Mercato (LATO 2017)
- Alexinhio-10
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Yaro417 Ja mówiąc o topie mam na myśli zawodnika, który może zmienić obraz meczu i/lub jest w stanie psychicznie unieść trudne spotkania.
Nie wiem czy obecny Di Maria mógłby wziąć ciężar na siebie gdy nie idzie, ale ten z Realu na pewno.
Czynnik psychologiczny to jedno, drugi to liczenie na pełną koncentrację i że nie popełnimy żadnych błędów/zagramy perfekcyjnie. W sytuacji gdy mamy więcej jakości w składzie, jeśli któryś z tych czynników zawiedzie, to jeszcze zostają nam umiejętności właśnie.
Ale za bardzo od tematu odnieśliśmy. Ja mówię że gdybyśmy wygrali, to okienko mogłoby wyglądać inaczej i nie byłoby takiego parcia "na juz".
Odpuszczenie Tolisso i ewentualnie Fabinho, plus zainteresowanie N'Zozim, brzmi jak nie śmieszny żart.
Nie wiem czy obecny Di Maria mógłby wziąć ciężar na siebie gdy nie idzie, ale ten z Realu na pewno.
Czynnik psychologiczny to jedno, drugi to liczenie na pełną koncentrację i że nie popełnimy żadnych błędów/zagramy perfekcyjnie. W sytuacji gdy mamy więcej jakości w składzie, jeśli któryś z tych czynników zawiedzie, to jeszcze zostają nam umiejętności właśnie.
Ale za bardzo od tematu odnieśliśmy. Ja mówię że gdybyśmy wygrali, to okienko mogłoby wyglądać inaczej i nie byłoby takiego parcia "na juz".
Odpuszczenie Tolisso i ewentualnie Fabinho, plus zainteresowanie N'Zozim, brzmi jak nie śmieszny żart.
- gucio_juve
- Juventino
Parcie "na już" to ma co najwyżej kilka osób na forum. Widać, że dla całego zarządu, priorytetem było utrzymanie trzonu zespołu (nowe, długoterminowe kontrakty dla Bonucciego, Dybali, Allegriego, Mandzukicia). Zamiast transferów, jak w latach poprzednich, fundowali nam nowe umowy dla najważniejszych ludzi w składzie.Alexinhio-10 pisze:Ja mówię że gdybyśmy wygrali, to okienko mogłoby wyglądać inaczej i nie byłoby takiego parcia "na juz".
Co do Tolisso, to nie dziwię się, że go odpuszczamy. Max ewidentnie przy 4-2-3-1 chce mieć w środku więcej fizycznej gry (bądź jak kto woli, więcej centymetrów), stąd zainteresowanie Maticiem czy N'zonzim. Tolisso lepszy od Pjanicia nie będzie, więc jego transfer byłby jedynie ciekawym dodatkiem.
Zeszły sezon pokazał, że jakości brakuje przede wszystkim na skrzydłach i to w momentach, kiedy obrońcy zaczynają czytać Cuadrado bądź gorszy dzień ma Mandzukić. Podoba mi się pomysł z Douglasem Costą. Dawno kogoś podobnego w Turynie nie było. Do tego jest Pjaca i być może jeszcze Orsolini. Przy dobrych bokach, moglibyśmy jeszcze korzystać z wariantu Mandzur najbardziej wysunięty.
Edit: nie zdziwię się, jak jak do sierpnia dostaniemy takie nazwisko, którego media w ogóle nie wymieniły - np. Hakan Chalhanoglu.
- Cabrini_idol
- Juventino
Czyli Tolisso do Bayernu a Verratti do Juve. Mi pasi. :lol:

- dimebag11
- Juventino
- Podziekował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Chyba do Juve StabiaCabrini_idol pisze:Czyli Tolisso do Bayernu a Verratti do Juve. Mi pasi. :lol:
Odnośnie N'zoniego, to z całym szacunkiem może i dobry dzik i przecinak, który z pewnością wniósłby więcej fizyczności do naszej drugiej linii, ale gość ma rocznikowo 29 lat. Zważywszy na to w jakim wieku są Marchisio oraz Khedira, to byłbym ostrożny z pakowaniem ponoć dość sporej kasy w tego gościa. Jeśli Max rzeczywiście uparł się na zawodnika o takiej charakterystyce, to niech Marotta z Paraticim znajdą kogoś do góra 25 lat.
Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
- Cabrini_idol
- Juventino
Ale dlaczego do 25 ?
Przecież nie od dziś wiadomo, że piłkarz swoja najlepszą piłkę gra między 28 a 32 rokiem życia. Chodzi o doświadczenie, umiejętności oraz motoryczność.
