Mercato (2012-2014)
- andylono
- Juventino
- Ouh_yeah
- Qualità Juventino
panie Zet - niby świństwo ale druga strona medalu: Conte ma w składzie pięciu takich Amaurich, żaden z nich nie chce odejść więc nie ma kasy na pensje dla nowych i musi nimi grać - grają jak grają, każdy wie że do niczego się nie nadają - zespół zajmuje znowu siódme miejsce, Marotta wylatuje za to że skład jest słaby, Conte za kiepskie wyniki, Amauri dalej kroi 4 bańki i czeka na kolejnego trenera/dyrektora.
- pan Zambrotta
- Juventino
wiem, że lipa. Ale ktoś im dał do podpisania takie kontrakty na długi okres. Nie ich wina.Ouh_yeah pisze:panie Zet - niby świństwo ale druga strona medalu: Conte ma w składzie pięciu takich Amaurich, żaden z nich nie chce odejść więc nie ma kasy na pensje dla nowych i musi nimi grać - grają jak grają, każdy wie że do niczego się nie nadają - zespół zajmuje znowu siódme miejsce, Marotta wylatuje za to że skład jest słaby, Conte za kiepskie wyniki, Amauri dalej kroi 4 bańki i czeka na kolejnego trenera/dyrektora.
Chrońmy miejsca pracy! NSZZ Solidarność !

