Mercato (Lato 2017 / Zima 2018) DYSKUSJA
- mzm
- Dortmundczyk
Oj, przecież już się wypowiadałem z tysiąc razy, po co się powtarzać. Zresztą niedługo sami zobaczycie. Bardzo dobry zawodnik, transfer do Juve powinien mu pomóc odżyć. Wbrew temu co się tu pisze: wcale nie znika w ważnych meczach, wcale nie jest "głupim jeźdźcem bez głowy", "drugim Krasiciem/Cuadrado" czy zawodnikiem "mało inteligentnym". Wprost przeciwnie, Costa to bardzo wszechstronny zawodnik, który równie świetnie jak na boku radzi sobie w środku pola. W pewnym momencie nawet Pep zaczął go tak wystawiać (bo połamał mu się Thiago i brakowało... kreatywności), z tego co pamiętam w Szachtarze też tak grał, nawet nie wiem, czy nie przede wszystkim na 10. Na dodatek ma fantastyczne uderzenie - mocne, rotacyjne, dlatego z prawej też jest bardzo groźny.Cabrini_idol pisze:
To może kolega mzm się wypowie na temat Costy, jako, że pewnie on ogląda Bundeslige dużo częściej niż my.
Jedyne, naprawdę jedyne o co słusznie trzeba mieć do niego pretensje, to że sporo wrzutek z lewej strony ładuje na pałę, w ciemno, niespecjalnie podnosząc głowę. No i nie bardzo pomaga w defensywie, to znaczy nie żeby się nie wracał, ale pożytek z niego żaden, co najwyżej czasem sfauluje.
Ostatnio zmieniony 11 lipca 2017, 21:18 przez mzm, łącznie zmieniany 1 raz.
- Crunny
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Wiadomo, że każdy obok Pjanica chciałby wojownika pokroju Vidala czy Nainggolana, ALE większość pisze o kolejnym sezonie z duetem Pjanic-Khedira, ponieważ nie chce się rozczarować jak rok temu. A po zakupach Szczęsnego, D.Costy, Bernardeschiego i prawego obrońcy (a być może nawet dwóch) może nam po prostu braknąć hajsu na kogoś lepszego niż Khedira/Marchisio. Vidal, Nainggolan, Kante, Matic czy Casemiro byliby od nich na pewno lepsi w 4-2-3-1, ale są raczej nie do wyciągnięcia. Nie jestem przekonany czy taki E.Can grałby kosztem Khediry i Marchisio.vitoo pisze:Jeszcze jedna rzecz. Czy tylko mnie dziwią te wszystkie grafiki z ustawieniem 4-2-3-1, w których na "10" gra Dybala a za nim duet Khedira - Pjanić. Myślałem, że ostatni sezon pokazał dobitnie, że w takiej konfiguracji Argentyńczyk, jeśli ma pokazać pełnię swoich umiejętności (o ile na tej pozycji w ogóle to możliwe) to potrzebuje na tyłach lepszego zabezpieczenia niż wyżej wymieniona dwójka. Do środka jest potrzebny ktoś konkretny i to, że przekładamy środek ciężkości na skrzydła tego nie zmienia. A raczej tym bardziej potrzebujemy tam kogoś, kto będzie zapieprzał przez 90 min i czyścił. Od biedy zadowoliłbym się nawet tym Matuidim, choć widzę, że większa część forum nie widzi go w naszej drużynie.
- Alexinhio-10
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Ojoj przepraszam. Nie moge brac dyskusji na forum, ktore sluzy do dyskutowania ? Rece opadaja chlopie. Podzielam jego zdanie, a Twoje zachowanie mnie irytuje (duzy chlopiec hmm?), wiec jestem. Poza tym realbs napisal ze chcialby sie mylic i trzyma za Coste kciuki, co chyba kazdy fan by zrobil.Zizou_1989 pisze:Kto tu rżnie cwaniaka. Jeśli nie dotyczyła Cię ta rozmowa to po prostu się nie wtrącaj i nie zabieraj głosu bo nikt Cię o to nie prosił realbs nie potrzebuje adwokata - jesteśmy dużymi chłopcami.Alexinhio-10 pisze:realbsMam dokladnie to samo zdanie na temat Costy. Wedlug mnie to nie jest po prostu zawodnik na klub w top 5.
zizou nie rznij cwaniaka.
Jak na razie okno Bayernu wyglada swietnis (Tolisso, James). James mimo swojego "przereklamowania" ma duzo wieksze mozliwosci odnosnie bycia kluczowym i decydowania o losach meczu niz Costa.
Coz zobaczymy jak to bedzie, ale jesli przyjda Costa, Matuidi i De Sciglio, pokaze to ze nie jestesmy jednak klubem w top 5 i musimy brac to co inni odrzucaja.
Crunny Chyba nie po to przeniesli platnosc za Schicka i Vosta zostanie wypozyczony, zeby nie przyszedl zaden DM.
- wagner
- Juventino
Osobiście z osobą Douglasa Costy wiąże ogromne nadzieje. Oficjalnie ogłoszony Schick, a jutro Costa. Dajemy zmiennika Higuainowi i wzmacniamy skrzydło. Dostajemy to czego potrzebujemy. Duży plus.
Na przywitanie przypomnienie Bellerina, który do dziś szuka Douglasa Costy

