Mercato (Lato 2016)
- mrozzi
- Juventino
- Podziekował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Berardi powinien spodziewac sie, ze nie odgrywalby u nas poki co tak waznej roli jaka pelni w Sassuolo, to oczywiste. Nikt na starcie nie da mu placu gry w jednym z najlepszych klubow Europy. Przekonac go do transferu do nas powinna droga, jaka podazali Rugani, Dybala, a wczesniej Morata. Kazdy z tych graczy musial sie uzbroic w cierpliwosc, ale ostatecznie okazywalo sie, ze Max swietnie to rozegral. Dobrze byloby miec jasnosc jak najszybciej, czy chlopak idzie do nas czy tez zostanie jeszcze na rok w obecnym klubie (a moze wyladuje w ogole w innym miejscu).
- jackop
- Juventino
- Podziekował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Wyszedłem z założenia, że 3-5-2 przede wszystkim w składzie:Arbuzini pisze:Docelowo pomocnikiem równoważącym formację będzie Marchisio i do tej roli ciężko znaleźć kogoś lepszego. Pod jego nieobecność na pewno liczymy na Khedirę, w końcu nie bez powodu jest jednym z naszych najlepiej opłacanych zawodników. Pereyrę zastąpi najprawdopodobniej ktoś o innej charakterystyce, ale większej klasie sportowej. Według doniesień o raczej defensywnych inklinacjach więc wiele wskazuje na to, że Allegri chce żeby skrzydła funkcjonowały bardziej ofensywnie. Włoch jak to Włoch - w pierwszej kolejności musi mu się zgadać balans na boisku.
Khedira (Sturaro[def.]/Lemina[of.]) - Pjanić (Marchisio) - Pogba (X)
@Crunny i @Yaro417 pisali o 4-3-1-2:
Pjanic (X lub Berardi?)
Pogba - Krychowiak lub Mascherano - Marchisio/Khedira
W obu przypadkach zastanawiam się kto mógłby zagrać jako ten X i wychodzi mi, że przydałoby się takiego gracza pozyskać. Oczywiście nie jest to super priorytet. Jeżeli Maks faktycznie życzy sobie pomocnika o innych atrybutach, to będę musiał mu w tej kwestii zaufać. Jak wspominałem, największym minusem przyjścia 'defensywnego' pomocnika, będzie kolejne zahamowanie (już rzadziej występującego) Sturaro.
Z innej beczki; wciśnięcie w jakąkolwiek rozsądną taktykę Berardiego będzie nie lada wyczynem. Chyba, że skończy jako stały zmiennik dla Dybali.
Ostatnie "potwierdzone info" od The Sun twierdzi, że Żoze planuje wykorzystać go jako kartę przetargową w celu pozyskania Pogby. Chyba nie byłbyś zbytnio zadowolony?Arbuzini pisze:Było coś o Darmianie ostatnio? Niezdrowo się napaliłem, że zastąpi u nas w tym roku Lichtsteinera.

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- CzeczenCZN
- Juventino
Z Poniedziałku rana taka wiadomość: Należy się spodziewać szybkiego zakończenia telenoweli związanej z transferem Daniego Alvesa. Ponieważ Brazylia sensacyjnie odpadła z Copa America 2016. Czyli w tym tygodniu na bank już wszystko będzie wiadome.
Może już np. w następny poniedziałek testy? Dzisiaj Pjanic za tydzień on? 

- wojczech7
- Juventino
Pisałeś o naszej (Juventusu) wycenie Hiszpana.RICTOR pisze:Jak pokrętna jak jasna i prosta? Potraktuj te 10 mln różnicy jako wyszkolenia piłkarza albo co sobie tam chcesz. Real nie musi sprzedawać go nigdzie dalej. Jak go chce u siebie to jest w plecy 30 mln, jeśli weźmie od nas 15 mln i odpuści Moratę jest do przodu 15. Łącznie wartość Moraty wychodzi 45. A jak chcesz dalej twierdzić, że nie umiem liczyć to proszę bardzo. Trzeci raz tego samego pisał nie będę.
Zapłaciliśmy za Moratę 20mln. Jeśli teraz dopłacimy 15, jego łączna wartość (wydatek Juventusu na jego kartę zawodniczą) wyniesie 35mln, nie 45mln.
Jeśli klauzula odkupu Realu wynosiłaby, powiedzmy, 50mln, a my, za jej anulowanie, przelalibyśmy na ich konto 15mln, to oznaczałoby, że wyceniamy Moratę na 65mln?

Żeby nie było - ja wiem, co Ty masz na myśli, ale jest to, jak już wspomniałem, pokrętna logika.
"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
- Yaro417
- Juventino
wojczech7 Niestety, ale jesteś w błędzie. Gdyby klauzula Moraty wynosiła 50 mln, to dopłacają te 15 mln wycenilibyśmy go na 65 mln. Proste jak budowa cepa. Wyobraź sobie, że Real go odkupuje, płaci te 50 mln, a my za to kupujemy np. Lukaku czy Lacazetta. Co ma do tego fakt, że zapłaciliśmy za niego wcześniej tylko 20 mln? To siłą rzeczy, idą twoim tokiem rozumowania, Berardi w to okienko będzie nas kosztował tylko 15 mln, bo rok temu przecież sprzedaliśmy jego połówkę za 10 mln, zapewniając sobie słowną klauzulę odkupu. Chyba czas się obudzić :czas:
- wojczech7
- Juventino
Czyli gdyby Morata był własnością Realu to - Twoim zdaniem - rzucilibyśmy ofertą 65mln za jego kartę, tak?Yaro417 pisze:wojczech7 Niestety, ale jesteś w błędzie. Gdyby klauzula Moraty wynosiła 50 mln, to dopłacają te 15 mln wycenilibyśmy go na 65 mln.
Idąc Twoim (Waszym) tokiem rozumowania Lukaku wycenialibyśmy zatem na 70mlnYaro417 pisze:Proste jak budowa cepa. Wyobraź sobie, że Real go odkupuje, płaci te 50 mln, a my za to kupujemy np. Lukaku czy Lacazetta. Co ma do tego fakt, że zapłaciliśmy za niego wcześniej tylko 20 mln?

No tak, w takim rozrachunku Berardi będzie kosztował Juventus 15mln. Inne kluby kosztowałby więcej i dla nich wyliczenia Rictora mają sens. Problem w tym, że pisał on o wartości z punktu widzenia JuventusuYaro417 pisze:To siłą rzeczy, idą twoim tokiem rozumowania, Berardi w to okienko będzie nas kosztował tylko 15 mln, bo rok temu przecież sprzedaliśmy jego połówkę za 10 mln, zapewniając sobie słowną klauzulę odkupu.

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
- andrusek
- Juventino
Chyba kolego musisz bardziej sobie wziac do serca sentencje z wlasnego podpisu. Mylisz wartość i cenę zakupu swoja droga nieaktualna. Idac Twoim tokiem rozumowania Pogba jest nic niewarty bo dostaliśmy go za darmo? To jest proste chcemy doplacic 15 mln rezygnujac z 30mln od Realu. Albo przymuja i nie mamy tych 45mln albo nieprzyjmuja i je mamy. Cena wykupu nie ma tu znaczenia bo jego wartosc poprostu wzrosla. W rozliczeniu finansowym beda Twoje dane jednak nie ma to nic wspolnego z wartoscia.
- wojczech7
- Juventino
Zrozum, że ja nie piszę o obecnej wartości rynkowej Moraty. Tą ma za zadanie oszacować Real, bo on w tej sytuacji rozdaje karty.andrusek pisze:Chyba kolego musisz bardziej sobie wziac do serca sentencje z wlasnego podpisu. Mylisz wartość i cenę zakupu swoja droga nieaktualna. Idac Twoim tokiem rozumowania Pogba jest nic niewarty bo dostaliśmy go za darmo? To jest proste chcemy doplacic 15 mln rezygnujac z 30mln od Realu. Albo przymuja i nie mamy tych 45mln albo nieprzyjmuja i je mamy. Cena wykupu nie ma tu znaczenia bo jego wartosc poprostu wzrosla. W rozliczeniu finansowym beda Twoje dane jednak nie ma to nic wspolnego z wartoscia.
Odnoszę się cały czas tylko i wyłącznie do sformułowania Rictora, że Juventus wycenia Moratę na 45mln, więc więcej niż 15mln za niego nie dopłaci. Moim zdaniem, jeśli Marotta wyceniałby Moratę na 45mln, to byłby skłonny dopłacić 25mln. Nie zastanawiałby się, czy w oczach Realu to jest 45, 55, czy 155.
Wartość to kwota, jaką ktoś jest w stanie przeznaczyć na zakup danego towaru/usługi.
Wyobraź sobie, że sprzedajesz mi jabłko za 5zł z zastrzeżeniem, że możesz je odkupić za 7zł. Po czasie proponuję Ci, że za kolejne 3zł zrezygnujesz z możliwości odkupienia tego jabłka. To znaczy, że jest ono dla mnie warte 10zł, czy może jednak wyceniam je na 8zł i próbuję to wynegocjować?

