Mercato (Lato 2016)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2015, 22:41

Sanchez-niewypał strzelił w Barcelonie prawie 50 goli. Jak na ich standardy to bez szału, ale gdzie mu tam do Cuadrado w Chelsea bez gola i asysty.

Z tego co kojarzę to Kolumbijczyk u Montelli grał jako prawy wahadłowy, b2b, na obu skrzydłach, a także jako jeden z dwóch napastników. W kontekście tego transferu wcale nie dziwię się, że Zaza i Llorente w składzie zaczynają nam uwierać. Tym bardziej, że Coman nie zgodził się na wypożyczenie i co by o nim nie mówić, od Simone ma lepsze papiery na grę. Obejrzałem właśnie skrót meczu z Udinese i młody spartaczył parę akcji, ale zaliczył też takie podania, że może mieć pretensje do kolegów, że nic z tego nie strzelili.

Inny wariant z Cuadrado jaki możemy grać to 4312 z nim na prawej obronie, ale raczej tylko w przypadku, gdy wymaga tego sytuacja. Np. musimy gonić wynik, ale wpuszczenie dodatkowego ofensywnego zawodnika nie wchodzi w rachubę.

Wycinając z jego życiorysu pół roku w Londynie, mamy typowy deal Marotta-style. Kwota ostatecznego wykupu jest pokaźna, ale czego spodziewaliście się po zawodniku, którego w lutym kupiono za 30 mln E?

Boję się tylko skrętu w kierunku 352, bo czysto teoretycznie do tej taktyki mamy najlepszy skład, ale to przecież inne ustawienie zagwarantowało nam sukcesy w Europie. Wbrew stwierdzeniu, które często tutaj pada, Sandro wcale nie jest szczególnie ofensywnym lewym obrońcą. Owszem ma dobrą technikę i gra dynamicznie, ale jakiegoś zdecydowanie większego parcia do przodu od Evry nie odnotowałem.

Moim zdaniem bardziej chodzi o sytuację kadrową na wahadłach. Od dawna pisałem, że efektywna gra na tej pozycji jest wyczerpująca i wymaga dobrej rotacji zawodnikami na zbliżonym, wysokim poziomie. Myślę, że w tym sezonie wygląda to świetnie: Lichtsteiner, Cuadrado, Evra, Sandro i Asamoah. Nie zapominając oczywiście o Padoinie. Caceres rozpatrywany jest raczej jako prawy obrońca i stoper.

Z jednej strony jest to pokrzepiające, ale z drugiej... No nie, znowu 352 i to w dodatku bez Vidala i magicznego Pirlo (z dwóch pierwszych sezonów u nas). Tyle dobrze, że z Moratą i Dybalą więc przynajmniej atak powinien wyglądać dobrze i pozwalać na kontrowanie przeciwnika.

Patrząc po transferach wcale się nie zdziwię, jeśli Marotta pomimo zapewnień nie ściągnie trequartisty, o którego prosił Allegri i klub przez sprowadzenie takich, a nie innych zawodników wymoże na trenerze odwrót od 4312.

stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2015, 22:47

pumex pisze: Draxlera nie będzie, lecz i tak czuję, że bez posta-giganta zawierającego konkretne argumenty przemawiające za moją tezą się nie obędzie.
Nie wiem czy Draxler będzie czy nie będzie, natomiast post z analizą potwierdzająca tezę chętnie przeczytam. rzygam natomiast pesymizmem, wieszczeniem końca świata itd bez podawania racjonalnych argumentów. Piszę to nie personalnie do Ciebie, tylko ogólnie. Bo żale jakie są wylewane w tym temacie wyglądają jakbyśmy kupili legion Padoinów. Albo Pelusów, bo w sumie Padoin jest spoko.

Ogólnie spoko mercato. W miarę załataliśmy odejście Vidala, zwiększyliśmy konkurencję w ataku, podnieśliśmy znacząco jakość obrony. Wszystko ponadto byłoby (będzie?) wisienką na torcie.

