Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 października 2015, 11:09

Trzymam kciuki za to żeby ZL albo nawet KORWiN przekroczyli próg. Wtedy PiS nie będzie miał większości. ZL to wiadomo czemu, a KORWiN - jak już robimy z Sejmu cyrk, to kilku nowych klaunów nie zaszkodzi.

Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 października 2015, 11:41

Chodzą jakieś plotki na twitterze, że sam Liroy dostał się do sejmu. :D Nie wiem, czy wypada, ale parafrazując: "Scyzoryk, scyzoryk, tak na mnie wołają ludzie spoza mego klubu i pewnie oni rację mają" :prochno:

"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
mibor

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 października 2015, 12:16

dla mnie fenomenem tych wyborów to nowoczesna Pl, jeszcze pół roku temu prawie nikt o nich nie słyszał, Petru widać pociągnął sporo wyborców platformy do Siebie wynik naprawde niezły, przeraża tak dobry wynik Kukiza :facepalm:

Juve, storia di un grande amore
Shadow Marshall

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 października 2015, 13:13

Makiavel pisze:Trzymam kciuki za to żeby ZL albo nawet KORWiN przekroczyli próg. Wtedy PiS nie będzie miał większości. ZL to wiadomo czemu, a KORWiN - jak już robimy z Sejmu cyrk, to kilku nowych klaunów nie zaszkodzi.
Mogłeś startować byłby kolejny klaun. Dramat. Kolejny doktorant z koziej dupy. Pewnie w swoim repertuarze mądrości ma jeszcze kwiatki typu że opodatkowując firmy (szczególnie duże) budżet się znacząco zwiększy co nie spowoduje żadnych negatywnych konsekwencji dla klientów.

Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 października 2015, 13:37

Istnieje szansa, iż KORWiN wchodzi, a PSL poza sejmem. Taki wariant brałbym w ciemno :D

"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 października 2015, 13:43

niesiołek 29 tysięcy głosów ;]
podobno libicki, który śmiał się z emerytów - również się dostał...

:bravo:
[...]

ale za to - PIS wygrywa w opolskim!

SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
Cabrini_idol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 października 2015, 13:58

Jeszcze nie ma głosów z Poloni, a tam dosyć sporo młodych ludzi, więc całkiem możliwe, że Korwin wejdzie do sejmu i Kukiz poprawi swoje notowania.

PSL - OUT :lol:

Obrazek
gregor_g4

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 października 2015, 15:16

chodzą plotki, że zlew został przedwcześnie pochowany.

Makiavel, muszę się odnieśc do tych bzdur, które wypisujesz, bo poraz kolejny zalatuje tanią manipulacją.
Widać wyraźnie, że nie w smak Ci jest wynik wyborów parlamentarnych, podobnie zresztą było z wynikiem wyborów prezydenckich. Tam na osłodę porażki pocieszałeś się, że kandydat PiS wygrał wsród motłochu (osób ześrednim, bądź podstawowym wykształceniem), a kandydat PO wśród elit(osób z wyższym wykształceniem). W wyborach parlamentarnych niestety ten argument został Ci wybity z ręki, gdyż PiS wygrał wśród każdej z grup, bez względu na wykształcenie.
Zatem, by zdeprecjonować ten wynik, piszesz, że postulaty były populistyczne, a nabrał się na nie tani motłoch. Ja uważam, że każda partia w tej kampani była populistyczna. Np. Platforma, z 12 PLN/h jako minimalne wynagrodzenie, lub likwidacją składek na ZUS/NFZ tymbradziej.

Czym, jak nie populizmem jest:
Makiavel pisze: Petru mówił o odcięciu państwa od Kościoła, wśród postulatów, które pojawiały się na Facebooku tej partii były także te dotyczące związków partnerskich i in vitro (na liberalizacji ustawy aborcyjnej zależy mi najmniej). Gdyby było inaczej to bym na nich nie głosował.
Ponadto, te argumenty są wspólne dla Nowoczesnej i PO. A co najlepsze, to żywcem skopiowane z Palikota, który na likwidacji kleru ugrał swój niezły wynik. Brakuje tylko legalizacji marihuany - Palikot zebrał najłatwiejszy elektorat, a Petru i PO próbowali zrobić to samo. Na sam koniec sam jeszcze się przyznajesz, dlaczego na nowoczesną głosujesz - dla naszych "elyt" i "doktorów" najważniejsze są związki partnerskie i marginalizacja życia kleru.
Sam nabrałeś się na populistyczną gadkę, a próbujesz wmówić, że to wszyscy inni łyknęli wyborczą kiełbasę.

Bardzo ciekawa wypowiedź padła wczoraj w TVP Info z ust prof. Kleibera.
Powiedział, że jest bardzo zawiedziony tym, że w kampani nie zostały poruszone ważne wydarzenia, które mają miejsce na arenie światowej, a jednocześnie odbijają się na Polsce i w głównej mierze z tym przyjdzie mierzyć się politykom nowego rządu. Zwrócił też uwagę Kraśce, że dziennikarze też się nie popisali, wcale nie poruszając tych trudnych, ale ważnych tematów.

Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 października 2015, 16:21

Oficjalne wyniki z 24 spośród 41 okręgów:

PiS - 39,23
PO - 21,99
Kukiz'15 - 9,49
Zjednoczona Lewica - 7,93
.Nowoczesna - 6,40
PSL - 5,92
KORWIN - 4,53
Razem - 3,37

Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 października 2015, 16:26

Ale to była beznadziejna i nudna debata. Najlepsze pytanie Kraśki w drugim bloku - idę o zakład, że gdyby nie podpowiedzi to obie panie nawet nie wiedziałyby o czym mają mówić
@gregor_g4
Bardzo ciekawa wypowiedź padła wczoraj w TVP Info z ust prof. Kleibera.
Powiedział, że jest bardzo zawiedziony tym, że w kampani nie zostały poruszone ważne wydarzenia, które mają miejsce na arenie światowej, a jednocześnie odbijają się na Polsce i w głównej mierze z tym przyjdzie mierzyć się politykom nowego rządu.
Kraśko zapytał właśnie o te sprawy globalne, które są ważne dla Polski a ja go za to chwaliłem, jako człowiek, który tymi sprawami zajmuje się na co dzień. Więc widzę, że silnie postanowiłeś wtórować Shadow Marshallowi w ośmieszaniu się.