Na przywitanie przypomnienie Bellerina, który do dziś szuka Douglasa Costy

- albertcamus
- Juventino
Może mi ktoś wyjaśnić w jaki sposób można "rozczytać" te zwody?
Bo teoria o tym, że Costa miał dobra połówkę sezonu, a później wszyscy w Bundeslidze go rozczytali jak naszego Milosa, przyprawia mnie o mdłości
Yaro417 thx, tak żem czuł.
Bo teoria o tym, że Costa miał dobra połówkę sezonu, a później wszyscy w Bundeslidze go rozczytali jak naszego Milosa, przyprawia mnie o mdłości

Yaro417 thx, tak żem czuł.
Ostatnio zmieniony 11 lipca 2017, 22:18 przez albertcamus, łącznie zmieniany 1 raz.
- Arbuzini
- Juventino
Ciekawy jestem tego nowego Juventusu, który szykują nam na przyszły sezon. Można mieć pewne wątpliwości i zastrzeżenia do pojedynczych nazwisk, ale fakt jest taki, że najprawdopodobniej będziemy mieli do czynienia z koncepcją na drużynę, jakiej w Turynie dawno nie widziano. A może w ogóle. Dużo techniki, kreatywności i szybkości. Natężenie zawodników lewonożnych w składzie to chyba ewenement na skalę światową
.
Ciągle brakuje mi kogoś ogarniętego do środka. Oczywiście trzymam kciuki za Marchisio. Jeśli jest w formie to w kwestii kontrolowania środka pola mało kto może mu podskoczyć, ale poprzedni sezon ewidentnie pokazał, że liczą się konkrety i dlatego bardzo liczę na sensownego pomocnika.

