Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 czerwca 2014, 23:16

Korzystając z meczu, ABW urządziła nalot na siedzibę "Wprost". Pamiętacie wypowiedzi różnych "ałtorytetów" pokroju Michnika, Lisa czy Żakowskiego o "dusznej atmosferze IV RP"? Teraz możecie zobaczyć jak rządzący III RP układ rusza do kontrataku.
Obrazek
Sila Spokoju

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 42 razy
Otrzymał podziękowanie: 90 razy

Nieprzeczytany post 18 czerwca 2014, 23:39

Vimes pisze:Korzystając z meczu, ABW urządziła nalot na siedzibę "Wprost". Pamiętacie wypowiedzi różnych "ałtorytetów" pokroju Michnika, Lisa czy Żakowskiego o "dusznej atmosferze IV RP"? Teraz możecie zobaczyć jak rządzący III RP układ rusza do kontrataku.

Oglądałem relację na żywo. To co się tam działo to przechodzi ludzkie pojęcie. Ach ten nasz ,,wolny kraj" :doh:
“Mam względem Luciano olbrzymi szacunek. To naprawdę zabawne, że od czasu do czasu zdarza nam się pokłócić… Ja przy nim w ogóle nie jestem trenerem, pracuję w tym fachu z przypadku…“ - MAX ALLEGRI

Obrazek
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2014, 12:22

Obrazek

Dzisiaj rano oglądałem konferencję Tuska i niemal pękłem ze śmiechu, kiedy z oskarżycielskim tonem wyskoczyła niczym Filip z konopii Monika Olejnik :shock: :prochno:. Stokrotka jak do tej pory słynęła z tego, że do premiera ma stosunek mniej więcej taki jak przeciętna nastolatka do Justina Biebera, a tu takie zaskoczenie. Oczywiście nie mam żadnych złudzeń, że Olejnik przejrzała na oczy, po prostu Tusk zaczął się jak widać już tak bardzo kompromitować, że wajcha propagandy salonowych mediów została przestawiona. Trzeba jednak przyznać, że premier miał taką minę jakby chciał powiedzieć: "Et tu, Brute, contra me" :smile:? Oczywiście są jeszcze wierni pretorianie tacy jak chociażby Tomasz Wołek czy Adam Szostkiewicz próbujący podtrzymać matriksa III RP, w którym przyszło nam żyć.
Obrazek
Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2014, 12:41

Jak dla mnie, premier miał raczej minę "no i co mnie to obchodzi?", co potwierdza zresztą jego obszerna odpowiedź.
Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2014, 14:15

Wygląda na to, że cała aferka z taśmami, to tylko przykrywka dla wielu innych spraw. O Kwachu to już każdy wie, ale np. takie coś: http://wgospodarce.pl/informacje/14059- ... ski-wegiel
I to się nazywa AFERA , co nie :?: :!:

A już tak zupełnie na marginesie podobno...
Marcin P. uniewinniony w sprawie o łamanie praw pracowniczych! Były szef Amber Gold nie wypłacał pracownikom wynagrodzeń. Sąd w Piotrkowie Trybunalskim stanął po jego stronie. Tak samo będzie w Gdańsku.
:rotfl: :prochno: :bravo: :stop: :smile: :think: :doh: :ok:
Jakoś nie słyszałem o tym w mediach tzw. pierwszego ścieku, ale wiadomo - teraz taśmy na tapecie.
Railis

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2014, 21:38

Robaku pisze:Smoku nie wiem jakie masz poglądy, komu kibicujesz. Ale przesadzasz i to grubo. Jesli nie widzisz rozwoju państwa ( jasne, spowodoawanego glownie dzieki UE) to mi bardzo przykro. Bo ja za 2 dni smigam do Hamburga na weekend i wiem przynajmniej to, ze dzieki wykorzystaniue szansy, która dała UE będę tam z Waw w ciagu 6-7 h . Widzę, to, że wsiadam w samolot i nie martwie się paszportem jego brakiem, przeterminowaniem. Odwiedzam znajomych po całej Europie, którzy bez zadnych zaswiadczen, pozwolen pracują sobie w UE. Gram na Orliku, jezdze nowym metrem Respiro, smigam Scanią i Solarisem, wiec nie mów o rujnowaniu bo to jest jakas slepa propaganda. Po prostu PO zrobiła to co do niej nalezalo i niestety niewiele wiecej. Zrobili to co bylo do zrobienia najłatwiej. Dlatego nie ma co ich hejtować, po prostu nie mozna im przypisywac szczegolnych zasług.
Argument trochę idiotyczny, bowiem kwestia otwartych granic działa osobno od unii europejskiej. W jaki sposób granie na orliku, czy jazda nowym metrem (ilość linii w Polsce ciągle powala), może być argumentem za UE? Troche to zalatuje podatnością na kiełbasę wyborczą. Cieszenie się jakimiś fantami, podczas gdy dług publiczny rośnie szybciej niż Morattiemu ciśnienie, a gospodarka leży i robi pod siebie to przejaw delikatnie powiedziawszy ignorancji. Ale ... "Najedzony niewolnik jest największym wrogiem wolności"
del_aleksander

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 20 czerwca 2014, 05:54

Ktoś ma jakąś propozycję, na którą partię powinni głosować ludzie, żeby eliminować cały układ? Jest ktokolwiek na obecnej scenie politycznej, na którego warto zagłosować, żeby to było coś innego niż pozostałości po okrągłym stole?