Faktycznie PiS nieznacznie wygrał w grupie osób wykształconych ale odbijając piłkę: PO wygrało wśród posiadaczy własnego biznesu oraz dyrektorów i specjalistów a urzędnicy państwowi, którzy według was głosowali na PO żeby zostać na swoich stołach, gremialnie poparli PiS.
Na sam koniec sam jeszcze się przyznajesz, dlaczego na nowoczesną głosujesz - dla naszych "elyt" i "doktorów" najważniejsze są związki partnerskie i marginalizacja życia kleru.
Sam nabrałeś się na populistyczną gadkę, a próbujesz wmówić, że to wszyscy inni łyknęli wyborczą kiełbasę.
Podobnie, jak Shadow Marshall nie przeczytałeś tego, co tu pisałem o .Nowoczesnej i wyciągasz kretyńskie wnioski. Otóż chwaliłem tu Petru i jego formację za racjonalne podejście do gospodarki, zbieżne w bardzo wielu punktach z tym co od lat mówię i co nie raz tu pisałem. Sprawy światopoglądowe to był dla mnie warunek konieczny ale niewystarczający. To raz. Po wtóre pragnę Cie poinformować, że te postulaty nie są wymyślone przez Palikota tylko istnieją w programach partii lewicowych, centrowych i centroprawicy od dekad. Również obecne były w Unii Demokratycznej/Unii Wolności czyli najlepszej partii, jaka dotąd w Polsce istniała.

Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 października 2015, 17:01

o kufa! Nieoficjalnie w Wa-wie - Kaczafi 300 tysi, a Ewunia Peron 270 ;]

SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 października 2015, 17:24

Dane z 28 z 41 okręgów: PiS 38,79; PO 22,85; Kukiz 9,34; ZL 7,59; Petru 6,76; PSL 5,59; KORWIN 4,60; Razem 3,43

ZLew będzie blisko progu, ale nie wejdzie. Piękna sprawa. PSL niestety wejdzie, jak zawsze.

Obrazek
szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 36 razy

Nieprzeczytany post 26 października 2015, 17:46

Makiavel pisze:"na Juvepoland" - skrót myślowy od "wypowiadający się na stronie Juvepoland". "z Juvepoland" - skrót myślowy od "anonimy ze strony Juvepoland". Tak trudno było zrozumieć ? :facepalm:
Wstydu oszczędź, sobie, chłopczyku. Manipulację widzę opanowałeś na najwyższym poziomie. "Makiavel na Juvepoland twierdzi", "Makiavel z Juvepoland twierdzi". Jeżeli dla Ciebie oni są anonimowi na Juvepoland, podtrzymuje swoje zdanie - niezbyt dobrze odnajdujesz się w naszej forumowej rzeczywistości. Jak już chcesz o kimś powiedzieć coś dosadniej (o czym wspomniałeś w prywatnej wiadomości, nie wiem po co do mnie pisząc), musisz to robić z sensem.

No i cieszę się, że będziesz miał swoją reprezentację w Sejmie.

Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 października 2015, 20:16

Pisałem do Ciebie bo:
e) Odpisuj konkretnie na dany temat. Wypowiedzi, które nie mają nic wspólnego z założonym tematem będą usuwane, a ich autorzy karani kartkami.

f) Należy pamiętać o tym, że w dyskusji atakujemy poglądy, a nie ich autora! Staraj się zachować granicę pomiędzy krytyką a obrażaniem. Wszelkie sprawy dotyczące dwóch osób należy załatwiać za pomocą Prywatnych Wiadomości.
dlatego też więcej tutaj nie odpowiadam na prywatne sprawy, dyskutuje jedynie o polityce, ekonomii, sprawach pokrewnych.

Ponoć Ewka jednak pokonała indywidualnie Jarka. Mam nadzieję, że mimo to strącą ją z przywództwa i porządnie zabiorą się za przygotowania do sprzątania po PiSie. Obstawiam, że tak za 2-3 lata będzie rządzić koalicja .Nowoczesnej z PO. Jeśli się mylę to do swojej śmierci będzie rządził Kaczyński a potem postawią mu pomnik jak Kim Ir Senowi.

Choć małe na to szanse bardzo liczę na to, że ZL prześlizgnie się przez próg odbierając samodzielne rządy PiSowi. Albo niech choćby KORWiN wejdzie i niech wyborcy Kukiza zobaczą, jak ich "antysystemowi" politycy szybko przeskakują do zwycięskiego obozu zapewniając sobie perspektywy na dłuższe polityczne życie, a Jarosławowi na mini-dyktaturę w Polsce.

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 października 2015, 20:24

Schetyna był już od dłuższego czasu kreowany na tego światłego underdoga, który niby jest, ale tak jakby nie był w PO.
Ale ja po cichu liczę na Kidawę - Błońską :redface:

Makiavel, zawiedziony wyborca PO, który zagłosował na PObis, w nadziei, że niedługo nadejdzie koalicja PO z PObis, czyli ósma powtórka z Unii Wolności, czyli nowe otwarcie. Nie wiem, czy w dobrym temacie to napisałem, ale obroni się w obu.

ODPOWIEDZ