Afera Calcioscommesse
- pumex
- Juventino
Jak tak analizuje prawo włoskiego sądu sportowego, a przynajmniej to, co piszą o nim w mediach, to aż mnie ciary przechodzą. Wyobraźcie sobie, że osoba oskarżona nie dość, że musi udowodnić swoją niewinność (pierwsze kuriozum), musi to zrobić bez posiłkowania się zeznaniami świadków (drugie kuriozum), bo owe zeznania według sądu sportowego są niewystarczające. Jak ma się bronić osoba oskarżona w takiej sprawie, gdzie zazwyczaj dowodów na jej niewinność brak więc zostają tylko świadkowie, którzy jednak nie mogą być pomocni?!?!
Oskarżyciel ma cały szereg możliwość włącznie ze świadkami, oskarżony nie ma praktycznie szans na obronę, bo nie może posiłkować się zeznaniami świadków. Toż to kpina
Oskarżyciel ma cały szereg możliwość włącznie ze świadkami, oskarżony nie ma praktycznie szans na obronę, bo nie może posiłkować się zeznaniami świadków. Toż to kpina
Ostatnio zmieniony 03 sierpnia 2012, 17:36 przez pumex, łącznie zmieniany 1 raz.

- szczypek
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Ma monopol na rację, mam takie wrażenie. Najlepiej wybrać inektóre tylko dowody, bo trzeba na szybko, nieważne, że może kara nie będzie odpowiednia, ważne, żeby była w terminie. Wybacz stary, ale jeśli raz zdecydują teraz, nie biorąc pod uwagę tego, co mówią ci, którzy się chcą bronić (jak podczas Calciopoli?) to potem nigdy, powtarzam NIGDY, nawet jeśli okaże się, że prokuratura nie ma racji, naprawić tego wszystkiego się nie da, albo wymagać będzie to sporo czasu. I gdyby te rozprawy Moggiego były jak trzeba, nie goniłyby terminy z UEFA to nie wiem czy by nas zdegradowali, o odebranych tytułach nie mówię.Pluto pisze:Palazzi ma troche racji uwazajac, ze filmy i artykuly prasowe to nie sa dowody godne rozwazenia w procesie odbywajacym sie w przyspieszonym tempie.
No dobra, ale w takim razie uznajemy, że oni pod przysięgą mówią nieprawdę, a to też chyba nie jest takie normalne? To może im też należy postawić zarzuty, skoro mamy twarde dowody na to, że wszyscy słyszeli Conte. Skoro Conte im to powiedział to musieli wiedzieć, skoro mówią, że nie wiedzieli to kłamią, nie poinformowali organów ścigania, ale no czy Conte nie jest właśnie o to oskarżony? On tak, oni nie. No to jak mamy do tego podchodzić?Pluto pisze:Podobnie uwazajac, ze pozostali obecni w szatni zawodnicy nie sa wiarygodni zeznajac, ze nic nie slyszeli - gdyby powiedzieli co innego sami wystawiliby sie prokuratorowi.
Wiele jest niejasności, tu się zgadzam, ale znowu jest szybko, znowu jest z pominięciem niektórych dowodów, a potem znowu będzie lipa jeśli się odpowiednio nie postawimy. Ale to Włochy, tak wszystko jest przecież możliwe jak widać.
- Virgil
- Juventino
Najlepsze jest to, że jeżeli zdyskwalifikują Bonucciego i złamią mu karierę to będzie mógł wystąpić do sądu cywilnego i oskarżyć FICG na grubą kasę. Zresztą dla mnie nadal jest nielogiczne czemu Juventus w tym trybie nie wytoczył sprawy za Calciopoli.
