Książki
Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy
- MRN
- Juventino
- Podziękował: 81 razy
- Podziękowano: 88 razy
Jasne, miałem na myśli jeszcze to oraz "Na marginesie życia". Świetnie się czyta i polecam te pozycje każdemu.
Alessandro Del Piero : Zwycięstwo Juve z interem ? Mam wrażenie, że ten film już gdzieś widziałem...

- Teo
- Juventino
- Podziękował: 0
- Podziękowano: 0
Ja polecam: "Moja historia futbolu" ,obie części czyli cz.1 Świat i cz.2 Polska,autorstwa dziennikarza Stefana Szczepłka.Naprawdę dobrze się czyta i można się sporo dowiedzieć,a do tego masa ciekawych "skanów" różnorakich pamiątek piłkarskich(oraz zdjęć) których autor posiada pokaźną kolekcję.Czuć,że to prawdziwy pasjonat który naprawde kocha piłkę
- Flas
- Juventino
Interesuje Cię bardziej science? czy fiction? Z podanych przez ciebie pozycji zacząłem czytać Przebudzenie lewiatana, ale mi jakoś nie podeszło. Jeśli mogę coś polecić to (pomijając oczywistości typu - Diunę, Dicka, Fundację, czy Endera,):Wiking pisze:Polecacie jakieś książki SF?
Ew. czytaliście coś z listy:
- Blackout
- Historia twojego życia - Chianga
- Leviathan wakes
- Sekunde za późno
?
- trylogię Atalaya Jagi Rydzewskiej; cykl Głębia Marcina Podlewskiego; - space opery, mniej popularne, ale mnie wciągnęły jak mało co;
- cykl Gambit MIchała Cholewy - ciężko zaklasyfikować - najbliżej do military sf (w późniejszych tomach rozwija się koncepcja SI), co ważne to zdecydowanie bardziej science;
- Gamdec Przybyłka - mamy tu i wirtualną rzeczywistość i SI i elementy space opery (pierwsze tomy to zbiory opowiadań wprowadzające w świat);
- dobry jest też cykl "POla dawno zapomnianych bitew" Szmidta
Ogólnie polecam polskie SF - również bardziej klasyczne - Lem, Zajdel (Limes inferior)
Ostatnio jestem pod dużym wrażeniem McAuley Paul J. Cicha wojna - elementy postapokalipsy, space opery, z dużym naciskiem na naukę (albo pseudo naukę - nie czuję się kompetentny oceniać

Kiedyś duże wrażenie zrobiły na mnie Stalowy Szczur i Planeta Śmierci Harrisona, ale nie wiem jak wytrzymałyby próbę czasu.
A i polecam jeszcze tego pana - Stirling S. M. - popełnił cykl "Draka" chyba najbardziej kompletną historię alternatywną jaką zdarzyło mi czytać. (pomimo że w Polsce wydano tylko 2 z 4 tomów cyklu)
- Wiking
- Juventino
W sumie nie doprecyzowałem, że chodzi mi o nowsze SF (ostatnie ~10lat).
Starsze mam w miarę ogarnięte, także Dick, Lem, Zajdel, Le Guin, Card, Strugaccy, Stephenson, Gibson odpadają.
Co do Lewiatana to dużo złego słyszałem o polskim tłumaczeniu.
Starsze mam w miarę ogarnięte, także Dick, Lem, Zajdel, Le Guin, Card, Strugaccy, Stephenson, Gibson odpadają.
Co do Lewiatana to dużo złego słyszałem o polskim tłumaczeniu.
- PietroBosman
- Juventino
- Podziękował: 6 razy
- Podziękowano: 5 razy
A ktoś czytał tego nowego "Mocka" Krajewskiego?