Mercato (Lato 2017 / Zima 2018) DYSKUSJA

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
mzm

Dortmundczyk
Dortmundczyk

Nieprzeczytany post 11 lipca 2017, 21:07

Cabrini_idol pisze:
To może kolega mzm się wypowie na temat Costy, jako, że pewnie on ogląda Bundeslige dużo częściej niż my.
Oj, przecież już się wypowiadałem z tysiąc razy, po co się powtarzać. Zresztą niedługo sami zobaczycie. Bardzo dobry zawodnik, transfer do Juve powinien mu pomóc odżyć. Wbrew temu co się tu pisze: wcale nie znika w ważnych meczach, wcale nie jest "głupim jeźdźcem bez głowy", "drugim Krasiciem/Cuadrado" czy zawodnikiem "mało inteligentnym". Wprost przeciwnie, Costa to bardzo wszechstronny zawodnik, który równie świetnie jak na boku radzi sobie w środku pola. W pewnym momencie nawet Pep zaczął go tak wystawiać (bo połamał mu się Thiago i brakowało... kreatywności), z tego co pamiętam w Szachtarze też tak grał, nawet nie wiem, czy nie przede wszystkim na 10. Na dodatek ma fantastyczne uderzenie - mocne, rotacyjne, dlatego z prawej też jest bardzo groźny.

Jedyne, naprawdę jedyne o co słusznie trzeba mieć do niego pretensje, to że sporo wrzutek z lewej strony ładuje na pałę, w ciemno, niespecjalnie podnosząc głowę. No i nie bardzo pomaga w defensywie, to znaczy nie żeby się nie wracał, ale pożytek z niego żaden, co najwyżej czasem sfauluje.
Ostatnio zmieniony 11 lipca 2017, 21:18 przez mzm, łącznie zmieniany 1 raz.

Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 19 razy

Nieprzeczytany post 11 lipca 2017, 21:09

vitoo pisze:Jeszcze jedna rzecz. Czy tylko mnie dziwią te wszystkie grafiki z ustawieniem 4-2-3-1, w których na "10" gra Dybala a za nim duet Khedira - Pjanić. Myślałem, że ostatni sezon pokazał dobitnie, że w takiej konfiguracji Argentyńczyk, jeśli ma pokazać pełnię swoich umiejętności (o ile na tej pozycji w ogóle to możliwe) to potrzebuje na tyłach lepszego zabezpieczenia niż wyżej wymieniona dwójka. Do środka jest potrzebny ktoś konkretny i to, że przekładamy środek ciężkości na skrzydła tego nie zmienia. A raczej tym bardziej potrzebujemy tam kogoś, kto będzie zapieprzał przez 90 min i czyścił. Od biedy zadowoliłbym się nawet tym Matuidim, choć widzę, że większa część forum nie widzi go w naszej drużynie.
Wiadomo, że każdy obok Pjanica chciałby wojownika pokroju Vidala czy Nainggolana, ALE większość pisze o kolejnym sezonie z duetem Pjanic-Khedira, ponieważ nie chce się rozczarować jak rok temu. A po zakupach Szczęsnego, D.Costy, Bernardeschiego i prawego obrońcy (a być może nawet dwóch) może nam po prostu braknąć hajsu na kogoś lepszego niż Khedira/Marchisio. Vidal, Nainggolan, Kante, Matic czy Casemiro byliby od nich na pewno lepsi w 4-2-3-1, ale są raczej nie do wyciągnięcia. Nie jestem przekonany czy taki E.Can grałby kosztem Khediry i Marchisio.

Alexinhio-10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Nieprzeczytany post 11 lipca 2017, 21:13

Zizou_1989 pisze:
Alexinhio-10 pisze:realbs :ok: Mam dokladnie to samo zdanie na temat Costy. Wedlug mnie to nie jest po prostu zawodnik na klub w top 5.

zizou nie rznij cwaniaka.

Jak na razie okno Bayernu wyglada swietnis (Tolisso, James). James mimo swojego "przereklamowania" ma duzo wieksze mozliwosci odnosnie bycia kluczowym i decydowania o losach meczu niz Costa.

