Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 maja 2015, 11:58

Bronisław Komorowski pisze:Popieram gwałty zbiorowe i palenie czarownic. Gdybym urodził się sto lat temu, chętnie wstąpiłbym do NSDAP. Opłacam Makiavela za agitowanie na tym forum.
Bronek :!: Mordo ty moja :!: Ile to już lat minęło...
Jedna ze spółek grupy Airbus wygrała niedawno kontrowersyjny przetarg na dostawę śmigłowców dla polskiej armii, inna – sponsorowała kampanię firmy, której wspólnikiem był syn bliskiej przyjaciółki Bronisława Komorowskiego. Z koncernem EADS, dziś Airbus, związane były również inne osoby z najbliższego otoczenia Komorowskiego, a także obecny szef gabinetu politycznego Ewy Kopacz.
Ale wy mata raj, to klękajta narody. Czy nie znalazło by się tam dla mnie miejsce, gdzieś przypadkiem? Co mam jeszcze do 40-tki w książkach siedzieć i na co to komu? A tak po starej znajomości może jednak...

SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
joy

Katalończyk
Katalończyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 maja 2015, 12:06

Vimes pisze:Obrazek

Przepraszam, bo nie czytałem Sapkowskiego, ale Wiedźmin to chyba walczył ze złem, prawda?
Napisałbym z kim Wiedźmin walczył ale teraz to już dostałbym bana.
A swoja drogą wulgaryzmy w temacie polityka powinny być objęte dyspensą :D

gregor_g4

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 maja 2015, 13:10

Lis właśnie przeprasza na żywo w TVP Info... jego tłumaczenie -
dostałem w trakcie programu na żywo kartkę od moich pracowników i im zaufałem - przeczytałem to wierząc im. 3 minuty po programie przeprosiłem na Tweeterze.
w jakich my czasach żyjemy?

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 maja 2015, 13:32

Relacje z programu zamieszczono:

1) na portalu Lisa: http://natemat.pl/143029,tomasz-karolak ... zaglosowac,

2) w "Newsweeku", którego jest redaktorem naczelnym: http://polska.newsweek.pl/cimoszewicz-w ... 457,1.html.

Na obu stronach żadnej informacji o tym, że w programie cytowano twetty z fejkowego konta Kingi Dudy ani przeprosin za CHAMSKĄ MANIPULACJĘ, jakiej dopuścił się pseudodziennikarz Tomasz Lis i członek honorowego komitetu poparcia Bronisława Komorowskiego aktor Tomasz Karolak. Teraz tylko mydli oczy.

Obrazek

Otóż to, ten Pan to dobrze podsumował.

Obrazek
wagner

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 maja 2015, 14:04

Mają przeprosić w dzisiejszych wiadomościach w tvp. Teraz w radiu podali. Mam nadzieję, że będą stać jak będą mówić przepraszam, a nie klęczeć.

Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 maja 2015, 19:12

"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 maja 2015, 20:10

Różne daty rozpoczęcia pracy w ministerstwie sprawiedliwości, tajemniczy prywatny biznes, na który zabrakło czasu, imponujące oszczędności i braki w oświadczeniu majątkowym. Tajemnicza kariera Kingi Gajewskiej z otoczenia Bronisława Komorowskiego.

Atrakcyjna młoda kobieta u boku prezydenta podczas spacerów ulicami Warszawy. Najgłośniejsza uczestniczka happeningu młodzieżówki PO pod biurem porad prawnych Andrzeja Dudy. Jedna z zamkniętych w klatce „za niewinność” przed Pałacem Prezydenckim. To Kinga Gajewska, w ostatnich dniach czołowa uczestniczka kampanii Bronisława Komorowskiego.

25 latka jest przewodniczącą młodzieżówki PO na Mazowszu.

Od jesieni 2014 roku jest radną V kadencji Sejmiku Województwa Mazowieckiego. W samorządzie pełni funkcję wiceprzewodniczącej Komisji Zdrowia i Kultury Fizycznej.

Do Platformy Obywatelskiej wstąpiła zaraz po uzyskaniu pełnoletniości, w 2008 roku. Już rok później – jako 19-latka – podjęła pracę w Ministerstwie Sprawiedliwości, w Departamencie Strategii i Deregulacji. Resortową posadę rzuciła w roku 2010 na rzecz własnej działalności gospodarczej. Tyle oficjalny profil radnej Gajewskiej na stronie Sejmiku.

