Mercato (LATO 2024) DYSKUSJA

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
Tony Montana

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2024, 11:41

Volto pisze: 25 sierpnia 2024, 10:49
Tony Montana pisze: 25 sierpnia 2024, 08:49
Osobiście nie wierzę w dwa tak mocne transfery ze względu na FFP i wykluczenie z pucharów ale ok poczekamy do końca okienka. Jeżeli jakimś cudem dojdą do skutku to znaczy to tylko tyle, że UEFA ma zęby, żeby kogoś podgryzać ale nie ma kłów, żeby zagryźć/zmusić klub do posłuszeństwa. No ewentualnie może być też tak, że Sancho przyjdzie na zasadzie wypożyczenia a raty będziemy spłacać przez kolejne 4 lata + MU w pierwszym sezonie pokryje połowę pensji (to akurat nie jest aż tak bardzo nierealne, większość kibiców MU uważa, że Glazerowie zrobili sobie z tego klubu źródło dochodu. Fakty są takie, że dochodu nie było żadnego a MU płaci mega grubo za transfery a efektu sportowego nie ma żadnego. A samo MU było bardzo wygodną spółką-córką, żeby <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> państwo na podatkach - kontrowersyjnie ale z amerykańskim, degresywnym systemem podatkowym tak po prostu jest).

:facepalm: Widzę kolega na wakacjach od piłki był...

Po pierwsze mamy taką ugodę, że łączny deficyt w księgach na koniec 26/27 nie może wynosić więcej jak 60M, jak w konkretnych sezonach to ma wypadać to niby jest określone, ale z zastrzeżeniem, że jak UEFA uzna, że wszystko idzie w dobrą stronę to może przymknąć oko. Oczywiście wszystko rozbija się o nieszczęsną SL, jak będziemy grzeczni to nam krzywdy nie zrobią, byle na koniec wspomnianego sezonu nie wykazać większej straty z ostatnich 4 sezonów jak 60 baniek. To raz.
No, czyli de facto w praktyce wychodzi dokładnie tak jak to przedstawiłem ale mnie krytykujesz (gdzie w sumie sam dałem argument do ręki pisząc, że nie śledziłem jakoś dokładnie tej sprawy).

2 lata będziemy grzeczni, deficyt nie może wynieść więcej, niż 60 melonów i UEFA surowym acz ojcowskim okiem spojrzy na nas przychylnie - no po prostu przewrót kopernikański, napisałeś dosłownie i w zasadzie to samo co ja ale silisz się na jakąś polemikę.

Może coś tam więcej napiszesz o finansach np. o amortyzacji albo o pozytywnym ekonomicznie efekcie dla klubu? Chętnie bym poczytał co tam mądre głowy mają do powiedzenia/napisania xDDD :prochno:

Nie chcę się jakoś specjalnie śmiać ale twój komentarz sam się komentuje - pyszny jest szczególnie ten fragment, że jak UEFA uzna, iż wszystko idzie w dobrą stronę to jest super i nawet łaskawie odstąpi od wymierzenia kary :prochno: No to się tak jakby samo komentuje, chyba można na tym zamknąć polemikę :prochno:
Ostatnio zmieniony 25 sierpnia 2024, 11:48 przez Tony Montana, łącznie zmieniany 2 razy.

19

Juventino
Juventino
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2024, 11:44

Więlecie, że w księgach transfer wychodzący księguje się w całości, a przychodzący w ratach. Przykład.
Soule przychód 25mln od razu, a Luiz np po 10mln przez 5lat. Więc w tym roku jesteśmy na plus 15mln.

mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2024, 11:57

Bardzo mocna końcówka okna. Wydawało się nierealne, że będziemy w stanie dokonywać tak sporych wzmocnień raptem na kilka dni przed końcem okresu transferowego, a jednak. Ciekawe co na to kibice innych drużyn w Italii.

Nie rozumiem po co by nam było rzekome pierwszeństwo pierwokupu klauzuli Conceicao, skoro Porto już nic do tego nie będzie miało? Co nam po tym? Jeśli klauzula będzie obowiązywać to wszystko i tak przecież by się rozbijało o wolę zawodnika - to, czy przy naszej chęci jej aktywacji nadal by chciał u nas występować. Tyle. To może być fajny transfer; początkowo wydawało się, że Portugalczycy za rok będą mogli ustalić sobie cenę według swojego widzimisię, ale obecność klauzuli zmienia postać rzeczy. Z tym, że ona, o ile dobrze pamiętam, miałaby obowiązywać stosunkowo krótko (zdaje się mniej więcej do połowy lipca '25), potem kwota miałaby wzrosnąć do 45 mln, więc ewentualną decyzję o wykupie należałoby podjąć szybko i zapewne rzutowałoby to na strategię całego naszego okna.