Ciągle brakuje mi kogoś ogarniętego do środka. Oczywiście trzymam kciuki za Marchisio. Jeśli jest w formie to w kwestii kontrolowania środka pola mało kto może mu podskoczyć, ale poprzedni sezon ewidentnie pokazał, że liczą się konkrety i dlatego bardzo liczę na sensownego pomocnika.
- Yaro417
- Juventino
Już śpieszę z pomocą. A no większość z hejterów transferu D. Costy tak po prostu nie ogląda meczów Bayernu i bazuje na wypowiedziach innych. Ktoś rzucił hasłem, że Costa miał tylko dobre pół sezonu i reszta podłapała temat i żongluje nim na okrągło, w ogóle nie mając pojęcia o czym pisze. Podobnie było w temacie Tolisso. W lutym był hejt, że Tolisso to żaden top do środka pomocy, a jak ktoś napisał, że ma papiery na większe granie, to to już wystarczyło, by podłapać temat i wałkować w kółko, że Corentin to piłkarz jakiego nam trzeba, a przecież nikt na bieżąco nie oglądał poczynań Lyonu przez ostatnie 2/3 lata tak żeby mieć co do tego miarodajną ocenę.
Wracając do meritum: transfer D. Costy to dobry deal, zwłaszcza na takich warunkach. Zyskamy zawodnika, który nam brakował do układanki i niewątpliwie zwiększamy potencjał drużyny.
Co do transferu Jamesa, to też świetny deal Bayernu, może nawet lepszy od naszego. James jest bez dwóch zdań bardziej medialny, ma też w sobie więcej potencjału (tego błysku by lśnić), ale z drugiej strony ma problemy, przez które ten transfer jest obarczonym większym ryzykiem od transferu D. Costy. Kto śledzi poczynania Realu w ostatnich latach, ten będzie wiedział o co chodzi. A trochę tych problemów poza boiskowych w jego wykonaniu już było. Zresztą taki transfer wymagałby od nas przejścia na system 4:3:2:1, co przyniosło by nam więcej minusów niż plusów.
Wracając do meritum: transfer D. Costy to dobry deal, zwłaszcza na takich warunkach. Zyskamy zawodnika, który nam brakował do układanki i niewątpliwie zwiększamy potencjał drużyny.
Co do transferu Jamesa, to też świetny deal Bayernu, może nawet lepszy od naszego. James jest bez dwóch zdań bardziej medialny, ma też w sobie więcej potencjału (tego błysku by lśnić), ale z drugiej strony ma problemy, przez które ten transfer jest obarczonym większym ryzykiem od transferu D. Costy. Kto śledzi poczynania Realu w ostatnich latach, ten będzie wiedział o co chodzi. A trochę tych problemów poza boiskowych w jego wykonaniu już było. Zresztą taki transfer wymagałby od nas przejścia na system 4:3:2:1, co przyniosło by nam więcej minusów niż plusów.
- vitoo
- Juventino
- Podziekował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
To znaczy bardziej chodzi mi o jedenastki układane przez portale i magazyny niż o składy wypisywane przez fanów Juve.Crunny pisze:Wiadomo, że każdy obok Pjanica chciałby wojownika pokroju Vidala czy Nainggolana, ALE większość pisze o kolejnym sezonie z duetem Pjanic-Khedira, ponieważ nie chce się rozczarować jak rok temu. A po zakupach Szczęsnego, D.Costy, Bernardeschiego i prawego obrońcy (a być może nawet dwóch) może nam po prostu braknąć hajsu na kogoś lepszego niż Khedira/Marchisio. Vidal, Nainggolan, Kante, Matic czy Casemiro byliby od nich na pewno lepsi w 4-2-3-1, ale są raczej nie do wyciągnięcia. Nie jestem przekonany czy taki E.Can grałby kosztem Khediry i Marchisio.vitoo pisze:Jeszcze jedna rzecz. Czy tylko mnie dziwią te wszystkie grafiki z ustawieniem 4-2-3-1, w których na "10" gra Dybala a za nim duet Khedira - Pjanić. Myślałem, że ostatni sezon pokazał dobitnie, że w takiej konfiguracji Argentyńczyk, jeśli ma pokazać pełnię swoich umiejętności (o ile na tej pozycji w ogóle to możliwe) to potrzebuje na tyłach lepszego zabezpieczenia niż wyżej wymieniona dwójka. Do środka jest potrzebny ktoś konkretny i to, że przekładamy środek ciężkości na skrzydła tego nie zmienia. A raczej tym bardziej potrzebujemy tam kogoś, kto będzie zapieprzał przez 90 min i czyścił. Od biedy zadowoliłbym się nawet tym Matuidim, choć widzę, że większa część forum nie widzi go w naszej drużynie.

- LukaszG / DLuGi
- Juventino
Wiele osób zapomina, że w poprzednim sezonie mieliśmy na lewym skrzydle Mario. Z całym szacunkiem do niego, ale prócz woli walki i gry w defensywie nie dawał nic (chodzi mi o typowe role ofensywnego skrzydłowego). Także Costa będzie skokiem jakościowym na lewej stronie, a w duecie z Sandro mogą ładnie szarpać lewą stroną.
Bukol87 pisze:Ponadto, nikt tej waszej pisaniny w Turynie nigdy nawet nie przeczytał. Piszecie dla siebie i do siebie.
- Piotr Juvefan
- Juventino
To może być zabójczy duet,oby nie tylko na Seria A.LukaszG / DLuGi pisze:Także Costa będzie skokiem jakościowym na lewej stronie, a w duecie z Sandro mogą ładnie szarpać lewą stroną.
Cuadrado z Bernardeshim też mogliby sobie z kimś ogarniętym poszarpać a nie się wozić z Rysiem.