RICTOR

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2015, 22:58

To jeszcze się i Agresti dołączył z nowościami:
- Zaza nie chce odchodzić z Juve i nie chce odchodzić z Włoch;
- w związku z czym znowu pierwszy do odstrzału ma być Nando, wznowione zostały rozmowy z Sevillą;
- Draxler się pokomplikował, rownież z powodu pogorszonych stosunków między klubami;
- jeśli Draxler ostatecznie upadnie to i tak kogoś kupimy tyle, że nie ofensywnego pomocnika, Witsel i Lemina to konkretne nazwiska, Montolivo ściema.
pumex pisze:Nie sceptycyzm, a myślenie, umiejętność czytania między wierszami i wyciągania wniosków w pewnych faktów.
Wolę napisać sceptycyzm niż słuchać później, że sieję defetyzm na forum. Bo mi i tak mimo wszystko to okienko się podoba.

naros

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2015, 23:00

Sky podaję że Sevilla ponownie uderza do nas po LLorente a to oznacza wstrzymanie wypożyczenia Zazy. Bardzo mnie to cieszy i mam nadzieję że ta historia zakończy się tak jak powinna czyli Zaza zostaję a Ferdek wraca do Hiszpanii.

Obrazek
Un capitano c'è solo un capitano!!!
mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2015, 23:01

Ma ktos z Was wyrobiona opinie na temat Witsela? Ja szczerze powiedziawszy nie wiem o nim zbyt wiele, a przeciez nie bede sie opieral na YT. Z tego, co widzialem, jest waleczny, dobrze sie zastawia i niezle radzi sobie z odbiorem. Pytanie tylko, czy cos ponadto, czy to wlasciwie wszystkie jego atuty. Nie jest nam na pewno potrzebny ktos grajacy zbyt asekuracyjnie "byle oddac pilke".

Monaco poza burta LM, wiec pewnie tylko kwestia czasu beda doniesienia o Moutinho.

RICTOR

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2015, 23:06

Technicznie wie o co chodzi i nie zabije się z piłką przy nodze, ale jak dla mnie mógłby być trochę szybszy przy tym (tzn biegać umie, ale jak ma piłkę to dla mnie tak trochę wolno wygląda). Oglądam na polsatach rosyjską trochę żeby nie było. A sam Witsel to mokre marzenie Maxa jeszcze z czasów Milanu. Paratici też go bardzo lubi.

To takie uosobienie Maxowego "fisicamente e tecnicamente".

mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2015, 23:17

Nie potrafie sobie jednak szczerze powiedziawszy wyobrazic sytuacji, w ktorej to go pozyskujemy, mianowicie z jednego wzgledu - od samego poczatku okienka Zenit twardo upiera sie przy 30 mln za jego karte. Milan bardzo go chcial, ale rzekomo zrezygnowal juz z tej opcji, bo to za droga zabawa. Wyobrazmy sobie, ze bylibysmy w stanie go pozyskac za ok. 25 mln, ale Axel nie wyglada mi na kogos wartych tych pieniedzy (moze jednak nie ogladajac jego gry nie dostrzegam potencjalu, jaki w nim drzemie).

Oby okienko nie zakonczylo sie tylko tym Francuzem z OM, bo to zdecydowanie za malo. Chyba, ze przekonamy obecny klub pomocnika co do opcji z wypozyczeniem albo transferem w styczniu.

Adrian27th

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2015, 23:24

pumex pisze:Nie sceptycyzm, a myślenie, umiejętność czytania między wierszami i wyciągania wniosków w pewnych faktów. Część do tej pory myśli, że mam niezły ubaw z trollowania i z siania pesymistycznego fermentu a tymczasem ja jeszcze raz, z dużą dozą spokoju i z anielską cierpliwością powtarzam: Draxlera nie będzie, lecz i tak czuję, że bez posta-giganta zawierającego konkretne argumenty przemawiające za moją tezą się nie obędzie.
Z całym szacunkiem ale strzelasz ślepakami jak wszyscy pismacy.
W Alexa Sandro do teraz pewnie nie wierzysz.

