Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 stycznia 2017, 10:14

To już jest mistrzostwo obłudy! Widzę, że wyznawcy Jarosława idą w 100% w jego ślady. Jak ktoś jest nominatem PO to nie zależnie czy ma kompetencje czy nie, Vimes pieje i tupie nóżką. Jak chodzi o PiS, okazuje się, że trzeba patrzeć na kompetencje :prochno:

Teraz powinien pojawić się tu szczypek i naszczekać na Vimesa, że "nepotyzm jest nepotyzm, niezależnie od wszystkiego" :prochno:

szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 17 stycznia 2017, 10:50

Hau hau
Vimes pisze:Zdecydowanie lepsza byłaby "czysta" lista ludzi niekompetentnych, czyli bez odpowiedniego wykształcenia lub doświadczenia do pełnienia określonego stanowiska, bo skoro teraz są na niej wymienieni powyżej Aleszczyk, Bejda i Żyżyński to zarzutem wobec nich jest nie tyle niekompetencja, tylko fakt, że pełnią swoje funkcje z nominacji PiS-u.
Nepotyzm to nepotyzm, niezależnie od wszystkiego. Kolesiostwo z kompetencjami to nadal kolesiostwo i chociaż tak jak napisałeś, wielu na tych listach znaleźć się nie powinno, bo ich związki z partiami są znikome (albo wszystko zbiegło się w takim czasie), to te listy mają tylko pokazywać skalę problemu, a nie uderzać w jednostki, a skala była, jest i będzie ogromna.

deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 stycznia 2017, 15:26

Vimes pisze:
deszczowy pisze:Ej, a nikt z was serio nie ma oporów przed tym, że ten psudo-dokument robiła SB-cka donosicielka?
Obrazek Obrazek

Dobrze, że o tym napisałeś. Powyżej tekst Macieja Gawlikowskiego o Ewie Świecińskiej. Polecam Twojej uwadze zwłaszcza drugą stronę. Ewa Świecińska ujawniła fakt współpracy księdzu podczas spowiedzi i dzięki pomocy Kościoła całkowicie zerwała współpracę z SB. Jej przykład pokazuje jak się podnieść po upadku. Ciekawy jestem jak oceniasz jej postawę w porównaniu na przykład z Wałęsą czy Bonim?
A jak się ma do tego fakt, że mówimy o partii mającej na sztandarach walkę z „komuną" i „układem okrągłostołowym"? :)

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 stycznia 2017, 17:10

Pozwólcie, że dla zilustrowania różnicy pomiędzy "PiS-owskim kolesiem" i "apolitycznym fachowcem" posłużę się przykładami dwóch panów. Pierwszym z tych określeń na podstawie kryteriów przyjętych przez "Puls Biznesu" można nazwać Mariusza Kamińskiego w czasach, gdy kierował CBA. W momencie, gdy został odwołany z tej funkcji przez premiera Donalda Tuska wykazał się taką postawą:
Gdy premier Donald Tusk odwołał mnie z funkcji szefa Centralnego Biura Antykorupcyjnego przysługiwało mi 130 tys. złotych odprawy. Odesłałem je z powrotem do CBA, a gdy powtórnie pojawiły się na moim koncie, przesłałem je na Caritas w związku z powodzią, która wówczas dotykała Polskę. Tak duże odprawy są po prostu nieprzyzwoite. Myślę, że pani minister powinna wysłać jasny sygnał do opinii publicznej i zwrócić te pół miliona złotych.

Źródło
Potwierdzenie tego faktu można znaleźć na stronie Caritas.

Natomiast "apolityczny fachowiec" to zdaniem niektórych były prezes Trybunału Konstytucyjnego, który do odprawy postanowił jeszcze dorobić ekwiwalentem za urlop:
Były prezes Trybunału Konstytucyjnego prof. Andrzej Rzepliński otrzymał 150 tys. zł, ponieważ nie wykorzystał urlopu. Obecna prezes TK Julia Przyłębska zwróciła się do sędziów TK o wykorzystanie zaległych dni urlopowych. Zaproponowała konkretne dni, żeby nie zakłócić prac Trybunału.