Wielu będzie wybierało "mniejsza zło" i głosowanie na PiS, chłopaki pozamieniają się stołkami i posiedzą na nich jedną bądź dwie kadencje, a następnie mniejszym złem będzie PO lub jakikolwiek innych twór powstały po reorganizacji wcześniejszej ekipy. I tak w kółko, aż faktycznie zostanie kamieni kupa :doh:
Arcasto

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 czerwca 2014, 08:30

del_aleksander pisze:Ktoś ma jakąś propozycję, na którą partię powinni głosować ludzie, żeby eliminować cały układ? Jest ktokolwiek na obecnej scenie politycznej, na którego warto zagłosować, żeby to było coś innego niż pozostałości po okrągłym stole?

Wielu będzie wybierało "mniejsza zło" i głosowanie na PiS, chłopaki pozamieniają się stołkami i posiedzą na nich jedną bądź dwie kadencje, a następnie mniejszym złem będzie PO lub jakikolwiek innych twór powstały po reorganizacji wcześniejszej ekipy. I tak w kółko, aż faktycznie zostanie kamieni kupa :doh:
Ja widzę dwa wyjścia z sytuacji dla zwykłego Kowalskiego:
a) pójść na wybory i oddać nieważny głos,
b) wyjechać z kraju...

Niestety, nie ma żadnej sensownej partii, na którą można by zagłosować, a na policzenie sensownych polityków starczyłoby palców nawet pechowemu drwalowi.
"Because life is not about how hard you can hit, it's about how hard you can get hit and keep moving forward..."
Obrazek
del_aleksander

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 czerwca 2014, 10:01

Arcasto pisze:a) pójść na wybory i oddać nieważny głos,
Tylko co to daje? To i niechodzenie na wybory to jak oddawanie głosu na układ. Wyjazd z kraju podobnie - zresztą wtedy i tak ciągle mogę głosować.
Robaku

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 czerwca 2014, 10:38

Railis pisze:
Robaku pisze:Smoku nie wiem jakie masz poglądy, komu kibicujesz. Ale przesadzasz i to grubo. Jesli nie widzisz rozwoju państwa ( jasne, spowodoawanego glownie dzieki UE) to mi bardzo przykro. Bo ja za 2 dni smigam do Hamburga na weekend i wiem przynajmniej to, ze dzieki wykorzystaniue szansy, która dała UE będę tam z Waw w ciagu 6-7 h . Widzę, to, że wsiadam w samolot i nie martwie się paszportem jego brakiem, przeterminowaniem. Odwiedzam znajomych po całej Europie, którzy bez zadnych zaswiadczen, pozwolen pracują sobie w UE. Gram na Orliku, jezdze nowym metrem Respiro, smigam Scanią i Solarisem, wiec nie mów o rujnowaniu bo to jest jakas slepa propaganda. Po prostu PO zrobiła to co do niej nalezalo i niestety niewiele wiecej. Zrobili to co bylo do zrobienia najłatwiej. Dlatego nie ma co ich hejtować, po prostu nie mozna im przypisywac szczegolnych zasług.
Argument trochę idiotyczny, bowiem kwestia otwartych granic działa osobno od unii europejskiej. W jaki sposób granie na orliku, czy jazda nowym metrem (ilość linii w Polsce ciągle powala), może być argumentem za UE? Troche to zalatuje podatnością na kiełbasę wyborczą. Cieszenie się jakimiś fantami, podczas gdy dług publiczny rośnie szybciej niż Morattiemu ciśnienie, a gospodarka leży i robi pod siebie to przejaw delikatnie powiedziawszy ignorancji. Ale ... "Najedzony niewolnik jest największym wrogiem wolności"
W jaki sposób otwarte granice działa osobno od UE ? Słyszałeś o traktacie z Schengen?
Kiełbasa wyborczą, kielbasą. Ale ty za to jesteś przykładem tego typowego Kowalskiego, który cytując Sienkiewicza czy Belkę "Kowalski ma dzisiaj w "du..." orliki i autostrady. - Bo jego podstawowe pytanie jest: a co ja z tego kur..na mam?! Gdzie jest ten pieniądz u mnie w portfelu? (...) "
NO stary ja mam troche inne zdanie. Mam dwie rece wiec zarobie. CHce zarabiac wiecej to bede pracował wiecej lepiej wydajniej. A sorry orliki czy autostrady to objetnie ile bym nie zarabiał sobie nie wybuduje.
Jakim argumentem? No to podjedz do Waw i zobacz na tablice informacyjne kto i w jakim stopniu dotuje budowe metra, wymiane taboru kolejowego, kto dotuje budowe autostrad, dróg szybkiego ruchu, budowy oczyszczalni ścieków itp. Czy myslisz, ze bez funduszy z ue byłoby tak szybko?
Ostatnio zmieniony 20 czerwca 2014, 23:41 przez Robaku, łącznie zmieniany 2 razy.
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 czerwca 2014, 10:55