Dla mnie wiek nie ma większego znaczenia jeśli będzie to zawodnik do 30 roku życia. Jeśli ma zagrać 3-4 sezony na maxa to czemu nie. Nigdy nie rozumiałem ludzi, którzy ustalając dreamskład patrzą również na wiek piłkarza.
Oczywiście musimy mieć młodych zdolnych piłkarzy w składzie no ale to nie jest priorytet. Priorytetem w Juve powinny być umiejętności i forma zawodnika. 90% piłkarzy kupuje się do klubu z myślą o 3-4 letnim cyklu. Tak robi większość drużyn z TOPU.
Przecież nie od dziś wiadomo, że piłkarz swoja najlepszą piłkę gra między 28 a 32 rokiem życia. Chodzi o doświadczenie, umiejętności oraz motoryczność.
Dla mnie wiek nie ma większego znaczenia jeśli będzie to zawodnik do 30 roku życia. Jeśli ma zagrać 3-4 sezony na maxa to czemu nie. Nigdy nie rozumiałem ludzi, którzy ustalając dreamskład patrzą również na wiek piłkarza.
Oczywiście musimy mieć młodych zdolnych piłkarzy w składzie no ale to nie jest priorytet. Priorytetem w Juve powinny być umiejętności i forma zawodnika. 90% piłkarzy kupuje się do klubu z myślą o 3-4 letnim cyklu. Tak robi większość drużyn z TOPU.
Nikt nie wie jak będziemy grać w przyszłym sezonie. Założę się, że obecnie trwają również rozmowy na linii zarząd Allegri odnośnie planu na mercato i jakich zawodników pod jakie ustawienie chce Max.tomassi14 pisze:Jesli przyjdzie veratti to rozumiem ze Max przejdzie na grę trójka pomocnikoów, wroci do 3-5-2 czy ustawi 4-3-3 ?Cabrini_idol pisze:Czyli Tolisso do Bayernu a Verratti do Juve. Mi pasi. :lol:
Ostatnio zmieniony 10 czerwca 2017, 09:27 przez Cabrini_idol, łącznie zmieniany 1 raz.

- Shadow Marshall
- Juventino
Tu chyba chodzi też o to, że nasza kadra ma swoje lata i średnia wieku idzie mocno w górę. Nie mam nic przeciwko graczom w wieku +-30 lat chyba że są to gracze o bardzo wysokich umiejętnościach (Igła).
EDIT: W sensie takim, że za 2-3 lata możemy skończyć z podstarzałą kadrą, którą nie wiadomo kim zastąpić. Szczególnie mocno było to widać w obronie w minionym sezonie.
EDIT: W sensie takim, że za 2-3 lata możemy skończyć z podstarzałą kadrą, którą nie wiadomo kim zastąpić. Szczególnie mocno było to widać w obronie w minionym sezonie.
Ostatnio zmieniony 10 czerwca 2017, 09:39 przez Shadow Marshall, łącznie zmieniany 1 raz.
- tomassi14
- Juventino
Wiekszosc ludzi z forum oglada kazde euro bardziej niz Marotta....poprostu uwaga jest ze wydajac 30mln na zawodnika 28-letniego to brak amortyzacji transferu....
Cabrini_idol pisze:Ale dlaczego do 25 ?
Nikt nie wie jak będziemy grać w przyszłym sezonie. Założę się, że obecnie trwają również rozmowy na linii zarząd Allegri odnośnie planu na mercato i jakich zawodników pod jakie ustawienie chce Max.tomassi14 pisze:Jesli przyjdzie veratti to rozumiem ze Max przejdzie na grę trójka pomocnikoów, wroci do 3-5-2 czy ustawi 4-3-3 ?Cabrini_idol pisze:Czyli Tolisso do Bayernu a Verratti do Juve. Mi pasi. :lol:
- tomassi14
- Juventino
Moim zdaniem powinni bardziej opierac sie na mlodszych zawodnikach, zachowujac ciagłosc druzyny, dochodzimy do pewnego momentu gdzie zawodnicy nie koniecznie beda chcieli odchodzic....dlatego moim zdaniem powinni zaczac ukladac druzyne na najwyzszym poziomie....
Uwazam ze uszaty nie powinien byc naszym celem a druzyna ktora uszatego zdobedzie
Uwazam ze uszaty nie powinien byc naszym celem a druzyna ktora uszatego zdobedzie
Shadow Marshall pisze:Tu chyba chodzi też o to, że nasza kadra ma swoje lata i średnia wieku idzie mocno w górę. Nie mam nic przeciwko graczom w wieku +-30 lat chyba że są to gracze o bardzo wysokich umiejętnościach (Igła).