Coz zobaczymy jak to bedzie, ale jesli przyjda Costa, Matuidi i De Sciglio, pokaze to ze nie jestesmy jednak klubem w top 5 i musimy brac to co inni odrzucaja.
Kto tu rżnie cwaniaka. Jeśli nie dotyczyła Cię ta rozmowa to po prostu się nie wtrącaj i nie zabieraj głosu bo nikt Cię o to nie prosił realbs nie potrzebuje adwokata - jesteśmy dużymi chłopcami.
Ojoj przepraszam. Nie moge brac dyskusji na forum, ktore sluzy do dyskutowania ? Rece opadaja chlopie. Podzielam jego zdanie, a Twoje zachowanie mnie irytuje (duzy chlopiec hmm?), wiec jestem. Poza tym realbs napisal ze chcialby sie mylic i trzyma za Coste kciuki, co chyba kazdy fan by zrobil.

Crunny Chyba nie po to przeniesli platnosc za Schicka i Vosta zostanie wypozyczony, zeby nie przyszedl zaden DM.

wagner

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 lipca 2017, 21:17

Osobiście z osobą Douglasa Costy wiąże ogromne nadzieje. Oficjalnie ogłoszony Schick, a jutro Costa. Dajemy zmiennika Higuainowi i wzmacniamy skrzydło. Dostajemy to czego potrzebujemy. Duży plus.

Na przywitanie przypomnienie Bellerina, który do dziś szuka Douglasa Costy
:ok:

albertcamus

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 11 lipca 2017, 21:31

Może mi ktoś wyjaśnić w jaki sposób można "rozczytać" te zwody?

Bo teoria o tym, że Costa miał dobra połówkę sezonu, a później wszyscy w Bundeslidze go rozczytali jak naszego Milosa, przyprawia mnie o mdłości :facepalm:

Yaro417 thx, tak żem czuł.
Ostatnio zmieniony 11 lipca 2017, 22:18 przez albertcamus, łącznie zmieniany 1 raz.

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 lipca 2017, 22:02

Ciekawy jestem tego nowego Juventusu, który szykują nam na przyszły sezon. Można mieć pewne wątpliwości i zastrzeżenia do pojedynczych nazwisk, ale fakt jest taki, że najprawdopodobniej będziemy mieli do czynienia z koncepcją na drużynę, jakiej w Turynie dawno nie widziano. A może w ogóle. Dużo techniki, kreatywności i szybkości. Natężenie zawodników lewonożnych w składzie to chyba ewenement na skalę światową ;).

Ciągle brakuje mi kogoś ogarniętego do środka. Oczywiście trzymam kciuki za Marchisio. Jeśli jest w formie to w kwestii kontrolowania środka pola mało kto może mu podskoczyć, ale poprzedni sezon ewidentnie pokazał, że liczą się konkrety i dlatego bardzo liczę na sensownego pomocnika.

Yaro417

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 lipca 2017, 22:09

Już śpieszę z pomocą. A no większość z hejterów transferu D. Costy tak po prostu nie ogląda meczów Bayernu i bazuje na wypowiedziach innych. Ktoś rzucił hasłem, że Costa miał tylko dobre pół sezonu i reszta podłapała temat i żongluje nim na okrągło, w ogóle nie mając pojęcia o czym pisze. Podobnie było w temacie Tolisso. W lutym był hejt, że Tolisso to żaden top do środka pomocy, a jak ktoś napisał, że ma papiery na większe granie, to to już wystarczyło, by podłapać temat i wałkować w kółko, że Corentin to piłkarz jakiego nam trzeba, a przecież nikt na bieżąco nie oglądał poczynań Lyonu przez ostatnie 2/3 lata tak żeby mieć co do tego miarodajną ocenę.

Wracając do meritum: transfer D. Costy to dobry deal, zwłaszcza na takich warunkach. Zyskamy zawodnika, który nam brakował do układanki i niewątpliwie zwiększamy potencjał drużyny.

