Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
gregor_g4

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 czerwca 2015, 19:35

Makiavel pisze:Wolę polszczyznę Kołakowskiego niż Masłowskiej.

Filozofowie i przedstawiciele świata nauki od wieków, właściwie od zawsze towarzyszyli władcom służąc im radom.
Kołakowski i Masłowska też piszą nazwy miast z małej?

Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 czerwca 2015, 19:46

Vimesie albo mnie coś ominęło albo Kuźniar miał rację. Rosja nas nie zaatakowała. Nie sądzę by miała to w planach, nawet jeśli to, tak jak mówi Kuźniar, nie będzie to atak znienacka. Świat po 1989 roku się zmienił. Naprawdę gorąco Cie zachęcam byś trochę poczytał, zanim zabierzesz głos w takiej dyskusji. Putin podjął totalnie absurdalną decyzję, sprzeczną ze strategicznymi interesami Rosji. Efektem tego jest pogłębiająca się zapaść rosyjskiej gospodarki, niekorzystny kontrakt z Chinami, zaprzepaszczenie szansy na szybki awans cywilizacyjny. Jedyną racjonalną strategią w 2009/2010 roku było to o czym mówi Kuźniar i Sikorski - współpraca z Rosją i przeciąganie ją na naszą stronę. Tego chciał Obama, taka była polityka UE, taki interes Polski.

Żeby nie było, tego wywiadu nie czytałem, a z książek Kuźniara korzystałem w innym kontekście, więc jego poglądów na Rosję nie znałem.

Wunderbarowo. Na argument "kto tak mówi w Polsce, chyba młodzież albo hipsterzy" odpowiadasz "piszą tak zagraniczni dziennikarze". Jak żyw przypominają mi się "Martwe dusze" Gogola, gdzie bohaterowie często używali przerobionych zwrotów francuskich w ich fonetycznym brzmieniu. Jeszcze raz Cie informuje: W JĘZYKU POLSKIM, nikt z moich znajomych (ani pracownicy fizyczni, absolwenci zawodówek, ani studenci, prawnicy, lekarze, ekonomiści, ludzie z licencjatami, inżynierowie, magistrzy i ludzie z doktoratami, pracownicy korporacji, etc.) przynajmniej przy mnie, nie mówi "przehajpowany". Może w Warszawce tak się mówi, bo poczyniłem taką obserwację, na bazie swoich krewnych ze stolicy, że tam język polski umiera.

A propos debaty Petru (którego nie lubię, bo faktycznie jest bufonem, choć mniejszym niż Balcerowicz) z Kukizem, chciałem tylko poznać Twoje zdanie. Nie sądzisz, że byłaby ciekawa? Czy może, jako wyborca Kukiza odradzałbyś mu takową i nie chciał posłuchać?

@up przypadłość prezydencka :prochno:

Edit 2: Kukiz chce przekupić ludzi - oferuje, że wycofa się z polityki, jak JOWy przejdą w referendum z ponad 50% frekwencją.

pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 czerwca 2015, 20:00

Makiavel pisze:wybrzmiewająca i w USA i w kręgach unijnych i w dyskusjach akademickich
o curva :rotfl: :rotfl: jak już się nie wie, co pisać, powołuje się na... no właśnie, co ?

Makiavel to taki fajny typek - niby nie ma czasu pisać, bo zajmują go sprawy "ważne", musi napisać "to i owo", a jednak ma czas w niedzielę wielkanocną na pisanie elaboratów. Zwykle odpisuje po 20 minutach. Niby gardzi nami - bydłem - bo nie podpisujemy się z imienia i nazwiska i jesteśmy dla niego anonimowi, ale jak ktoś go pyta o publikacje i w jakiej jednostce UE się doktoryzuje, to milczy jak grób. No i standardowo - jak obiecuje, że już więcej nie napisze, to miej pewność że odpisze.

Ostatnio wyrósł pewien niebezpieczny twór o nazwie "Nowoczesna PO" "Nowoczesna UW", nazywana dla niepoznaki "Nowoczesna PL" z takimi tuzami jak Olechowski, czy Frasyniuk. Dziwnym zbiegiem okoliczności trąbią o niej non stop w tzw. mainstreamie. W sondażowniach dają jej z rozpędu 10%. Kto za tym wszystkim stoi :think: ten cały Petru sypie takimi populizmami z rękawa, że obiecanki Dudy to przy tym nic. "Szkolnictwo przystosowne do obecnego zmieniającego się rynku pracy" [']

Edyta: sorry Vimes, dawno nikogo tak nie obrazilem :prochno:
Ostatnio zmieniony 01 czerwca 2015, 20:40 przez pan Zambrotta, łącznie zmieniany 1 raz.

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
gregor_g4

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 czerwca 2015, 20:06

Makiavel pisze:
@up przypadłość prezydencka :prochno:
oby Cie kolejna przypadłość prezydencka prosto z Filipin nie dopadła :D

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 czerwca 2015, 20:34

Panie Zambrotta, edytuj tego posta, bo z cytatu wygląda to tak jakby to mi coś "wybrzmiewało w unijnych kręgach". Nie podoba mi się wkładanie mi w usta nie moich słów. W zasadzie to nie podoba mi się idea wkładania czegokolwiek w moje usta oprócz jedzenia :prochno:.
Makiavel pisze:Może w Warszawce tak się mówi, bo poczyniłem taką obserwację, na bazie swoich krewnych ze stolicy, że tam język polski umiera.
Czas na kaming ałt. Jestę brodatym hipsterem z warszaffki i jem vegeburgera popijając sojowe latte pod nieheteronormatywną tęczą na placu Zbawiciela :prochno:.

Obrazek Obrazek

Szejnfeld mnie rozwala tymi zdjęciami z zestawem książka plus wieczne pióro i tekstami o gołębicach :prochno:.

Obrazek

No mercy :prochno:.

Poczytajta: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1027139,tit ... mosc.html?.

Obrazek
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 czerwca 2015, 22:47

Vimesie nie wiem czemu nie powiesz swojemu koledze, najwyraźniej niezorientowanemu, że moje personalia i artykuły były tu już tematem dyskusji.

Cabrini_idol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 czerwca 2015, 22:48

Vimes pisze:W zasadzie to nie podoba mi się idea wkładania czegokolwiek w moje usta oprócz jedzenia :prochno:.
Piwko też be ? :prochno:

Wy nie rozumiecie, że Makiavel jest uzależniony od pisania i na forum i prac naukowych. Praktyka czyni mistrza :-D

Obrazek
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 czerwca 2015, 22:53

@Cabrini_idol Prawie trafiłeś. Wierzę w równowagę na świecie, yin i yang, te sprawy. Jak tak siedzę i czytam te mądre książki, artykuły, itp. to potem, dla równowagi, ...

Smok-u

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 01 czerwca 2015, 23:19

Makiavel pisze:@Cabrini_idol Prawie trafiłeś. Wierzę w równowagę na świecie, yin i yang, te sprawy. Jak tak siedzę i czytam te mądre książki, artykuły, itp. to potem, dla równowagi, ...
Czytasz swoje posty. Spoko, rozumiemy.

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 01 czerwca 2015, 23:54

Smok-u pisze: Czytasz swoje posty. Spoko, rozumiemy.
Zaorane :)
Skoro już wdepnąłem w ten temat, to zadam pytanie o charakterze polityczno-piłkarskim. Czy jeżeli aresztowania skorumpowanych działaczy FIFA odbyły się o szóstej rano, jak za najgorszych czasów kaczystowskiego terroru IV RP, to oznacza to że Szwajcaria jest dzikim krajem trzeciego świata, takim jak Polska stanie się za rządów Dudy?
Ostatnio zmieniony 02 czerwca 2015, 00:01 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 czerwca 2015, 23:55

Cabrini_idol pisze:
Vimes pisze:W zasadzie to nie podoba mi się idea wkładania czegokolwiek w moje usta oprócz jedzenia :prochno:.
Piwko też be ? :prochno:
Piwko się wlewa, a nie wkłada :wink:.

Czasem nawet "Wyborcza" się do czegoś przyda, szczerze polecam lekturę tego wywiadu: "Co wymyśli chodnik, czyli polska atrapa rozwoju", bo on pokazuje dlaczego uważam, że Platforma jest "be", a nie "cacy".

Ech, w "Do Rzeczy" nadal grasuje grafoman Migalski. Tym razem, nauczony doświadczeniem daruję sobie lekturę tego czegoś, co on nazywa "powieścią" :doh:.

Obrazek

Lepsze niż fotki Szejnfelda :lol:.

Obrazek
zbysioJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 czerwca 2015, 07:15

Makiavel pisze:Vimesie nie wiem czemu nie powiesz swojemu koledze, najwyraźniej niezorientowanemu, że moje personalia i artykuły były tu już tematem dyskusji.
Tak odnośnie tych personaliów to nie wiem czy była tu o nich kiedyś mowa jednak już jakiś czas temu odkryłem, kim naprawdę tak jesteś kolego Makiavel. Wystarczyły mi trzy słowa kluczowe, które napisałeś tutaj na tej stronie. W tym to trzecie okazało decydujące i muszę się pochwalić, że od razu pierwszy strzał był strzałem w dziesiątkę. Na ponad 90% procent wiem tak naprawdę kim jesteś, jednak możesz spać spokojnie zachowam, to tylko dla siebie. Zgadza się, chyba dobrze strzeliłem "ozzi" :D ?

A tak żeby nie robić off-topu to jest kolejny nowy sondaż parlamentarny i nadal partia Kukiza znajduje się na drugim miejscu z mała strata do PiS:
http://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/oth ... ar-BBkxihB

I to, że nawet "swoi" już potrafią dostrzegać jak się obecnie rządzi i zachowują się Ci na górze:
http://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/pol ... ar-BBktnRC

Oraz to do czego można się posuwać aby tylko zwiększyć dochody, choć akurat o tym wiadomo było już od dawna:
http://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/pol ... ar-BBktS7V

Azrael

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 czerwca 2015, 17:45

Makiavel pisze: On (Sikorski) jest postacią zbyt dużego formatu na obecną scenę polityczną.
http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,1803 ... ego__.html
Makiavel pisze:W tych wyborach też pewnie by wygrał bo trudno sobie wyobrazić debatę Sikorski-Duda (przypominałaby zapewne starcie Lewisa z Gołotą). Zresztą Duda w zestawieniu z Sikorskim nie miałby żadnych atutów: obaj jeszcze młodzi, jak na polityków, Sikorski ma większe doświadczenie, nieporównywalnie większą wiedzę o sprawach obronności i stosunkach międzynarodowych, rozpoznawalność i pozycję na świecie, obycie, żonę idealną na pierwszą damę, dosłownie w każdym aspekcie miażdży Dudę.
Ty chyba w ogóle nie zrozumiałeś tego co się stało w tych wyborach prezydenckich i dlaczego wygrał Duda. Ludzie mają dość zarozumiałych bufonów, którzy od lat są przyspawani do tzw. "stołków", a pan Sikorski jest kwintesencją, emanacją tego typu polityków, którym wyborcy właśnie pokazali czerwoną kartkę.
Poza tym - tak między Bogiem a prawdą - obaj panowie czyli Duda i Sikorski mają niemal identyczne poglądy, wywodzą się z tego samego środowiska i za bardzo nie wiem czego miałaby dowieść ich ewentualna debata. Tego kto ma bardziej idealną żonę?

Pozdrawiam!
Smok-u

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 czerwca 2015, 18:20

Powiew zmian :prochno:
http://wpolityce.pl/lifestyle/254645-wi ... y?strona=2
Fajnie, że wszyscy na JP od razu zwrócili uwagę co to za partia i nie dali się nabrać, a nie jednak nie wszyscy. Tylko hołota i niewyedukowany plebs.

-10-

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 czerwca 2015, 21:41

Na jakim świcie żyje Makiavel?

Kiedy dojdzie do jego świata, że elektorat PO powoli ląduje na śmietniku historii? :D

Udostępniajmy dalej:

W tej chwili PiS nie musi robić nic żeby wygrać jesienne wybory.

Z Juventusem od 1997 roku.
ODPOWIEDZ