Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
meda11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 21:27

Dolce Vita pisze:
Cabrini_idol pisze: Zobaczymy co zrobi papiez, jestem przekonany ze nic konkretnego jak poprzednik.
Jakieś objawienie miałeś? Może Ciebie powinni wybrać?
36 rocznik... Żeby coś zmienić nie potrzeba tylko chęci ale też czasu, a Franciszek nie ma go za dużo.

Pisał już ktoś o apartamentowcu zakupionym przez duchownych? Watykan strzelił sobie w 2008 roku za 23 mln ojro budynek w którym mieści się największa w Europie (?) sauna dla gejów. :lol: Żeby było śmieszniej to piętro wyżej swój apartament ma ultrakonserwatywny kardynał Ivan Dias. :lol: Pozostałe pokoje również należą do księży. Co tam musi się dziać!

Obrazek
Dolce Vita

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 21:42

meda11 pisze:Pozostałe pokoje również należą do księży. Co tam musi się dziać!
Nic gorszego niż w twojej głowie.

:plflag: :juveflag: :plflag:
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 21:44

Cabrini_idol pisze:Po prostu wg wiary katolickiej, najwazniejszym haslem jest milosc do blizniego swego, ktorej ja nie widze w kosciele katolickim. Widze obzartych ksiezy jezdzacych nowymi autkami i majacych wlasne sluzace gotujace sprzatajace piorace. TO jest rozpusta w kosciele sprzeczna z doktryna gloszona przez Jezusa Chrystusa.

Wiem ze moze uogolniam, ale moja narzeczona ma kuzyna ksiedza, ktory jest od niedawna ksiedzem i widze jak sie zmienil, rozleniwil , nie chce mu sie nawet sniadania samemu zrobic, ktory mysli o kupnie auta, tylko nie moze sie zdecydowac na GOLFA 6 czy Mondeo :prochno:. Wiara wielu ludziom pomaga i jest dla nich wazna, tylko ze ksieza i kosciol to wykorzystuje dla wlasnych celow... czesto materialnych.
W takim razie zapewne ucieszy Cię, że nowy papież jest znany ze skromnego stylu życia. Ponoć zamiast rezydencji biskupiej w Buenos Aires wybrał małe mieszkanie, zrezygnował z przysługującej mu limuzyny z kierowcą na rzecz transportu publicznego i samodzielnie przyrządza swoje posiłki.

Tak przy okazji polecam również świetny wywiad z niestety już nieżyjącym kardynałem Adamem Kozłowieckim, na zachętę krótki cytat: "Miałem świetne kwalifikacje, by być biskupem: żadnego przygotowania i sześć lat kryminału" :prochno:.
Ostatnio zmieniony 13 marca 2013, 22:22 przez Vimes, łącznie zmieniany 2 razy.

Obrazek
Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 21:46

Dolce Vita pisze:
meda11 pisze:Pozostałe pokoje również należą do księży. Co tam musi się dziać!
Nic gorszego niż w twojej głowie.
Już nie broń dla zasady. Hipokryzja w Kościele to akurat chleb powszedni.
Może akurat zniesienie tego celibatu byłoby czymś pozytywnym. Tak to lwia część początkujących księży nie miała nawet dziewczyny, a uczą często starszych od siebie jak mają wychowywać dzieci, jak je robić i tak dalej. Więc może dobrze by było gdyby mieli pojęcie o tym o czym prawią.
Vimes pisze: W takim razie zapewne ucieszy Cię, że nowy papież jest znany ze skromnego stylu życia. Ponoć zamiast rezydencji biskupiej w Buenos Aires wybrał małe mieszkanie, zrezygnował z przysługującej mu limuzyny z kierowcą na rzecz transportu publicznego i samodzielnie przyrządza swoje posiłki.
I niestety taki typ księdza jest już w mniejszości. Coraz więcej pojawia się tzw pasibrzuchów. Szkoda bo widok księdza który jeździ nowym autkiem, a potem prawi o wstrzemięźliwości, oszczędności i tak dalej jest ...hmmm sami wiecie. Zobaczymy czy nowy papież wchodząc już na stałe między wrony zacznie krakać tak jak one czy może faktycznie coś się zmieni. Moim zdaniem będzie wszystko po staremu.
Ostatnio zmieniony 13 marca 2013, 21:51 przez Castiel, łącznie zmieniany 2 razy.

LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 21:47

Kilka słów o nowym papieżu:
Żyje w niewielkim mieszkaniu, porusza się publicznym transportem - zrezygnował z przysługującej mu jako arcybiskupowi limuzyny. Podczas pełnienia funkcji arcybiskupa Buenos Aires odwiedzał często podmiejskie slumsy. W 2001 roku złożył wizytę w hospicjum, podczas której obmył i ucałował stopy 12 chorym na AIDS.

Dolce Vita

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 21:58

Castiel pisze:Już nie broń dla zasady. Hipokryzja w Kościele to akurat chleb powszedni.
Dla zasady to co poniektórzy widzę plują na kościół. Czy tak trudno jest szanować przekonania innych? Kościół - jak każda instytucja tworzona przez ludzi - ma swoje wady i temu nie zaprzeczam. Denerwuje mnie tylko taka wybiórczość i zagrywki typu wrzucania wszystkich księży do wora z napisem ''pedofile''.
Castiel pisze:Może akurat zniesienie tego celibatu byłoby czymś pozytywnym. Tak to lwia część początkujących księży nie miała nawet dziewczyny, a uczą często starszych od siebie jak mają wychowywać dzieci, jak je robić i tak dalej. Więc może dobrze by było gdyby mieli pojęcie o tym o czym prawią.
Na siłę się do tego nie pchają, ludzie sami ich proszą o rady. By doradzać w takiej kwestii nie trzeba chyba mieć tuzina dzieci. Księża wychowywali się w swoich rodzinach więc chyba mają jakieś pojęcie jak funkcjonuje rodzina. Nie trzeba być piłkarzem by dyskutować o piłce, prawda? Co do celibatu to daj spokój. Może niedługo sodomitów będzie się beatyfikować? Nie mówię by KK nie szedł z duchem czasu, ale wszystko ma swoje granice. Są odłamy kościoła, które coś takiego praktykują. Jak komuś to pasuje niech się tam przepisze ;-). Oczywiście to tylko moje zdanie.

jsduga

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 22:04

Dla mnie Papież może żyć nawet w tym luksusie, w końcu jakby nie było Głowa Kościoła, byle tylko było widać jego pracę na rzecz wiary. Za pontyfikatu Jana Pawła II naprawdę dużo dobrych obrazów naszej religii widzieliśmy. Nasz Papież namacalnie pokazywał, że religia powinna łączyć, a przynajmniej się szanować. Tak powinno wyglądać powołanie Papieża. Benedykt XVI nie był taki ?charyzmatyczny? jak jego poprzednik. Brakowało go wśród ludzi.

Zobaczymy, co pokaże obecny. Chciałbym, by obraz Kościoła uległ poprawie. Faktem jest, że jest ogromny przepych. Pasibrzuchy, Maybachy, wpływ religii na politykę, pedofilia - te stereotypy nie wzięły się znikąd. Ale jest jednak odsetek ludzi naprawdę z powołaniem, tyle tylko, że częściej zajmują oni dalsze miejsce w szeregu. No i też nie ukrywajmy, media wolą pokazywać bardziej ten przepych, aniżeli księży, którzy chcą wnieść coś dobrego. To znacząco wypływa na obraz Kościoła.
Dla mnie tak czy owak fundamentalną zmianą byłoby zniesienie celibatu. Niby co jest przyczyną pedofilii i zboczeń w Kościele jak nie celibat.

„Będąc na początku sezonu czwartą-piątą siłą tej ligi, udało nam się zdobyć mistrzostwo. Gdybym mógł, podpisałbym je własną krwią." - Gigi Buffon
meda11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 22:06

Dolce Vita pisze:Co do celibatu to daj spokój. Może niedługo sodomitów będzie się beatyfikować? Nie mówię by KK nie szedł z duchem czasu, ale wszystko ma swoje granice.
Celibat został wprowadzony przez KK bodajże w XIII w. Długo dochodzili do tego to może i czas teraz na zniesienie?

Obrazek
Dolce Vita

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 22:09

Pedofile to oczywiście nie jest wymysł, ale też nie można generalizować i piętnować przez to całego kościoła. W każdej społeczności/grupie znajdą się czarne owce. Tego nie sposób uniknąć. Z Maybachami to akurat był wymysł lewackiej prasy, że niby Rydzyk się takowym woził. Bujda na resorach i tyle. J/w - czarne owce jednak trafią się wszędzie. We wszystkim trzeba znać umiar choć nikt Papieżowi nie każe chodzić jak nędzarz. Ciekaw jestem jaki będzie Franciszek.
meda11 pisze:Celibat został wprowadzony przez KK bodajże w XIII w. Długo dochodzili do tego to może i czas teraz na zniesienie?
Akurat zwyczaj celibatu był praktykowany przez chrześcijan jeszcze za czasów Chrystusa. W moim odczuciu celibat to jeden z integralnych elementów kapłaństwa i powołania do niego, pewne poświęcenie. Niech kościół decyduje za siebie. Nie róbmy tego za nich.
Ostatnio zmieniony 13 marca 2013, 22:17 przez Dolce Vita, łącznie zmieniany 1 raz.