Co do transferu Jamesa, to też świetny deal Bayernu, może nawet lepszy od naszego. James jest bez dwóch zdań bardziej medialny, ma też w sobie więcej potencjału (tego błysku by lśnić), ale z drugiej strony ma problemy, przez które ten transfer jest obarczonym większym ryzykiem od transferu D. Costy. Kto śledzi poczynania Realu w ostatnich latach, ten będzie wiedział o co chodzi. A trochę tych problemów poza boiskowych w jego wykonaniu już było. Zresztą taki transfer wymagałby od nas przejścia na system 4:3:2:1, co przyniosło by nam więcej minusów niż plusów.

vitoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 11 lipca 2017, 22:22

Crunny pisze:
vitoo pisze:Jeszcze jedna rzecz. Czy tylko mnie dziwią te wszystkie grafiki z ustawieniem 4-2-3-1, w których na "10" gra Dybala a za nim duet Khedira - Pjanić. Myślałem, że ostatni sezon pokazał dobitnie, że w takiej konfiguracji Argentyńczyk, jeśli ma pokazać pełnię swoich umiejętności (o ile na tej pozycji w ogóle to możliwe) to potrzebuje na tyłach lepszego zabezpieczenia niż wyżej wymieniona dwójka. Do środka jest potrzebny ktoś konkretny i to, że przekładamy środek ciężkości na skrzydła tego nie zmienia. A raczej tym bardziej potrzebujemy tam kogoś, kto będzie zapieprzał przez 90 min i czyścił. Od biedy zadowoliłbym się nawet tym Matuidim, choć widzę, że większa część forum nie widzi go w naszej drużynie.
Wiadomo, że każdy obok Pjanica chciałby wojownika pokroju Vidala czy Nainggolana, ALE większość pisze o kolejnym sezonie z duetem Pjanic-Khedira, ponieważ nie chce się rozczarować jak rok temu. A po zakupach Szczęsnego, D.Costy, Bernardeschiego i prawego obrońcy (a być może nawet dwóch) może nam po prostu braknąć hajsu na kogoś lepszego niż Khedira/Marchisio. Vidal, Nainggolan, Kante, Matic czy Casemiro byliby od nich na pewno lepsi w 4-2-3-1, ale są raczej nie do wyciągnięcia. Nie jestem przekonany czy taki E.Can grałby kosztem Khediry i Marchisio.
To znaczy bardziej chodzi mi o jedenastki układane przez portale i magazyny niż o składy wypisywane przez fanów Juve. ;) Ja na przykład bardziej niż przy transferze takiego Matuidiego, będę rozczarowany gdy nie przyjdzie nikt. Nawet jeśli Francuzowi brakuje centymetrów to i tak wydaje mi się on być zawodnikiem w stylu Nainggolana, Vidala czy Kante, których większość mogłaby sobie wyobrazić w parze z Pjaniciem, bardziej niż taki Khedira. Jeśli faktycznie brakuje nam kasy na kogoś ze ścisłego topu (a na to wygląda) i jeśli faktycznie Matuidi byłby do wyjęcia za te 15-20 mln to szkoda byłoby nie spróbować. Mnie na pewno bardziej przekonuje Francuz niż Emre Can.

LukaszG / DLuGi

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 11 lipca 2017, 22:25

Wiele osób zapomina, że w poprzednim sezonie mieliśmy na lewym skrzydle Mario. Z całym szacunkiem do niego, ale prócz woli walki i gry w defensywie nie dawał nic (chodzi mi o typowe role ofensywnego skrzydłowego). Także Costa będzie skokiem jakościowym na lewej stronie, a w duecie z Sandro mogą ładnie szarpać lewą stroną.

Bukol87 pisze:Ponadto, nikt tej waszej pisaniny w Turynie nigdy nawet nie przeczytał. Piszecie dla siebie i do siebie.
Piotr Juvefan

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 lipca 2017, 22:29

LukaszG / DLuGi pisze:Także Costa będzie skokiem jakościowym na lewej stronie, a w duecie z Sandro mogą ładnie szarpać lewą stroną.
To może być zabójczy duet,oby nie tylko na Seria A.
Cuadrado z Bernardeshim też mogliby sobie z kimś ogarniętym poszarpać a nie się wozić z Rysiem.

Obrazek
tomassi14

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 11 lipca 2017, 22:30

annihilator1988 pisze:Jestem ciekaw czy Juve stać na zatrzymanie Caudrado przy transferze Costy? To byłoby coś pięknego, mieć takich wartościowych zamienników, tego właśnie czesc z kibiców zazdrościla Bayernowi czy RealowSorry, pisze z telefonu.
Toz przeciez narazie za niego nic nie placimy

NIe wiem czy bylo juz na forum omawiane ale podobno jest oficjalka i 6 mln za wypozyczenie plus 40 jako wykup, przymus wykupu bedzie wtedy jesli spelni okreslone wymagania ( pewnie chodzi o ilosc rozegranych meczów )
Ostatnio zmieniony 11 lipca 2017, 22:34 przez tomassi14, łącznie zmieniany 1 raz.

