Mercato (2012-2014)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2013, 15:26

Giovinco przyszedl za 11m + polowke karty Chibsaha, ale trzeba pamietac, ze wczesniej za te polowke karty dostalismy od Parmy 4,5m (1m za wypozyczenie + 3,5m wspolwlasnosc).

Poza tym, za Sancheza nikt nie da 30m skoro Barcelona sama zaplacila za niego 26m + bonusy, a chlopak obecnie gra po prostu bardzo slabo. Jesli o nas chodzi to wydaje mi sie, ze ewentualna propozycja Marotty bedzie zakladala wypozyczenie z opcja wykupu i tyle. I to jest mozliwe, ale nie jest pewne, ze Barcelona na podobna oferte przystanie. Chyba, ze nie bedzie miala innego wyjscia, bo ofert za Chilijczyka wcale nie musi byc jakos strasznie duzo albo nie musza byc jakies bardzo atrakcyjne. To, ze City czy PSG tyle placa za pilkarzy, nie znaczy, ze w razie flopa odzyskaja wlozone pieniadze. Tak nie jest. Za Pastore nikt nie da 42m, a za skloconego Balotellego, ktory chce odejsc nikt nie wylozy ponad 30m (chociaz bardzo sie rozwinal w City, swietnie zagral na ME). Tak samo bedzie z Sanchezem. Jak Real pozbywal sie Sneijdera to tez nie odzyskal 25m, ktore zaplacil za Holendra, tylko 10m mniej.

Kupic kogos, kto jest na szczycie jest trudno, bo faktycznie ceny momentami sa wywindowane wysoko. Ale wynegocjowac dobra kwote za utalentowanego gracza, ktory jednak zawiodl oczekiwania po przenosinach do innego klubu, to juz jest zupelnie inna bajka.

@rufi8
Gazzetta jest dobrze poinformowana jesli chodzi o przecieki z FIGC. O naszym mercato wypisuja czesto glupoty ; )
Ostatnio zmieniony 02 stycznia 2013, 15:31 przez jakku1, łącznie zmieniany 2 razy.

Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 ;)
rufi8

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2013, 15:27

News na temat czerwcowego mercato pochodzi z La gazzetta dello sport, oni zazwyczaj są dobrze poinformowani. Wystarczy przypomnieć sprawę z zawieszeniem Conte. Ponoć w pole position jest nadal Jovetić :
http://www.gazzetta.it/Calciomercato/30 ... 3087.shtml
jakku1 to samo tyczy się wielu innych źródeł, nawet Agresti nieraz ma złe informacje :)

MVP

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2013, 16:12

Łukasz pisze:Joveticia i Suareza rozumiem. Ale 30 baniek za Sancheza, gdy w kadrze mamy Giovinco (podobnego, choć słabszego, ale czy aż o 30 baniek?), to dziwny pomysł.
Nie widze, żeby Gio był gorszy. Sanchez ma lepszy PR ;D Do tego gra w drużynie i lidze w której jego atuty są dużo bardziej widoczne. Nie wiem w jakiej jest obecnie formie, ale potencjał Gio ma na bank większy.

Ych... Się uparliście z tym baskiem. Jeżeli nie przyjdzie teraz ( czego i tak bym nie chciał ) to musztarda po obiedzie. Nie ma sensu zatrudniać piłkarza który grzeje ławe i nigdy nie wąchał topowego klubu, a do tego kłóci sie z pracodawcami ( niby wina zarządu basków, ale nigdy nie wiadomo ). Jak dla mnie to kolejny Matri, a skoro mamy Matriego to po co nam hiszpan?

Widzę też że niektórych ponosi : Jovetić, Suarez, Cavani... Można gadać, ale fakty są takie, że póki co jest Peluso, którego fanem nie jestem. Robi się nam w składzie troche zgraja przeciętniaków, a dla niektórych już miejsca nie ma ( Giach, DC, mało grający Marrone + Lucio który chyba miał pełnić podobną role co Peluso ). Skład mamy cholernie szeroki, ale jakościowo... Cóż. Brakuje nam naprawdę klasowego napadziora i większej chęci do ogrywania młodzieży. Nie rozumiem dlaczego kupujemy kolejnego średniaka, zamiast dać szanse jakimś młodym wilkom.