- dimebag11
- Juventino
- Podziekował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Trafiłeś w samo sedno sprawy. Wiadomo, że gracze po 30 roku życia o światowej klasie też byliby witani w Juve z otwartymi rękoma (np. Pirlo w przeszłości). Jednakże kupując kolejnego zawodnika do pomocy w takim wieku skazujemy się w niedługiej przyszłości na rewolucję w środku pola i brak ciągłości w tej formacji.Shadow Marshall pisze:Tu chyba chodzi też o to, że nasza kadra ma swoje lata i średnia wieku idzie mocno w górę. Nie mam nic przeciwko graczom w wieku +-30 lat chyba że są to gracze o bardzo wysokich umiejętnościach (Igła).
Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
- Cabrini_idol
- Juventino
Ale casus Milanu nie powtórzymy, dlaczego ? Bo już jesteśmy a będziemy jeszcze silniejsi finansowo i kiedy ta zmiana nadejdzie pokoleniowa to będzie nas stać na nią 
W Nzoznim jedna rzecz mi się nie podoba. Cena. Podobno 40 mln. Chociaż dla mnie osobiście to jest zasłona dymna wysłana blefem do Tutto, które w zasadzie pomaga Juve, które zapewne zupełnie z kim inna dogrywa transfer.
A po Donnarumme podobno zgłosił się PSG. No no Panie Raiola... oklaski !
Mandragora-Mattiello-Orsolini , cała trójka może wylądować na wypożyczeniu w Genoa. [Secolo XIX]
Keita blokuje mercato Lazio.Odmówił już Milanowi, Napoli, Liverpooli& Spurs - chce tylk Juventus [Tempo/Messaggero] - taka postawa mi się podoba, dawać goo.
Inter wciąż zainteresowany Lichsteinerem. Alternatywa w razie niepowodzenia to zawodnikKarsdorp. (GdS)
I podobno Arsenal zadwoli się 14-15 mln euro za Szczęsnego. Juve podobno chce go za 4-5mln. Ma umowę z Wojtkiem na 4,5 mln euro za 4 lata gry. Wg mnie mamy ich w garści tak samo jak Lazio. - Marotta STYLEZ.
i takiego Coste chcemy. Koleś ma kapitalną moc w nodzę, także poza szybkością i dryblingiem jak każdy wie

W Nzoznim jedna rzecz mi się nie podoba. Cena. Podobno 40 mln. Chociaż dla mnie osobiście to jest zasłona dymna wysłana blefem do Tutto, które w zasadzie pomaga Juve, które zapewne zupełnie z kim inna dogrywa transfer.
A po Donnarumme podobno zgłosił się PSG. No no Panie Raiola... oklaski !
Mandragora-Mattiello-Orsolini , cała trójka może wylądować na wypożyczeniu w Genoa. [Secolo XIX]
Keita blokuje mercato Lazio.Odmówił już Milanowi, Napoli, Liverpooli& Spurs - chce tylk Juventus [Tempo/Messaggero] - taka postawa mi się podoba, dawać goo.
Inter wciąż zainteresowany Lichsteinerem. Alternatywa w razie niepowodzenia to zawodnikKarsdorp. (GdS)
I podobno Arsenal zadwoli się 14-15 mln euro za Szczęsnego. Juve podobno chce go za 4-5mln. Ma umowę z Wojtkiem na 4,5 mln euro za 4 lata gry. Wg mnie mamy ich w garści tak samo jak Lazio. - Marotta STYLEZ.
i takiego Coste chcemy. Koleś ma kapitalną moc w nodzę, także poza szybkością i dryblingiem jak każdy wie

Ostatnio zmieniony 10 czerwca 2017, 11:11 przez Cabrini_idol, łącznie zmieniany 1 raz.

- Paya
- Juventino
- Podziekował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Ok, wasza dyskusja wygląda tak:Gontar pisze:Jestem pewny że rata za Higuina nie jest wliczona w budzęt na tegoroczne mercato :eusa:cinek_uk pisze:Na dzien dzisiejszy wydalismy juz 82mln, a okienko sie jeszcze nie zaczelo...
Cinek_uk: Giovinco to moim zdaniem świetny box-to-box
Gontar: A gdzie tam! Za to jestem pewien, że na wahadle w 3-5-2 by się sprawdził.