Virgil

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 lipca 2017, 22:31

Tak tylko Mandzu wspierał nas w defensywie, Alves jak grał na skrzydle też pomagał w obronie.

A teraz z środkiem Khedira-Pjanic nasza defensywa wygląda dużo gorzej, potrzebny nam jest świetny w defensywie, silny fizycznie, dynamiczny pomocnik. Co więcej nie mamy takie zawodnika nawet na ławce. :facepalm:

Naprawdę już taki Matic byłby spoko, Bakayoko świetny, ktoś jak Nainggolan.
Bez tego będzie znowu kiepsko bo nasza pomoc koniecznie potrzebuje siły fizycznej i dynamizmu.

Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 19 razy

Nieprzeczytany post 11 lipca 2017, 22:36

annihilator1988 pisze:Jestem ciekaw czy Juve stać na zatrzymanie Caudrado przy transferze Costy? To byłoby coś pięknego, mieć takich wartościowych zamienników, tego właśnie czesc z kibiców zazdrościla Bayernowi czy RealowSorry, pisze z telefonu.
Cuadrado musi zostać. Taki zmiennik/zawodnik do rotacji to skarb w każdym klubie z TOP-5, a w innych byłby zwykle podstawowym graczem. Nie zapomnijmy, że Bernardeschi to wciąż zdolny młokos, który nie rozegrał nawet 1 meczu w LM. Dlatego nie zdziwiłbym się, gdybyśmy początkowo i tak grali D.Costa-Dybala-Cuadrado, a Bernardeschi byłby pierwszym do wejścia za któregokolwiek z nich. Mieć na ławce Pjacę, Bernardeschiego i Mandzukica to byłoby coś :dance:

Cabrini_idol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 lipca 2017, 22:37

Tak czy siak współczuję prawym obrońcom Serie A. Grając na Sandro i Costę jednocześnie. :whistle:

Aha i jego imię wypowiada się DUGLAS a nie DAGLAS ;)

Piotr Juvefan pisze:No przydałby się taki ktoś jak Radja. Conte przy ustawieniu 4-2-3-1 miał dwóch defensywnych klocków Maticia i Kante a my mamy kreatora Pjanicia. Brakuje tej jakości w środku pola.
Nie ma znaczenia. My jesteśmy 2 najlepszą drużyną w Europie. CFC inspiruje do top8 dopiero ;)
Ostatnio zmieniony 11 lipca 2017, 22:39 przez Cabrini_idol, łącznie zmieniany 2 razy.

Obrazek
Piotr Juvefan

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 lipca 2017, 22:38

No przydałby się taki ktoś jak Radja. Conte przy ustawieniu 4-2-3-1 miał dwóch defensywnych klocków Maticia i Kante a my mamy kreatora Pjanicia. Brakuje tej jakości w środku pola.
Crunny pisze: Dlatego nie zdziwiłbym się, gdybyśmy początkowo i tak grali D.Costa-Dybala-Cuadrado, a Bernardeschi byłby pierwszym do wejścia za któregokolwiek z nich. Mieć na ławce Pjacę, Bernardeschiego i Mandzukica to byłoby coś :dance:
Tak będzie. Bernardeshi tak szybko nie wywalczy pierwszego składu to nie Fiorentina.

Cabrini_idol pisze:
Piotr Juvefan pisze:No przydałby się taki ktoś jak Radja. Conte przy ustawieniu 4-2-3-1 miał dwóch defensywnych klocków Maticia i Kante a my mamy kreatora Pjanicia. Brakuje tej jakości w środku pola.
Nie ma znaczenia. My jesteśmy 2 najlepszą drużyną w Europie. CFC inspiruje do top8 dopiero ;)
To w kontekście szczelności defensywy.
Ostatnio zmieniony 11 lipca 2017, 22:56 przez Piotr Juvefan, łącznie zmieniany 3 razy.

Obrazek
Zablokowany