+ Łączna kwota to 5 baniek? Hmmm... Piłkarz puszczony bez większego halo za 5 baniek to niepewna sprawa. Zobaczymy chłopaka maksymalnie 4-5 razy na boisku i mam nadzieje, że w czerwcu sie z nim pożegnamy (obyśmy nie musieli go kupować ). Chyba, że nas zaskoczy jak Padoin, czego sobie, wam i Conte życze. No i samemu Peluso :)

grusio

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2013, 16:37

@MVP - kontrakt z Lucio został już rozwiązany.

Poza tym porównywanie Matriego do Llorente to trochę nieporozumienie. Bask jest wyższy i o wiele lepiej gra głową. Do tego, z tego co widziałem kilka meczów Athleticu, ma nerwy ze stali i nie traci głowy w sytuacjach sam na sam. Do tego jest lepiej zbudowany, a mimo to świetnie odnajduje sytuacje w polu karnym, właściwie każde jego uderzenie w obrębie szesnastki jest bardzo groźne. To jest moja opinia na podstawie obserwacji z sezonu 10/11 i 11/12. W tym sezonie z wiadomych przyczyn gra mało, albo wcale i jego forma jest dość sporą zagadką. Z drugiej jednak strony, jeśli dołączy latem i solidnie przepracuje okres przygotowawczy, to jest będzie z niego dobry snajper.

Szilgu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2013, 16:43

zahor pisze: Zasadniczo zgadzam się w 99% co do tego co piszesz w tej sprawie, Athletic jest bardzo specyficznym klubem i trzeba brać na to poprawkę, czasami podejmują tam decyzję, której w żadnej innej drużynie by nie podjęto. Ale nie mogę się zgodzić z tym zdaniem, które zacytowałem. Athletic Bilbao to dla Basków coś więcej niż tylko klub piłkarski - to jeden z symboli ich tożsamości narodowej. Wiesz skąd biorą tyle młodych talentów, mimo że nie mają skautingu na poziomie Barcelony? Bo marzeniem każdego młodego Baska jest to, żeby kiedyś trafić do Athleticu. W momencie kiedy taki junior dostaje propozycję kontraktu z tego klubu, jest to spełnienie jego marzeń i do głowy mu nie przyjdzie, żeby propozycję odrzucić albo targować się o jakieś zapisy w kontrakcie.

Z tego właśnie powodu Llorente jest tak potępiany przez zarząd i kibiców - Bask nie jest w stanie zrozumieć, że komuś może się odechcieć grać w tym zespole, skoro każdy jego rodak dałby się pociąć żeby tam trafić. Stąd też do Ferdka przylgnęła łatka niewdzięcznego zdrajcy. Wydaje mi się że w tych specyficznych warunkach prezes podjął optymalną decyzję trzymając zawodnika do końca kontraktu - tak jak napisałeś, niespecjalnie jestem w stanie wyobrazić sobie na kogo mieliby spożytkować pieniądze zarobione latem na Llorente, tym bardziej że dostali kupę forsy za Martineza, natomiast myślę że Baskowie mieliby żal gdyby prezes poszedł temu "zdrajcy" na rękę. Tak czy siak - będę bardzo zdziwiony jeżeli gość zmieni klub już zimą.
Całkiem możliwe, w sumie nie pomyślałem, że Baskowie mogą w tych kategoriach postrzegać swój klub. Ale racja, dla nich Bilbao to jak reprezentacja kraju. W każdym razie to tylko potwierdza mój pogląd, że prezes Athletic podjął dla klubu dobrą decyzję.