Państwowa Inspekcja Pracy przeprowadziła w ubiegłym miesiącu kontrole w TK, podczas której poinformowano sędziów, aby wykorzystali niewykorzystany urlop z danego roku do września 2017 r. W innym przypadku prezesowi TK może grozić kara finansowa. W związku z tym, że były prezes TK Rzepliński nie wykorzystał urlopu, to w dniu jego odejścia, czyli 19 grudnia 2016 r wypłacono mu ze Skarbu Państwa ponad 150 tys zł.

Źródło
Prezez Rzepliński wydający jako sędzia sprawozdawca przeciętnie cztery wyroki rocznie nie miał czasu na urlop :lol:. Kolejny arcymistrz nadzwyczajnej kasty ludzi sędzia Stanisław Biernat twierdzi, że nie wiedział, iż żeby iść na urlop to najpierw trzeba wypisać wniosek urlopowy:
Uważałem, że wtedy, kiedy są >>wakacje trybunalskie<<, wtedy jest mój urlop. Nie zgłaszałem tego w kadrach. To mój błąd, powinienem to zgłosić. Ja z przyjemnością bym się tych pieniędzy zrzekł, tylko okazuje się, że w świetle prawa nie mogę się ich zrzec.

Źródło
Reasumując, z jednej strony mamy "PiS-owskiego kolesia" Mariusza Kamińskiego, który na podstawie własnych zasad moralnych bez mrugnięcia okiem oddaje pieniądze, do których miał pełno prawo. Natomiast z drugiej strony mamy dwóch "apolitycznych fachowców" o mentalności drobnych cwaniaczków kombinujących jak wydębić więcej kasy, którzy doszli do wniosku, że skoro i tak mają wakacje trybunalskie to po co wypisywać wnioski o urlop jeżeli na koniec kadencji dzięki jego niewykorzystaniu można będzie wyciągnąć do odprawy jeszcze dodatkowo ponad sto tysięcy złotych. Dzięki swojej zaradności prezes Rzepliński do odprawy w wysokości 170 tysięcy złotych dorobił 150 tysięcy złotych ekwiwalentu za niewykorzystany urlop :).

Oczywiście nie twierdzę, że wszyscy nominaci PiS-u w podobnej sytuacji postąpiliby jak Mariusz Kamiński. Pewnie nie brakuje tam także ludzi równie "zaradnych" w dorabianiu jak Rzepliński czy Biernat. Jednak to pokazuje właśnie słabość tej listy, bo są na niej i uczciwi fachowcy, których jedynym "grzechem" jest znajomość z kimś z PiS-u i cwaniacy bez kompetencji i doświadczenia, którzy dzięki koneksjom zarabiają dobrą kasę za pierdzenie w stołek. Tych drugich należy bezwzględnie tępić i grillować PiS za każdy taki przypadek, bo jak powiedział Lord Acton: "Każda władza deprawuje, a władza absolutna deprawuje absolutnie".
deszczowy pisze:
Vimes pisze:
deszczowy pisze:Ej, a nikt z was serio nie ma oporów przed tym, że ten psudo-dokument robiła SB-cka donosicielka?
Obrazek Obrazek