Jednak te informacje nie zgadzają się z treścią jej prywatnej strony internetowej. Wynika z niej, że deregulacją w Ministerstwie Sprawiedliwości zajmowała się w 2012 r., a nie w 2009- jak podaje na stronie Sejmiku. Patrycja Loose, rzecznik Ministerstwa Sprawiedliwości twierdzi jednak, że w 2009 r. w resorcie sprawiedliwości nie istniał Departament Strategii i Deregulacji.

Gajewska nie chce mówić czy w czasie pracy w ministerstwie sprawiedliwości prowadziła równolegle działalność gospodarczą. Radna nie wspomina, czy w trakcie kariery ministerialnej działalność gospodarcza była kontynuowana. Bliższych informacji na temat zatrudnienia młodej działaczki nie udało się dotąd uzyskać.

- Działalność zamknęłam ok. dwóch lat temu, musiałabym sprawdzić w dokumentach. Powodem był brak czasu. Podjęcie studiów na drugim kierunku i liczne zobowiązania charytatywne nie pozwoliły mi na jej dalsze prowadzenie – mówi tylko Gajewska.

W ubiegłym roku odbyła staż w siedzibie głównej ONZ w Nowym Jorku. Zainteresowana twierdzi, że staż nie wiązał się z wynagrodzeniem i sama musiała pokrywać koszty m.in. przelotów i zakwaterowania.

Jako radna, w grudniu 2014 roku złożyła oświadczenie majątkowe, z którego wynika, że udało jej się zgromadzić majątek w wysokości 164 tys. zł, jest także posiadaczką dwóch samochodów – Audi A3 z 2011 roku i BMW 118 Cabrio również z 2011 roku. Gajewska w oświadczeniu nie podaje ich wartości, ale udało nam się ustalić, że łącznie oba auta są warte ok. 100 tys. zł. Informacji o źródle poważnego dorobku 24-latki nie przynosi dalsza część oświadczenia.

Kinga Gajewska stwierdza w nim, że nie posiada żadnych udziałów w spółkach handlowych, nie prowadzi żadnej działalności gospodarczej, nie osiąga żadnych dochodów z tytułu zatrudnienia oraz nie prowadzi żadnej innej działalności zarobkowej. Nie ma również danych na temat kredytów i pożyczek przekraczających 10 tys. zł. Brak takiej informacji dziwi o tyle, że rok 2014 był rokiem dwóch kosztownych kampanii wyborczych z jej udziałem. Wiosną bez powodzenia startowała z list PO do Parlamentu Europejskiego. Mandatu nie uzyskała, ale dobry wynik – zdobyła 6621 głosów – zawdzięcza m.in. dużej kampanii reklamowej w Warszawie. Jesienne wybory samorządowe zakończyły się już pełnym sukcesem, 10 tysiącami głosów i objęciem mandatu radnej Mazowsza.

Skupiona na studiach i partyjnej karierze Kinga Gajewska od co najmniej dwóch lat nie pracuje i nie wykazuje dochodów. Bez kredytu jest w stanie finansować dwie kampanie wyborcze, staż w USA i poświęcać się swojej pasji – drogim sportom motocyklowym.

Źródło
Link do oświadczenia majątkowego: http://www.bip.mazovia.pl/download/gfx/ ... kinga1.pdf.

Prawdziwa historia sukcesu, majątek o wartości blisko 300 tys. złotych zgromadzony przez 24-letnią niepracującą studentkę, która w dodatku tyra na rzecz dobra wspólnego jako radna. Zatem to nieprawda, że w Polsce młodym ludziom ciężko się żyje.

Obrazek
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 maja 2015, 22:37

Vimes pisze:Makiavel, jedno mi nie daje spokoju, Ty uważasz, że coś takiego jest w porządku: "Lis i Karolak cytowali sfałszowane słowa córki Dudy" czy po prostu jesteś tak łatwowierny, że łyknąłeś manipulację Lisa jak młody pelikan?
Makiavel pisze:Ja nie bronię Lisa tylko uświadamiam Ci dwa proste fakty: Lis robi dokładnie to, co od lat robią prawicowi dziennikarze - wykorzystuje rodzinę by zdyskredytować kogoś, z kim mu nie po drodze. Zresztą wystarczy prześledzić dyskusję tutaj - też z łatwością znajdą się wpisy odnoszące się do rodzin ludzi tutaj nielubianych.
Podaj mi przykład prawicowego dziennikarza, który przypisywał komuś wypowiedź, której ta osoba nigdy nie wygłosiła.

