Serie A 13/14 (11): Parma 0-1 JUVENTUS

Przedmeczowe przewidywania, gorące pomeczowe dyskusje, wasze oceny gry Juve i poszczególnych zawodników.
Zablokowany
booyak

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 listopada 2013, 11:37

alina pisze:1. Jak trwoga to do Pirlo. Mam nadzieję, że na jakiś czas skończą się niedorzeczne głosy 'Pirlo out'.
Wszyscy ogarnięci wiedzą ile daje Pirlo naszej grze. Nie zmienia to jednak faktu że powinniśmy szukać powoli alternatywy rozglądając się za kimś kto podczas słabszej dyspozycji Andrei pociągnie grę. Nie możemy być cały czas uzależnieni od formy tak wiekowego zawodnika.
alina pisze:
Castiel pisze:Marchisio po tej kontuzji totalnie niewidoczny i nie prezentuje sobą nic.
Przecież w poprzednim meczu był prawie najlepszy na boisku.
Niestety nie miałem przyjemności obejrzeć meczu z Catanią więc zaufam że Marchisio faktycznie był wyróżniającym się zawodnikiem. Uważam jednak że jeden dobry mecz w tym sezonie to naprawdę mało jak na zawodnika który reprezentuje barwy Juve tym bardziej takiego który w tamtym sezonie przez niektórych był nazywany kluczowym.
Vimes pisze:Mecz z Parmą utwierdził mnie w przekonaniu, że gdyby PSG rzeczywiście chciało wymiany Verrattiego na Pogbę to zgodziłbym się bez najmniejszego wahania. Pomimo tego, że Francuz strzelił zwycięskiego gola to pokazał również, że raczej nie będzie w stanie być nawet namiastką Pirlo.
Pogba odkąd do nas dołączył na siłę kreowany był następcą Pirlo, co pokazuje obecny sezon niesłusznie. Chłopak ma mnóstwo ofensywnych walorów które grzechem jest marnować wystawiając go jako cofniętego rozgrywającego. Młody Francuz jest fajną alternatywą dla Marchisio który gra kupę i niech tak zostanie.

★ ★ ★
zoff

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 03 listopada 2013, 11:58

Takie jest życie. Takie mecze się wygrywa, schodzi z boiska i zapomina. Pewnie, że nie było to nasze najlepsze spotkanie, ale wygraliśmy je. Za Del Neriego taki mecz byśmy przegrali i już. Zawodnicy mają już w głowach Real i dobrze!

Obrazek
pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 listopada 2013, 12:22

AdiJuve pisze:Dobrze,że we wtorek nie będzie Chiellineigo
Dobrze? Do Ogbonny ciągle nie mogę się przekonać, w ogóle. W Madrycie wyglądał jakby nie wiedział co się dzieje, zresztą niepierwszy raz grając w barwach Juve. Peluso jest jeszcze gorszy, więc to żadna alternatywa. Ja bardzo żałuję, że Conte nie będzie mógł skorzystać z Giorgio.

Mecz z Parmą? Niesamowicie cieszy mnie zwycięstwo. Ennio Tardini to niełatwy teren. Conte miał nosa wpuszczając Quaga.

Nie zgadzam się z Vimesem, nie oddałbym Pogby za Verrattiego tylko dlatego, że Francuz nie ogarnia na pozycji registy, choć to że sobie tam nie radzi jest oczywiście prawdą. Rola Pirlo bardzo ogranicza jego atuty, a szkoda.

Obrazek
bajbek17

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 listopada 2013, 12:28

alina pisze:
bajbek17 pisze:Nie potrafimy grać przeciwko autobusom i Conte powinien sobie zatrudnić kogoś kto wymyśli pare opcji w ataku na takie mecze.
:think:
Nie pisałem dosłownie. Chodziło mi o naszą grę w ofensywie. Można mówić, że wygrywamy, ale widać jak się męczymy. Jak nasi gracze nei wiedzą co mają robić z piłką. Brak ewidentnie jakiś trenowanych zagrań i poruszania się w ataku. Bramka tylko dzięki Faqu i wejściu Pirlo, który jako jedyny ma pomysł na grę i zespół bez niego wydaje się jak jeździec bez głowy. Samymi podaniami na skrzydło za wiele nie wskóramy.