Nie mam pojęcia o ekonomii, ale gdzieś mi mignęła tabelka, że ponoć to okno mogłoby jeszcze wyjść mniej więcej na zero. Jednym z warunków chyba odejście Chiesy.

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2024, 12:05

19 pisze: 25 sierpnia 2024, 11:44 Więlecie, że w księgach transfer wychodzący księguje się w całości, a przychodzący w ratach. Przykład.
Soule przychód 25mln od razu, a Luiz np po 10mln przez 5lat. Więc w tym roku jesteśmy na plus 15mln.
O żesz <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> :prochno: Wyliczenia matematyki rodem z przedszkola coraz lepsze kwiatki widzę xd

MRN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 184 razy

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2024, 12:07

No co, na początku kibice merdolandu twierdzili, że jufe chce wszystkich ale nikt do nas nie trafi. Teraz Nico i Conceicao to ptzeciętniaki nie stanowiące wartości dodanej. Zielu i Taremi to transfery bardzo dobre i drużyna wzmocniona. Nie wiem co to ten Palacios czy jak mu tam, ja osobiście nie mam pojęcia co to za kasztan.

Obrazek
19

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2024, 12:09

AdiJuve pisze: 25 sierpnia 2024, 12:05
19 pisze: 25 sierpnia 2024, 11:44 Więlecie, że w księgach transfer wychodzący księguje się w całości, a przychodzący w ratach. Przykład.
O żesz <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> :prochno: Wyliczenia matematyki rodem z przedszkola coraz lepsze kwiatki widzę xd
Tak się księguje transfery. Nie jeden do jednego.

pitrek

Juventino
Juventino
Podziekował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2024, 12:11

🚨🔥🆕️ Jadon Sancho has given his avaibility to join Juventus on loan. Juve are working to try to reach an agreement with United about the payment of salary.

Nico Schira🎖

Robi się bardzo ciekawie, jak ten transfer wypali i do tego jeszcze w końcu ogarniemy Koopa to Panie Giuntoli czapki z głów :hello: :nod:

" Vincere non è importante è l'unica cosa che conta " :juveflag:
AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2024, 12:15

19 pisze: 25 sierpnia 2024, 12:09
AdiJuve pisze: 25 sierpnia 2024, 12:05
Tak się księguje transfery. Nie jeden do jednego.
Tak i mamy 15 milionów na plus :prochno:
Ja wiem jak się księguje, tylko krytykuje tak głupie uproszczenie w wyliczaniu. Bo opierasz się na jeden transakcji, gdzie klub ma ich dziesiątki.

19

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2024, 12:17

Oczywiście, że to uproszczenie. Jednak jest możliwe wyjść w księgach na plus właśnie dzięki takiemu księgowaniu transferów

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2024, 12:25

19 pisze: 25 sierpnia 2024, 12:17 Oczywiście, że to uproszczenie. Jednak jest możliwe wyjść w księgach na plus właśnie dzięki takiemu księgowaniu transferów
Ale to np. na ten rok by trze lekko 120/130 plusvalenza wykazać by wyjść na plus. Imo nierealne. I do takich wyliczeń trzeba pamiętać o detalach z lat poprzednich gdzie niektórzy kosztują krocie.
Co do dealu z UEFA i -60 mln w 3 letnim okresie to jest po prostu nierealne jeżeli to ma być z całej działalności klubu. To by trzeba sprzedać 4/5 drogich graczy na bardzo wysokiej plusvalenzie. W sprawozdaniach nigdzie nie widziałem wzmianki odnośnie tej ugody. Tylko info, że jak złamiemy zasady w następnych latach to -10mln podejmą z kasy z UEFA.

Volto

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2024, 12:26

Tony Montana pisze: 25 sierpnia 2024, 11:41

No, czyli de facto w praktyce wychodzi dokładnie tak jak to przedstawiłem ale mnie krytykujesz (gdzie w sumie sam dałem argument do ręki pisząc, że nie śledziłem jakoś dokładnie tej sprawy).

2 lata będziemy grzeczni, deficyt nie może wynieść więcej, niż 60 melonów i UEFA surowym acz ojcowskim okiem spojrzy na nas przychylnie - no po prostu przewrót kopernikański, napisałeś dosłownie i w zasadzie to samo co ja ale silisz się na jakąś polemikę.