- tomassi14
- Juventino
Toz przeciez narazie za niego nic nie placimyannihilator1988 pisze:Jestem ciekaw czy Juve stać na zatrzymanie Caudrado przy transferze Costy? To byłoby coś pięknego, mieć takich wartościowych zamienników, tego właśnie czesc z kibiców zazdrościla Bayernowi czy RealowSorry, pisze z telefonu.
NIe wiem czy bylo juz na forum omawiane ale podobno jest oficjalka i 6 mln za wypozyczenie plus 40 jako wykup, przymus wykupu bedzie wtedy jesli spelni okreslone wymagania ( pewnie chodzi o ilosc rozegranych meczów )
Ostatnio zmieniony 11 lipca 2017, 22:34 przez tomassi14, łącznie zmieniany 1 raz.
- Virgil
- Juventino
Tak tylko Mandzu wspierał nas w defensywie, Alves jak grał na skrzydle też pomagał w obronie.
A teraz z środkiem Khedira-Pjanic nasza defensywa wygląda dużo gorzej, potrzebny nam jest świetny w defensywie, silny fizycznie, dynamiczny pomocnik. Co więcej nie mamy takie zawodnika nawet na ławce.
Naprawdę już taki Matic byłby spoko, Bakayoko świetny, ktoś jak Nainggolan.
Bez tego będzie znowu kiepsko bo nasza pomoc koniecznie potrzebuje siły fizycznej i dynamizmu.
A teraz z środkiem Khedira-Pjanic nasza defensywa wygląda dużo gorzej, potrzebny nam jest świetny w defensywie, silny fizycznie, dynamiczny pomocnik. Co więcej nie mamy takie zawodnika nawet na ławce.

Naprawdę już taki Matic byłby spoko, Bakayoko świetny, ktoś jak Nainggolan.
Bez tego będzie znowu kiepsko bo nasza pomoc koniecznie potrzebuje siły fizycznej i dynamizmu.
- Crunny
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Cuadrado musi zostać. Taki zmiennik/zawodnik do rotacji to skarb w każdym klubie z TOP-5, a w innych byłby zwykle podstawowym graczem. Nie zapomnijmy, że Bernardeschi to wciąż zdolny młokos, który nie rozegrał nawet 1 meczu w LM. Dlatego nie zdziwiłbym się, gdybyśmy początkowo i tak grali D.Costa-Dybala-Cuadrado, a Bernardeschi byłby pierwszym do wejścia za któregokolwiek z nich. Mieć na ławce Pjacę, Bernardeschiego i Mandzukica to byłoby cośannihilator1988 pisze:Jestem ciekaw czy Juve stać na zatrzymanie Caudrado przy transferze Costy? To byłoby coś pięknego, mieć takich wartościowych zamienników, tego właśnie czesc z kibiców zazdrościla Bayernowi czy RealowSorry, pisze z telefonu.

- Cabrini_idol
- Juventino
Tak czy siak współczuję prawym obrońcom Serie A. Grając na Sandro i Costę jednocześnie. 
Aha i jego imię wypowiada się DUGLAS a nie DAGLAS

Aha i jego imię wypowiada się DUGLAS a nie DAGLAS

Nie ma znaczenia. My jesteśmy 2 najlepszą drużyną w Europie. CFC inspiruje do top8 dopieroPiotr Juvefan pisze:No przydałby się taki ktoś jak Radja. Conte przy ustawieniu 4-2-3-1 miał dwóch defensywnych klocków Maticia i Kante a my mamy kreatora Pjanicia. Brakuje tej jakości w środku pola.

Ostatnio zmieniony 11 lipca 2017, 22:39 przez Cabrini_idol, łącznie zmieniany 2 razy.

- Piotr Juvefan
- Juventino
No przydałby się taki ktoś jak Radja. Conte przy ustawieniu 4-2-3-1 miał dwóch defensywnych klocków Maticia i Kante a my mamy kreatora Pjanicia. Brakuje tej jakości w środku pola.
Tak będzie. Bernardeshi tak szybko nie wywalczy pierwszego składu to nie Fiorentina.Crunny pisze: Dlatego nie zdziwiłbym się, gdybyśmy początkowo i tak grali D.Costa-Dybala-Cuadrado, a Bernardeschi byłby pierwszym do wejścia za któregokolwiek z nich. Mieć na ławce Pjacę, Bernardeschiego i Mandzukica to byłoby coś
To w kontekście szczelności defensywy.Cabrini_idol pisze:Nie ma znaczenia. My jesteśmy 2 najlepszą drużyną w Europie. CFC inspiruje do top8 dopieroPiotr Juvefan pisze:No przydałby się taki ktoś jak Radja. Conte przy ustawieniu 4-2-3-1 miał dwóch defensywnych klocków Maticia i Kante a my mamy kreatora Pjanicia. Brakuje tej jakości w środku pola.
Ostatnio zmieniony 11 lipca 2017, 22:56 przez Piotr Juvefan, łącznie zmieniany 3 razy.