- Krystek
- Juventino
Źródło wiadomości o Miliku jest tutaj: http://www.calciomercato.com/juventus/m ... und-242471
Osobiście bardzo bym się cieszył z tego transferu i mam nadzieje że to prawda. Gość naprawdę ma talent a o Polaku w Juve marzę od dawna. Powinien zostać kupiony i wypożyczony z powrotem do Górnika.
Osobiście bardzo bym się cieszył z tego transferu i mam nadzieje że to prawda. Gość naprawdę ma talent a o Polaku w Juve marzę od dawna. Powinien zostać kupiony i wypożyczony z powrotem do Górnika.
Forza Juve!
- GKS Katowice
- Juventino
Arkadiusz Milik to wychowanek klubu, w którym też grałem za młodu, Rozwoju Katowice :-D Obserwuję go od dawna w Górniku i muszę przyznać, że póki co nie ma żadnej przypadkowości w jego grze i postępach. Co do transferu do Juve...ja bym się nie zdziwił, gdyby to był drugi Lewandowski, może warto już teraz inwestować w przyszłość? Na pewno jednak musi minąć jeszcze sporo czasy, aby był gotowy na taki klub i poziom.
Co do Jarki, ten akurat poszedł w bardzo imprezowy styl życia, więc nie przebił się już nawet w 1. lidze w mojej GieKSie, obecnie to samo w Tychach, więc równia pochyła. Jeśli Milik również podejdzie do swego talentu nieprofesjonalnie to wiadomo. Ale wierzę w niego.
Co do Jarki, ten akurat poszedł w bardzo imprezowy styl życia, więc nie przebił się już nawet w 1. lidze w mojej GieKSie, obecnie to samo w Tychach, więc równia pochyła. Jeśli Milik również podejdzie do swego talentu nieprofesjonalnie to wiadomo. Ale wierzę w niego.
- zahor
- Juventino
Czy ktoś z was zastanawiał się kiedykolwiek po co w profesjonalnych klubach piłkarskich istnieje takie coś jak "drużyna rezerw"? Jak tak czytam niektóre komentarze to mam wrażenie jakby było to tylko i wyłącznie coś na kształt Klubu Kokosa, stworzone w jednym celu - do gnojenia niepotrzebnych graczy z wysokimi kontraktami. Żeby zabrać im możliwość gry, zesłać na piłkarską Syberię, dowalić trening który zrobi z nich wraki i nic poza tym. Tymczasem jak dla mnie mechanizm funkcjonowania jest inny.
Dlaczego pierwsza drużyna składa się z reguły z 25-35 graczy, a nie, dajmy na to, ze stu? Dlaczego wszyscy piłkarze w klubie, dorośli i młodzież, nie trenują razem? Ano dlatego, że trener pierwszego zespołu i jego asystenci mają tym większy komfort, im mniejsza jest grupa którą muszą prowadzić. To chyba jasne, że lepiej jest przeprowadzić trening strzelecki dla 5 napastników, a nie dla 10, bo każdemu można poświęcić więcej uwagi. Podobnie oczywiste powinno być to, że łatwiej rozegrać gierkę treningową kiedy jest piłkarzy akurat na dwie drużyny i trochę, niż kiedy jest ich trzy razy więcej.
Piszecie o tych kontraktach, ale mieszacie tutaj dwa pojęcia. Juventus zobowiązał się w kontrakcie do płacenia takiej i takiej sumy - ma obowiązek płacić, nie podlega to dyskusji. Zapewne jest tam jakaś wzmianka o możliwości trenowania - takową Iaquinta przecież ma. A że nie z pierwszym zespołem? Tego kontrakt mu nie gwarantuje, na to trzeba zasłużyć. Marotta ma obowiązek finansowo odpowiedzieć za błąd swojego poprzednika, ale to nie powód żeby cierpiał na tym Conte (musząc skupiać na treningu uwagę na większej liczbie zawodników niż to konieczne) i pozostali piłkarze (mniej uwagi zostanie im poświęcone przez trenerów). Co innego gdyby Iaquinta był naprawdę dobrym graczem, popadł w konflikt z trenerem i był trzymany w rezerwach "na złość" - ale nic takiego nie ma miejsca, on jest po prostu Conte niepotrzebny i tyle. Prawdę mówiąc nie wiem czy nie lepiej dla niego jest teraz, niż gdyby "kazano" Antkowi przesunąć go do pierwszej drużyny. Bo jestem prawie przekonany o tym że Conte wówczas traktowałby go jak zgniłe jajo i poświęcał mu tylko i wyłącznie tyle uwagi, ile to absolutnie konieczne. Elia już się namarudził że trener nie rozmawiał z nim tyle, ile on by sobie tego życzył. Przypuszczam że z Iaquintą wcale nie byłoby inaczej. Ciężko zresztą za to winić trenera. Jemu płacą za wyniki, on musi przygotować piłkarzy którzy będą mu potrzebni, upewnić się czy rozumieją jego zagmatwane założenia taktyczne, obserwować czy wszystko idzie jak należy itp. Ciężko od niego wymagać żeby do tego dołożył jeszcze pełne zaangażowanie w podnoszenie umiejętności piłkarskich ludzi, z których nie planuje mieć pożytku.
Dlaczego pierwsza drużyna składa się z reguły z 25-35 graczy, a nie, dajmy na to, ze stu? Dlaczego wszyscy piłkarze w klubie, dorośli i młodzież, nie trenują razem? Ano dlatego, że trener pierwszego zespołu i jego asystenci mają tym większy komfort, im mniejsza jest grupa którą muszą prowadzić. To chyba jasne, że lepiej jest przeprowadzić trening strzelecki dla 5 napastników, a nie dla 10, bo każdemu można poświęcić więcej uwagi. Podobnie oczywiste powinno być to, że łatwiej rozegrać gierkę treningową kiedy jest piłkarzy akurat na dwie drużyny i trochę, niż kiedy jest ich trzy razy więcej.
Piszecie o tych kontraktach, ale mieszacie tutaj dwa pojęcia. Juventus zobowiązał się w kontrakcie do płacenia takiej i takiej sumy - ma obowiązek płacić, nie podlega to dyskusji. Zapewne jest tam jakaś wzmianka o możliwości trenowania - takową Iaquinta przecież ma. A że nie z pierwszym zespołem? Tego kontrakt mu nie gwarantuje, na to trzeba zasłużyć. Marotta ma obowiązek finansowo odpowiedzieć za błąd swojego poprzednika, ale to nie powód żeby cierpiał na tym Conte (musząc skupiać na treningu uwagę na większej liczbie zawodników niż to konieczne) i pozostali piłkarze (mniej uwagi zostanie im poświęcone przez trenerów). Co innego gdyby Iaquinta był naprawdę dobrym graczem, popadł w konflikt z trenerem i był trzymany w rezerwach "na złość" - ale nic takiego nie ma miejsca, on jest po prostu Conte niepotrzebny i tyle. Prawdę mówiąc nie wiem czy nie lepiej dla niego jest teraz, niż gdyby "kazano" Antkowi przesunąć go do pierwszej drużyny. Bo jestem prawie przekonany o tym że Conte wówczas traktowałby go jak zgniłe jajo i poświęcał mu tylko i wyłącznie tyle uwagi, ile to absolutnie konieczne. Elia już się namarudził że trener nie rozmawiał z nim tyle, ile on by sobie tego życzył. Przypuszczam że z Iaquintą wcale nie byłoby inaczej. Ciężko zresztą za to winić trenera. Jemu płacą za wyniki, on musi przygotować piłkarzy którzy będą mu potrzebni, upewnić się czy rozumieją jego zagmatwane założenia taktyczne, obserwować czy wszystko idzie jak należy itp. Ciężko od niego wymagać żeby do tego dołożył jeszcze pełne zaangażowanie w podnoszenie umiejętności piłkarskich ludzi, z których nie planuje mieć pożytku.
- yanquez
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Tak, wielu z nasz się zastanawiało i odbyło się wiele dyskusji na ten temat. Pewne jest jedno - w Juve takiej nie ma. Dlatego dalsza część Twojego posta traci znacznie na sile.zahor pisze:Czy ktoś z was zastanawiał się kiedykolwiek po co w profesjonalnych klubach piłkarskich istnieje takie coś jak "drużyna rezerw"? (...)
Co innego drużyna rezerw, a co innego trenowanie z gimnazjalistami... (i proszę nie odpisywać długich litanii, bo mam robotę i śpieszno mi)

