Serie A 17/18 (17): Bologna 0-3 JUVENTUS F.C

Przedmeczowe przewidywania, gorące pomeczowe dyskusje, wasze oceny gry Juve i poszczególnych zawodników.
Zablokowany
B@rt

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2017, 16:58

Ogólnie dobre zawody w naszym wykonaniu, poza jednym strzałem z pierwszej połowy Bologna praktycznie nie istniała. Cieszy zero z tyłu, bramka Matuidiego i bardzo dobry występ De Sciglio.

PlanetJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2017, 17:05

B@rt pisze:Ogólnie dobre zawody w naszym wykonaniu, poza jednym strzałem z pierwszej połowy Bologna praktycznie nie istniała. Cieszy zero z tyłu, bramka Matuidiego i bardzo dobry występ De Sciglio.
Potwierdzam :ok: ale zaraz ktos sie znajdzie kto i tak mu cos wytknie.
Bardzo fajny mecz w naszym wykonaniu. Kompletna kontrola i minimalny wymiar kary. Szkoda ze jak weszli Berna i Dybala troche sie cofnelismy. Choc ten drugi mogl podac do rodaka..

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2017, 17:06

Hołek pisze:
pumex pisze:Z wyniku trzeba być zadowolonym, ale sama gra naszych męczy niemiłosiernie. Zero czerpania radości z oglądania tego meczu pod kątem sportowego widowiska. Tony niedokładności nawet przy prostych podaniach, bazowanie na chaosie Costy i na dośrodkowaniach bocznych obrońców do Higuaina, który podczas kariery głową strzelił jakieś 5% goli.

W obecnej sytuacji posiadanie w składzie Dybali, Higuaina, Costy i reszty piłkarzy czerpiących z techniki, nie ma sensu. Tzn sens jest o tyle, że czasem coś w pojedynkę zdziałają, ale jeśli zespołowo tak te występy dalej mają wyglądać, to można ich sprzedać a za te pieniądze kupić 3 kolejnych obrońców, jakieś hardego murzyna do środka pola i kłodę na szpicę, która będzie się przepychać z obrońcami rywali w walce o górne piłki.
Też mnię męczy ta niedokładność i chaos. Mam jednak wrażenie, że nie dzieje się tak bez przyczyny. Zauważ, że świetnie się ustawiamy i biegamy w fazie defensywnej, przez co, co mecz drużyny przeciwne niemal nie dochodzą do okazji strzeleckich. Później, kiedy już mamy piłkę, chwilowy brak sił i stąd ta fala niedokładności, bo to aż szok czasami jak to się ogląda.
To, że widać poprawę w pewnych aspektach, jest oczywiście prawdą. Tak jak mówisz - dużo lepiej się ustawiamy w fazie defensywnej, kondycyjnie również nadrobiliśmy część braków. Jak ktoś lubi przez 90 minut skupiać się na przesuwaniu formacji i wygarnięciach piłki rywalom przez naszych obrońców, to ja nie mam nic do tego, ale dla mnie, jako dla odbiorcy widowiska, to jest sprawa 3-rzędna. Poza wynikiem, mnie najbardziej kręci gra w piłkę, ładne akcje, gra po trójkącie, prostopadłe penetrujące podania, gra bez piłki w fazie ofensywnej. Tego nadal w Juve nie odnajduję i wg mnie nie można stawiać sprawy w sposób, że dobra gra w defensywie wyklucza ładne akcje ofensywne. Nie wyklucza.

Trzeba jednak obiektywnie oddać, że mimo potężnej ilości niewymuszonych błędów, dziś w pełni kontrolowaliśmy to, co robił rywal. Dobre i to.

Sam suchy wynik oczywiście bardzo dobry, tym bardziej, że graliśmy na wyjeździe :ok:
Ostatnio zmieniony 17 grudnia 2017, 17:10 przez pumex, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
CzeczenCZN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2017, 17:09

Baczu pisze:De Ceglie czy Lanzafame? :smile:
Pasquato. :smile: Bo faktycznie Giovinco mógłby się obrazić. :D

Wojtek dzisiaj znów 0 z tyłu, ale wiele pracy nie miał.

De Sciglio spoko, Sandro, spoko, Matuidi spoko, Benatia świetnie!

https://youtu.be/ld3Ag-BCwlc

#cznandj #ripgangsquad :hi:
Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2017, 17:11

Świetny mecz Matuidiego i De Sciglio.