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 listopada 2013, 12:36

bajbek17 pisze:
alina pisze:
bajbek17 pisze:Nie potrafimy grać przeciwko autobusom i Conte powinien sobie zatrudnić kogoś kto wymyśli pare opcji w ataku na takie mecze.
:think:
Nie pisałem dosłownie. Chodziło mi o naszą grę w ofensywie. Można mówić, że wygrywamy, ale widać jak się męczymy. Jak nasi gracze nei wiedzą co mają robić z piłką. Brak ewidentnie jakiś trenowanych zagrań i poruszania się w ataku.
Oj, kompletnie się nie zgodzę tzn według mnie jest zupełnie inaczej. Tych trenowanych zagrań jest właśnie zbyt wiele, piłkarze często ograniczają się tylko do nich i wygląda to trochę tak, jakby wyłączali myślenie, pomijając już to, że owe schematy są powszechnie znane innym ekipom. Wczoraj Parma przez długie okresy świetnie czytała zamiary naszych. Problem z graniem z autobusami jest (4:0 z Catanią - fajny wynik, ale połowa z bramek wynika w dużej mierze ze szczęścia), tutaj się zgadzam, ale bardziej szukałbym przyczyny właśnie w ograniczeniu się tylko i wyłącznie do schematów (braku nowych rozwiązań) i bierność zawodników bez piłki, którzy swoim brakiem ruchu nie dają dodatkowych możliwości graczowi posiadającemu futbolówkę.

Obrazek
Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 listopada 2013, 14:28

booyak pisze:Pogba odkąd do nas dołączył na siłę kreowany był następcą Pirlo, co pokazuje obecny sezon niesłusznie. Chłopak ma mnóstwo ofensywnych walorów które grzechem jest marnować wystawiając go jako cofniętego rozgrywającego. Młody Francuz jest fajną alternatywą dla Marchisio który gra kupę i niech tak zostanie.
Żeby być sprawiedliwym trzeba dodać, że Pogba też nic nie gra i ratują go tylko dość szczęśliwe bramki. W defensywie jest totalnie nieefektywny, a w ataku już jakiś czas temu stracił swój błysk. I co mam się z tego cieszyć? Bo naprawdę nie ogarniam, jak można być zadowolonym, że jeden z fundamentów drużyny nie ma formy i rzutuje to na słabszą grę zespołu.

booyak

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 listopada 2013, 14:39

Arbuzini pisze:
booyak pisze:Pogba odkąd do nas dołączył na siłę kreowany był następcą Pirlo, co pokazuje obecny sezon niesłusznie. Chłopak ma mnóstwo ofensywnych walorów które grzechem jest marnować wystawiając go jako cofniętego rozgrywającego. Młody Francuz jest fajną alternatywą dla Marchisio który gra kupę i niech tak zostanie.
Żeby być sprawiedliwym trzeba dodać, że Pogba też nic nie gra i ratują go tylko dość szczęśliwe bramki. W defensywie jest totalnie nieefektywny, a w ataku już jakiś czas temu stracił swój błysk. I co mam się z tego cieszyć? Bo naprawdę nie ogarniam, jak można być zadowolonym, że jeden z fundamentów drużyny nie ma formy i rzutuje to na słabszą grę zespołu.
A gdzie tutaj radość z braku formy Marchisio? Nie jestem fanem wątpliwego wg mnie talentu Claudio ale do radości z powodu jego formy a raczej jej braku naprawdę mi daleko. Pogba ma dopiero 20 lat i niektórzy patrzą na niego jakby już miał stanowić o sile naszej drużyny. Trzeba troszkę ochłonąć i zrozumieć że młodzik ma jeszcze czas i wcale nie dziwią mnie jego wahania formy w przeciwieństwie do kompletnej klapy jaką prezentuje ukształtowany już piłkarz jakim jest Marchisio.

★ ★ ★
Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 listopada 2013, 14:45

Napisałeś, że "Markiz gra kupę i niech tak zostanie". Jakby grał na swoim normalnym poziomie to Pogba siedziałby na ławce. To jest osłabienie drużyny. Zresztą przeciwko Chievo Marchisio zagrał bardzo dobre spotkanie, czego nie można powiedzieć o Pogbie. Właśnie dlatego, że ma duże wahania formy tak dobrze sprawdzał się w zeszłym sezonie, kiedy pełnił rolę zmiennika.

booyak

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 listopada 2013, 14:56

Arbuzini pisze:Napisałeś, że "Markiz gra kupę i niech tak zostanie". Jakby grał na swoim normalnym poziomie to Pogba siedziałby na ławce. To jest osłabienie drużyny. Zresztą przeciwko Chievo Marchisio zagrał bardzo dobre spotkanie, czego nie można powiedzieć o Pogbie. Właśnie dlatego, że ma duże wahania formy tak dobrze sprawdzał się w zeszłym sezonie, kiedy pełnił rolę zmiennika.
Napisałem że Pogba jest fajną alternatywą dla Marchisio a nie następcą Pirlo i niech tak zostanie. Polecam czytać całe zdania a nie wyciąganie z nich tego co chce się przeczytać.

★ ★ ★
Brutalo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 listopada 2013, 15:43

Parma oficjalnie przeprosiła za transparent rozwieszony na trybunie, odnoszący się do Pessotto -> http://www.gazzetta.it/Calcio/Squadre/S ... 1979.shtml
Niestety google translate tłumaczy to jako "Pessotto: albo jeść tę zupę", a jestem ciekaw, za co ich bardziej nie lubić. Ktoś rozumie ?