Robaku pisze: W jaki sposób otwarte granice działa osobno od UE ? Słyszałeś o traktacie z Schengen?
Doczytaj, bo nie masz racji. Doczytaj, bo nie masz racji. Zeby korzystac z dobrodziejst Schengen, dany kraj nie musi nalezec do UE.
Robaku pisze: Jakim argumentem? No to podjedz do Waw i zobacz na tablice informacyjne kto i w jakim stopniu dotuje budowe metra, wymiane taboru kolejowego, kto dotuje budowe autostrad, dróg szybkiego ruchu, budowy oczyszczalni ścieków itp. Czy myslisz, ze bez funduszy z ue byłoby tak szybko?
Szkoda ze na tych tablicach nie jest napisane ile wczesniej trzeba bylo do wspolnej kasy dolozyc, albo jakie walki robi sie przy rozdzielaniu dotacji unijnych.
Arcasto pisze: Ja widzę dwa wyjścia z sytuacji dla zwykłego Kowalskiego:
a) pójść na wybory i oddać nieważny głos
Aha, czyli jak Tusk dostanie w wyborach 60%, ale jednoczesnie polowa glosujacych odda niewazne glosy, to chlop sie tym tak przejmie, ze nagle przestanie krasc i robic przekrety. Ewentualnie powiesi sie z zalu, ze tak naprawde narod go nie kocha.
Ostatnio zmieniony 20 czerwca 2014, 11:02 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.
Szilgu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 czerwca 2014, 11:42

zahor pisze:
Arcasto pisze: Ja widzę dwa wyjścia z sytuacji dla zwykłego Kowalskiego:
a) pójść na wybory i oddać nieważny głos
Aha, czyli jak Tusk dostanie w wyborach 60%, ale jednoczesnie polowa glosujacych odda niewazne glosy, to chlop sie tym tak przejmie, ze nagle przestanie krasc i robic przekrety. Ewentualnie powiesi sie z zalu, ze tak naprawde narod go nie kocha.
Odnośnie oddawania nieważnego głosu, wyjaśni mi ktoś co ma na celu taki protest? Bo serio, dla mnie to kompletny idiotyzm. Rozumiem protest polegający na niegłosowaniu na wielką czwórkę, ale to? Kompletnie bez sensu.
Alex96

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 czerwca 2014, 11:45

del_aleksander pisze:Ktoś ma jakąś propozycję, na którą partię powinni głosować ludzie, żeby eliminować cały układ? Jest ktokolwiek na obecnej scenie politycznej, na którego warto zagłosować, żeby to było coś innego niż pozostałości po okrągłym stole?
Wystarczy glosować na partie (i ich odłamy) które nie rzadziły przez ostatnie ponad 20 lat...
Na chwile obecna są takie dwie rozpoznawalne i jedna, która może byc licząca sie.
Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 czerwca 2014, 11:55

Oddawanie nieważnego głosu to największy nonsens. Raz, że udanie się na głosowanie zwiększa frekwencję wyborczą, czyli zwiększa legitymację dla partii biorących udział w wyborach. Dwa, utwierdza w przekonaniu ludzi mniej obytych, że liczba nieważnych głosów świadczy za tym, że wyborcy nie potrafią nawet poprawnie postawić krzyżyka na kratce :wink: .

Jeśli ktoś chce wyrazić protest, to najlepiej niech w dniu wyborów zostanie w domu. To jedyna sensowna forma protestu.
"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 czerwca 2014, 12:05

del_aleksander pisze:Ktoś ma jakąś propozycję, na którą partię powinni głosować ludzie, żeby eliminować cały układ?
Prawdę mówiąc, coraz bardziej zaczynam wątpić w możliwość pokojowego rozmontowania układu oplatającego III RP. Tworzący go ludzie są po prostu zbyt silni i to na wielu płaszczyznach. Dysponują zarówno miękką siłą jak prorządowe media, które będą mącić, kręcić i manipulować, byle tylko osłonić władzę jak również twardą siłą w postaci aparatu bezpieczeństwa państwa, którego po raz pierwszy użyto z w pełni otwartą przyłbicą. Wystarczy poczytać o początkach transformacji ustrojowej, żeby przekonać się jak wielu ludzi z dzisiejszych elit biznesowych i politycznych jest umoczonych w dziwne powiązania ze służbami specjalnymi i ludźmi dawnego ustroju. Podsumowując mają i pieniądze i determinację, żeby bronić swojego stanu posiadania. Polecam lekturę "Michnikowszczyzny" Ziemkiewicza, można tam m. in. poczytać, o tym jak tworzyły się majątki dzisiejszej elity na początku transformacji. W tej sytuacji coraz więcej Polaków będzie wybierać emigrację.
Obrazek
ODPOWIEDZ