Mercato (2012-2014)
- StaryDobryNedved
- Juventino
Arbuzini wszystko fajno ładnie pięknie ale gdzie miejsce dla młodzieży? Pogba, Bouy, Veratti może, co z nimi? No i który z tych pomocników mógłby zastępować Pirlo w rozrzucaniu piłek przynajmniej tak na 70 procent możliwości Pirlo?
- daroo89
- Juventino
Brałbym w ciemno takie zestawienie kadry. Choć moim zdaniem w takiej sytuacji oprócz Mirko i Giovinco atak liczyłby jeszcze 3 zawodników (CavaniArbuzini pisze: Kadra Juventusu na sezon 2012/2013?
Bramka: Buffon, Storari, Manninger(?)
Obrona: Lichtsteiner, Caceres, Barzagli, Bonucci, Chiellini, De Ceglie, Kolarov
Pomoc: Pepe, Giaccherini, Isla, Pirlo, Vidal, Marchisio, Asamoah, Padoin
Atak: Vucinic, Giovinco, jeszcze 2 napastników*
* - nie wiem, czy ktoś z obecnej kadry, czy będą czystki
22 zawodników. Dosyć wyrównany skład, nie ma raczej zbyt dużego ścisku, kilku zawodników raczej z łatką solidnych rezerwowych, a nie zawodników pierwszego składu (Pepe, Giaccherini, Padoin, DC, Storari, Manninger). Jak dla mnie tak by to mogło wyglądać w przyszłym sezonie, choć trochę mało zawodników.

Ciężko znaleźć na rynku zawodnika o charakterystyce Pirlo, który przszedłby za grosze i zgodził się spędzić większość sezonu na ławie. W przypadku absencji Pirlo ciężar rozegrania rozłożyłby się na całą trójkę środkowych pomocników. Ewentualnie Vidal bierze grę "na siebie" i stara się zastąpić Pirlo. No chyba, że przychodzi Verratti i Conte bardzo śmiało wprowadza go do zespołu dając mu pograć nie tylko w CI i końcówkach meczów, a np. w lidze przed cięższymi spotkaniami w LM.StaryDobryNedved pisze:Arbuzini wszystko fajno ładnie pięknie ale gdzie miejsce dla młodzieży? Pogba, Bouy, Veratti może, co z nimi? No i który z tych pomocników mógłby zastępować Pirlo w rozrzucaniu piłek przynajmniej tak na 70 procent możliwości Pirlo?
- Arbuzini
- Juventino
No jak to gdzie? Na wypożyczeniachStaryDobryNedved pisze:Arbuzini wszystko fajno ładnie pięknie ale gdzie miejsce dla młodzieży?

