Mercato (Lato 2017 / Zima 2018) DYSKUSJA
- Arbuzini
- Juventino

Lemina oraz Rincon lub Sturaro to dla mnie zawodnicy w prostej linii do sprzedaży. Nawet jakoś za bardzo nie biorę pod uwagę, że będziemy mieli ich w komplecie na przyszły sezon.
Pogba i Vidal to kocury, choć mnie osobiście bardzo zawiedli w finale dwa lata temu, za to na plus wybijał się Marchisio. "Dawnego" Claudio także brakuje, niby jest w składzie, ale z tego MVPP nic już nie zostało. Aż prosi się o solidny transfer do pomocy.
Pogba i Vidal to kocury, choć mnie osobiście bardzo zawiedli w finale dwa lata temu, za to na plus wybijał się Marchisio. "Dawnego" Claudio także brakuje, niby jest w składzie, ale z tego MVPP nic już nie zostało. Aż prosi się o solidny transfer do pomocy.
- realbs
- Juventino

Jeśli nie pamiętasz bramki Mandzukicia gdzie przyjmuje piłkę zza polem karnym, i wykańcza akcje, to pewnie 3 czerwca ostro popiłeś.Makiavel pisze:
Ty mi o Fifie gadasz a sam masz wizję piłki sprzed ponad dekady. Ktoś tu po 1. sezonie Mario u nas wrzucał jego "umiejętności" w grze kombinacyjnej, z klepki, na małej powierzchni. I to nie był Maly ani nie ja. Po wtóre wklej mi link do bramki Chorwata, gdzie dostaje piłkę przed polem karnym, składa się do strzału i wykańcza tak akcje. Nie pamiętam takiej jego bramki. A czasy 9 czekających na piłkę na nogę lub głowę skończyły się dawno temu. Toni był tu jednym z ostatnich dinozaurów. Poza tym to Chorwat u nas i z tym radzi sobie słabo. Na pozycji 9, w ofensywnie ma gorsze statystyki od takich tuzów, jak Vucinic czy Matri gdy u nas grali. Absolutnie nie nadaje się na zmiennika w ataku. Na długo przed tym, jak go Allegri przesuną mówiłem, że w Juve jedyne miejsce dla niego to pozycje defensywne. I na lewej flance to Sandro ofensywnie dawał więcej. Reasumując nie mamy wciąż godnego zmiennika dla Igły. Co więcej, Chorwat rzadko trafia grając od 1. minuty a co dopiero wchodząc na 15-30 minut.
Porównywanie Mandzukicia do Toniego
Gratuluje też zmysłu taktycznego, jeśli od razu widziałeś Mario w defensywie. Tacy trenerzy jak Simeone czy Heynckes nie widzieli tego, a ty tak. Mam nadzieję, że nie porzucisz swojego talentu, i za parę lat będziemy Cię widzieć prowadzącego jako pierwszy Polak w historii Juve. Tylko pamiętaj, że nie każdy wysoki napastnik może sobie radzić w defensywie tak dobrze jak Mario, bo skończy się tym, że z Bonucciego i Chielliniego w defensywie zrobi nam się duet Mandzukic - Crouch.
Matri i Vucinic mieli kompletnie inne role na boisku. Mandzukic już w sezonie 15/16 był odgrywającym napastnikiem niż wykańczającym akcje, jak Mirko czy Alessandro. Gość praktycznie każdą piłkę odgrywał do Dybali, a sam jedynie wykańczał akcję które Paulo mu oddawal.
Higuain to napastnik który potrafi zagrać 98% wszystkich meczy w sezonie, a robienie z Schicka jokera dla Argentyńczyka byłoby krzywdzące dla Czecha. Zero rozwoju, i po trzech/czterech latach skończyłby u nas jak Chicharito w United.
- Cabrini_idol
- Juventino