Obrazek
WWW.PAJACYK.PL <-- KLIKNIJ
Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 listopada 2013, 15:57

Zapewne chodzi o nawiązanie do jego próby samobójczej, już wcześniej na innym stadionie pojawił się podobny tekst. Moim zdaniem mega żenujące zachowanie.

@booyak
No tak, teraz wszystko się wyjaśniło. Ja popracuję nad czytaniem w myślach innych użytkowników, a Ty nad konstrukcją zdań i odpowiednim akcentowaniu podmiotu w wypowiedzi - zgoda? :P

bajbek17

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 listopada 2013, 16:08

pumex pisze:Oj, kompletnie się nie zgodzę tzn według mnie jest zupełnie inaczej. Tych trenowanych zagrań jest właśnie zbyt wiele, piłkarze często ograniczają się tylko do nich i wygląda to trochę tak, jakby wyłączali myślenie, pomijając już to, że owe schematy są powszechnie znane innym ekipom. Wczoraj Parma przez długie okresy świetnie czytała zamiary naszych. Problem z graniem z autobusami jest (4:0 z Catanią - fajny wynik, ale połowa z bramek wynika w dużej mierze ze szczęścia), tutaj się zgadzam, ale bardziej szukałbym przyczyny właśnie w ograniczeniu się tylko i wyłącznie do schematów (braku nowych rozwiązań) i bierność zawodników bez piłki, którzy swoim brakiem ruchu nie dają dodatkowych możliwości graczowi posiadającemu futbolówkę.
Hmmm jeśli chodzi o brak ruchu bez piłki to się zgodzę, bo jest to duuuuuży problem, który widać gołym okiem. Jeśli chodzi o Twoje pierwsze spostrzeżenie to mnie zaskoczyłeś. O jakich schematach mówisz? Bo chyba nie schematy rodem z "B" klasy podaj na skrzydło, a potem wrzutka. Na moje skromne oko to właśnie w tej kwestii jesteśmy najsłabsi (zaraz obok niepewnej grze w obronie). Nic ciekawe nie potrafimy sklecić prócz wspomnianej grze skrzydłowych i długich piłek Pirlo czy któregoś z obrońcy. Kiedyś świetnie wykonywaliśmy rzuty rożne, a teraz już tylko Pirlo podaje piłkę do gościa na piątce i ten mu odgrywa. Conte gdzieś zatracił ten pomysł z pierwszego sezonu. Teraz większość meczy gramy na siłę bez pomysłu.

io_sono_Juventina

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 listopada 2013, 16:10

Arbuzini pisze:Zapewne chodzi o nawiązanie do jego próby samobójczej, już wcześniej na innym stadionie pojawił się podobny tekst. Moim zdaniem mega żenujące zachowanie.
Pozwolę sobie uzupełnić wypowiedź kolegi wyżej...to fragment zdania:
"O mangi questa minestra o ti butti dalla finestra"

Juve, storia di un grande amore bianco che abbraccia il nero coro che si alza davvero Juve per sempre sara !!!!
pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 listopada 2013, 16:42

bajbek17, może ujmę całość inaczej: mam wrażenie, że mamy za mały wachlarz wyuczonych rozwiązań ofensywnych, które zawodnicy stosują zbyt często. O czym mówię? Wiadomo, choćby gra na ścianę, przepuszczenie piłki między nogami przez SS-a czy też słynna 'piętka na ślepo' lub długa piłka od centralnego defensora. Nie mówię że to jest złe. Po prostu mam wrażenie, że nasi, gdy nie idzie tymi metodami bo są one rozczytywane, wykorzystują... jeszcze więcej tych samych metod, do bólu. Przydałoby się coś nowego, w niektórych sytuacjach może potrzebne byłoby większe wykorzystanie umiejętności indywidualnych, które chyba czasem są zduszone przez ograniczanie się do wyuczonych schematów. Tak więc w moich oczach absolutnie nie jest tak, że nie mamy wypracowanych rozwiązań, tak jak pisałeś wcześniej. Po prostu albo jest ich zbyt mała ilość, albo potrzeba czegoś nowego.

Osobiście bardzo chciałbym, żeby Conte w niektórych momentach kładł większy nacisk na technikę i mobilność całego zespołu, bo czym innym rozbijać autobusy, jak nie tym?

Obrazek
bajbek17

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 listopada 2013, 16:50

pumex teraz Cie rozumiem i wydaje mi się, że można jeszcze podpiąć pod to problem z ruchem bez piłki, a konkretnie wyjściem na wolne pole i np. Tevez bardzo dużo pracuje w defensywie przez co chyba też nie może pokazać całego swojego "ja" w ataku. Jedno jest pewne, coś nowego przydałoby się na pewno.

Zablokowany