Wszystkie posty to tylko teorie, ktore sie namnażają.

Patrzac na transfery Dybali,Cuadrado i Sandro - widać że jak już nasi chca to mija dzien-dwa i juz chłop w samolocie, także po prostu pozostaje czekać, raptem tydzień.

W czwartek Losowanie LM wiec zobaczymy z kim sie przyjdzie zmierzyć nowej ekipie.

"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
RICTOR

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2015, 23:24

Jedyne dwa za jego pozyskaniem po niższej cenie: kontrakt ma do 2017 i już gdzieś było pisane, że strony go nie przedłużą; plus w Rosji zmieniono przepis o liczbie obcokrajowców na boisku, w tamtym sezonie mogło ich być 7, w tym tylko 6 a Zenit jest trochę przepakowany pod tym względem (środek obrony to właściwie tylko obcokrajowcy: Garay, Neto, Lombaerts; wyjściowy środek pomocy też: Witsel i Javi Garcia; do tego w ataku pewniak to Hulk i tak w ostatnich spotkaniach na ławce musiał siedzieć albo Criscito albo Danny, stąd też szybko pogonili Rondona do Anglii np).

GDM właśnie dał w swoim programie o naszych kontaktach zarówno z piłkarzem jak i Zenitem celem wybadania żądań co do ceny, sam Witsel odmówił przedłużenia kontraktu w Rosji a ewentualnie cały transfer zdaniem Di Marzio mógłby wynieść około 20 mln. Do tego potwierdza ofertę Sevilli odnośnie wykupu Nando i masę ofert za Comana, które odrzucamy póki co jak leci.

Robaku

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2015, 23:33

DiMarzio przyznał, że zintensyfikowalismy rozmowy z Witselem i rozpoczęlismy kontakt z Zenitem.
Buchel blisko Empoli, a Andreas Tello wypożyczony do Cagliari z opcją wykupu.

Pozbądźmy się tego Lorka i Zazy i grajmy na 4 atakujących do tego z Cuadrado jako tym ofensywnym czy wingbackiem. Damy radę, a zimą jak Sassuolo będzie miało zapewnione utrzymanie sciagniemy Domenico.

mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2015, 23:41

Jednoczesnie Di Marzio podaje kwote ok. 20 mln, jaka mialaby wystarczyc na zakup Belga. On sam wyrazil juz chec przenosin do nas, ale nie powinno to dziwic, bo od samego poczatku chce sie przeciez przeniesc do Wloch.
Jak dla mnie zabezpeczamy sie na kilku frontach, by nie pozostac na koniec z pustymi rekoma.

Robaku

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2015, 23:44

CavAllano pisze:Jednoczesnie Di Marzio podaje kwote ok. 20 mln, jaka mialaby wystarczyc na zakup Belga. On sam wyrazil juz chec przenosin do nas, ale nie powinno to dziwic, bo od samego poczatku chce sie przeciez przeniesc do Wloch.
Jak dla mnie zabezpeczamy sie na kilku frontach, by nie pozostac na koniec z pustymi rekoma.
No tak, ale jest jeszcze Asa, chyba, że i Padoin wyleci przed końcem okienka. Bo dla mnie jednak robi się tłok, jeśli di Marzio mówi o możliwości pozyskania i Axela i Laminy, żaden z nich się nie nadaje na treqa mimo wszystko, wiec w takim razie po co nam Padoin,Sturaro, Axel, Markiz, Pogba, Asa, Khedira? Troche mnogo zawodników jednak o podobnej charakterystyce.