Dobrze, że o tym napisałeś. Powyżej tekst Macieja Gawlikowskiego o Ewie Świecińskiej. Polecam Twojej uwadze zwłaszcza drugą stronę. Ewa Świecińska ujawniła fakt współpracy księdzu podczas spowiedzi i dzięki pomocy Kościoła całkowicie zerwała współpracę z SB. Jej przykład pokazuje jak się podnieść po upadku. Ciekawy jestem jak oceniasz jej postawę w porównaniu na przykład z Wałęsą czy Bonim?
A jak się ma do tego fakt, że mówimy o partii mającej na sztandarach walkę z &#8222;komuną" i &#8222;układem okrągłostołowym"? :)
Oprócz walki z komuną i układem okrągłostołowym PiS ma również na sztandarach chrześcijańskie wartości, a wiesz kto został pierwszym świętym chrześcijańskim? Święty Dyzmas, lepiej znany jako "Dobry Łotr" ;). Jeżeli chciałbyś mi zarzucić hipokryzję to przypomnę co pisałem wcześniej o Wałęsie:
Vimes pisze:Mnie osobiście najbardziej w niej gorszy nie to, że Wałęsa był płatnym donosicielem Służby Bezpieczeństwa w latach 70, bo jak mówi mądre powiedzenie "tyle o sobie wiemy na ile nas sprawdzono" i nie jestem w stanie zagwarantować, że zachowałbym się lepiej niż Wałęsa. Najbardziej gorszy mnie totalny brak autorefleksji u Lecha Wałęsy po tylu latach, jego absolutny brak zainteresowania losami ludzi, na których donosił i ta jego niesamowita megalomania. Wałęsa nie musiałby się nawet przyznawać, wystarczyłoby, żeby w latach 90 założył jakąś fundację pomagającą robotnikom prześladowanym w PRL-u, ofiarom donosów nie tylko jego, ale też innych TW, bo w ten sposób powiedziałby przynajmniej symboliczne "przepraszam" tym ludziom. Jednak on nie jest w stanie jak to ktoś ujął "stanąć w prawdzie", woli brnąć w coraz bardziej absurdalne i wewnętrznie ze sobą sprzeczne kłamstwa.
http://www.forum.juvepoland.com/viewtop ... 591#849591

Ewa Świecińska upadła, ale się podniosła. Natomiast niektórzy w swoim upadku trwają po dziś dzień.

Obrazek
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 stycznia 2017, 17:19

Fakt, Wałęsa to specyficzny wypadek, który sam uwierzył w swój mesjanizm. A można było powiedzieć "Tak, poszłem tam, się podpisałem, i żałujem." I byłoby po sprawie.

Z innej beczki: Mateusz Kijowski tango down :prochno:

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 stycznia 2017, 18:52

Fajny tekst ekonomisty o ekonomistach, próbujący odpowiedzieć na pytanie skąd się wzięło ostatnio nagromadzenie tylu błędnych prognoz: "Morawski: Ostrzeżenie przed konsensusami".

Ciekawy news: "PO i Nowoczesna chciały &#8222;bratniej pomocy&#8221;?". Czyżby Kaczyński nie przesadzał mówiąc o nieudanej próbie puczu?

Obrazek
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 stycznia 2017, 11:51

Autor tekstu: Wojciech Wybranowski (patrz niżej)

Obrazek

Źródło: Sylwester Chruszcz, kumpel Mateusza Piskors... znaczy, Mateusza P. z partii Zmiana.

Obrazek
Już pomijając, że się z tego rakiem wycofał to niezła kompania :rotfl: :prochno:

I jeszcze taki kwiatek od minister pracy:
&#8222;Wolę żeby plaże nad Bałtykiem były wypełnione polskimi rodzinami, a nie niemieckimi, które stać na takie wakacje"

http://www.rp.pl/Rzad-PiS/170119033-RZE ... ykiem.html

Kto mi to wytłumaczy racjonalnie? Vimes? Lucas? Liczę na was.

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 stycznia 2017, 18:29

Podejrzewam, że to pokłosie opinii jaką wyrobili sobie niemieccy turyści na całym świecie. Niemcy przez lata byli postrzegani jako najbardziej skąpi, ordynarni i hałaśliwi turyści do momentu aż wyprzedzili ich Rosjanie: "Russians snatch 'worst tourists' crown from Germans... even hiding sunloungers in their ROOMS" :prochno:. Pewien włoski minister turystyki nawet nazwał Niemców "hordą aroganckich nacjonalistycznych blondynów zakłócających spokój na włoskich plażach", co wywołało mały skandal dyplomatyczny :smile:.