Jeżeli zrobię coś takiego:
Makiavel pisze:Będę głosować na Andrzeja Dudę.
To będzie to manipulacja czy nie? Bo dokładnie coś takiego zrobił Lis. Przypisał Kindze Dudzie słowa, których nigdy nie powiedziała.
http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,1704 ... grany.html - może to nie wypowiedź ale raczej coś więcej, cały zespół poglądów i postaw. Myślę, że zarzut znacznie poważniejszy (szydzenie z patriotyzmu, polskości) niż to co zrobił Lis. To taki przykład pierwszy z brzegu bo ja nie śledzę tego co piszą w prawicowej prasie (wolę poczytać Passenta, który punktuje autora "Do Rzeczy" który o nim pisał).

Druga sprawa. Przecież napisałem, że nie bronię Lisa, śmieję się tylko z Twojego oburzenia. Oczywiście, że Lis zagrał nieczysto. Pewnie wiedział, że to "fejkowy" profil. Rzecz w tym, że żyjemy w kraju, gdzie od dawna o ludziach, których się nie lubi, oponentach mówi się "jego brat był zbrodniarzem", "ma Żydowskie korzenie" (aluzję do swojego pochodzenia świetnie sam D.P punktuje w felietonie z zeszłotygodniowej "Polityki"). Od lat grzebie się w życiorysach i szuka skrawków informacji w archiwach IPN żeby przypiąć komuś łatkę "komucha" albo donosiciela (http://www.gazetapolska.pl/32303-resort ... rwsza-dama). Wobec tego to co zrobił Lis nie jest ani najbardziej haniebne ani nie przekracza granic, które już dawno nie zostały przekroczone. To tylko lustrzane odbicie metod oponentów.

Sprawa trzecia - moralność Kalego. Nie oburzyłeś się gdy pisano tutaj o siostrze Bartoszewskiego, która rzekomo kolaborowała i wyszła za SSmana (choć to informacja nie poparta żadnymi dowodami i nie ma nic wspólnego z samym Bartoszewskim). Nie przeszkadzało Ci, gdy pisano tu o Bartoszewskim, że kolaborował i sprzedał 30 kolegów żeby wyjść z KL Auschwitz. Nie widziałem tutaj wyrazów Twojego oburzenia na redaktora Lisickiego, który pochwalał książkę "Resortowe dzieci: Media". Natomiast oburzasz się gdy Lis w programie przypisał córce Dudy nie jej słowa, stawiając ją w złym świetle. To niesamowicie wiele o Tobie mówi.

Wybitnie wysokie są też standardy Karowiewa, który jakoś nie naskoczył na Ciebie za te słowa o Lisie, choć święcie go oburzały moje słowa o ludziach szkalujących dobre imię Bartoszewskiego.

pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 maja 2015, 23:15

Na gazeta.pl właśnie trwa relacja wizyty Komorowskiego u wojewódzkiego. Ja prdl :doh:

Makiavelu, obiecywales, ze będziesz rzadko się odzywał, a robisz to ciągle. Który to juz raz tak perfidnie sklamales? Przecież ty masz ważne rzeczy do robienia w swoim doktoranckim świecie :lol:

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
Murzin

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 maja 2015, 23:26

Na gazeta.pl właśnie trwa relacja wizyty Komorowskiego u wojewódzkiego. Ja prdl Doh
Cóż, program nagrany tylko po ty, by podbić słupki Komorowy przed wyborami, Wojewódzki praktycznie nie ciągnął żadnych trudnych tematów

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 maja 2015, 23:34

Makiavel pisze:http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,1704 ... grany.html - może to nie wypowiedź ale raczej coś więcej, cały zespół poglądów i postaw. Myślę, że zarzut znacznie poważniejszy (szydzenie z patriotyzmu, polskości) niż to co zrobił Lis. To taki przykład pierwszy z brzegu bo ja nie śledzę tego co piszą w prawicowej prasie (wolę poczytać Passenta, który punktuje autora "Do Rzeczy" który o nim pisał).
Po pierwsze, po raz kolejny potwierdzasz swoją ignorancję, nie czytasz "prawicowej prasy", ale się na jej temat wypowiadasz. Zresztą nie musiałeś czytać "prawicowej prasy", żeby się dowiedzieć, że reakcje na "Resortowe dzieci" były mieszane: http://natemat.pl/88201,robert-mazurek- ... yla-w-pzpr.

Po drugie, o którym publicyście "Do Rzeczy" pisał Passent i co pisał?

Po trzecie, bądź uprzejmy zdefiniować termin "prawicowa prasa" i "prawicowy dziennikarz".
Makiavel pisze:Druga sprawa. Przecież napisałem, że nie bronię Lisa, śmieję się tylko z Twojego oburzenia. Oczywiście, że Lis zagrał nieczysto. Pewnie wiedział, że to "fejkowy" profil. Rzecz w tym, że żyjemy w kraju, gdzie od dawna o ludziach, których się nie lubi, oponentach mówi się "jego brat był zbrodniarzem", "ma Żydowskie korzenie" (aluzję do swojego pochodzenia świetnie sam D.P punktuje w felietonie z zeszłotygodniowej "Polityki"). Od lat grzebie się w życiorysach i szuka skrawków informacji w archiwach IPN żeby przypiąć komuś łatkę "komucha" albo donosiciela (http://www.gazetapolska.pl/32303-resort ... rwsza-dama). Wobec tego to co zrobił Lis nie jest ani najbardziej haniebne ani nie przekracza granic, które już dawno nie zostały przekroczone. To tylko lustrzane odbicie metod oponentów.
O żydowskich korzeniach żony Dudy to ostatnio Tomasz Lis wspominał, za co prof. Paweł Śpiewak nazwał go antysemitą: http://telewizjarepublika.pl/tomasz-lis ... 19622.html.

Czy widzisz różnicę pomiędzy napisaniem prawdy o czyjejś rodzinie na podstawie kwerendy archiwalnej, a użyciem fałszywego cytatu, żeby kogoś zdyskredytować?
Makiavel pisze:Sprawa trzecia - moralność Kalego. Nie oburzyłeś się gdy pisano tutaj o siostrze Bartoszewskiego, która rzekomo kolaborowała i wyszła za SSmana (choć to informacja nie poparta żadnymi dowodami i nie ma nic wspólnego z samym Bartoszewskim). Nie przeszkadzało Ci, gdy pisano tu o Bartoszewskim, że kolaborował i sprzedał 30 kolegów żeby wyjść z KL Auschwitz. Nie widziałem tutaj wyrazów Twojego oburzenia na redaktora Lisickiego, który pochwalał książkę "Resortowe dzieci: Media". Natomiast oburzasz się gdy Lis w programie przypisał córce Dudy nie jej słowa, stawiając ją w złym świetle. To niesamowicie wiele o Tobie mówi.
Paweł Lisicki? Serio? Nawet na gazetowym portalu tak podsumowali opinię Lisickiego:
Redaktora naczelnego tygodnika "Do Rzeczy" zaliczyć też można do grupy, która publikacją się nie zachwyca. Choć, jak mówił w TOK FM, są tam wątki warte uwagi.

Podstawowy zarzut, jaki postawił Lisicki, to zaangażowanie polityczne autorów. - Do jednego worka wrzuca się ludzi, którzy sami byli tajnymi współpracownikami, i tych, których rodzice, dziadkowie na różne sposoby dawnemu systemowi służyli. Kategoria "służyli" jest bardzo pojemna, bo mieści się w niej ten, kto po prostu był członkiem PZPR, ale też osoba, która była agentem, oficerem SB. W książce nie znajdują się osoby, którym można byłoby postawić podobne zarzuty, jeśli z punktu widzenia autorów znajdują się po właściwej stronie sporu politycznego - po stronie PiS.

Zdaniem Lisickiego przykładem intencji autorów "Resortowych dzieci" jest sposób opisania Marcina Mellera. - Znam go z czasów studiów. Był wtedy bardzo radykalnym działaczem antykomunistycznym. Bardziej radykalnym niż ja. A w tej książce pokazany jest wyłącznie przez pryzmat swojego ojca. A Stefan Meller też został przedstawiony wyłącznie z perspektywy tego, co robił jego ojciec, czyli dziadek Marcina Mellera. Moim zdaniem to przykład nadużycia - ocenił.