Jeśli się zgodzisz, to zarobisz 8, czy 10zł?
Oszczędność /= zarobek.
- Yaro417
- Juventino
Nie chce wchodzić w dalszą polemikę, dlatego napiszę tylko, że chyba lepiej wziąść te 30 baniek za Moratę i zainwestować w jakiegoś topa/potencjalnego topa. Kogo? Np:
- Lacazette (50)
- Lukaku (60)
- Gabriel Jesus (30)
i moje osobiste marzenie, choć chyba nierealne - Griezmann (80-100)
Wyobrażacie sobie te skrzydła Griezmann-Dybala-Berardi :shock: Jakby sprzedać Moratę, Zazę, Pereyrę, Asę i Hernanesa, to by może starczyło 
- Lacazette (50)
- Lukaku (60)
- Gabriel Jesus (30)
i moje osobiste marzenie, choć chyba nierealne - Griezmann (80-100)

- Arbuzini
- Juventino
Lubię Sturaro, ale ewidentnie widzimy w nim b2b, a jak na nasze standardy obecnie daje zbyt mało w ofensywie. Lemina w tej chwili jest chyba wyżej w hierarchii co mnie jakoś specjalnie nie cieszy, ale nie ma co ukrywać, że gołym okiem widać, że ma lepsze podania, drybling i technikę.jackop pisze:Jeżeli Maks faktycznie życzy sobie pomocnika o innych atrybutach, to będę musiał mu w tej kwestii zaufać. Jak wspominałem, największym minusem przyjścia 'defensywnego' pomocnika, będzie kolejne zahamowanie (już rzadziej występującego) Sturaro.
Przydałby się ktoś w typie Soriano, niestety zawodnik Sampdorii ostatnio dość znacząco obniżył loty, a zapłacić by za niego i tak trzeba ;/.
Berardi może nam się przydać, wiele będzie zależało od niego. Zawodnik na skrzydło zawsze w cenie, a jeśli wykaże się pokorą i cierpliwością to Max wpasuje go w Juventus nawet jeśli będzie musiał mu zmienić pozycję i trochę pokombinować z taktyką.
- Yaro417
- Juventino
Sorry, ale musiałem to napisaćwojczech7 pisze:No tak, w takim rozrachunku Berardi będzie kosztował Juventus 15mln. Inne kluby kosztowałby więcej i dla nich wyliczenia Rictora mają sens. Problem w tym, że pisał on o wartości z punktu widzenia JuventusuYaro417 pisze:To siłą rzeczy, idą twoim tokiem rozumowania, Berardi w to okienko będzie nas kosztował tylko 15 mln, bo rok temu przecież sprzedaliśmy jego połówkę za 10 mln, zapewniając sobie słowną klauzulę odkupu.

Na oficjalnej stronce Juventusu też już są zdjęcia z testów. WITAMY Miralem :papa:
- wojczech7
- Juventino
Doprawdy nie rozumiem, z czego radość. Gdybyśmy teraz zapłacili za Vidala 38mln to nie wyszlibyśmy (pomijając koszty towarzyszące) na tych transakcjach na "zero"?Yaro417 pisze:Sorry, ale musiałem to napisaćwojczech7 pisze:No tak, w takim rozrachunku Berardi będzie kosztował Juventus 15mln. Inne kluby kosztowałby więcej i dla nich wyliczenia Rictora mają sens. Problem w tym, że pisał on o wartości z punktu widzenia JuventusuYaro417 pisze:To siłą rzeczy, idą twoim tokiem rozumowania, Berardi w to okienko będzie nas kosztował tylko 15 mln, bo rok temu przecież sprzedaliśmy jego połówkę za 10 mln, zapewniając sobie słowną klauzulę odkupu.Dzięki Twojemu rozumowaniu wpadłem na świetny pomysł. Odkupmy Vidala za 38 baniek z Bayernu. W zeszłym roku dostaliśmy za niego tyle samo, to wyjdziemy na zero. Brawo Ty :hellyes:
Ile kosztował nas Zaza?
Najwyraźniej Ty nie rozumiesz, o co mi chodzi, bo ja nigdzie niczego, co by sugerowało takie rozumowanie, nie napisałemYaro417 pisze:Mamy topa do pomocy, a i kasa na inne transfery będzieChyba teraz zrozumiesz o co wszystkim chodzi.

Kilkukrotnie już napisałem, o czym ja rozmawiam, a że Ty dorabiasz do tego jakieś dziwne teorie, to już nie moja winaYaro417 pisze:Rozmawiamy o tym kogo i za ile możemy kupić, a nie ile za kogo daliśmy.

Potrafisz mi odpowiedzieć na "analogię z jabłkiem", czy dalej bawimy się w podśmiechujki?
---
Benvenuto Miralem!

- pavel88
- Juventino
ludzie ile będziecie mielić temat? Zapłata przez Juve 15 mln to łączny wydatek rzędu 35 mln. Natomiast z racji klauzuli odkupu Realu, dorzucenie przez Juve 15 mln jest dla Realu równoważne z otrzymaniem od innego klubu 45 mln.