MVP co do PRu Sancheza... Gdy był w formie to zjadał Giovinco. Teraz mu w Barcie nie idzie, ale to chyba nie jest wystarczający argument do tego, żeby stwierdzić, że ma mniejszy potencjał od naszego karzełka.
Llorente to kolejny Matri? Tutaj baaaardzo przesadziłeś. Bazując na angielskiej wikipedii wychodzi na to, że Włoch barierę 15 bramek w sezonie przekroczył tylko w sezonie w którym do nas przyszedł. Llorente natomiast, nie licząc tego sezonu, strzelał co najmniej tyle bramek w każdym z ostatnich czterech sezonów. Jakoś Matrim nikt nigdy się nie interesował, a Baska w formie nawet Barca podglądała. Wiem, że wyciągnięcie go po sezonie w którym grzeje ławe jest ryzykowne, ale takiego piłkarza za darmo nie znajdziesz nigdzie. Trzeba zaryzykować, mam nadzieję, że dostanie niższą pensję niż te 4 mln.

rufi8

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2013, 16:49

Dla mnie wybór Peluso jest jak najbardziej logiczny. Bo niby kto zamiast niego ? Armero - za drogi i obecnie cieniuje (pewnie Napoli go łyknie), Kolarov - nie do wyciągnięcia dla nas w zimie. Peluso powinien być dobrą zapchajdziurą pod nieobecność Kwadwo i Kielona. Sądzę, że sprawdzi się u nas podobnie jak Padoin. Conte dobrze ich zna z czasów trenowania Atalanty i pewnie to miało niebagatelne znaczenie.

alina

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2013, 16:51

MVP pisze:
Łukasz pisze:Joveticia i Suareza rozumiem. Ale 30 baniek za Sancheza, gdy w kadrze mamy Giovinco (podobnego, choć słabszego, ale czy aż o 30 baniek?), to dziwny pomysł.
Nie widze, żeby Gio był gorszy. Sanchez ma lepszy PR ;D Do tego gra w drużynie i lidze w której jego atuty są dużo bardziej widoczne. Nie wiem w jakiej jest obecnie formie, ale potencjał Gio ma na bank większy.

Ych... Się uparliście z tym baskiem. Jeżeli nie przyjdzie teraz ( czego i tak bym nie chciał ) to musztarda po obiedzie. Nie ma sensu zatrudniać piłkarza który grzeje ławe i nigdy nie wąchał topowego klubu, a do tego kłóci sie z pracodawcami ( niby wina zarządu basków, ale nigdy nie wiadomo ). Jak dla mnie to kolejny Matri, a skoro mamy Matriego to po co nam hiszpan?
Llorente=Matri. Sanchez=Giovinco. Co będzie dalej? Cavani=Bendtner? Aguero=Quagliarella?

MVP pisze:Widzę też że niektórych ponosi : Jovetić, Suarez, Cavani... Można gadać, ale fakty są takie, że póki co jest Peluso, którego fanem nie jestem. Robi się nam w składzie troche zgraja przeciętniaków, a dla niektórych już miejsca nie ma ( Giach, DC, mało grający Marrone + Lucio który chyba miał pełnić podobną role co Peluso ). Skład mamy cholernie szeroki, ale jakościowo... Cóż. Brakuje nam naprawdę klasowego napadziora i większej chęci do ogrywania młodzieży. Nie rozumiem dlaczego kupujemy kolejnego średniaka, zamiast dać szanse jakimś młodym wilkom.
Racja, sprzedać całą rezerwę i grać tylko podstawową jedenastką. W razie czego Lichta zastąpi Untersee, Vucinicia Beltrame, a Vidala Kabashi.

Skąd się biorą ludzie z takimi poglądami?

Sorek21

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2013, 16:57

Marrota mówiił że zimą postarają się wykorzystać nadarzające się okazje.Taką okazją numer jeden powinien być Demba Ba za 7,5mln.

rufi8

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2013, 17:01

Sorek21 pisze:Marrota mówiił że zimą postarają się wykorzystać nadarzające się okazje.Taką okazją numer jeden powinien być Demba Ba za 7,5mln.
http://www.nufc.com.pl/index.php?dzial=news&id=2435
I wszystko w temacie :-D

Szaq

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2013, 17:18

Sorek21 pisze:Marrota mówiił że zimą postarają się wykorzystać nadarzające się okazje.Taką okazją numer jeden powinien być Demba Ba za 7,5mln.
Przejdź 5 stron do tyłu i sobie poczytaj była bardzo długa dyskusja o nim. A plotek żadnych.