Pogba - ciągle niepotwierdzony
Bouy - mało to było zawodników, którzy wyróżniali się w Primce, a potem nic nie pokazywali? Nawet Marchisio musiał swoje pograć na wypożyczeniu. Taka specyfika włoskiego futbolu, w którym nie ma drużyn B.
Verratti - nawet jeśli go pozyskamy to on sam chce nabrać doświadczenia w Pescarze. Bardzo rozsądnie dla wszystkich zainteresowanych.
Nie mamy vice-Pirlo, ale też takim zawodnikiem poza Verrattim się nie interesujemy. Jaka jest sytuacja młodzika opisałem wcześniej, a staram się oprzeć na opcjach podszeptywanych przez prasę. Kto będzie rozrzucał piłki, kiedy Pirlo nie będzie mógł grać? Pewnie Vidal, który zastąpił Melo m. in. dlatego, że potrafi rozgrywać.StaryDobryNedved pisze:No i który z tych pomocników mógłby zastępować Pirlo w rozrzucaniu piłek przynajmniej tak na 70 procent możliwości Pirlo?
- Bartek(Juventino)
- Qualità Juventino
Bo tak miało zabrzmieć. Po drugie ja podaje tylko dwa rozwiązania, które mi się wydają najbardziej możliwe, ale wciąż nie jestem ich pewien. Ja zapewne nie doceniam Isli, albo po prostu nie znam dobrze jego ogromnych informacji, ale ja jestem przede wszystkim szczęśliwy z powodu Asamoah. Będziemy mieli bardzo silny środek: Marchisio, Vidal, Asamoah i do tego jeszcze Pirlo. A niedaleko niedaleko, za ich plecami Marrone, Pogba i oby Verratti. Oby faktycznie tak to się mniej więcej ułożyło.Arbuzini pisze:Bartek(Juventino) pisze:Tak się właśnie zastanawiam ciągle po co nam ten Isla?
Sam sobie odpowiedziałeś. Isla to szalenie uniwersalny zawodnik. Pewnie będzie pełnił podobną rolę co Padoin. Tylko oczywiście posiada większe umiejętności i bliżej mu będzie prawej strony, a nie lewej. Dla mnie to bardzo dobry transfer w obliczu taktycznej żonglerki Conte (szczególnie 352 oraz 433).Bartek(Juventino) pisze:Myślę, że Isla będzie po prostu pełnił obie te role na boisku, właśnie jego wszechstronność jest dużym walorem i może także przyczyną sprowadzenia go.
- francois
- Juventino
Oczywistym staje się, że mając tylu środkowych pomocników będziemy grać trójką w środku pola, a więc Conte przygotowuje zespół do 4-3-3 i/lub 3-5-2. Na szczęście tacy zawodnicy jak Marchisio, Vidal, Isla czy Padoin to piłkarze uniwersalni, więc mając oprócz nich Pirlo, Asamoaha i młodego Pogbę każdy powinien dostać swoją szansę.kosciu88 pisze:Jesli to prawda z Isla, Asamoahem i Pogba, a wszystko wskazuje na to ze tak, to robi nam sie maly tlok w srodku pola. Nie wiadomo jeszcze co z Verrattim. W takiej sytuacji nalezalo by wypozyczyc Marrone i zastanowic sie co zrobic z Padoinem bo duzo okazji do gry chyba nie bedzie mial.
Mam podobne poglądy na temat kolejnych celów na to mercato. Snajper, Giovinco i obrońca - na tym zapewne się skończy. Jeśli będą to klasowi piłkarze to będziemy mogli mówić o 100-procentowym sukcesie.kosciu88 pisze:Jeszcze Cavani/Persi/Dzeko + Giovinco + Kolarov/Armero (chyba niemozliwe po przejsciu Isli + Asamoaha)i bedzie git
O nominalnej pozycji to możemy mówić w kontekście FM'a lub FIFYtronkito pisze:Co do dyskusji na temat ewentualnej pozycji Isli w taktyce Conte, to nie zapominajce o tym, że Caceres, którego mianujecie na zastępstwo Lichsteinera- nominalnie jest środkowym obrońcą.
Esti za 5 mln? Nie, raczej podziękuję. No, chyba że przedłużymy to wypożyczenie :-D Wtedy możemy mu dać jeszcze szansę jako głębokiemu rezerwowemu i ewentualnie za rok w końcu kogoś ściągnąć na tą pozycję.K.M. pisze:De Ceglie, Esti, ewentualnie Caceres lub Chiellini - moim zdaniem - to wystarczy.
Raczej teraz robi się LatinoJuve - Vidal, Chelo, Caceres, Isla, być może Suarez lub Cavani :lol:Nevermind pisze:Za dużo tych czarnych.
:shock:Ouh_yeah pisze:Mercato się rozkręca. Dajemy 5 milionów za Peluso 8)
AYFKM

Jest dziesiątki lepszych opcji w podobnej cenie.
2SKAr7 pisze:O RLY?francois pisze::shock:Ouh_yeah pisze:Mercato się rozkręca. Dajemy 5 milionów za Peluso 8)
AYFKM![]()
Jest dziesiątki lepszych opcji w podobnej cenie.
przykłady?
i ile spotkań Atalany widziałeś w tym sezonie?

I nie zapadł mi szczególnie w pamięci

Ostatnio zmieniony 07 czerwca 2012, 14:59 przez francois, łącznie zmieniany 1 raz.
„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
- Argonessar
- Juventino
Agent Isli powiedział, że prawie na pewno zagra on w Juve. Oby. 