Szkoda. Ale musieliśmy ich sprzedać, żeby Juventus nadal się rozwijał. Zdrowo finansowo. Poza tym sprzedawalismy jednego ale kupowaliśmy kogoś w zamian jak i jednocześnie wzmacnialismy inne pozycje, co owocuje nam co roku mocniejsza drużyna niż rok wcześniej. Ja wiem, że każdy chciałby aby nikogo nie sprzedawac ale Juventus byl, w sumie jest nadal na etapie rozwoju drużyny. Za 2-3 lata być może będziemy mogli odrzucać każde oferty jak Real czy Bayern, kiedy będziemy mieć kompletny sklad, ten na boisku jak i na ławce oraz będziemy finansowo silniejsi.
Co do mercato. Mam wrażenie, że wykonaliśmy obecnie swój plan jeśli chodzi o nazwiska IN. Ale sprzedaż Bonucciego za 42 mln otworzyła nam ręce i dogrywam teraz albo SP albo SO bo mamy na to kasę. Oczywiście musimy pozbyć się Leminy i Rincona, najlepiej obydwu. Wydaje mi się również , że Bentancur powalczy o wyjściowy skład w tym sezonie tak jak Pogba w 12/13. Dlatego sklanialbym się że sprowadzimy konkretnego SO a nie pomocnika. No chyba, że uda się również dobrać do Cancelo. Ale tu też byłbym sceptyczny. Za rok przyjdzie zapewne Lirola, on będzie naszym PO na lata. Dlatego teraz Lichy wystarczy jako backup na sezon. Za rok Lirola i MDS.
Co do mercato. Mam wrażenie, że wykonaliśmy obecnie swój plan jeśli chodzi o nazwiska IN. Ale sprzedaż Bonucciego za 42 mln otworzyła nam ręce i dogrywam teraz albo SP albo SO bo mamy na to kasę. Oczywiście musimy pozbyć się Leminy i Rincona, najlepiej obydwu. Wydaje mi się również , że Bentancur powalczy o wyjściowy skład w tym sezonie tak jak Pogba w 12/13. Dlatego sklanialbym się że sprowadzimy konkretnego SO a nie pomocnika. No chyba, że uda się również dobrać do Cancelo. Ale tu też byłbym sceptyczny. Za rok przyjdzie zapewne Lirola, on będzie naszym PO na lata. Dlatego teraz Lichy wystarczy jako backup na sezon. Za rok Lirola i MDS.
Ostatnio zmieniony 22 lipca 2017, 11:28 przez Cabrini_idol, łącznie zmieniany 1 raz.

- wloski
- Juventino

O Pogbie i Vidalu piszę raczej w formie przypuszczenia, co by było ponieważ wiem, że wietrzenie w zespole jest niezbędne, aby też drużyna ciągle się rozwijała, a przez rozwój rozumiem to, że nasz sukcesy idą liniowo, pierw same tytuły mistrza kraju, potem mistrz kraju plus puchar, pozostaje jeszcze ta wymarzona LM.Cabrini_idol pisze:Szkoda. Ale musieliśmy ich sprzedać, żeby Juventus nadal się rozwijał. Zdrowo finansowo. Poza tym sprzedawalismy jednego ale kupowaliśmy kogoś w zamian jak i jednocześnie wzmacnialismy inne pozycje, co owocuje nam co roku mocniejsza drużyna niż rok wcześniej. Ja wiem, że każdy chciałby aby nikogo nie sprzedawac ale Juventus byl, w sumie jest nadal na etapie rozwoju drużyny. Za 2-3 lata być może będziemy mogli odrzucać każde oferty jak Real czy Bayern, kiedy będziemy mieć kompletny sklad, ten na boisku jak i na ławce oraz będziemy finansowo silniejsi.
Ogólnie wietrzenie jest niezbędne, żeby chłopaki ciągle chcieli wygrywać, nie da się tak zrobić, aby ta sama kadra przez 6 lat wygrała to co wygrała, to jest fizycznie niemożliwe. Cieszę się, że idziemy w taką stronę, gdzie każdy zawodnik podstawowej 11 będzie miał godnego przeciwnika. Tak jest w Realu, który również po obecnych zwycięstwach musiał nieco kadrę odświeżyć, kupił trochę młodzieży, pożegnał Moratę czy Jamesa, zawodników świetnych, ale takich którzy napewno przy nadążającej się okazji szukali nowego miejsca i tak też się stało.
- panlider
- Juventino