- Pluto
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Wychodzi na to, że wobec Conte są grubsze dowody czy przesłanki niż przeciwko tym głuchoniemym. Jak do tej pory nie poajwil sie zaden news, ktory by to wyjasnil. Podobnie przydalaby sie informacja ilu oskarzonych sypie, ilu zlozylo zeznania obciazajace Conte i reszte towarzystwa. Przewinelo sie do tej pory pare nazwisk ale jakby przypdkiem i niechcacy w skutek zaniechania a nie rzetelnej informacji i tak mamy nieustanne gorzkie zale, ze jak to mozliwe zeby zeznania jednego tylko Carrobbio wystarczyly. Za tymi zeznaniami najprawdopodobniej stoja jakies dowody a przynjamniej przeslanki na tyle silne zeby rozkrecic caly ten cyrk. Gdzie przypadkowo pojawil sie jakis strzep informacji o egipskich kartach telefonicznych - ktos wie cos na ten temat? A to przeciez pewnie wierzcholek gory lodowej. Byc moze okaze sie, ze podobnie jak w 2006 roku skonczy sie na przeslankach i podejrzeniach nie popartych zadnymi dowodami ale z tym trzeba poczekac do wyroku i tego jak zostanie uzasadniony.
Podobnie naglasniany wszedzie slogan, ze we wloskim sądzie sportowym nie istnieje domniemanie niewinnosci i to na oskarzonym ciazy obowiazek udowodnienia swojej racji, przydaloby sie jakies udokumentowanie tego stwierdzenia. Czy chodzi o konretny zapis w kodeksie czy raczej komentarz ktoregos z dzinnikarzy do wydarzen na sali sądowej.
Podobnie naglasniany wszedzie slogan, ze we wloskim sądzie sportowym nie istnieje domniemanie niewinnosci i to na oskarzonym ciazy obowiazek udowodnienia swojej racji, przydaloby sie jakies udokumentowanie tego stwierdzenia. Czy chodzi o konretny zapis w kodeksie czy raczej komentarz ktoregos z dzinnikarzy do wydarzen na sali sądowej.
- rosomak
- Juventino
Juz Pedulla pisze na tuttojuve o tym ze byc moze Juve postawi na duet Carrera-Nedved.
To chyba jest fajne rozwiazanie, antos wszystko pouklada a oni musza sie razem dogadywac wtrakcie meczu, zmiany formacji i itp.
To chyba jest fajne rozwiazanie, antos wszystko pouklada a oni musza sie razem dogadywac wtrakcie meczu, zmiany formacji i itp.
- szczypek
- Juventino
Śmiesznyś. Gdyby były dowody to byłyby one przedstawione, byłby też news, bo tak w sali niejeden dziennikarz siedzi. Wypowiedzi obrońców Conte, wypowiedzi ludzi postronnych wskazują raczej na to, że nie ma właśnie nic, żadnych dowodów, zeznania jednego gościa uznano za wiarygodne, wszystko. I to wystarcza, to słychać zewsząd, czego jeszcze chcesz?Pluto pisze:Wychodzi na to, że wobec Conte są grubsze dowody czy przesłanki niż przeciwko tym głuchoniemym. Jak do tej pory nie poajwil sie zaden news, ktory by to wyjasnil.
Nawet jakiś znany Interista powiedział: "Zapoznałem się jednak z całą sprawą i muszę przyznać, że nie istnieją żadne dowody obciążające Antonio Conte."
- Wojtek
- Juventino
Guberti miał takie same zarzuty co Bonuc co nie? Jeśli tak to tylko pokazuje jak nieobiektywnie traktowany jest Juventus zresztą to już pokazali nie przyjmując dobrowolnej kary Conte i idąc na ugode z bardziej namieszanymi kolesiami :rotfl:16:40 Kolejne akty oskarżenia: Di Vaio 1 rok, Guberti 3 lata, Padelli 3 lata, Portanova 3 lata, Vives 3,5 roku. Niedowierzanie, że Guberti dostanie mniej niż Bonucci
- kosciu88
- Juventino
Czy w razie zawieszenia Bonucciego np na 2 lata(odpukac) jest mozliwosc sprzedazy go lub wypozyczenia za granice? Chodzi o to czy zawieszenie obejmuje tylko lige wloska czy takze inne ligi w tym LM?