Smok-u

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 22:12

Wystarczy przeczytać tę dyskusję, ciągnącą się od kilku stron by zauważyć jak podli katole opluwają jadem światłych ateistów :lol: . To co wrzucił Lord :bravo:

Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 22:12

Dolce Vita pisze:Pedofile to oczywiście nie jest wymysł, ale też nie można generalizować i piętnować przez to całego kościoła. W każdej społeczności/grupie znajdą się czarne owce. Tego nie sposób uniknąć. Z Maybachami to akurat był wymysł lewackiej prasy, że niby Rydzyk się takowym woził. Bujda na resorach i tyle. J/w - czarne owce jednak trafią się wszędzie. We wszystkim trzeba znać umiar choć nikt Papieżowi nie każe chodzić jak nędzarz. Ciekaw jestem jaki będzie Franciszek.
Oczywiście, że wszędzie się trafiają czarne owce, ale w społeczeństwie np się takie owce zamyka w pudle. Jakoś się ich pozbywa. W Kościele przenosi do innej parafii i problem nadal jest. Tylko gdzie indziej.

Dolce Vita

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 22:15

Z tego co czytałem większość afer pedofilskich w kościele to akty homoseksualne. Więc może to wina natarczywego promowania takich zachowań? Może tutaj należy szukać przyczyny, a nie w celibacie? Hm?
Smok-u pisze:Wystarczy przeczytać tę dyskusję, ciągnącą się od kilku stron by zauważyć jak podli katole opluwają jadem światłych ateistów :lol: . To co wrzucił Lord :bravo:
Najgorsze jest to, że można być ateistą, ale też szanować wiarę drugiej osoby. Niestety taka postawa należy do rzadkości. W większości to ohydny i prymitywny antyklerykalizm.
Ostatnio zmieniony 13 marca 2013, 22:23 przez Dolce Vita, łącznie zmieniany 1 raz.

Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 22:22

Dolce Vita pisze:Z tego co czytałem większość afer pedofilskich w kościele to akty homoseksualne. Więc może to wina natarczywego promowania takich zachowań? Może tutaj należy szukać przyczyny, a nie w celibacie? Hm?
No to niech się już wyżyją we własnym środowisku, a nie na cudzych dzieciach. To chyba lepsza opcja, ale jakim cudem ksiądz może być homo? Przecież to nie jest tylko jego wielki sekret. Ktoś o tym na pewno wie, a wiemy co w Biblii pisze o ludziach tej orientacji. Więc jak mogą sami codziennie wkładać sutannę i tak żyć?
Ostatnio zmieniony 13 marca 2013, 22:24 przez Castiel, łącznie zmieniany 1 raz.

Dolce Vita

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 22:24

Castiel śmieszny jesteś. Wpierw piszesz ''homosie'', ale zaraz przychodzi otrzeźwienie i ''ludzie tej orientacji'' zastępują ich miejsce? :lol: . Dość tej dyskusji bo to jak krew w piach. Tobie marzy się dwóch Adamów tudzież dwie Ewy. Ja mam inny pogląd na te sprawy. Bywaj.

Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 22:30

Dolce Vita pisze:Castiel śmieszny jesteś. Wpierw piszesz ''homosie'', ale zaraz przychodzi otrzeźwienie i ''ludzie tej orientacji'' zastępują ich miejsce? :lol: . Dość tej dyskusji bo to jak krew w piach.
Nie. Ty śmieszny jesteś bo tylko potwierdzasz to co inni mówią. Tylko kiwasz zgodnie głową i tyle. Jak cały Kościół.
Są u was homo itp?
No są i to bardzo delikatny temat i wielki problem. Koniec.
Żadnego pomysłu co z tym zrobić, jak rozwiązać taką sytuację. Nic.
Potwierdzenie faktu i tyle.
A czemu zmieniłem? Przypomniałem sobie, że sam mam geja w rodzinie :prochno:
Chyba masz demencje bo ja akurat pozbyłbym się wszystkich homosióffff i pedofilów z Kościoła.
Nasz Papież też nic z tym nie zrobił i ten też nic nie zrobi. Czarnych owiec będzie przybywać.

ODPOWIEDZ