Nie dorabiałbym do tego takiej teorii, mamy Costę, Bernę, Igłę, Dybalę, Mandzukicia i Cuadrado na 4 pozycje w ofensywie (Pjacy na razie nie liczę, bo chłop zacznie coś grać pewnie na zimę, a Kean to szczawik). Nie mniej jednak, każdy kolejny transfer in do ofensywy (Keita, Schick) będzie mógł oznaczać, że coś jest na rzeczy. Chyba, że wcześniej sprzedamy Cuadrado albo Chorwata, co nie byłoby takim złym pomysłem.Sorek21 pisze:Nie mogę oprzeć się wrażeniu że transfer Berny spowoduje sprzedaż Dybali.Poulinho pisze:Jeżeli Max mówi o 4-3-3 to możemy się przygotowywać na fajny transfer do środka pola. Tylko gdzie wtedy miejsce dla Dybali? W pomocy raczej nie, lewe skrzydło? Dybala - Higuain - Costa?
Szczerze, to okienko to jak dla mnie jest zabójcze. Na razie przychodzą do nas wszyscy awizowani wcześniej zawodnicy, Costa, Berna, Szczęsny, De Sciglio, a chyba większość z nas czuje jeszcze w powietrzu niespodziankę.
Rok temu graliśmy 3-5-2 mając w środku pola Pogbe Marchisio i jeszcze szklanego wtedy Khedire.Potem przyszedł Pjanić co wydawało się naturalnym wzmocnieniem a okazało się że przyszedł jako następca Francuza.
"Vincere Non È Importante È L'Unica Cosa che Conta"
rammstein pisze:dobrze, że nikt nie zakładał tematu "Polskie kluby w rozgrywkach europejskich 2017/2018"
- tomassi14
- Juventino

Dybala odejdzie predzej czy pozniej, , jesli Barca sprzeda neymata to beda przy kasie, ciekawe ile zaoferuja mam nadzieje ze sie potargujemy wkoncu, i nie puscimy go za 100-110 mln tylko 130-150, martwi mnie ze mogli mu obiecac ze go puszcza jak podpisywal nowy kontrakt,Cabrini_idol pisze:Szkoda. Ale musieliśmy ich sprzedać, żeby Juventus nadal się rozwijał. Zdrowo finansowo. Poza tym sprzedawalismy jednego ale kupowaliśmy kogoś w zamian jak i jednocześnie wzmacnialismy inne pozycje, co owocuje nam co roku mocniejsza drużyna niż rok wcześniej. Ja wiem, że każdy chciałby aby nikogo nie sprzedawac ale Juventus byl, w sumie jest nadal na etapie rozwoju drużyny. Za 2-3 lata być może będziemy mogli odrzucać każde oferty jak Real czy Bayern, kiedy będziemy mieć kompletny sklad, ten na boisku jak i na ławce oraz będziemy finansowo silniejsi.
DM - musowo powinien do nas dolaczyc ...
Opcja optymistyczna sciagnac Keite i wymienic Cuadrado na Manolasa
Wtedy przeglad lawki rezerwowych i jakis odstrzal
- realbs
- Juventino

Żadnego Manolasa. Obrońca jego klasy musiałby grać w pierwszym składzie, a tutaj do XI musi wskoczyć Rugani. Po prostu musi. Za rok przyjdzie Caldara, i będzie już ok. Jeśli pojawi się jakiś problem z kontuzjami, to w styczniu zawsze można ściągnąć jakiegoś obrońce średniej klasy na ławkę, ale na pewno Daniele musi grać w pierwszej jedenastce.tomassi14 pisze:Dybala odejdzie predzej czy pozniej, ciekawi mnie opcja z neymarem, jesli go sprzedza beda przy kasie, ciekawe ile zaoferuja mam nadzieje ze sie potargujemy wkoncu i nie puscimy go za 100-110 mln tylko 130-150Cabrini_idol pisze:Szkoda. Ale musieliśmy ich sprzedać, żeby Juventus nadal się rozwijał. Zdrowo finansowo. Poza tym sprzedawalismy jednego ale kupowaliśmy kogoś w zamian jak i jednocześnie wzmacnialismy inne pozycje, co owocuje nam co roku mocniejsza drużyna niż rok wcześniej. Ja wiem, że każdy chciałby aby nikogo nie sprzedawac ale Juventus byl, w sumie jest nadal na etapie rozwoju drużyny. Za 2-3 lata być może będziemy mogli odrzucać każde oferty jak Real czy Bayern, kiedy będziemy mieć kompletny sklad, ten na boisku jak i na ławce oraz będziemy finansowo silniejsi.
DM - musowo powinien do nas dolaczyc ...
Opcja optymistyczna sciagnac Keite i wymienic Cuadrado na Manolasa
Wtedy przeglad lawki rezerwowych i jakis odstrzal
- Kamex22
- Juventino

Można też pomyśleć o jakimś Polu Garcii albo Marrone jako ten 5 do obrony w razie naprawdę dużego W. Miejsca w kadrze nie zajmą bo to wychowankowie. Mistrzami nie są, ale wg mnie to lepsza opcja niż jakiś Knezević 
A w zimę jakby trzeba było, można pogadać z Atalantą o Caldarze za jakąś rekompensatę. Bo chyba mógłby zagrać w LM mimo wcześniejszych gier w LE?
A w zimę jakby trzeba było, można pogadać z Atalantą o Caldarze za jakąś rekompensatę. Bo chyba mógłby zagrać w LM mimo wcześniejszych gier w LE?
- mrozzi
- Juventino

- Podziekował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Temat odejscia Dybali w tym okienku to raczej ploty, w koncu podpisal kontrakt, dlugo negocjowany i na duza kase. Oddalismy juz poza tym Alvesa i Bonucciego, kolejny gracz podstawy raczej nie odejdzie. Stad pewnie odrzucanie wszystkich ofert za Sandro czy grubej oferty za Higuaina. Ze sportowego punktu widzenia nie mialbym nic przeciwko wymianie Dybali na Mbappe czy Kroosa (srodek pola, ale przy 4-3-3 i tak bedziemy miec problemy z ustawieniem Argentynczyka).
Slowa Allegriego o 4-3-3 sugeruja raczej, ze szukamy kogos naprawde dobrego do srodka, nie do rotacji.
Slowa Allegriego o 4-3-3 sugeruja raczej, ze szukamy kogos naprawde dobrego do srodka, nie do rotacji.
- wloski
- Juventino

Żaden Pol Garcia, jak już to Romagna, którego w mediach włoskich wymienia się jako ten trzeci po Ruganim i Caldarze, który ma szanse u nas pozostać.Kamex22 pisze:Można też pomyśleć o jakimś Polu Garcii albo Marrone jako ten 5 do obrony w razie naprawdę dużego W. Miejsca w kadrze nie zajmą bo to wychowankowie. Mistrzami nie są, ale wg mnie to lepsza opcja niż jakiś Knezević
Co do Marrone, istnieje na JP jakieś dziwne przekonanie jakby Luca był przynajmniej przyzwoitym zawodnikiem, niestety prawda jest całkiem inna. To dość kiepski gracz, który nie potrafił przebić się podrzędnej Jupiler Pro League. Mam jakieś dziwne wrażenie, że Vidal, który na ŚO wystąpił od wielkiego dzwona był pewniejszy niż Luca. Kolejny fakt, że Luca był zastępcą Leo, nie ma Leo nie ma Luci, a to mi się podoba. :hellyes:
- Kamex22
- Juventino

Nie chciałbym Romagny na piątego obrońcę, bo on musi grać i zdobywać doświadczenie.wloski pisze:Żaden Pol Garcia, jak już to Romagna, którego w mediach włoskich wymienia się jako ten trzeci po Ruganim i Caldarze, który ma szanse u nas pozostać.
Nikt nie mówi, że Marrone to mistrz. Pisałem przecież, że byłby w razie naprawdę dużej konieczności. Dopiero wtedy, gdyby nie mogli zagrać Barza, Chiellini, Benatia, Rugani albo De Sciglio na środku. Miejsca nie zajmie nikomu, bo to wychowanek a i tak mamy ich niedobór.wloski pisze:Co do Marrone, istnieje na JP jakieś dziwne przekonanie jakby Luca był przynajmniej przyzwoitym zawodnikiem, niestety prawda jest całkiem inna. To dość kiepski gracz, który nie potrafił przebić się podrzędnej Jupiler Pro League. Mam jakieś dziwne wrażenie, że Vidal, który na ŚO wystąpił od wielkiego dzwona był pewniejszy niż Luca. Kolejny fakt, że Luca był zastępcą Leo, nie ma Leo nie ma Luci, a to mi się podoba. :hellyes:
Co do Jupiter Pro to jednak zwykle był w pierwszym składzie, o ile nie kontuzja https://www.transfermarkt.pl/luca-marro ... aison=2016.
Zresztą tematu nie ma bo oni Luca ani Pol nie pojechali do USA.
- Akha72
- Laziale