Może coś tam więcej napiszesz o finansach np. o amortyzacji albo o pozytywnym ekonomicznie efekcie dla klubu? Chętnie bym poczytał co tam mądre głowy mają do powiedzenia/napisania xDDD :prochno:

Nie chcę się jakoś specjalnie śmiać ale twój komentarz sam się komentuje - pyszny jest szczególnie ten fragment, że jak UEFA uzna, iż wszystko idzie w dobrą stronę to jest super i nawet łaskawie odstąpi od wymierzenia kary :prochno: No to się tak jakby samo komentuje, chyba można na tym zamknąć polemikę :prochno:
Nie, Ty napisałeś, że UEFA nie może nam nic zrobić i nie ma kłów. Ależ może zrobić jak nie spełnimy wymogów.

Nic nie napisałeś konkretnie, dlatego nie powieliłem Twojego zdania, a uściśliłem, widać, że wróciłeś po przerwie i nie masz bladego pojęcia co się dzieje, jak i dlaczego.

UEFA może uznać w danym roku obrotowym, że pomimo przekroczenia deficytu na dany sezon, nic nam nie zrobi bo uważa, że wszystko idzie w dobrą stronę. Nie wiem co tu śmiesznego, to zależy od woli UEFY i tyle.

A podyskutować to mogę z kimś kto ma jakieś pojęcie, tym bardziej, że często sam się dowiaduję czegoś nowego bo są na forum osoby, które dużo lepiej rozumieją te wszystkie aspekty finansowe, aniżeli ja, na polemikę z osobą bez pojęcia i do tego bez chęci przyswojenia jakiejś wiedzy to szkoda mi czasu. Bez odbioru.

Bianco&Nero

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2024, 12:47

A jak w następnym sezonie poradzimy sobie z wykupem Nico, Kalulu, Conceição, Di Gregorio plus ewentualnym Sancho? Czy obowiązkowe zakupy jak Nico i Di Gregorio wliczają się do tego sezonu?

Volto

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 41 razy

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2024, 12:49

Bianco&Nero pisze: 25 sierpnia 2024, 12:47 A jak w następnym sezonie poradzimy sobie z wykupem Nico, Kalulu, Conceição, Di Gregorio plus ewentualnym Sancho? Czy obowiązkowe zakupy jak Nico i Di Gregorio wliczają się do tego sezonu?
Trza Giunto pytać jak sobie poradzimy. Nico, Di Gregorio idą już na następny sezon. Kalulu i Konsjeż, jak ich weźmiemy, to też.

Anelson

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2024, 12:54

No wszyscy chyba wydajemy się zgodni w tym, że z punktu finansowego to niezła kupa się robi bo nie bilansujemy sprzedażą zakupów. Pozostaje nadzieja, że za sensowne pieniądze pójdzie chiesa i Barcelona nie zażydzi, albo ktoś kupi jeszcze od nas kosticia, de sciglio, czy nie wiem Arthura weźmie z jego chorą pensją która dał mu ktoś kto upadł na głowę. 😓. Pożyjemy zobaczymy. Jedno jest pewne - sportowo to boostu takiego nie było od dawien dawna i gdyby teraz mieć Cristiano to pewnie champions byłaby zapewniona ✌️. Brać Cristiano na wypożyczenie bezpłatne bez pensji na zmiennika Vlaho i jedziemy 🤩😂

zbynek

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2024, 13:43

Trzeba też wziąć pod uwagę, że tych wypożyczonych zawodników bez obowiązku w kontrakcie wcale nie musimy kupować. Przy zobowiązaniach jakie mamy, to właśnie wypożyczenia nas ratują. Sprawiają, że kadrę mamy bardzo konkurencyjną. Być może za rok ich już tu nie będzie i ktoś inny będzie miał z nich pożytek.
Ja uważam, że cel uświęca środki. Jeżeli te wszystkie transfery dojdą do skutku, a wygląda na to że już doszły, to trzeba to okienko uznać za genialne. Zwłaszcza biorąc pod uwagę okoliczności, plus jeszcze tych zawodników na wysokich kontraktach których ciężko się pozbyć.
Acha, jeszcze odnośnie Atalanty. Wielu uważa, że nas rozgrywają i stawiają pod ścianą z transferem Koopa.
A czy nie myślicie, że im bliżej końca mercato tym mocniej będzie na tym transferze zależało Atalancie niż nam? Zwłaszcza że zawodnik nigdzie indziej nie chce iść ;) jeszcze się może okazać, że to nie oni dobrze rozgrywają :dodger:

Zablokowany