- blackadder
- Juventino
Co do drużyn rezerw, podobno ten pomysł jest ostatnio mocno we Włoszech forsowany i myślę że jeśli projekt przejdzie to zobaczymy duże korzyści, szczególnie w Juve.
Co do Milika, po transferach Pogby, Bouya, Appeltów czy Lealiego raczej by mnie nie zdziwił.
Co do ostatniej prasy, widzę że niestety nie przeszło naszym z Llorente, ale pisze się też, co cieszy, o Drogbie. Ciekawe co wymyślą w zimie.
Co do Milika, po transferach Pogby, Bouya, Appeltów czy Lealiego raczej by mnie nie zdziwił.
Co do ostatniej prasy, widzę że niestety nie przeszło naszym z Llorente, ale pisze się też, co cieszy, o Drogbie. Ciekawe co wymyślą w zimie.

- Zawidowianin
- Juventino
A Drogba skończył karierę reprezentacyjną? Jeżeli nie to ściąganie go w styczniu jest bezcelowe.
onliforpipul
- Antek666
- Juventino
ogólnie to wyjątkowo się z Tobą zgadzam akurat w tym temacie,ale z tą solidarnością tak nie szalej,bo NSZZ Solidarność wspierało ostatnio Kaczyńskiego(a,fu) i pochód moherowo-antyrządowy z wplątanym w to Smoleńskiem jak i multipleksem Trwamu.pan Zambrotta pisze:wiem, że lipa. Ale ktoś im dał do podpisania takie kontrakty na długi okres. Nie ich wina.Ouh_yeah pisze:panie Zet - niby świństwo ale druga strona medalu: Conte ma w składzie pięciu takich Amaurich, żaden z nich nie chce odejść więc nie ma kasy na pensje dla nowych i musi nimi grać - grają jak grają, każdy wie że do niczego się nie nadają - zespół zajmuje znowu siódme miejsce, Marotta wylatuje za to że skład jest słaby, Conte za kiepskie wyniki, Amauri dalej kroi 4 bańki i czeka na kolejnego trenera/dyrektora.
Chrońmy miejsca pracy! NSZZ Solidarność !
Bardziej lubię i szanuję Vincenzo niźli amauriego i Borriello. Jak już ktoś tu napisał taj i ja wolałbym zeszłej wiosny widzieć w składzie Iaquinte a nie Hipstera.Obaj potykali się bardziej o swoje nogi niż dobrze grali,ale bramek w lidze zanotowali tyle samo mimo,że oczywiście włoski hitler grał sporo więcej niż Vicek.No i to on zasługuje na większy szacunek z tej dwęjki,to inna sprawa.
Teraz widzę newsa,ze ojczulek narzeka własnie na Marco B. jak i na Bendtnera,no z Duńczykiem to nie wiadomo bo nie gra nic. Ale odesłanie kogoś w ogóle od drużyny,kogoś doświadczonego,troszkę zasłużonego(w sezonie 2008/09 strzelił ogolnie 16goli ,w serie a samej 12). Jest nam niepotrzebny,bo chyba lepiej od Matriego by nie grał,ale nie wiem nie mozna tego załatwić jak człowiek ze człowiekiem jakoś. Osoby które go jadą widać przyuwykły do warunków umów o pracę w Polsce,tematu śmieciowych umów itp itd,albo są na kierowniczych stanowiskach

według angielskiej wikipedii jak i http://soccernet.espn.go.com/player/_/i ... ba?cc=5739 nie skończył kariery w kadrze,a ostatni raz zagrał z Ruskimi w sierpniu.Zawidowianin pisze:A Drogba skończył karierę reprezentacyjną? Jeżeli nie to ściąganie go w styczniu jest bezcelowe.
- pan Zambrotta
- Juventino
yanquez pisze:Tak, wielu z nasz się zastanawiało i odbyło się wiele dyskusji na ten temat. Pewne jest jedno - w Juve takiej nie ma. Dlatego dalsza część Twojego posta traci znacznie na sile.zahor pisze:Czy ktoś z was zastanawiał się kiedykolwiek po co w profesjonalnych klubach piłkarskich istnieje takie coś jak "drużyna rezerw"? (...)