Co do mercato, kilka luźnych punktów:
1. Pieniędzy na transfery w teorii nie powinno brakować - Juventus zamknie tegoroczny budżet zyskiem w wysokości 90-100 mln, co oznacza, iż Marotta miał rację mówiąc o tym, że stać nas było na Higuaina bez sprzedaży Pogby
2. Właśnie, Higuain. Przez najbliższe 4 lata to on prawdopodobnie będzie miał największy negatywny wpływ na budżet transferowy i raczej nie będzie szansy na sensowną sprzedaż.
3. Ciężko mi powiedzieć kogo chciałbym przywitać w tym okienku - głównie ze względu na niewiadomą, jakie jest nasze ustawienie na przyszły sezon. Jeśli zostaniemy przy obecnym nie widzę miejsca dla graczy takich jak Costa czy Keita. nie tylko z takiego powodu, że nie potrafią bronić, ale również dlatego, że nasze ustawienie wymaga od skrzydłowych umiejętności gry w pomocy (gdy się bronimy, to przecież gramy 4-4-1-1). Przejście na 4-3-3 oznaczałoby pożegnanie z Dybalą, a jeśli mamy grać 4-3-1-2 to czemu interesują nas skrzydłowi? Nie mam pojęcia co siedzi w głowie Allegriego i Marotty.
4. Oczywiście, że Pjanic mógłby grac razem z Verattim - gdyby mieli obok siebie jakiegoś tura. Patrz Real z Kroos-Modric czy Barcelona Iniesta-Xavi.
5. Lepszego "tymczasowego" bramkarza od Szczęsnego nie znajdziemy. Patrzcie ile City daje za gołowąsa. Jak ktoś słusznie zauważył, gdyby Wojtek nie był krajaninem, opinie byłyby lepsze.
- Pluto
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Przestańcie się wygłupiać z tym "zawodnik X nie przyjdzie bo mamy już Y, bo ustawienie...". 
Rozkminy pt. odpad Costa, bo musimy miec skrzydłowego, kasztan N'Zonzi bo potrzebujemy wysokiego, Marco spławimy bo jest Pjanić...
Daj nam borze Fabinho, Tolisso i Verrattiego. Wystawimy ich razem z Pjaniciem i Khedira/Marchisio w jakiejs choince czy pięciokącie i będzie drużyna najwyższej jakości. Bo liczy się przede wszystkim jakość.

Rozkminy pt. odpad Costa, bo musimy miec skrzydłowego, kasztan N'Zonzi bo potrzebujemy wysokiego, Marco spławimy bo jest Pjanić...
Daj nam borze Fabinho, Tolisso i Verrattiego. Wystawimy ich razem z Pjaniciem i Khedira/Marchisio w jakiejs choince czy pięciokącie i będzie drużyna najwyższej jakości. Bo liczy się przede wszystkim jakość.
calma calma
- mrozzi
- Juventino
- Podziekował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Costa to jest talent czystej wody, ale faktycznie ten sezon średnio udany. Przypominam tylko, że my uwielbiamy takie okazje - lekko przykurzonych/niedocenianych graczy, którzy u nas otrzymują wsparcie, pełne poparcie zarządu i drugą szansę, co motywuje ich do rewanżu na boisku. Costa ma ogromne umiejętności, niech sobie tylko o tym przypomni, a będzie w zestawieniu z Dybalą oraz Higuainem siał popłoch w szeregach kolejnych rywali (czy to w lidze, czy LM). W zeszłym sezonie LM robił na boisku cuda i pewnie 90% jarała się jego poczynaniami.
Niech Szczęsny tylko nabierze nieco pokory, pozna pojęcie "profesjonalizm", a zgodzę się, że może to być transfer w dychę. Jako jeden z niewielu bramkarzy ma ten magic touch, gdy włącza mu się tryb cyborga nie do przejścia. W międzyczasie możemy sobie podkarmić Mereta.
Wcześniej też wrzucałem info o tym, że Keita naciska na Lotito i ani myśli o transferze do innego klubu niż Juve. Niech okaże się to prawdą, a na samym starcie będzie miał bardzo ciepłe przywitanie.
Niech Szczęsny tylko nabierze nieco pokory, pozna pojęcie "profesjonalizm", a zgodzę się, że może to być transfer w dychę. Jako jeden z niewielu bramkarzy ma ten magic touch, gdy włącza mu się tryb cyborga nie do przejścia. W międzyczasie możemy sobie podkarmić Mereta.
Wcześniej też wrzucałem info o tym, że Keita naciska na Lotito i ani myśli o transferze do innego klubu niż Juve. Niech okaże się to prawdą, a na samym starcie będzie miał bardzo ciepłe przywitanie.