Odnośnie Keity zgadzam się, ponadto uważam, że możliwy również jest scenariusz w którym Marotta kontaktuje się bezpośrednio z Calendą (agentem) oraz graczem i oferuje im pieniądze za odrzucanie innych ofert / propozycji prolongaty aż do sierpnia bądź zimowego okienka transferowego (my np robiliśmy podobnie w przypadku Đorđevicia, chociaż akurat jemu zupełnie kończyła się umowa z Niceą, więc to nie do końca to samo).CavAllano pisze:Czy to prawda? Okaże się z czasem, ale nerwowe reakcje Waszego zarządu mogą świadczyć o tym, że faktycznie tak może być.
Milinković-Savić? Zejdźmy na ziemię.
Tak czy inaczej jestem zdania, że Keita odejdzie już teraz - na temat Stefana de Vrija, któremu też za rok kończy się umowa, Lotito powiedział, że wiążemy z nim naszą przyszłość - można to odczytać jako zapowiedź rozmów o nowym kontrakcie, natomiast brak takich słów o Keicie może oznaczać, że już skreśliliśmy go z naszego ,,projektu'' i szukamy jak najlepszego dla nas kompromisu.
W przypadku Milinkovicia nie wiem, nie jestem przekonany zupełnie czy na ten moment jest gotowy na taki skok jak dołączenie do Juve, dla mnie to by było trochę takie kupowanie kota w worku - poza tym gdzie on by dokładnie grał? Siedziałby rok na ławie i łapał minuty w pucharze / ligowej dolnotabeli? Jak zakup Keity rozumiem jako zastępcę (i następcę) Dybali, tak Milinković to oczywiście bezsprzecznie talent, ale ja bym się wstrzymał i poczekał jak poradzi sobie z następnym sezonem, w którym dojdzie EL i wszyscy będą oczekiwali od niego utrzymania formy (a raczej jej ustabilizowania) i poprawienia gry, szczególnie defensywnej.
- Virgil
- Juventino

Problem jest taki że my potrzebujemy kogoś fizyczne, silnego, świetnego w odbiorze do pomocy, bo to jest coś czego nam dramatycznie brakuje.
Jeżeli do składu wskoczy jeszcze Cancelo byłby super, problem jest taki że świetnych DMów/pomocników o potrzebnej nam charakterystyce którzy by do Juve pasowali jest jak na lekarstwo
- Matic - poszedł za chore pieniądze do UTD
- Wanyama - raczej nie do wyciągnięcia z Totków
- Savic - musielibyśmy wydać z 50mln
- Saul - pewnie majątek i nie odejdzie z Madrytu
Są jeszcze zawodnicy jak Gueye ale on też tani nie będzie.
Ciężko znaleźć też jakichkolwiek młodych zawodników, którzy chociaż z ławki mogliby taką rolę pełnić.
Ale sytuacja jest ok, jak Marotta kupic jakos Keitę to zostaje ŚP i ewentualnie PO a mam 5 tyg nie jest źle.
Jeżeli do składu wskoczy jeszcze Cancelo byłby super, problem jest taki że świetnych DMów/pomocników o potrzebnej nam charakterystyce którzy by do Juve pasowali jest jak na lekarstwo
- Matic - poszedł za chore pieniądze do UTD
- Wanyama - raczej nie do wyciągnięcia z Totków
- Savic - musielibyśmy wydać z 50mln
- Saul - pewnie majątek i nie odejdzie z Madrytu
Są jeszcze zawodnicy jak Gueye ale on też tani nie będzie.
Ciężko znaleźć też jakichkolwiek młodych zawodników, którzy chociaż z ławki mogliby taką rolę pełnić.
Ale sytuacja jest ok, jak Marotta kupic jakos Keitę to zostaje ŚP i ewentualnie PO a mam 5 tyg nie jest źle.