Jeżeli chodzi o Wojciecha Wybranowskiego to ciekawe, że w reakcji na jego artykuł poseł Nitras sięgnął po zdjęcie z 2005 roku, które krążyło po sieci w różnych odmianach i do którego Wybranowski już dawno się odniósł: "Jak zostałem "faszystą"- czyli dlaczego lewica nie ujedzie bez kłamstwa". Jak wiadomo każdy faszysta hajluje na tle portretu Lenina, gdy obok stoi "piwo rewolucyjne Proletaryat" :smile:.

Poza tym, jeżeli jedno zdjęcie ma być dowodem na faszystowskie poglądy to masz tu kolejnego faszystę:

Obrazek

Z Wybranowskiego jest taki sam faszysta jak z księcia Harry'ego ;).

To zdjęcie Chruszcza z Piskorskim to z czasów, gdy ten pierwszy był w LPR Giertycha, a drugi w Samoobronie Leppera? Poza tym, facet związków ze Zmianą się wypiera, ale fakt, że jego wyjazdy do Rosji są co najmniej podejrzane.

Obrazek
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 stycznia 2017, 22:59

Ech, Vimes, podziwiam twoją zdolność do chwycenia się nawet zdjęcia pijanego książątka dla próby usprawiedliwienia "swoich". Ja przynajmniej potrafię przyznać, że jak coś ciągnie druta, to ciągnie. Patrz: Kijowski.

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 stycznia 2017, 09:32

Obrazek

Źródło: https://dorzeczy.pl/kraj/8516/19-kwietn ... terom.html

Wojciech Wybranowski jak na każdego prawdziwego naziola przystało czci pamięć żydowskich powstańców z Getta Warszawskiego ;).

Tutaj na przykład widać jak bronię "swoich": http://www.forum.juvepoland.com/viewtop ... 505#846505, chociaż w uzupełnieniu do punktu pierwszego tego posta trzeba dodać, że Dorota Kania jednak apelację wygrała.

Obrazek
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 stycznia 2017, 09:42

Tyle dobrze.

A jak się zapatrujesz na listę 1000 kolesi z PiS, którzy dostali robotę od #dobrejzmiany? Poprzednicy, według wyliczeń, tak śmiało sobie nie poczynali.

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Lista-P ... 94327.html

szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 19 stycznia 2017, 10:03

deszczowy pisze:A jak się zapatrujesz na listę 1000 kolesi z PiS, którzy dostali robotę od #dobrejzmiany? Poprzednicy, według wyliczeń, tak śmiało sobie nie poczynali.

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Lista-P ... 94327.html
Przecież to było na poprzedniej stronie tematu. Także Vimes odniósł się do sprawy, nawet na tej stronie tematu, kilka postów wyżej.

"Fakt" ostatnio w formie, chyba Ci się udzieliło.

deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 stycznia 2017, 11:04

A faktycznie, kurde. Faktycznie, nie w formie dziś jestem :/

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 stycznia 2017, 17:25

Oglądacie "Ucho Prezesa"? Pierwszy odcinek mnie rozczarował. Drugi już zdecydowanie lepszy, ale bez fajerwerków. Trzeci na poziomie drugiego. Podobało mi się jak aktor odgrywający Macierewicza naśladował ten jego uśmieszek i styl wypowiedzi. Liczę, że "Ucho Prezesa" się rozkręci z biegiem czasu. Ciekawi mnie zwłaszcza opinia ludzi nieprzepadających za obecnym rządem. Podoba się Wam?

Obrazek
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 stycznia 2017, 18:50

Kurde, nie widziałem tego. Jakoś mnie to nie jara. Warto?

ODPOWIEDZ