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2017, 17:12

Niesamowite jest dla mnie to w tym sezonie, że gramy bez Buffona, Chielliniego, Marchisio, Cuadrado, Bernardeschiego i Dybali, a nasz skład na papierze i tak prezentuje się bardzo dobrze. Jak Dybali wybitnie nie idzie, to nawet jesteśmy w stanie zmienić całą taktykę i zamiast 4-2-3-1 grać 4-3-3. Dzięki temu taki A.Sandro czy Dybala mogą ławkować, gdy są wybitnie pod formą. Na papierze jesteśmy tak silni, jak nie byliśmy w ciągu ostatnich 6 sezonów.

Tak naprawdę w lidze nie wygraliśmy 4 spotkań, ale gdyby Dybala wykorzystał karne z Atalantą i Lazio, a Inter nie miałby tyle szczęścia, to przegralibyśmy tylko z Sampdorią, bo nasi psychicznie odpuścili wtedy ten mecz. W LM poza pierwszym meczem z Barcą też nie wyglądało to aż tak źle, jak ostatnimi laty w grupie. Tak naprawdę ciężko ocenić nasz potencjał w tym sezonie.

PlanetJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2017, 17:12

Benatia wyrasta na lidera obrony! Wyprzedza, odbiera, przewiduje. Ktoś jeszcze placze po Leo??
Ze starym Barza postawili mór (opróczej tej sytuacj gdy zawodnik B objechał Barze).
Wróci Kielon to podziałamy. Tylko co z tym Pjaniciem?? Pół meczu oddaje pilki rywalom, a drugie gra jak K. De Bruyne.. Grajmy bez napastnika, bo Nasi Argentynczycy czyby sie zmowili.

deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2017, 17:21

PlanetJuve pisze:Benatia wyrasta na lidera obrony! Wyprzedza, odbiera, przewiduje. Ktoś jeszcze placze po Leo??
Ze starym Barza postawili mór (opróczej tej sytuacj gdy zawodnik B objechał Barze).
Znaczy - zarazę? Chorobę? Bo inaczej to nie rozumiem.

Jak mecz, bo nie widziałem :/ Kto na plus, kto na minus?

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
Pluto

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 11 razy

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2017, 17:22

Wysoko ustawiona obrona, szybka gra piłką i od razu ogląda się to z przyjemnością. I nie kosztuje drużyny więcej sił niż bieganie za piłką.
Do pełni szczęścia brakuje ławki dla drugiej gwiazdy z Argentyny. Z Romą pewnie zrobi swoje ale Gonzalo strasznie męczy się na boisku, fizycznie i psychicznie.

calma calma
Gandalf8

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2017, 18:29

Bardzo dobry mecz w naszym wykonaniu. Pełna kontrola przez 94 minuty.

Szczęsny - nie miał dużo pracy, ale 2 dobre interwencje zaliczył,
De Sciglio - pierwsza połowa to głównie świetna gra obronna i asekurowanie Costy, ale już w drugiej te rajdy... ja nawet nie podejrzewałem, że Mattia tak umie,
Barzagli - raz przegrał ważny pojedynek po którym rywal oddał strzał, ale poza tym grał po profesorsku, świetnie się ustawiał, dobrze wyprowadzał,
Benatia - z meczu na mecz gra coraz lepiej, dziś też dobrze czyścił,
Alex Sandro - nie było tragedii jak w kilku meczach w tym sezonie, ale ten występ to nawet nie było 50% jego możliwości,
Khedira - chyba był dziś w cieniu swoich kolegów z linii pomocy,
Pjanic - gol, asysta, masa odzyskanych piłek - świetny mecz,
Matuidi - również świetny mecz, zarówno w fazie defensywnej jak i ofensywnej i do tego piękny gol,
Costa - pierwsze 30 minut to ogrywanie przez niego rywali, ale brak ostatniego podanie, potem przygasł, w drugiej połowie też okres dobrej gry, ale bez efektu,
Mandzukic - niemoc strzelecka w meczu ze złodziejami była tylko wypadkiem przy pracy, dziś rozegrał genialny mecz: skasował kilka(naście) akcji rywali, wygrał większość pojedynków z rywalami, brał udział prawie w każdej akcji najczęściej je przyspieszając podaniami z pierwszej piłki no i strzelił gola - brawo Mandzu,
Higuain - chyba tylko 1 celny strzał w całym meczu to trochę mało a to i tak dopiero w 2 połowie, bo w pierwszej go nie było,

Bernardeschi - niczego nie wniósł do gry,
Dybala - zmarnowana seta,
Marchisio - spokój w grze, bo tego potrzebowaliśmy pod koniec spotkania,

Allegri - widać, że gra trójką pomocników wychodzi nam na dobre, przyczepilbym się jedynie do tego, że nie zmienił kulejącego Higuaina już przy ustalonym wyniku,

Banti - słabo oceniam pracę sędziego, pozwalał graczom gospodarzy na kopanie naszych, co może się zakończyć kontuzjami Mandzukicia i Higuaina (oby nie), do tego nie zauważył ręki w polu karnym gracza gospodarzy, na szczęście faul na Szczęsnym zauważył.