Ale idzmy dalej, bo statek zahora znow wyladowal na ziemi - "na trening trzeba sobie zasluzyc". Rozumiem ze na miejsce w wyjsciowym skladzie trzeba zasluzyc na treningu, ale ciekawe czym trzeba zasluzyc , zeby moc pojawic sie na treningu

- Ouh_yeah
- Qualità Juventino
Antek666 - porównanie kontraktu na ponad 2 mln euro za nic nie robienie czy jak kto woli "czekanie na swoją szansę" do umów śmieciowych jak najbardziej trafne
Trzeba zapytać Conte dlaczego Iaquinta nie może być piątym napastnikiem skoro ten piąty prawdopodobnie zagra cztery ogony w sezonie.

Trzeba zapytać Conte dlaczego Iaquinta nie może być piątym napastnikiem skoro ten piąty prawdopodobnie zagra cztery ogony w sezonie.
Dziwny gust. Cytując klasyka - Drogba to piłkarz wypalonyblackadder pisze:Co do ostatniej prasy, widzę że niestety nie przeszło naszym z Llorente, ale pisze się też, co cieszy, o Drogbie.

- @D@$
- Juventino
No jest jakiś sens w tym co piszesz. ale żeby rozwiązać kontrakt to musiałby mieć gdzie przejść, może nic sensownego się nie pojawiło. Do Ceseny na wypożyczenie przecież szedł, ale też odbudować się tam nie potrafił, bo kolejne urazy. Piłkarz-szklanka, niestety.mateusz6 pisze:Nie wierzę, że Beppe nie oferował mu rozwiązania kontraktu wraz z odprawą.
Mały przegląd solojuve, przede wszystkim taki pomysł:
http://www.solojuve.com/transfery/mozli ... svaldo.php
Sam nie wiem co o tym myśleć. Fabio nadal mało gra, ale jak już wystąpił to prezentuje się całkiem dobrze, także fizycznie, więc nie ma jakiegoś ciśnienia na taką zamianę. Z drugiej strony patrząc bardziej przyszłościowo, to nie wiem czy Fabio może jeszcze wiele dać Juventusowi, niedługo stuka mu 30-stka, krótko mówiąc piłkarz Romy może się bardziej przydać. Nie ukrywam że lubię Osvaldo, dobra technika, warunki fizyczne też, na szpicę by się nadawał, natomiast wątpie ze Roma poszłaby na taką wymianę bezgotówkowo, więc news z kategorii ciekawostka.
Pisze się też o ewentualnym odejściu Matriego zimą, ale wątpie, że Dynamo, Sampa czy Udinese dałoby za niego ponad 10 mln. W sumie sprzedawać dla samego sprzedania, to też mi się nie uśmiecha.
Ciekawi mnie co będzie latem, bo przy ewentualnym powrocie Immobile, nawet bez grubego transferu atak będzie interesujący, pytanie, czy powrót Ciro byłby taki łatwy.
http://www.solojuve.com/komentarze_pras ... _genoi.php
Z tego newsa wynika że nie. Na zimę w ogóle nie liczyłem, ale latem możnaby o nim pomyśleć, grunt że się ogrywa a nie jak np. Sorensen

Coś tam jest też o Llorente, teraz dochodzi Zenit, ale już tyle klubów jest niby powiązanych z Hiszpanem, że cholera wie ile w tym wszystkim prawdy i jak to się skończy. Szykuje się dłuższa telenowela

- mateusz6
- Juventino
@up
Vicek bez kontraktu pewnie żądałby ok pół miliona za sezon (bo kto da więcej). Pewnie połowa Serie A by się zleciała z propozycjami. Mogę się mylić, ale Iaquincie teraz tylko o kasę chodzi. Jak najszybciej uwolnić się od jego kontraktu, zatrudnić Llorente i Immobile i mamy konkurencję w ataku na najwyższym poziomie.
Vicek bez kontraktu pewnie żądałby ok pół miliona za sezon (bo kto da więcej). Pewnie połowa Serie A by się zleciała z propozycjami. Mogę się mylić, ale Iaquincie teraz tylko o kasę chodzi. Jak najszybciej uwolnić się od jego kontraktu, zatrudnić Llorente i Immobile i mamy konkurencję w ataku na najwyższym poziomie.
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej.