym troche zielony.
Jeżeli chodzi natomiast o sytuacje między Tradizione (dawni Fightersi) i Drughi to tu zawsze będzie ciężko o dobre stosunki. Powrót Drughi za Fightersów nastąpił w dość ostrych okolicznościach, więcej chociażby w tym artykule:
http://www.juvepoland.com/text.php?id=328
kibice tych dwóch ugrupowań walczyli ze sobą długo, dochodziło nawet do ataków z nożami na członków przeciwnej grupy.
Czarny, biały i różowy to barwy Nucleo, mają kilka kompletów flag zrobionych właśnie w tych trzech kolorach. Poza tym, żeby skroić flagę nie potrzeba oddziału wojska. Co do prawdziwości informacji to znalazłem ją na dość poważnym serwisie i mimo, ze chciał bym się mylić, to jest to mało prawdopodobne.Bart_DB pisze:A nasi potwierdzają, że stracili 3 flagi? Bo jakoś tak sztucznie to wygląda, po jednej takiej samej w każdym kolorze. Wygląda jakby sobie sami wydziergali i japy cieszyli. No i ile było ludzi z tymi flagami z Nucleo? 5 dziewczyn? Przecież tych kolesi jest dwunastu.juveluck pisze:W trakcie ostatniego meczu z sevillą, ich grupa ultras biris norte skroiła naszym Nucleo 3 flagi... Nie znam kulisów(które jednak musiały by być niesłychane, żeby ich rozgrzeszyć), ale śmiało mogę powiedzieć, że stracić flagi na takim meczu to kompromitacja.

- Bart_DB
- Juventino
Wszystko rozumiem. Po prostu całość wydała mi się sztuczna na pierwszy rzut oka.juveluck pisze:Czarny, biały i różowy to barwy Nucleo, mają kilka kompletów flag zrobionych właśnie w tych trzech kolorach. Poza tym, żeby skroić flagę nie potrzeba oddziału wojska. Co do prawdziwości informacji to znalazłem ją na dość poważnym serwisie i mimo, ze chciał bym się mylić, to jest to mało prawdopodobne.