Jeden, by wszystkimi rządzić, Jeden, by wszystkie odnaleźć,
Jeden, by wszystkie zgromadzić i w ciemności związać
W Krainie Mordor, gdzie zaległy cienie.
Axel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2017, 18:44

Mandżukić może rozegrać dziesięć kapitalnych meczów (jak dzisiejszy)...ale wystarczy jeden słaby, żeby 1/2 kibiców chciała jego odejścia. Dziwna sprawa :)

Tak więc wszyscy oprócz Khediry i Sandro na bardzo wysokim poziomie. W szczególności Madżukić i Pjanić. Khedira mocno odstawał. Sandro przyzwoicie, ale stanowczo poniżej jego możliwości. Od jego wrzutek bolały dzisiaj oczy :P

Ogólnie <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> meczycho!

"Grazie o Signore per avermi la Juventus"
PlanetJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2017, 19:14

deszczowy pisze:
PlanetJuve pisze:Benatia wyrasta na lidera obrony! Wyprzedza, odbiera, przewiduje. Ktoś jeszcze placze po Leo??
Znaczy - zarazę? Chorobę? Bo inaczej to nie rozumiem.

Jak mecz, bo nie widziałem :/ Kto na plus, kto na minus?
Nie widziałeś meczu to zamknij dupe! A nie szukasz błedu w ekscytycacji innego kibica, który zresztą na część twojego pytania odpowiedział.
Panie suchar.

Zawidowianin

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2017, 20:53

pumex pisze:Jak ktoś lubi przez 90 minut skupiać się na przesuwaniu formacji i wygarnięciach piłki rywalom przez naszych obrońców, to ja nie mam nic do tego, ale dla mnie, jako dla odbiorcy widowiska, to jest sprawa 3-rzędna. Poza wynikiem, mnie najbardziej kręci gra w piłkę, ładne akcje, gra po trójkącie, prostopadłe penetrujące podania, gra bez piłki w fazie ofensywnej.
Bez jakiejkolwiek napinki - mógłbyś napisać, kiedy w grze Juventusu (za których trenerów) odnajdywałeś podkreślone elementy?

onliforpipul
Bobby X

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2017, 21:08

Podobało mi się dzisiaj :) Była gra, bramki. W beczce miodu jest i łyżka dziegdziu = Khedira. Fajnie pokazał się Alex Sandro dzisiaj jak i Mirek Pjanić.

:allegri: na śmietnik
meda11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2017, 21:42

Zawidowianin pisze:Bez jakiejkolwiek napinki - mógłbyś napisać, kiedy w grze Juventusu (za których trenerów) odnajdywałeś podkreślone elementy?
Pumex by "chciał" taką piłkę. Jak już kiedyś pisałem w ostatnich 2-3 dekadach (bo z tych lat pamiętam mecze/można znaleźć archiwa) główne naciski w taktyce/stylu się nie zmieniły. I nie ważne czy prowadził nas Trap, Capello, Lippi, Deschamps, Conte czy obecnie Allegri. Średnie zdobywanych bramek również wielce od siebie nie odbiegała. Juve od dekad swoje, a forum JP swoje.
-------------------------------------------------------------------------------------

Co do meczu:

Ruszyła maszyna Allegriego jak co roku z problemami ale bardzo powoli eliminuje braki kondycyjne i poprawia grę defensywną (duża zasługa odradzającego się Benatii) w połączeniu ze strzelaniem wielu bramek. Jak co sezon u Maxa na początku są problemy z kondycją + jeden/dwa inne, by po kilkunastu tygodniach zaczęło się zazębiać. Jak ominie nas kataklizm kontuzji, a trener zachowa ciągłą rotacje to mamy duże szanse na to by w kwietniu/maju piłkarze byli w wysokiej formie i nie zajechani jak przed rokiem.

PS. Jak by jeszcze Berna odpalił. :whistle:

Obrazek
Zablokowany