"Juve to wiara, którą noszę w sobie. Współczuję tym, którzy kibicują innym barwom, ponieważ wybrali cierpienie." - Giampiero Boniperti
- Virgil
- Juventino
Ja na miejscu Juventusu i Fiata, wycofał się całkowicie z jakiegokolwiek sponsorowania FICG oraz wycofał zawodników z kadry.
A poza tym wyczerpałbym wszystkie możliwości odwołania się lub nagłośnieniu sprawy w UEFA, FIFA, przed sądami cywilnymi.
Niezrozumiałe jest 3,5 roku kiedy np. Gubertiemu za to samo grożą 3 lata. Ok można zrozumieć, iż nie zawsze za ten sam czyn grozi ta sama kara, ale z tego się orientowałem to Bonucci raczej nie jest np. recydywistą czy na jego niekorzyść świadczą dodatkowe dowody czy fakty.
Kara dla Conte, też śmieszna biorąc pod uwagę , że za te same zarzuty inni dostają ok. 4 miesięcy, a Conte grozi więcej niż niektórym zamieszanym czynnie w ustawianie meczów.
Ja się cieszę, że nasi nie poszli na żadne ugody lub, że do nich nie doszło. Ten proces to farsa i trzeba się bronić !
A poza tym wyczerpałbym wszystkie możliwości odwołania się lub nagłośnieniu sprawy w UEFA, FIFA, przed sądami cywilnymi.
Niezrozumiałe jest 3,5 roku kiedy np. Gubertiemu za to samo grożą 3 lata. Ok można zrozumieć, iż nie zawsze za ten sam czyn grozi ta sama kara, ale z tego się orientowałem to Bonucci raczej nie jest np. recydywistą czy na jego niekorzyść świadczą dodatkowe dowody czy fakty.
Kara dla Conte, też śmieszna biorąc pod uwagę , że za te same zarzuty inni dostają ok. 4 miesięcy, a Conte grozi więcej niż niektórym zamieszanym czynnie w ustawianie meczów.
Ja się cieszę, że nasi nie poszli na żadne ugody lub, że do nich nie doszło. Ten proces to farsa i trzeba się bronić !
- pakman
- Juventino
http://www.juvepoland.com/news.php?id=19347 - pamietacie to ? Wymyslli sobie przedawnienie i nic nikomu sie nie stalo hmmm dziewne nie ? Ja cos czuje ze po wyrokach Juve odwola sie do FIFY czy tez UEFY zeby sie okreslili a jak tego nie zrobia to sad cywilny.
"Białe seRce , kRew w czeRni MY na zawsze JUVE wieRni " ★ ★ ★
Pirlo przyszedl z Mialnu za darmo ? Niemozliwe!
Nawet Chuck Norris nie strzelil tylu goli co DEL PIERO !
- vitoo
- Juventino
- Podziekował: 14 razy
Panowie, niech ktoś mi jasno odpowie TAK lub NIE bo chyba czegoś tu nie rozumiem.
Leo jest sądzony tylko na podstawie tego, że siedział w złym miejscu w autokarze czy coś jeszcze na niego mają?
Leo jest sądzony tylko na podstawie tego, że siedział w złym miejscu w autokarze czy coś jeszcze na niego mają?
- pakman
- Juventino
Odcisk "pupy" z siedzenia w autokarze 

- pakman
- Juventino
Skoro nie maja dowodu NAMACALNEGO w postaci : nagran video czy tez glosowych to jak chca kogos oskarzyc na 3 lata ?? Bo zupa byla zaslona ? Walcz LEO !! ja wierze w jego niewinnosc ! FIGC czy FUCK ? bo juz nie wiem jak nalezy poprawanie to okreslic ?
- Lypsky
- Juventino
Ciekawe, jeśli Bonucci znajdzie świadków na to, że w autokarze zajmował inne miejsce niż te obok Masiello oraz nie rozmawiał z nim, czy zostaną oni uznani za niewiarygodnych :lol:
Pluto
Pluto

a ja kocham gołe baby, gołe baby do przesady