Transfer Peluso dopięty. Po tym, co prezentuje Padoin (który obiektywnie patrząc jest dziś numerem 2 na pozycji prawego wb), mam pozytywne odczucia, co do Federico. Przyznam szczerze, że cały czas byłem przekonany, że jest szykowany na zmiennika Asy, ale z tego, co niektórzy pisali prędzej ma grać na stoperze. W każdym razie ufam Conte i wierzę, że będzie to kolejny transfer a'la Giaccherini, a nie Motta.

A propos Motty to skoro gra regularnie w tej Bologni to może uda się go w końcu opchnąć chociaż za te 500 tys. Euro. Z kolei bohater transferu millenium Jorge "Malaka" Martinez zaginął w akcji. Oby zgodził się na rozwiązanie kontraktu po sezonie. Właśnie smutny Vincenzo opuszcza nas latem?

Dybala 4ever

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2013, 18:04

Szaq pisze: Z kolei bohater transferu millenium Jorge "Malaka" Martinez zaginął w akcji. Oby zgodził się na rozwiązanie kontraktu po sezonie. Właśnie smutny Vincenzo opuszcza nas latem?
Martinez jest wypożyczony do Cluj. Może strzeli Interowi gola w 1/16 LE :smile: . A Iaquinta jeśli w styczniu nie rozwiążemy z nim umowy to pewnie nie odejdzie, bo nikt nie będzie chciał tyle niegrającego zawodnika do drużyny. Umowę ma do czerwca 2013r. Secco propsy dla Ciebie za długość umowy i pensję!

Virgil

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2013, 18:12

A jak dla mnie to ten Peluso to jakieś nieporozumienie znając Marottę po sezonie, go na 100% wykupi nawet nie targując się (podobnie jak Islę i Asamoaha), nie rozumiem tego transferu, na lewej jest De Ceglie i Giac też się tam bardziej nadaje niż Peluso, a na środek obrony w 3 osobowym bloku jest za cienki, z tego co pamiętam 4-3-3 gramy sporadycznie.

Dobrze, że chociaż Marotta niskie kontrakty daje :bravo:

Pan Mietek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2013, 18:28

Virgil pisze:A jak dla mnie to ten Peluso to jakieś nieporozumienie znając Marottę po sezonie, go na 100% wykupi nawet nie targując się (podobnie jak Islę i Asamoaha), nie rozumiem tego transferu, na lewej jest De Ceglie i Giac też się tam bardziej nadaje niż Peluso, a na środek obrony w 3 osobowym bloku jest za cienki, z tego co pamiętam 4-3-3 gramy sporadycznie.

Dobrze, że chociaż Marotta niskie kontrakty daje :bravo:
Kiedy Peluso jest chyba planowany na środek obrony :think:

Ja, nauczony przykładem Padoina, nie rzucę kamieniem dopóki nie zobaczę go przynajmniej w kilku meczach :)

deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2013, 19:11

Pan Mietek pisze: Kiedy Peluso jest chyba planowany na środek obrony :think:
Gdzieś Ty to wynalazł? 0_o Przecież to klasyczny lewy obrońca.

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
baka

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 stycznia 2013, 19:27

W czwartek rano Demba Ba przejdzie testy medyczne w Chelsea. A właściwie spróbuje przejść, bo o ile zwykle takie testy są formalnością, to w przypadku napastnika Newcastle od ich przebiegu zależy powodzenie całego transferu. Bardzo dużo mówi się o tym, że Ba ma problemy z kolanami. W styczniu 2011 roku nie przeszedł testów medycznych w Stoke, a klubowy lekarz stwierdził, że potencjalne zagrożenie przewlekłymi kontuzjami jest zbyt duże, by podpisywać z piłkarzem kilkuletni kontrakt.

Niestety Romek był szybszy :)

Zablokowany