- Ouh_yeah
- Qualità Juventino
Miałem podobnie po transferze Padoina ale szczerze polubiłem gościa. Peluso to pewnie podobna sprawa więc ja wierzę Antkowi. Zresztą może grać też na środku więc możliwe, że będzie to solidne pokrycie dwóch pozycji.francois pisze:Jest dziesiątki lepszych opcji w podobnej cenie.
Całkiem możliwe, że całe nasze mercato rozegra się wewnątrz ligi.
- francois
- Juventino
Też odniosłem wrażenie, że Conte&Marotta interesują się w szczególności piłkarzami z rodzimej ligi. Być może jest w tym sposób na zminimalizowanie prawdopodobieństwa niesprawdzenia się nowego zawodnika, ale przykłady Almirona i Martineza pokazują, że nie jest to żadna reguła.Ouh_yeah pisze:Miałem podobnie po transferze Padoina ale szczerze polubiłem gościa. Peluso to pewnie podobna sprawa więc ja wierzę Antkowi. Zresztą może grać też na środku więc możliwe, że będzie to solidne pokrycie dwóch pozycji.francois pisze:Jest dziesiątki lepszych opcji w podobnej cenie.
Całkiem możliwe, że całe nasze mercato rozegra się wewnątrz ligi.
A propos Peluso - wg mnie lepiej przeciułać sezon z Chelo, De Ceglie i ewentualnie Padoinem lub Vidalem jako tym cofniętym skrzydłowym niż ściągać takie typowe zapchajdziury... W ostateczności, w iście krytycznej sytuacji mamy zaplecze w postaci primavery - może jakiś junior wykorzysta taką szansę

„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
- annihilator1988
- Juventino
Słyszeliście o rewelacjach? O ile sprzedaż Matriego można jeszcze jakoś rozumieć, tak pomysł oddania Pepe jest dość naciągany. Po co pozbywać się piłkarza, który:
- ma kontrakt, obowiązujący do 2015 roku, także nie ma specjalnego ciśnienia na jego sprzedaż,
- wpisuje się w styl gry Conte,
- byłby idealnym zmiennikiem dla Isli.
Jeżeli kogoś należy pożegnać, to Giovinco, który ciągle oczekuje gwarancji gry :shock: Z samej sprzedaży Melo (9mln), Matriego (11 mln), Seby(15mln), uzbierałaby się kasa na RVP, Joveticia czy Suareza.
- ma kontrakt, obowiązujący do 2015 roku, także nie ma specjalnego ciśnienia na jego sprzedaż,
Jeżeli kogoś należy pożegnać, to Giovinco, który ciągle oczekuje gwarancji gry :shock: Z samej sprzedaży Melo (9mln), Matriego (11 mln), Seby(15mln), uzbierałaby się kasa na RVP, Joveticia czy Suareza.
Ostatnio zmieniony 07 czerwca 2012, 15:36 przez annihilator1988, łącznie zmieniany 1 raz.
- SKAr7
- Juventino
De Ceglie zgoda, nadaje się. Chelo, przedłużamy wypożyczenie i faktycznie na skrzydło 3-5-2 bywał z tyłu lepszy od Lichta. Ale IMO wszelkie eksperymenta z przenoszeniem Padoina i Vidala do obrony zakończyły się "niepowodzeniem"- po prostu znacznie lepiej spisują się w pomocy. Młodziak z primki to już szalony pomysł- od czasu do czasu oglądam Primaverę i jest fajny Branescu, świetna pomoc i wsadzi coś korzeniami od czasu do czasu Libertazzi- ale za Chiny nie wiem kto gra u nas na lewej obronie. Też ogólnie w meczach które oglądałem, nasza obrona nie imponowała jako całość.francois pisze: Chelo, De Ceglie i ewentualnie Padoinem lub Vidalem jako tym cofniętym skrzydłowym niż ściągać takie typowe zapchajdziury... W ostateczności, w iście krytycznej sytuacji mamy zaplecze w postaci primavery - może jakiś junior wykorzysta taką szansę
No i cóż, z Twojej wyliczanki został mi PDC i Esti. A choć wbrew reszcie forum cenię choć to co Marcelo daje w obronie, to mimo wszystko uważam go za zawodnika ustępującego Peluso, a już na pewno Peluso z tego sezonu. Chętnie posłucham dalej, jakie są dziesiątki lepszych opcji za podobną cenę. (bez żadnej złośliwej ironii

- Argonessar
- Juventino
To że odejdzie ktoś z dwójki Matri/Quag jest bardzo prawdopodobne.annihilator1988 pisze:Słyszeliście o rewelacjach? O ile sprzedaż Matriego można jeszcze jakoś rozumieć, tak pomysł oddania Pepe jest dość naciągany. Po co pozbywać się piłkarza, który:
A co do Pepe, hm.... Zgadzam się z twoimi argumentami i również nie widzę sensu aby się go pozbywać. Chyba że Marotta ma pewien plan, bardzo ambitny plan ale nie warto się zbyt napalać na mistera x. Na razie nie powiem kogo mam na myśli.

- Kamil_on
- Juventino
Panowie, działania zarządu na rynku transferowym dobitnie wskazuję, że Conte szykuje drużynę pod grę 3-5-2 - Isla jest piłkarzem idealnym do tego ustawienia, Asamoah wzmocni środek pola. Co się tyczy sprzedaży Matriego i Pepe - powiem tak, nie zdziwię się. Przeczuwam, że Borriello zostanie wykupiony (zastępca zapowiadanego napastnika z "Top'u"), wróci Giovinco, który będzie alternatywą dla Vucinicia (lub na odwrót). Pepe pod 3-5-2 średnio pasuje. Znacznie bardziej pożyteczni będą Szwajcar i Urugwajczyk (chyba wiadomo o kogo chodzi). Wracając do Matriego - lepiej go sprzedać za jakieś przyzwoite pieniądze i wykupić Marco (obecnie prezentują zbliżony poziom, a finansowo lepiej wyjdziemy sprowadzając Borriello i oddając Włocha) - oczywiście jeżeli przyjdzie do nas zapowiadany "Mistrz". Pozdrawiam!
"Przejście do Juventusu, klubu, w którym pracuje się najciężej na świecie, to był wielki postęp. Wspiąłem się na poziom, którego nie osiągnąłbym nigdzie indziej" - Zinedine Zidane
- StaryDobryNedved
- Juventino
Nie był bym tego taki pewien. Po pierwsze Boriello jest gorszy od Matriego, po drugie Matri przecież nie tak dawno dostał nowy kontrakt, po trzecie Boriello ma ogromny jak na niego kontrakt, a nawet połowa z niego mu się nie należy. Chciałbym, żeby Conte odesłał Marco z kwitkiem do Romy, bardziej sobie cenie Matriego.Kamil_on pisze:(obecnie prezentują zbliżony poziom, a finansowo lepiej wyjdziemy sprowadzając Borriello i oddając Włocha)
- jakku1
- Juventino
Matri - tak, bardzo mozliwe, o ile bedzie dobra oferta z Wloch. Alessandro mial propozycje gry w Zenicie, ale odmowil.annihilator1988 pisze:Słyszeliście o rewelacjach?
Pepe jak na moje oko nie odejdzie (chociaz nie mozna niczego wykluczyc, ale na chwile obecna w te plotki nie wierze). On jest/byl kluczowy dla formacji 433, ktora czesto gralismy. Mamy zamiar grac naprzemiennie 433 lub 352 w przyszlym sezonie (chociaz nie sa wykluczone jakies inne eksperymenty). Teraz kiedy juz prawie mamy Isle rola Pepe bedzie faktycznie troszke mniejsza, poniewaz w koncu zakupiono rozsadna alternatywe na prawe skrzydlo ataku w 433 (a jetem niemal pewien, ze Isla od czasu do czasu bedzie tam gral). Ale i tak Pepe jest dalej niezbedny. Zapewnia glebie, jest wszechstronny, waleczny, to dobry duch druzyny.
Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113