Źródło
Reasumując, cała Twoja "argumentacja", że tak to górnolotnie nazwę, na temat książki "Resrtowe dzieci" legła w gruzach. Zarówno Robert Mazurek jak i Paweł Lisicki, czyli w Twojej terminologii "prawicowi dziennikarze" wytknęli autorom słabości książki, ale nie zjechali całości od góry do dołu jak mainstream, więc według Ciebie są nieobiektywni.

Poza tym, porównujesz wypowiedź czołowego dziennikarza telewizji publicznej wygłoszoną przed milionową publicznością z postem na forum piłkarskim, który przeczyta ze dwadzieścia osób? Na jedno i drugie mam reagować tak samo? Zresztą, nawet nie wiem o czym mówisz, bo bezpośrednio po śmierci Bartoszewskiego nie miałem czasu na forum i się w tej sprawie w ogóle nie wypowiadałem. Dodać mogę tylko tyle, że okoliczności wypuszczenia Bartoszewskiego z obozu pozostają niejasne. Żadnych oskarżeń nie wysuwam, bo dowodów nie posiadam.

Jeżeli szukasz hipokryzji to stań przed lustrem.

Obrazek
Smok-u

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 20 maja 2015, 00:02

Vimes pisze:Dodać mogę tylko tyle, że okoliczności wypuszczenia Bartoszewskiego z obozu pozostają niejasne. Żadnych oskarżeń nie wysuwam, bo dowodów nie posiadam.
No to teraz masz przerąbane. Jak ja napisałem, że zazwyczaj z obozów wychodzili konfidenci i nie mam pewności co do Bartoszewskiego. W dodatku dodałem "Niech spoczywa w pokoju i dobry Bóg go osądzi w swojej mądrości", to zostałem szmalcownikiem, kapusiem, zwolennikiem Hitlera itp.

Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 maja 2015, 00:16

http://www.forum.juvepoland.com/viewtop ... start=6540 jak widać gdy oskarżano Bartoszewskiego o te rzeczy byłeś aktywny na forum.

Prawicowy dziennikarz to dziennikarz prawicowych gazet "wSieci" "Do Rzeczy" "UwarzamRze" "Gazety Polskiej", "Frondy", etc.. Łatwo zidentyfikować o kogo chodzi.

Jako czytelnik "Do Rzeczy" chyba wiesz kto ostatnio Passentowi, Hartmanowi i Lisowi zarzucał "antypolskość". EDIT: nie antypolskość tylko nienawiść do Polski. Jeszcze lepiej.

Widzę różnicę. Widzę też różnicę w kalibrze pewnych spraw. Np. między zarzutem antypolskości czy nienawiści do Polski a przypisaniu komuś nieprawdziwej, głupiej wypowiedzi.

Mówimy o forum na którym napisałeś kilka tysięcy postów, o temacie, w którym udzielasz się od 9 lat. Temacie, w którym starasz się wypunktować każdą wypowiedź niezgodną z Twoim światopoglądem. Tak, uważam, że skoroś taki święty to powinieneś reagować zarówno na treść wpisów tutaj, jak i na to co robi Lis i Kania.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2015, 09:28 przez Makiavel, łącznie zmieniany 1 raz.

annihilator1988

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 maja 2015, 09:23

pan Zambrotta pisze:Na gazeta.pl właśnie trwa relacja wizyty Komorowskiego u wojewódzkiego. Ja prdl :doh:
Im bliżej wyborów tym bardziej się <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>, bo wiem, że lemingi zagłosują na Bronisława, bo jest taki "europejski" i "fajny z niego wujek", "a poza tym, jak Duda wygra to PiS dorwie się do władzy i wiecie co będzie". Te działanie mające podnieść popularność Komora mogą działać jedynie na intelektualnie upośledzonych. A tutaj spot o prezydencie wolności, który można było komentować przez 1 dzień od chwili emisji :prochno:
Młodzieżówka po w klatkach

ktośtam na forum p$g pisze:Odnoszę wrażenie, że Ibra nie jest związany z PSG
Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 maja 2015, 13:50

Obrazek

Komentarz zbędny.

SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
ODPOWIEDZ