Z drugiej strony obejrzałem z 1,5 meczu Zenitu w Lidze rosyjskiej i naprawdę chłopak tam w Rosji robi dużo w ofensywie. Przypominał mi VIdala bez dwóch zdań.

Czuje w kościach, ze Simone wyląduje w Ac Milan. Gialliani własnie odpuścił Axela, Soriano blisko jednak Neapolu, no nie widze innej możliwości. Pozegnamy Padoina :spiteful:
Ostatnio zmieniony 25 sierpnia 2015, 23:53 przez Robaku, łącznie zmieniany 1 raz.

Virgil

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2015, 23:48

Jak dla mnie nie zabezpieczamy się na żadnych frontach.

Witsel to środkowy pomocnik i do czego on nam ?
W środku mogą grać :
Pogba, Marchisio, Sturaro, Khedira
+ Padoin, Cuadrado i Asamoah

Witsel to po prostu jakiś desperacki, totalnie po omacku chyba przeprowadzany ruch, gdyż jest tam zbędny. Jeżeli naprawdę potrzebujemy środkowego pomocnika to można kupić kogoś na rezerwę a Witsel to nie wiadomo, jak Sami będzie zdrowy będzie w najlepszym wypadku 4 pomocnikiem.

A jak nie było kogokolwiek kto może regularnie rozgrywać tak nie będzie jak sprowadzimy Witsela.
Przecież nawet jak Draxler nie wypali to już od takiego Witsela lepszą opcją jest :
a) jakiś młody AM na pewno kilku by się znalazło, aby w ogóle można było grać taką taktyką
b) ktoś doświadczony jak Sneijder, który może grać jako środkowy pomocnik ale jako AM też, kolejny przykład Moutinho.

A my się interesujemy Witselem :angry: :angry:

mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2015, 23:52

To mimo wszystko droga opcja jak na rezerwowego, bo przeciez trojka w srodku Marchisio-Pogba-Khedira bedzie nie do ruszenia, o ile rzecz jasna zdrowa. Taki Axel to dodatkowo mniej miejsca dla Sturaro, ktory zasluzyl na wiecej minut. Asamoah to natomiast w dalszym ciagu zagadka, bo choc ma niebawem ostatecznie dolaczyc do skladu, to ta przerwa z powodow zdrowotnych przedluza sie w nieskonczonosc.

W 3-5-2, 4-3-1-2 oraz 4-3-3 nie byloby dla Witsela miejsca w pierwszym skladzie. Ewentualnie przy 4-4-2 mozna by pokombinowac, ale poki co nic nie wskazuje na takie ustawienie.

Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 19 razy

Nieprzeczytany post 26 sierpnia 2015, 00:06

Witsel to zawodnik bardzo Vidalowaty. Cały czas myślałem, że tak łatwo zgodziliśmy się na odejście Vidala, żeby szybko pozyskać kasę i wpakować ją w ofensywnego pomocnika. Rozumiem, że w międzyczasie nadarzyła się okazja z A.Sandro, ale w takim razie po co nam teraz raczej defensywny pomocnik zamiast ofensywnego? Czy Witsela też traktują w kategorii okazji, którą trzeba wykorzystać? Dziwne to, bo jak do zdrowia wrócą Khedira i Asamoah, to Sturaro już w ogóle murawy nie powącha. Mielibyśmy wtedy w środku Pogbę, Marchisio, Khedirę, Asamoah, Sturaro, Padoina, no i Witsela. 7 środkowych pomocników na 3 pozycje. Przy Evrze i A.Sandro Asamoah już chyba nikt nie będzie rozpatrywał jako lewego obrońcy. Rozumiałbym sprowadzenie Witsela, gdyby teraz Pogba miał grać na ofensywnym pomocniku. Wtedy chcemy wypełnić po nim miejsce w środku i stawiamy na Khedirę, Marchisio, Witsela, a przed nimi Pogba. Na ławce Asamoah, Sturaro, Padoin. Inaczej tego nie widzę.

Zablokowany